بیش از ۲۰ میلیارد یورو ارز صادراتی به کشور بازنگشته است/ صادرکنندگان برای رفاه مردم به میدان بیایند

رئیس کل بانک مرکزی بر این باور است که هدف مشترک باید ایجاد رفاه برای مردم باشد. همه ما در بانک مرکزی و بخش خصوصی در یک کشتی هستیم؛ اما از طرفی بانک مرکزی مسئول سیاست‌های ارزی کشور است و باید در مقابل 82 میلیون جمعیت ایرانی پاسخگو باشد. این در شرایطی است که صادرکنندگان در ۹ ماه اخیر حدود ۲۹ میلیارد یورو صادرات داشته اند.
کد خبر: ۸۶۷۵۰۲
|
۱۷ دی ۱۳۹۷ - ۱۳:۰۰ 07 January 2019
|
9220 بازدید
|
تابناک اقتصادیاین روز‌ها تقابل بخش خصوصی یعنی صادرکنندگان غیرنفتی با بانک مرکزی، وارد فاز جدیدی شده است. این را می‌توان از سخنان دکتر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در دیدار با هیأت رئیسه و اعضای اتاق بازرگانی ایران دریافت. در این جلسه، دکتر همتی با تأکید بر بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور گفته بود: اگر صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات بیشتری را به سامانه نیما عرضه کنند، شاهد تعادل بیشتر نرخ ارز در بازار خواهیم بود و این‌گونه بخش خصوصی به رونق تولید نیز کمک کرده است.

رئیس کل بانک مرکزی، با بیان اینکه هدف مشترک ما باید ایجاد رفاه برای مردم باشد، اظهار داشت: همه ما در بانک مرکزی و بخش خصوصی در یک کشتی هستیم؛ اما از طرفی بانک مرکزی مسئول سیاست‌های ارزی کشور است و باید در مقابل 82 میلیون جمعیت ایرانی پاسخگو باشد و البته هدف مشترک همه ما باید رفاه مردم باشد که این امر از هر اولویتی مهم‌تر است. به گفته همتی، صادرکنندگان برای رفاه مردم به میدان بیایند و ارزشان را به چرخه اقتصادی بازگردانند.
 
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این چالش از زمان خروج یکجانبه آمریکا از برجام و به دنبال آن، بازگشت دوباره تحریم‌ها آغاز شد. زمانی که بانک مرکزی به نمایندگی از دولت به دنبال راهکاری برای ارزآوری از طریق صادرات غیرنفتی برای کشور بود و در مقابل صادرکنندگانی قرار داشتند که سال‌های سال با رویه مشخصی کار کرده و عادت داشتند. بانک مرکزی با بخشنامه‌ای به بخش خصوصی و صادرکنندگان غیرنفتی، اعلام کرد از این پس ۹۵ درصد ارز حاصل از صادرات بایستی به چرخه اقتصاد کشور بازگردد و در این راه، راهکار‌هایی همچون واردات در مقابل صادرات؛ پرداخت بدهی ارزی؛ فروش ارز به بانک‌ها و صرافی‌های مجاز و سپرده گذاری ارزی نزد بانک به صادرکنندگان پیشنهاد شد؛ اما در طرف مقابل صادرکننده‌ای قرار داشت که سال‌های سال در مسیری کار خود را پیش برده بود که هرگز اجباری برای بازگشت ارز به کشور وجود نداشت و حتی در این بین برخی از صادرکنندگان با بیش اظهاری در میزان صادرات، توانسته بودند از معافیت‌های مالیاتی و همچنین جوایز صادرکننده نمونه برخوردار شوند.

اما آنچه مسلم است، در دوره جدید بانک مرکزی، سیاست گذاری در جهت شفاف سازی ورود و خروج ارز از کشور بنا شده است. موضوعی که هرچند انتظار می‌رفت در دوره‌های قبلی سیاست گذاران بانک مرکزی و نظام بانکی صورت بگیرد، با این حال، در شرایط فعلی نیز اجرای آن به ثبات اقتصادی کشور کمک زیادی خواهد کرد.

