قزاقستان در آرزوی ایجاد راههای ارتباط و همکاری اقتصادی بین چین و اروپا و ارتباط اقتصادی با همسایگان خود است و از این رو طرح راه اندازی بورس کالای اوراسیا را با جدیت دنبال می کند.
به گزارش اختصاصی «کالاخبر»، مقامهای قزاقستان با همکاری شرکای خود در روسیه مشغول راهاندازی بورس کالای اوراسیا هستند. این بازار به دنبال ایجاد یک مکانیسم شفاف برای تعیین قیمت کالاهایی همچون محصولات کشاورزی و فلزات است. از سویی قصد دارد شرایطی فراهم آورد تا نظر سرمایهگذاران بینالمللی را به چنین کالاهایی جلب کند.
این طرح در دیدار اعضای هیئت مرکز مالی بینالمللی آستانه از هند اعلام شد. تمرکز این بورس مبادلات کالا بر طرح جاده ابریشم جدید چینیها (جاده ابریشم زمینی و دریایی که ۱۵۲ کشور جهان در آسیا، اروپا، آفریقا، خاورمیانه و آمریکا را جهت رونق تجاری و سرمایهگذاری به یکدیگر متصل میکند و به گفته مقامهای چینی، این طرح در سال ۲۰۴۹ میلادی تکمیل خواهد شد) و نیز اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا خواهد بود.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا (متشکل از ۵ کشور روسیه، قزاقستان، بلاروس، قرقیزستان و ارمنستان) با جمعیتی بالغ بر ۱۸۰ میلیون نفر و نزدیک به ۴ هزار میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی، بازار بزرگی به شمار میرود. کشورهای عضو این اتحادیه برای هماهنگی بیشتر در فعالیت بین بازارهای خود، به توافقهایی دست یافتهاند. بر اساس این توافقها، مقام ناظر بر فعالیت این بازارها تا سال ۲۰۲۵ در پایتخت قزاقستان مستقر خواهد شد.
مرکز مالی بینالمللی آستانه در راستای فعالیتهای خود تاکنون ۶۰ آییننامه و مقررات بینالمللی را براساس بالاترین استانداردها پذیرفته است که نیمی از آنها به فعالیتهای بخش مالی یعنی بازارهای سرمایه، بانکداری، بیمه و مالیه اسلامی مربوط بوده است. این مرکز همچنین به دنبال حضور در پروژههای نیازمند سرمایهگذاری در ازبکستان و آذربایجان است.
به گزارش «کالاخبر»، قزاقستان همچنین در نظر دارد با ارتقاء بازارهای سرمایه خود به سطح دیگر بازارهای نوظهور، امکان حضور سرمایهگذاران بینالمللی در بازار کالای خود را فراهم کند. به گفته یک مقام مسئول، راهاندازی بورس کالای اوراسیا علاوه بر ایجاد شفافیت در قیمتگذاری کالاهای مختلف، امکان حضور معاملهگران و سرمایهگذاران بینالمللی برای خرید و فروش انواع محصولات کشاورزی، فلزی، انرژی و نیز کاهش برخی هزینهها را به دنبال خواهد داشت.
قزاقستان به عنوان نهمین کشور وسیع جهان، بیش از ۱۸ میلیون جمعیت دارد. نفت خام و کالاهای کشاورزی همچون گندم، جو، برنج و پنبه و نیز لبنیات، چرم، گوشت و پشم از جمله محصولات اصلی این کشور به شمار میروند.