پاداش ۲۵ میلیون دلاری برای سر ابوبکر البغدادی، هشدار شدیداللحن پامپئو به ترکیه درباره عملیات در سوریه، درخواست کنگره از ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه و هشدار آمریکا به ترکیه در مورد خرید اس-400 از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به واکنش قطر به ادعای حضور سپاه در این کشور نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ لولوه آل خاطر، سخنگوی وزارت خارجه قطر در واکنش به درخواست چهار کشور عربستان، مصر، امارات و بحرین از دوحه مبنی بر اخراج نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از خاک این کشور گفت: آیا چنین چیزی ممکن است که پایگاه العدید آمریکا و سپاه پاسداران در کنار هم در قطر باشند؟
وی افزود: «ادعاها مبنی بر حضور نیروهای سپاه پاسداران ایران در قطر بی اساس است و چنین چیزی امکان ندارد».
سخنگوی وزارت خارجه قطر گفت، کشورش با ایران رابطه دارد و قطر برای کاهش تبعات ناشی از محاصره از ایران مواد غذایی وارد می کند.
این مقام قطری همچنین افزود، کشورش با ایران در میدان گازی پارس جنوبی شریک است و تعدادی از همپیمانان آمریکا از جمله ژاپن، هند، و انگلیس به گاز این میدان نیاز دارد.
وی اظهار داشت، امارات با وجود اختلاف با قطر مقادیر زیادی حامل های انرژی از این کشور وارد می کند.
عربستان، بحرین، امارات متحده عربی، مصر و چند کشور عربی دیگر از پنجم ژوئن سال 2017 (دوشنبه 15 خرداد 96) پادشاهی قطر را به اتهام حمایت از تروریسم و داشتن روابط گسترده با ایران تحریم و روابط خود را قطع کرده و عملا در محاصره اقتصادی، سیاسی و جغرافیایی قرار دادند.
این در حالی است که دوحه همه این اتهامات را رد کرده و آن را بی پایه و اساس خوانده است. با وجود تلاش برخی کشورها برای میانجیگری میان دوحه و ریاض، این بحران دیپلماتیک هنوز حل نشده است.
پاداش ۲۵ میلیون دلاری برای سر ابوبکر البغدادی
هواپیماهای آمریکایی اطلاعیههایی بر روی استان الانبار ریختند.
در این اطلاعیهها از پاداش ۲۵ میلیون دلاری برای هر که اطلاعاتی از مکانی که ابوبکر البغدادی سرکرده داعش در آن به سر میبرد، بدهد، خبر داده شد.
پلیس عراق امروز چهارشنبه اعلام کرد: هواپیماهای آمریکایی اطلاعیههایی بر روی شهرهای این استان ریختند که شامل عکس ابوبکر البغدادی و پاداش ۲۵ میلیون دلاری برای کسی است که از جای وی خبر داشته باشد یا بتواند وی را بُکشد. ده ها اطلاعیه شامل عکس بغدادی و نام وی در شهرهای بالادست فرات و مناطق صحرایی و شهرکهای مجاور مرز با سوریه، اردن و عربستان ریخته شده است.
هشدار شدیداللحن پامپئو به ترکیه درباره عملیات در سوریه
«مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا بامداد پنجشنبه درباره اجرای هر نوع عملیات نظامی در سوریه، به ترکیه شدیدا هشدار داد.
وزارت خارجه آمریکا با صدور بیانیهای اعلام کرد، پامپئو در جریان دیدار با «مولود چاووشاوغلو» همتای ترکیهای خود اخطار داد که عملیات نظامی جدید آنکارا در سوریه میتواند نتایج «ویرانگر و فاجعهبار» برای آنها داشته باشد.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، در این بیانیه آمده است: «پامپئو حمایت خود از مذاکرات کنونی بر سر شمال سوریه را اعلام کرده و درباره عواقب فاجعهبار احتمالی اقدام نظامی یکجانبه ترکیه در منطقه هشدار داده است».
وزیر خارجه آمریکا، چاووشاوغلو را به دلیل تصمیم ترکیه برای خرید سامانههای پدافند موشکی اس-۴۰۰ تحت فشار قرار داده و همچنین درباره بازداشت اتباع آمریکایی در این کشور ابراز نگرانی کرد.
به نوشته خبرگزاری «آناتولی» وزیر خارجه ترکیه روز چهارشنبه برای شرکت در نشست هفتاد سالگی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به واشنگتن سفر و با پامپئو دیدار کرده بود؛ اما جزئیاتی از جلسه چها دقیقهای این دو منتشر نشده بود.
درخواست کنگره از ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه
اعضای جمهوری خواه و دموکرات کنگره آمریکا با فرستادن نامهای به «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور این کشور خواستند تا شش ماه دیگر، نظامیان آمریکایی را از سوریه خارج کند.
نویسندگان این نامه، حضور این نظامیان را غیرقانونی و بدون موجوز کنگره دانسته و از تصمیم ترامپ برای خارج کردن نیروهای آمریکایی از سوریه حمایت کردند.