در این میان، بانک مرکزی در دوره مدیریت جدید، به دنبال شفاف سازی در خصوص بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور بوده است. موضوعی که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان اقتصادی، نیازمند حمایت همه جانبه از سوی بخش‌های دولتی و خصوصی است. زیرا صادرات در کشور ما، همواره حاصل تولیدی بوده که با استفاده از منابع ارزان قیمت و یارانه‌ای صورت گرفته است و اگر حاصل تولید با ارز دولتی به صورت ارز خارجی هرگز به کشور بازنگردد، جز زیان و خسارت به اقتصاد ایران چه خواهد داشت؟

اما بخش خصوصی نیز از ابتدا معتقد بود، در شرایط تحریم نمی‌توان ارز حاصل از صادرات را در زمان کوتاهی به کشور بازگرداند و با مشکلاتی از قبیل: تحریم‌های بانکی، بستر مناسبی برای اجرای تعهدات وجود ندارد. اما با نگاهی به دستورالعمل جدید بانک مرکزی در خصوص سازوکار بازگشت ارز به چرخه اقتصاد کشور مشخص است که بانک مرکزی در تقسیم بندی که نسبت به صادرکنندگان خرد و کلان داشته است، سعی بر رفع مشکلات آن‌ها داشته است، زیرا در برنامه جدید بانک مرکزی، به طور مشخص معافیت‌هایی در جهت بازگشت ارز به نیما لحاظ شده است تا صادرکنندگانی که سالانه کمتر از یک میلیون یورو صادرات دارند، از بازگشت ارز به سامانه نیما معاف باشند، صادرات بین یک تا سه میلیون یورو علاوه بر اینکه شامل معافیت یک میلیون یورویی می‌باشند، از مابقی آن نیز بایستی ۵۰ درصد را به نیما عرضه کنند.

همچنین صادرکنندگانی که در سال بین ۳ تا ۱۰ میلیون یورو صادرات دارند، علاوه بر معافیت یک میلیون یورویی باید ۷۰ درصد از ارز باقی مانده را به نیما بیاورند و در نهایت صادرکنندگانی که بالای ۱۰ میلیون یورو صادرات دارند، تا سقف یک میلیون یورو اولیه معاف هستند و ۹۰ درصد باقی مانده را باید در سامانه نیما بفروشند.

با توجه به اینکه بخش وسیعی از صادرکنندگان به صورت خرد صادرات دارند، می‌توان نتیجه گرفت که سیاست جدید بانک مرکزی در جهت حمایت از صادرکنندگان بوده است. اما صادرکنندگان بزرگ که تعداد کمتری هستند، بیش از ۱۰ میلیون دلار در سال صادرات دارند، همچنان در برابر قانون ایستادگی می‌کنند و حاضر به شفاف سازی از سرانجام ارز حاصل از صادرات در چرخه اقتصاد کشور نیستند.

هرچند این مطالبه عمومی به قوت خود باقی است که چرا در شرایط تحریم بایستی حاصل سرمایه‌های ملی برای تولید و اشتغال به صورت صادرات از کشور خارج شود و هرگز مشخص و شفاف سازی نشود که بالاخره ارز حاصل از صادرات چه سرانجامی پیدا کرده است؟ به هر حال آنچه مسلم است، صادرات بخش خصوصی حاصل چرخه سرمایه گذاری، تولید و اشتغال است که منجر به محصول برای صادرات می‌شود و در این بین بانک مرکزی با توجه به مسئولیتی که دارد، همواره در جهت تأمین نیاز ارزی واحد‌های تولیدی قدم برداشته است و در نتیجه این حق را دارد که از صادرکننده مطالبه کند که حاصل صادرات در نهایت به کشور بازگردد، چه در قالب اسکناس و یا واردات کالای مورد نیاز کشور. به نظر می‌رسد، در شرایط کنونی که اقتصاد کشور درگیر تحریم‌های خصمانه و یک جانبه از سوی دولت آمریکاست، جایگاه بخش خصوصی بیش از هر زمان دیگری در جهت ثبات و امید به اقتصاد مورد توجه است و انتظار می‌رود، در جهت عمل به سیاست‌هایی که در سطح سران قوا تصمیم گیری و تصویب شده است حرکت کند.

