پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «
تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون استقبال بانک مرکزی از تصمیم گروه ویژه اقدام مالی، چین و آرامکو قرارداد ۱۰ میلیارد دلاری امضا کردند، هواپیمای نروژی پس از ۷۰ روز از شیراز رفت، کاهش ۱.۵ درصدی رشد اقتصادی آمریکا، برآورد ۵۰ تریلیون دلاری از بدهی دولتها در سال جاری، چین واردات زغال سنگ از استرالیا را محدود کرد، اخلال در روند کاهش رشد بهای مسکن؟ و لطمه تعرفههای آمریکا به فولکسواگن را در بر دارد.
وزیر صنعت: تلاطم بازار خودرو ربطی به خودروسازان ندارد
وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص نوسانات اخیر بازار خودرو گفت: تلاطم بازار خودرو ارتباطی با خودروسازان ندارد و بیشتر مرتبط با اموری است که خارج از حیطه کنترل خودروسازان است.
رضا رحمانی در گفت وگو با مهر در خصوص آخرین وضعیت خودروسازان و نوسانات اخیر بازار خودرو بیان کرد: خودروسازان در ماههای اخیر با مشکلاتی مواجه بودند که این مشکلات در قالب کاهش تولید نمایان میشد. وی افزود: امروز این مشکلات برطرف شده و وضعیت خودروسازان با تولید بیشتر روزبهروز رو به بهبود یافته است.
وزیر صنعت ادامه داد: هماکنون هر یک از شرکتهای تولیدکننده خودرو، روزانه حدود دو هزار خودرو تولید میکنند که این آمار در گذشته کمتر از هزار خودرو بود. رحمانی تصریح کرد: با توجه به اتمام تلاطمهای بازار خودرو و رفع مشکلات خودروسازان، امید است این رقم در آیندهای نه چندان دور به ۲۵۰۰ تا سه هزار خودرو در روز برسد.
وی در خصوص تعهدات معلق خودروسازان ابراز کرد: در پی بهبود وضعیت خودروسازان و کاهش نوسانات بازار خودرو، خودروسازان تدریجی به تعهدات خود عمل خواهند کرد. وی در ادامه از تمامی افرادی که قادر به همکاری هستند دعوت به مشارکت کرد و گفت: امروزه با همت قطعه سازان و خودروسازان بیش از ۸۰ درصد قطعات خودرو بومیسازی شده و از تمامی کسانی که میتوانند در داخلی سازی قطعات همکاری کنند، دعوت کرده میشود. رحمانی افزود: در آیندهای نهچندان دور قادر خواهیم بود در سال حمایت از کالای ایرانی، با افتخار، تمام قسمتهای خودرو را بومیسازی کنیم.
استقبال بانک مرکزی از تصمیم گروه ویژه اقدام مالیبانک مرکزی با صدور اطلاعیهای، ضمن تقدیر از نهادهای تصمیم گیر کشورمان که با تصویب دو لایحه اصلاح قوانین مربوط به مبارزه با پولشوئی ومبارزه با تأمین مالی تروریسم، زمینه تمدید مجدد تعلیق اقدام تقابلی علیه ایران را موجب شدند، از تصمیم گروه ویژه اقدام مالی (FATF) استقبال کرد. روابط عمومی بانک مرکزی ابراز امیدواری کرد دو لایحه باقی مانده نیز هرچه زودتر تعیین تکلیف شوند. با اینکه ابزار اعلام شده از طرف سه کشور اروپایی برای تجارت و کانال مالی با ایران بسیار کمتر از تعهد اروپاییها برای جلوگیری از شکست برجام میباشد، لیکن برای نشان دادن تعامل، به زودی شرکت متناظر با آن را که در جریان تأسیس میباشد، جهت شروع همکاری با اروپا معرفی میکند.
وزارت اقتصاد حداکثر تورم سال ۹۷ را ۲۷.۸ درصد پیش بینی کرد
وزارت امور اقتصادی و دارایی در گزارشی به عملکرد ۹ ماهه اقتصاد کشور در سال جاری و شاخصهای کلان پرداخته و نرخ تورم و رشد اقتصادی سال ۹۷ را پیشبینی کرده است. دستیابی به رشد اقتصادی بالا و پایدار، یکی از دغدغههای اصلی دولتها و سیاستگذاران اقتصادی است که در شرایط بروز شوکهای درونزا و برونزا اهمیت دو چندانی پیدا میکند.