این نامه به امضای برخی سناتورهای جمهوری خواه از جمله «رند پال»، «مایک لی» و نمایندگان جمهوری خواه مجلس نمایندگان از جمله «اندی بیگز»، «جف دانکن» و «توماس ماسی» و نیز شماری از نمایندگان دموکرات مجلس نمایندگان از جمله «رو کانا» و «الکساندریا کورتز» رسیده است.
دسامبر گذشته ترامپ با این ادعا که داعش در سوریه شکست خورده است، از تصمیم خود مبنی بر خروج نظامیان آمریکایی از این کشور خبر داد. این در حالی است که گروهی از اعضای کنگره آمریکا همچنان سعی دارند ترامپ را متقاعد کنند تا شماری از نیروهای نظامی این کشور را در سوریه نگه دارد.
هشدار آمریکا به ترکیه در مورد خرید اس-400
مایک پنس، معاون رئیسجمهوری آمریکا در جریان سخنرانیهای مربوط به هفتادمین سالگرد تأسیس ناتو گفت: ترکیه باید انتخاب کند، آیا میخواهد همچنان یک عضو مهم در موفقترین پیمان نظامی تاریخ جهان بماند یا با تصمیمهای عاری از حس مسئولیت ـ که اتحاد ما را زیر سؤال میبرد ـ ضمانت عضویت در این پیمان را به خطر بیندازد؟
دیگر مقامهای ایالات متحده نیز در مورد خرید سامانه اس -۴۰۰ به ترکیه هشدار دادهاند. با این حال هشدار مایک پنس، آنطور که رسانهها میگویند، انتقادها علیه آنکارا را تشدید کرده است، به ویژه که در نشست اعضای ناتو، و به طور مشخص در مورد عضویت ترکیه بیان شده است.
پنس گفت: تصمیم ترکیه برای خرید سامانه دفاع هوایی اس -۴۰۰ از روسیه که ۲.۵ میلیارد دلار هزینه دارد، تهدید بزرگی برای ناتو و قدرت این پیمان است.
معاون رئیسجمهوری آمریکا همچنین از آلمان که از دیگر اعضای کلیدی ناتو است، به خاطر اختصاص ندادن بودجه کافی به امور دفاعی انتقاد کرد.
مقامهای آمریکایی گفته بودند که واشنگتن در واکنش به اقدام آنکارا در خرید سامانه روسی اس -۴۰۰، ارسال قطعات و تجهیزات جنگنده اف -۳۵ به ترکیه را متوقف کرده است.
دو هفته پیش کیتی ویلبارجر، دستیار وزیر دفاع آمریکا در امور امنیتی به رویترز گفته بود: اس ۴۰۰ یک رایانه است. اف -۳۵ هم یک رایانه است. شما رایانه خودتان را در اختیار دشمن قرار نمیدهید؛ ما هم دقیقاً همین قصد را داریم.
ترکیه از سوی دیگر آمریکا را به تناقضگویی متهم کرده و گفته، قرارداد خرید اس -۴۰۰ به امنیت ترکیه مربوط میشود و به قوت خود باقی است.
مولود چاوشاغلو، در نشست اندیشکده آمریکایی «شورای آتلانتیک» گفت، پیشنهاد آمریکا برای فروش پدافند دفاعی «پاتریوت» از نظر زمانی به سود ترکیه نیست.
او افزود: ما نمیتوانستیم این سامانه دفاع هوایی آمریکا را در ده سال داشته باشیم. به همین دلیل باید از روسیه بخریم. این یک مسأله حیاتی است. ما خیلی فوری به سامانه پدافند هوایی در ترکیه نیاز داریم.
فواد اوکتای، معاون رئیسجمهوری ترکیه نیز در حساب کاربری خود در توئیتر، بار دیگر موضوع حمایت آمریکا از شبهنظامیان کرد در سوریه را پیش کشیده و نوشته است: ایالات متحده باید انتخاب کند آیا میخواهد همچنان «دوست» ترکیه بماند یا نه؟!
این در حالی است که تنشها بین آمریکا و ترکیه بر سر اختلاف درباره خرید سامانههای پدافندی روسی همزمان با تحویل گرفتن جنگندههای اف-۳۵ آمریکایی بالاگرفته است. «مایک پنس» معاون رئیسجمهور آمریکا تهدید کرده بود که ترکیه باید بین عضویت در ناتو و سامانههای روسی، یکی را انتخاب کند. در مقابل، «فواد اُکتای» معاون رئیسجمهور ترکیه نیز هشدار داد که واشنگتن هم باید بین ترکیه و تروریستهای شمال سوریه یکی را انتخاب کند.
دسامبر سال گذشته (۲۰۱۷) ترکیه اعلام کرد، قرارداد خرید دو فروند سامانه S-۴۰۰ از روسیه را به ارزش دو میلیارد دلار نهایی کرده است. بر اساس مفاد قرارداد، ۴۵ درصد هزینه را ترکیه نقد میپردازد ـ که بخشی از آن را پیش پرداخت کرده است ـ و ۵۵ درصد آن را روسیه به صورت وام به ترکیه تقبل میکند.