در گفت‌وگو با «تابناک اقتصادی» بررسی شد؛

آیا افزایش وام مسکن، راهگشای خانه دار شدن است؟/ برای افزایش قدرت خرید مسکن چه باید کرد؟

اگر بنا باشد ساخت و ساز در شرایطی که نرخ سود بیش از ۲۰ درصد است، دوره‌های طولانی را طی کند خواه یا ناخواه قیمت‌های تمام شده بسیار خواهد بود. بالاترین هزینه ساختمان در مراحل اولیه ساخت و ساز آن و در مسأله زمین و پروانه اتفاق می‌افتد. بیش از ۶۰ تا ۷۰ درصد هزینه‌های ساختمان در شهر‌های بزرگ در ابتدای کار پرداخت می‌شود و اگر قرار باشد این سرمایه مثلاً در دو یا سه سال معطل بماند، طبیعتاً قیمت‌های تمام شده را ناخواسته افزایش خواهد داد.
کد خبر: ۸۹۳۹۵۶
|
۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۲:۱۵ 23 April 2019
|
12737 بازدید
|
تابناک اقتصادیدر سال گذشته قیمت مسکن با رشد چشمگیری مواجه شد، به گونه ای که بنا بر آخرین گزارش وزارت راه و شهرسازی، میانگین قیمت مسکن در شهر تهران در اسفندماه ۱۳۹۷ به ۱۱ میلیون تومان در هر مترمربع رسید که این قیمت در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۳۹۶ رشد ۹۵ درصدی را نشان می‌داد. این موضوع باعث شد تا عملاً وام‌های مسکن کارکرد خود را جهت خرید آن از دست بدهند. حالا شاید پرسش اساسی خیلی از مردم که در انتظار خرید مسکن هستند از کارشناسان این حوزه این است که راهکار بازگشت قدرت خرید مسکن چیست؟

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ در سال گذشته، بهای مسکن نیز به مانند سایر کالا‌ها رشد چشمگیری را تجربه نمود. طبق آخرین آمار رسمی منتشره توسط وزارت راه و شهرسازی میانگین قیمت مسکن در شهر تهران در اسفندماه ۱۳۹۷ به ۱۱ میلیون تومان در هر مترمربع رسید که این قیمت در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۳۹۶ رشد ۹۵ درصدی را نشان می‌داد.
 
این افزایش قیمت باعث شد بسیاری از مردم قدرت خرید مسکن را از دست بدهند و حتی وام‌های مسکن نیز دیگر کارکرد خود را از دست دادند و تنها می‌توانستند مقدار بسیار اندکی از قیمت مسکن را پوشش دهند. بسیاری راهکار رونق دوباره خرید مسکن را در افزایش میزان وام‌های پرداختی می‌دانند، اما کارشناسان معتقدند که به دلیل یکسان نبودن قیمت مسکن در شهر‌ها و استان‌های مختلف این راهکار نمی‌تواند موجبات رونق خرید مسکن را فراهم کند. شاید به همین منظور بود که به تازگی بانک مرکزی نیز با افزایش سقف وام زوجین برای خرید مسکن از ۱۶۰ میلیون تومان به ۲۸۰ میلیون تومان مخالفت کرد.
 
آیا افزایش وام مسکن، راهگشای خانه دار شدن است؟/ برای افزایش قدرت خرید مسکن چه باید کرد؟
 
حالا پرسش اساسی بسیاری از مردم که در انتظار خرید مسکن هستند از کارشناسان این حوزه این است که راهکار بازگشت قدرت خرید مسکن به آن‌ها چیست؟
 
مهدی سلطان محمدی کارشناس و تحلیلگر حوزه مسکن در پاسخ به این پرسش به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: اینکه استطاعت مالی خانوار‌ها برای خرید مسکن افزایش یابد نهایتاً به این موضوع بازمی‌گردد که درآمد ملی افزایش پیدا کند و از این طریق وضعیت درآمدی خانوار‌ها بهبود پیدا کند.
 