در این راستا، پژوهشکده امور اقتصادی به پیش بینی رشد اقتصادی سال ۱۳۹۷ با توجه به متغیرهای پیشرو و لحاظ سناریوهای مختلف نرخ ارز، قیمت نفت و میزان صادرات نفت پرداخته است. این پژوهشکده به پیش بینی نرخ تورم سال ۱۳۹۷ بر اساس سناریوهای فوق پرداخته و نرخ تورم سال ۱۳۹۷ را در بازه ۲۴.۴ تا ۲۷.۸ درصد پیش بینی کرده است. به نقل از فارس، نتایج به دست آمده نشان میدهد، رشد اقتصادی سال ۱۳۹۷ با لحاظ نرخ رشد ۰.۴ درصدی شش ماهه اول سال (اعلام شده توسط مرکز آمار ایران) میتواند در بازه ۱.۱ -تا ۲.۵ -درصد نوسان داشته باشد.
چین و آرامکو قرارداد ۱۰ میلیارد دلاری امضا کردندشرکت نفت آرامکو عربستان، روز جمعه در آخرین روز سفر «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور به پکن، قرارداد همکاری برای ایجاد یک شرکت مشترک به ارزش ۱۰ میلیارد دلار امضا کرد. به گزارش ایرنا از تارنمای 'سی ان بی سی' چین، ۳۵ درصد از سهام شرکت جدید را که در چین ایجاد میشود آرامکو در اختیار دارد و شرکتهای نورینکو و پانجین چین به ترتیب ۳۶ و ۲۹ درصد از سهام آن را به خود اختصاص داده اند. هدف از ایجاد این شرکت در واقع اجرای طرح بزرگ احداث یک مجتمع پتروشیمی و پالایشگاهی در شهر پانجین چین است و ارزش این قرارداد به ۱۰ میلیارد دلار میرسد. این شرکت که خواجین آرامکو نامیده میشود دارای ظرفیت پالایشی ۳۰۰ هزار بشکه نفت و تولید یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن ماده پتروشیمی اتیلن کراکر است. عربستان بر اساس آمارهای موجود بزرگترین فروشنده نفت به چین در جهان محسوب میشود و ۷۰ درصد از نفت انباشتی این مجتمع را تأمین خواهد کرد و پیش بینی میشود این مجتمع کار خود را از سال ۲۰۲۴ میلادی شروع کند. آرامکو هم پس از امضای این توافقنامه اعلام کرده که این بزرگترین طرح با سرمایه گذاری خارجی مشترک با چین محسوب میشود و نشان دهنده روابط رو به رشد اقتصادی و تجاری دو کشور است.
هواپیمای نروژی پس از ۷۰ روز از شیراز رفتیک فروند هواپیمای شرکت «ایر شاتل» نروژ که به علت عدم تأمین قطعه در فرودگاه شیراز زمینگیر شده بود، نیمه شب جمعه از ایران به مقصد استکهلم سوئد به پرواز درآمد. به نقل از اطلاعات پرواز فرودگاههای کشور، هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ پس از تهیه و نصب موتور جدید، سرانجام بامداد شنبه از مرزهای ایران خارج شد. این هواپیما ۱۴ دسامبر (۲۳ آذرماه) از دبی امارات عازم اسلو بود که به علت نقص فنی یکی از موتورها در فرودگاه شیراز فرود اضطراری کرد. خدمه و مسافران روز بعد با پروازی از شیراز خارج شدند، اما هواپیما به علت نبود قطعات یدکی لازم، در ایران باقی ماند. پس از عهدشکنی آمریکا و خروج این کشور از برجام، ورود محصولاتی به ایران که آمریکا دستکم ۱۰ درصد در تولید آنها سهیم بوده است، منوط به مجوز وزارت خزانهداری این کشور شد و به همین جهت هواپیمای نروژی بیش از دو ماه در فرودگاه شیراز زمینگیر بود.