به هر حال آن گونه که معاون ارزی بانک مرکزی در دیدار با اعضای اتاق بازرگانی ایران گفته است: صادرکنندگان در طول ۹ ماه اخیر، حدود ۲۹ میلیارد یورو صادرات داشتند و حدود ۲۲ میلیارد یورو از طریق بانک مرکزی و حدود ۷ میلیارد یورو از طریق سامانه نیما برای واردات ارز تأمین شده است.

آنچه مشخص است، هنوز مقدار زیادی از ارز حاصل از صادرات به کشور بازنگشته و همچنان نیازمند پیگیری از سوی مقامات دولتی و بانک مرکزی است. در این خصوص اخیراً محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به ضرورت بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور و اهتمام دولت در این راستا، گفته است: متأسفانه برخی از صادرکنندگان تصور می‌کنند دولت از آنچه اعلام کرده عقب نشینی می‌کند، در حالی که با تصمیمات اتخاذ شده، می‌توان با صادرکنندگانی که به مقررات اعلام شده عمل نمی‌کنند برخورد قانونی کرد.

واعظی تأکید کرد: سیاست دولت مبتنی بر امنیتی کردن مسائل اقتصادی کشور نیست، اما آنچه اهمیت دارد، این است که در شرایط کنونی باید ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد بازگردد تا بتوانیم پاسخگوی نیاز‌های کشور باشیم.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۵۰
ناشناس
|
United States of America
|
۱۳:۱۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
انقدر اعلام این حذف چهار صفر از سوی بانک مرکزی غیر مترقبه بود که فقط می توان اینجور تصور کرد که شاید تنها دلیلی که ریاست بانک مرکزی به صورت ناگهانی صحبت از ارسال فوری لایحه و حذف چهار صفر از پول ملی که همه اقتصاد دانان قطعا می دانند اولویت پنجم یا اخر اصلاح اقتصاد کشور است این است که متاسفانه بانک مرکزی می داند نمی تواند به این روند تزریق ارز به بازار ادامه دهد و برای اینکه توجهات را از دلیل عدم تزریق ارز به بازار منحرف کند می خواهد با این طرح دلیل اشفتگی و صعودی شدن شدید قیمت ارز را که غیر قابل اجتناب است بپوشاند و بعد اعلام کند که این اعلام طرح اصلاحی ما برای حذف چهار صفر بود که مخالفان و نفوذی ها و دلالهای بازار ارز روی ان مانور دادند و باعث افزایش قیمت ارز شدند!
ناشناس
|
United States of America
|
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
در خبرها از سوی سازمان برنامه و بودجه گزارش عملکرد دارمدها و هزینه های بودجه کشور در هشت ماه اول امسال امده بود.همین اطلاعات نشان میده که متاسفانه در دو ماه اخیر میزان صادرات نفت و میعانات گازی چه اندازه کاهش شدید داشته و به زیر 700 هزار بشکه کاهش داشته و ان هم ناشی از تحریم خرید نفت ایران است. چون در ششماه اول امسال که تحریم هنوز کامل اجرا نشده بود صادرات نفت و میعانات گازی متوسط حدود 2.5 میلیون بشکه یا مجموعا 450 میلیون بشکه برای 180 روز بوده. ولی در دو ماه مهر و ابان میزان صادرات نفت ایران به زیر 700 هزار بشکه کاهش داشته یا مجموعا 42 میلیون بشکه برای 60 روز. بنابراین برای 8 ماه یا 240 روز مجموع صادرات نفت و میعانات گازی به زیر 500 میلیون بشکه رسیده که در روز می شود همین حدود 2050 هزار بشکه! انها که به اقتصاد ایران و سیاست بین الملل اشنا هستند کاملا می دانند این به چه معنی است که متاسفانه تحریم خرید نفت ایران بسیار موثر بوده و در صورت ادامه این روند چه تاثیرات عظیم و منفی برای اقتصاد کشور دارد. تا دیر تر نشده مسئولان بالای کشور باید برای این روند فکری بکنند. چند ماه دیگر برای اقتصاد ایران خیلی دیر است. البته برخی دوستان هم نگویند ما مثلا کارشناس تحریم ایران در وزارت خزانه داری امریکا هستیم. همینطور که می بینید یک ضرب و جمع ساده است و همه می توانند به این برسند. حالا ببینیند کارشناسان خزانه داری و وزارت خارجه امریکا که دسترسی به اطلاعات بسیار ریز تر دارند به چه راحتی دارند این مسایل را به نفع سیاستهای خود تحلیل می کنند و پیش می برند.