وی ادامه داد: در چند سال گذشته درآمد خانوار‌ها رشد آنچنانی نداشته است و بنابراین می‌توان گفت: پس انداز خانوار‌ها که از محل مازاد درآمد نسبت به هزینه به وجود می‌آید، ارتقا پیدا نکرده و این در حالی است که قیمت مسکن همواره رو به افزایش بوده است. سلطان محمدی افزود: بنابراین راهکار اساسی و بنیادی در این زمینه این است که درآمد خانوار‌ها افزایش یابد. به جز این راهکار، راهکار دیگری وجود ندارد، مگر آن که بخواهیم از طریق سوبسید‌ها و کمک‌های بیرونی این موضوع را حل کنیم که این موارد هم راه حل‌های پایداری نیستند.
 
این تحلیلگر حوزه مسکن در مورد راهکار افزایش سقف وام برای بازگرداندن قدرت خرید مسکن به مردم گفت: با افزایش سقف وام می‌توان قدرت خرید مردم را افزایش داد، اما این افزایش به این موضوع بازمی‌گردد که خانوار‌ها توان بازپرداخت اقساط آن را داشته باشند.
 
در شرایطی که اکنون نرخ سود برای پرداخت وام نرخ بالایی است، در نتیجه اولاً اقساط بازپرداخت این وام‌ها بالا خواهد بود و کمتر خانواری می‌تواند از عهده بازپرداخت آن برآید و ثانیاً کمتر خانوار‌هایی می‌توانند مستندات و مدارک مربوط به دریافت این نوع وام‌ها را فراهم کنند؛ بنابراین اینجا یک معضلی پیش می‌آید که وام دهی را محدود می‌کند.
 
معضل دیگر که وام دهی را محدود می‌کند به منابع خود بانک‌ها بازمی‌گردد. می‌دانیم که هم اکنون بانک‌ها با مشکلات جدی رو به رو هستند و قادر به افزایش منابع مالی خود نیستند تا بتوانند آن‌ها را در اختیار حوزه مسکن قرار دهند. مگر آن که بانک‌ها به مانند پروژه مسکن مهر از منابع بانک مرکزی بخواهند کمک بگیرند که این موضوع تورم زا خواهد بود و فشار سنگینی بر  اقتصاد و بقیه قشرهای جامعه وارد خواهد کرد.
 
وی ادامه داد: بنابراین انتظار اینکه میزان وام در شرایط کنونی افزایش چشمگیری پیدا کند، انتظار واقع بینانه‌ای نیست. در مجموع می‌توان گفت که مسئولین اجرایی وعده افزایش سقف وام را می‌دهند، اما به همین دلایلی که عرض کردم در عمل امکان تحقق این وعده وجود ندارد.
 
سلطان محمدی ادامه داد: حالا پرسش این است که دولت در این میان چه نقشی می‌تواند داشته باشد؟ آیا می‌تواند کاری انجام دهد یا خیر؟
 
پاسخ این است که بله می‌تواند کاری انجام دهد، ولی آن کار الزاماً در خود بخش مسکن نیست. با توجه به اینکه قیمت مسکن خود را در بلندمدت با تورم وفق می‌دهد، بنابراین اگر دولت بتواند انضباط مالی و پولی درستی داشته باشد، طبیعتاً تورم کنترل و در نهایت کاهش خواهد یافت و در نتیجه مسکن هم نمی‌تواند با رشد بالا قیمت‌ها را ادامه دهد. اقدامات دیگری که دولت می‌تواند داشته باشد بیشتر در زمینه‌های زیرساختی است. یعنی دولت بتواند شهر‌های جدیدی را تعریف کند و زیرساخت‌های قوی تری به آن بدهد، ارتباطات به خصوص ریلی را بین شهر‌های اقماری و مرکز برقرار کند و سایر زیرساخت‌هایی که بتواند تراکم جمعیت را از داخل شهر‌های بزرگ که دیگر امکان جمعیت پذیری بیشتری ندارند، به حواشی هدایت کند را به این شهر‌ها بدهد.
 