بانک جی پی مورگان رشد اقتصادی آمریکا را به ۱.۵ درصد کاهش دادبانک جی پی مورگان چیس آمریکا برآورد خود از رشد اقتصادی ایالات متحده را در سه ماه نخست سال جاری میلادی کاهش داد. علت این روند نزولی به کاهش سفارشات کالاهای بادوام در مقایسه با پیش بینی ماه دسامبر و نیز کاهش قابل توجه در سفارشات کالاهای مصرفی نسبت داده میشود. در همین حال، بانک جی پی مورگان اعلام کرد، بنا بر آخرین اطلاعات ثبت سفارش کالاهای بادوام، تولید ناخالص داخلی آمریکا احتمالا در سه ماه نخست سال ۲۰۱۹ میلادی به ۱.۵ درصد کاهش پیدا میکند که پیش از این رقم ۱.۷۵ درصد برآورد شده بود.
برآورد ۵۰ تریلیون دلاری از بدهی دولتها در سال جاریمؤسسه اعتبارسنجی «اس اند پی گلوبال» در تازهترین پیش بینی خود اعلام کرد، مجموع بدهی دولتها در سال جاری میلادی به رقم ۵۰ تریلیون دلار خواهد رسید که یک رکورد جدید محسوب میشود. این مؤسسه پیش بینی کرد، دولتها در سال جاری میلادی معادل ۷.۷۸ تریلیون دلار قرض خواهند کرد که ۳.۲ درصد بیشتر از سال ۲۰۱۸ میلادی خواهد بود. همچنین حدود ۷۰ درصد از این قرض یا ۵.۵ تریلیون دلار از بدهی دولتها به منظور سر رسید بدهی بلند مدت بازفاینانس خواهد شد که تقریبا ۲.۳ تریلیون دلار یا معادل ۲.۶ درصد از تولید ناخالص داخلی دولتهاست. به نقل از ایبنا؛ بر پایه این گزارش، مجموع بدهی دولتها با رسیدن به ۵۰ تریلیون دلار در سال ۲۰۱۹ میلادی ۶ درصد از سال گذشته میلادی بیشتر خواهد بود که میتواند با نوسانات نرخ ارز وخیمتر هم شود.
چین واردات زغال سنگ از استرالیا را محدود کرد/ کاهش ۱.۱ درصدی دلار استرالیا در برابر دلار آمریکایکی از بزرگترین بنادر چین ورود زغال سنگ از استرالیا را محدود کرد. چین دومین بازار بزرگ ذغال سنگ برای استرالیا محسوب شده و هم اکنون بندر دالیان چین واردات زغال سنگ از استرالیا را برای ۲۰۱۹ حداکثر ۱۲ میلیون تن تعیین کرده است و این محدودیت از ماه فوریه اعمال میشود. گمرک دالیان گفته هم اکنون اجازه ورود زغال سنگ از استرالیا را نخواهد داد و این در حالی است که روند واردات زغال سنگ از روسیه و اندونزی به چین بدون تغییر ادامه خواهد یافت. سخنگوی وزارت امور خارجه چین میگوید: گمرک این کشور در حال بررسی کیفیت و ایمنی زغال سنگ وارداتی از استرالیاست. این اقدام چین باعث شد تا دلار استرالیا ۱.۱ درصد در برابر دلار آمریکا کاهش ارزش را تجربه کند. از سال ۲۰۱۷ تاکنون روابط چین با استرالیا تار شده است، چون استرالیا چین را به دخالت در امور داخلی این کشور متهم کرده است. البته طی ماه جاری استرالیا ارائه ویزا به یک تاجر چینی را لغو کرد و این مسئله باعث شد تا روابط بین دو کشور بدتر شود. ماه گذشته میلادی نیز استرالیا به بهانه نگرانیهای امنیت ملی ارائه سرویس ۵ G. توسط شرکت هوآوی چین را ممنوع کرد.
اخلال در روند کاهش رشد بهای مسکن؟اوراق تسهیلات مسکن اسفند ۹۵ «تسه ۹۵۱۲» که در سه روز ابتدایی هفته قبل با افت قیمت روبهرو شدند، در دو روز کاری آخر هفته رشد قابل توجه ۳ هزار تومانی را تجربه کرد و با ثبت بازده هفتگی مثبت ۷/ ۱ درصد در سطح ۵۶ هزار و ۸۸ تومان قرار گرفت. سه افت متوالی ابتدای هفته بهای این اوراق را به مرز ۵۳ هزار تومانی رساند، با این حال برخورد به سطوح مقاومتی بار دیگر این اوراق را صعودی کرد. توقف رشد بهای واحدهای مسکونی و افزایش نسبی حجم معاملات مسکن در روزهای اخیر که ناشی از پایان فصل سرد و نزدیک شدن به نوروز است ممکن است با جهش دوباره قیمت ارز مختل شود. صعود دلار به بالای مرز ۱۳ هزار تومانی ممکن است باز هم قیمتگذاری واحد مسکونی را تحت تأثیر قرار داده و بازار اوراق وام مسکن را با رکودی مضاعف مواجه سازد.