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۱۴:۲۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
جمعیت ما 80 میلیون نفر است، اگر نصف این جمعیت یعنی 40 میلیون بودیم اینقدر مشکلات نداشتیم. منابع و مصارف با هم سازگار نیست، خب نمیشه به 40 میلیون جمعیت گفت شما نباشید، پس باید منابع رو افزایش داد. منابع درآمدی هم واقعیت اینه که با تحریم شدید چندان راحت بدست نمیاد. شما 10 تن گوجه فرنگی بخوای صادر کنی باید جایی باشه که تسویه مالی انجام بشه، تحریم مانع است
ناشناس
|
United States of America
|
۱۳:۱۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
ما با این همه تجربه چهل ساله نباید اجازه می دادیم چه در 92 و چه در 97 به اینجا می رسیدیم که امریکا می توانست ما راتحریم کند! همه می گویند امریکا ظالم و تحریم می کند. چرا نمی تواند به راحتی و با این حجم روسیه یا چین را تحریم کند. دشمن خود را بشناسیم. ترامپ اصولا ادمی است که امکان ندارد مانند ما وارد میدانی شود که در نهایت امکان گوشه قرار گرفتن او باشد. همین جنگ تجاری او را با چین ببینید. او خود را در موقعیتی قرار می دهد که در هر صورت او برنده و چین بازنده است. اگر غیر از این بود اصلا ازهمان ابتدا با چین روابط خیلی خوبی بر قرار می کرد. او می داند که اگر چین خواستهای او را انجام دهد که برنده است و اگر چین مقاومت کند و به جنگ تجاری ادامه دهد ترامپ 150 میلیارد دلار تعرفه بر کالاهای وارداتی از چین می گذارد که این پول مستقیم به جیب دولت امریکا می رود. در مورد دادن معافیت خرید نفت ایران هم همین کار را کرد. او می دانست که نمی شود واردات نفت ایران را در ششماه صفر کرد. ابتدا این را اعلام کرد و لی بعد با منت به مثلا چین و هند و ترکیه به انها معافیت داد ولی به جای این لطف از انها خواست کاملا مطابق نظرات او این کشورها به ایران اسکناس و پول نقد ندهند و البته قیمت جهانی نفت را هم از 85 دلار به 50 دلار کاهش داد! کاش بیشتر دشمن خود را بشناسیم و مانند او پیچیده باشیم نه اینکه همش بگوییم اروپا و یا امریکا منزوی شده!
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
از نظر پروفسور ظریف آمریکا منزوی شده و ما الان در مرکز عالم قرار داریم و اینها. ضمنا از نظر ایشان برجام اصلا هدفش رفع تحریم نبود، یک اقدام فرهنگی ورزشی بوده
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
ایکاش بجای هزینه کردن بر روی هسته ای و موشک و دخالت نظامی و سیاسی و عقیدتی در امور داخلی کشورهای منطقه و جهان ، و دادن شعارهای دشمن ساز و مشکل آفرین ، صرفا برروی داشتن رابطه سالم منطقی و متعارف با دنیا برنامه ریزی میکردیم
و پس از رسیدن به توسعه و پیشرفت کشور و خودکفایی واقعی و رفاه و آسایش مردم میتوانستیم به دنیا و منطقه خودکار ثابت کنیم که انقلاب و راه ما به حق بوده و باعث پیشرفت شده و این خود بهترین تبلیغ برای جذب سایر ملل برای الگو برداری از ما میشد
ولی الان واقعا ما کدام کارنامه مثبت خود را که نتیجه عملکرد صحیح ما بوده است را میتوانیم به دنیا و منطقه نشان دهیم ؟