وی افزود: انتظاری که مردم از دولت‌ها دارند این است که دولت‌ها خود مستقیم خانه سازی و یا منابع آن را تأمین کنند و همین باعث می‌شود که مسئولین نیز بر همین حوزه‌ها تمرکز کنند و وعده‌هایی را در همین زمینه‌ها بدهند، ولی واقعیت این است که در این موارد ابزار‌های بسیار محدودی وجود دارد و می‌توان گفت: نه زمین مازادی در شهر‌ها مانده است که بخواهد توزیع بشود و اگر هم باشد و توزیع بشود یک توزیع رانت عظیمی خواهد بود و نه منابع مالی آنچنانی دولت در اختیار دارد. بیش از ۹۵ درصد مسکن ساخته شده در ایران توسط بخش خصوصی و خانوار‌ها بوده است؛ بنابراین، باید توان خرید خانوار بالا برود و دولت می‌تواند در زمینه‌های زیرساختی و بنیادی بتواند نقش خود را ایفا بکند.
 
این کارشناس بازار مسکن در پایان سخنان خود گفت: کار دیگری که دولت می‌تواند علاوه بر فعالیت در زمینه زیرساخت‌ها در راستای کاهش قیمت مسکن انجام دهد، می‌تواند در حوزه بهبود مقررات یا به تعبیری مقررات زدایی باشد. روز به روز فرآیند‌های اخذ پروانه ساختمان دشوارتر می‌شود. هر کدام از این فرآیند‌ها هزینه‌های سنگینی را متوجه ساخت و ساز می‌کند. این هزینه‌ها از دو ناحیه است: اول از ناحیه زمان است که محسوس نیست، ولی واقعیت این است که بزرگترین هزینه را تحمیل می‌کند. در شرایطی که نرخ سرمایه بالاست، اگر زمان سرمایه گذاری به جای یک سال به چند سال تبدیل شود، عملاً قیمت تمام شده چند برابر افزایش خواهد یافت.
 
دوم آنکه هر یک از این فرآیند‌ها هزینه‌های سنگینی را متوجه سازنده می‌کند. این هزینه‌ها بخشی هزینه‌های قانونی است که هر کدام از این فرآیند‌ها به سازنده تحمیل می‌کند و بخشی هزینه‌های غیرقانونی است که هنگامی که شما فرآیند‌ها را پیچیده و سخت می‌کنید طبیعتاً ممکن است فساد بیشتری ایجاد شود؛ بنابراین این هم حوزه‌ای است که دولت باید روی آن کار کند. متأسفانه همه مساعی قانون گذاران یا دولت‌ها در این است که به دلیل آنکه می‌خواهند کنترل‌های بیشتری را اعمال بکنند، در جهت پیچیده‌تر کردن فرآیند‌ها گام برمی‌دارند. ولی باید راهکار‌هایی را در پیش گرفت که این کنترل‌ها را اعمال کرد، اما فرآیند‌ها را پیچیده‌تر نکرد.
 
اگر بنا باشد ساخت و ساز در شرایطی که نرخ سود بیش از ۲۰ درصد است و فعلا هم امکان کاهش آن وجود ندارد، دوره‌های طولانی را طی کند خواه یا ناخواه قیمت‌های تمام شده بسیار خواهد بود. باید گفت که بالاترین هزینه ساختمان در مراحل اولیه ساخت و ساز آن و در مسئله زمین و پروانه اتفاق می‌افتد. شاید می‌توان گفت که بیش از ۶۰ تا ۷۰ درصد هزینه‌های ساختمان در شهر‌های بزرگ در ابتدای کار پرداخت می‌شود و اگر قرار باشد این سرمایه مثلاً در دو یا سه سال معطل بماند طبیعتاً قیمت‌های تمام شده را ناخواسته افزایش خواهد داد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۶۶
محمد شریفی
|
United States of America
|
۱۲:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
بزرگترین مشکل زمینه و نه ساختمان!
هر مدل ساخت و سازی متری حدود 2 تومن در میاد که برای یه خونه 100 متری میشه 200 میلیون تومن و تقریببا اکثر ملت این مبلغ رو میتونن تهیه کنن....
مشکل اصلی قیمت زمین ملک هست که سر به فلک کشیده و قیمت مسکن را اینقدر بالا برده...
پیشنهاد: آزاد سازی زمینهای دولتی ، حکومتی وقفی و .....با هدف کم شدن قیمت زمین!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
خوب شما آزاد کن
من فرضا ۱۰۰ هزار میلیارد تومان نقد دارم, همشون رو میخرم، اونوقت چی؟
علی رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
جواب :
افزایش وام خرید = افزایش بیشتر قیمت خانه ( چون تقاضا بیشتر از عرضه می شود)
افزایش وام ساخت (ساخت واحد) به تولید کنندگان انبوه ساز = کاهش قیمت خانه ها ( چون باعث بیشتر شدن عرضه بر تقضا خواهد شد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
علیرضا، اگر من دویست هزار میلیارد داشته باشم، تمام ساختمان ها رو پیش خرید کردم، اونوقت دیگه عرضه نیست که
راه حل اینم نیست
یکم بیشتر فکر کن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
روزنامه دنیای اقتصاد برخلاف زمانهایی که بورس رشدمیکندوانرابابزرگترین فونت ممکن وتعابیر حماسی! تیترمیکند درمواقع سقوط بورس هیچ انعکاسی درخصوص ریزش شاخص درصفحه اول خودندارد دیروزوپریروز شاخص کل بیش از۴۰۰۰ واحدفروریخت اما روزنامه مذکوربجای تحلیل علا سقوط بورس بخش مهمی از صفحه اول روزنامه ۴ اردیبهشت خودرابه « بازگشت موسولینی» اختصاص داد !!!!
محمد شریفی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۴
دوستان ناشناس و علیرضا:
شما اگر اون چند صد هزار میلیارد تومن رو داشته باشی و بریزی تو ساختمون کلا نقدینگی کشور کم میشه و چون پول کم میاد مجبور میشی با نصف قیمت بفروشی