لطمه تعرفههای آمریکا به فولکسواگنبه گفته هربرت دیاس، مدیرعامل گروه خودروسازی فولکسواگن، بزرگترین تهدید برای سودآوری این گروه، اعمال تعرفههای تجاری احتمالی از سوی دولت آمریکا خواهد بود که میتواند هزینهای ۵/ ۲ میلیارد یورویی برای این خودروساز داشته باشد. وی در گفتوگویی با «فایننشالتایمز» گفت: «بار دیگر شاهد افزایش تنشها هستیم. موضوع نگرانکننده نیز آن است که ما قادر نیستیم این مسائل را در داخل صنعت خودرو حلو فصل کنیم، چون به یک موضوع بینالمللی میان آمریکا و اتحادیهاروپا بدل شده است.» این هزینه ۵/ ۲ میلیارد یورویی ۱۳درصد از سود قابل انتظار فولکسواگن را شامل میشود. پیشبینی میشود که خودروسازان آلمانی بیش از دیگر کشورهای اروپایی با اعمال تعرفههای تجاری دولت ترامپ بر خودروهای وارداتی ضرر میکنند. آمریکا اکنون دومین بازار بزرگ برای خودروهای بیامو و مرسدسبنز است. فولکسواگن و برندهای زیرمجموعه آن نظیر پورشه و آئودی نیز فروش قابلتوجهی از محصولات خود در آمریکا دارند. ترامپ اعلام کرده است که در صورت شکست مذاکرات با اروپا تعرفههایی بر خودروهای وارداتی از اروپا به آمریکا اعمال خواهد کرد. /دنیای اقتصاد
ضرر ۶.۳ میلیارد دلاری روسیه از اعمال تحریمها
خبرگزاری دولتی روسیه، وزارت توسعه اقتصادی روسیه اعلام کرد این کشور در سال ۲۰۱۸ به دلیل اعمال تحریمها از سوی برخی کشورهای جهان متحمل ضرر ۶.۳ میلیارد دلاری شده است. این تحریمها شامل محدودیتهای ضد دامپینگ، ابطال مجوز فعالیت شرکتهای روس، موانع فنی و تحریمهای اقتصادی است. بیشترین زیان روسیه از محل تحریمهای کشورهای عضو اتحادیه اروپا بوده است به گونهای که این تحریمها ۲.۴۲ میلیارد دلار در سال قبل به اقتصاد روسیه خسارت زده است. تحریمهای آمریکا ۱.۱۷ میلیارد دلار و اوکراین ۷۷۵ میلیون دلار به اقتصاد روسیه آسیب زده است.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا با اعمال ۲۵ تحریم اقتصادی بر ضد روسیه، بیشترین میزان تحریم اقتصادی را اعمال کردهاند و پس از آنها، اوکراین با ۲۲ تحریم و آمریکا با ۹ تحریم اقتصادی قرار دارند. در پایان سال ۲۰۱۸ حدود ۱۵۹ مورد ممنوعیت و تحریم اقتصادی توسط ۶۲ کشور بر ضد روسیه اعمال شده است. در بین بخشهای مختلف اقتصاد روسیه، بخش صنعت با تحمل ۳.۹۹ میلیارد دلار زیان، بیشترین آسیب را از تحریمها دیده است و بخش کشاورزی با ۱.۱ میلیارد دلار خسارت در رده بعدی قرار گرفته است. به نقل از ایسنا؛ آمریکا و اتحادیه اروپا از سال ۲۰۱۴ تاکنون به بهانه دست داشتن روسیه در حوادث داخلی اوکراین تحریمهای گستردهای را بر ضد اشخاص حقیقی و حقوقی روسیه اعمال کردهاند که شامل مصادره اموال، مسدودسازی حسابهای بانکی و ممنوعیت استفاده از دلار و یورو در معاملات آنها میشود.