ما حتی از تامین خوراک و آب سالم و داروی کامل و خدمات پزشکی و بهداشت و آموزش استاندارد و اتومبیل و خیلی چیزهای دیگر ناتوان هستیم و قطعا چنانچه تحریم فروش نفت یک سال طول بکشد بشدت آسیب خواهیم دید و جامعه مان از داخل فرو خواهد پاشید کما اینکه الان هم با سختی زیاد ۸۰ درصد مردم دارند تحمل میکنند
hamid
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
برید ببینید این شرکتها متعلق یا وابسته به کی هست که پولها رو بر نمی گردونند؟
ناشناس
|
Germany
|
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
اقاجان تحریم هستیم چرا مساله را جور دیگر مطرح می کنید.
از چه طریقی یورو را وارد کنند؟
بانک مرکزی وقتی سویفتش قطع شود معنای خاصی در جهان میدهد .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
بعد برجام هم وصل نشده بود ادرس غلط نده با کیف پول میاوردن این را روحانی هم گفت
ناشناس
| Germany |
۲۱:۵۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
برادر ناشناس ۱۴۳۱:صحبت از چندین میلیارد دلارنیامده به کشور ان وقت شما میفرمایید با کیف بیاورند؟
ناشناس
| Germany |
۱۳:۰۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۸
با کیف دلار خاج کنند بهتر است!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
یک وزارت صادرات تشکیل دهید و کالا را از صادر کنندگان دریافت و خود صادر کنید و ارز آن را برگردانید
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
! کدوم صادرات ؟ دلتون خوشه ها ؟
مواد غذایی که دو هفته گوجه فرنگی را عراقی ها بردند در داخل تا ۵ برابر شد .و صنایع هم که خودشون گرفتار تحریم برای وارد کردن مواد اولیه و تجهیزات و قطعات یدکی خودشان هستند و عملا تولید با سی درصد فقط برای مصرف داخلی برای کوتاه مدت امکان دارند
تنها می ماند تولیدات پتروشیمی که در دست خواص است و این ۲۰ میلیارد دلار هم ناشی از فروش و صادرات آن است که برگشت نداده اند
باید قبول کنیم که راه سخت و دردناکی برای اکثریت مردم در پیش است
ناشناس
|
Romania
|
۱۳:۲۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
صادرکنندگان غیرنفتی چه کسانی هستن؟ اغلب شرکتهای پتروشیمی و فولاد و صنایع سنگین هستن که بسیاری از آنها به نوعی خصولتی اند. مجبورشان کنید که ارز را برگردانند در غیر اینصورت می بایست مدیریت مجموعه شان با تبعات قانونی و حتی اتهام اخلال در نظام اقتصادی کشور مواجه شوند.

از طرفی پیشنهاد میکنم که مالیات برخی از صنایع کوچک (نه همه صنایع) که اقدام به صادرات میکنند 0 شود، مثلا کارگاه های تولید فرش دستباف
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
همه وابستگان بزرگان هستن وکسی جرات برخورد را نداره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
آقای همتی، ساز و کاری فراهم کنید که ارز دیجیتال به رسمیت شناخته شود، در برخی کشورها از جمله روسیه و چین مراکز استخراج ارز دیجیتال ایجاد شده و بخش خصوصی سالانه صدها میلیون دلار درآمد دارد. اصطلاحا به آن Mining گفته میشود مثلا Mining Bitcoin یا Litecoin و سایر ارزهای دیجیتال معتبر ... این باعث ورود بخش تحصیلکرده و جوان به عرصه Fintech خواهد شد و ضمنا تحریم پذیر نیست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
پشت هر صادر کننده کلان یک فرد ردیف اول مملکت هست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۷
احسنت
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