در ضمن اصل مشکل اینجاست که قیمت زمین در ایران به نسبت درآمدها و قیمتهای چیزای دیگه بسیار بسیار بالا رفته! این قیمت بالای زمین (در کل ایران) و خصوصا تهران فقط به خاطر ساخت و ساز نیست ، کاذبه! در واقع کمبود کاذب زمین برای ساخت و ساز داریم که قیمت اینقدر بالا رفته! یکی از علتهاش زمینهای دولتی است که باید آزاد بشه...
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
با این قیمتها به هیچ عنوان نمیشه خانه خرید
حتی با وام ۲۰۰ میلیونی
قیمتها خیلی بالا رفته
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
انصاری
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
وقتشه این شوخی ها رو بزاری کنار تابناک یکار کردن مردم الان فکر تهیه شام هستن نه مسکن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
قیمت مسکن چند درصد هزینه خانوار
هست؟ ۶۰ درصد
ناشناس
|
United States of America
|
۱۲:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
نه خونه متري 4 تومن شده متري 16 تومن بعد وام 160 ميليوني حالا بشه 270 تومن چي ميشه ؟؟؟ هيچي بابا سر كي رو داريد گول ميماليد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
از فردا بانک ها وام ۸۰۰ میبینی ۱۶ ساله بدن
میتونی قسطشو بدی؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
این کارشناس محترم از همه چیز گفت ولی از علت اصلی که مالیات گرفته نمی شود از دلالان و خانه های خالی چیزی نگفت!!!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
انصاری
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
خونه تو تهران 6 ماهه دو برابر شد
ناشناس
|
Germany
|
۱۲:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
اون کسانی رو بگو که میلیارد میلیارد پول بی زبونشونو دادن ملک تو گرجستان و ترکیه خریدن حالا کل سرمایه شون رو هواست
سین جیم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
خانه خریدن دیگه کابوس شد :((
سیمینوف
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
مملکت دارای نفت و گاز و معادن طلا و ...
فقط یه عده نفعشو میبرن!
طرقی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۳
با سلام
احتراماً درج همچین اعلام نظر هایی برای حل معظل مسکن دردی را دوا نمیکند خواهشمند است از ماکین مسکنها و این سوداگران بابت و رهن و اجاره بها مالیات ها گزاف وواقعی گرفته شود تا هیچ سوداگری خیال افزایش ناعادلانه را نداشته باشد و دولت نظارت کند و نه نظارتی که تا الان انجام شده. که قراردادهای صوری تهیه میکنند با رقم هایی کم برای فرار مالیاتی و اقداماتی که خودشان بهار میداند.تنها چاره کار گرفتن مالیات گزاف از سوداگران مسکن است.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