پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون فلز زرد نسبت به یک ماه گذشته رشد ۴۰ دلاری داشت، پیش بینی کاهش ۴۰ درصدی قیمت میوه تا ماه آینده، خبر حمله به دو نفتکش قیمت نفت را بالا برد، واردات به شلوغترین بندر دریایی آمریکا افت کرد، دلار در صرافیهای بانکی ۱۲۹۰۰ تومان فروخته شد، غول فروشگاهی آمریکایی با ارزشترین برند دنیا شد و نرخ تورم نقطه به نقطه چین تنها ۰.۱ درصد را در بر دارد.
تأثیر سفر «آبه» بر نوسانات بازار ارز/ همتی: دلار زیر ۱۳ هزار تومان بود؛ هیچ خریدی وجود نداشت
عبدالناصر همتی در خصوص تأثیر سفر «شینزو آبه» نخست وزیر کشور ژاپن بر نوسانات بازار ارز گفت: متأسفانه در بازار ارز همیشه افرادی به دنبال بهره برداری از ابزارهای سیاسی برای بر هم زدن ثبات بازار و ایجاد نوسان هستند، در اینجا باید یادآور شوم هیچ یک از بنیان های اقتصادی که تعیین کننده نرخ ارز است، تغییری نکرده و بانک مرکزی بر بازار مسلط است. از این روی، به مردم عزیزمان اطمینان می دهم که از نظر مبانی اقتصادی مشکلی در تثبیت بازار اقتصادی نداریم. وی در ادامه افزود: روز پنجشنبه به رغم تلاش های نوسان گیران، هیچ خریدی در صرافی های بانکی کشورمان وجود نداشت و این در حالی بود که قیمت زیر ۱۳ هزار تومان بود. از این روی، تأکید می کنم این جریان گذراست و باید به این نکته توجه داشت که در بازار ارز آنچه اهمیت دارد بازار حواله است و این یکی از موفقیت های بانک مرکزی بوده که در حدود سه ماهی که از ابتدای سال گذشته چیزی در حدود ۹,۵ میلیارد دلار تأمین ارز برای کالاهای وارداتی انجام شده است. لذا در شرایط فعلی راه های خوبی را برای تأمین درآمد ارزی کشور تأمین کرده ایم و به امید خدا این روند را ادامه می دهیم و از این بابت هیچ گونه نگرانی وجود ندارد و روز شنبه بازار ارز به طور جدی با نرخ منطقی به مانند چند روز گذشته، کار خود را آغاز می کند.
افزایش قیمت جهانی طلا/ فلز زرد نسبت به یک ماه گذشته رشد 40 دلاری داشت
روز گذشته در بازارهای جهانی قیمت طلا با 3.3 دلار افزایش در هر اونس به قیمت 1336 دلار و 40 سنت معامله شد. به گزارش رویترز، قیمت طلا در بازارهای جهانی پس از امیدواری به کاهش نرخ بهره در آمریکا بالا رفت. فدرال رزرو آمریکا به دلیل آمارهای تورمی ضعیف و همچنین افزایش تنشهای تجاری بین چین و آمریکا احتمالاً نرخ بهره را کاهش خواهد داد. بر اساس این گزارش، کاهش نرخ بهره معمولاً تقاضا را به نفع فلز زرد سنگینتر میکند. سرمایهگذاران ترجیح میدهند با سرمایهگذاری روی طلا محل امنی برای سرمایههای خود پیدا کنند بنابراین تقاضا افزایش یافته و قیمت بالا میرود. قیمت دیروز فلز زرد نسبت به یک ماه گذشته رشد 40 دلاری داشت و نسبت به یک سال گذشته هم بیش از 37 دلار در هر اونس رشد کرده است. دیروز در گروه سایر فلزات گرانبها هم نقره 4 سنت و فلزات گرانبهای پلاتینیوم و پالادیوم افزایشهایی به ترتیب 4 و 8 دلار را داشتند. پیتر فانگ رئیس معاملات فلزات گرانبها در «وینگفانگ» گفت: حمایتهای قوی برای طلا را در قیمت 1330 دلار میبینیم و با چشمانداز کاهش نرخ بهره در آمریکا احتمال تقویت آن در آینده وجود دارد. وی گفت: ما همچنین نگران تنشهای تجاری بین چین و آمریکا هستیم و به همین دلیل سرمایهگذاران با نگرانی از وضعیت آینده تجاری روی طلا سرمایهگذاری میکنند.
سقوط سهام هنگکنگ، سهام آسیایی را پایین کشید
روز پنجشنبه، در حالی که بازارهای هنگکنگ، با تداوم اعتراضات گسترده، برای سومین روز متوالی افت کردند، سهام آسیایی پایین آمدند. به نقل از رویترز، کمرنگ شدن امیدها در مورد اینکه ایالات متحده و چین در حاشیه اجلاس گروه جی ۲۰، که قرار است در ۲۸-۲۹ ژوئن در اوساکا برگزار شود، بتوانند به یک توافق تجاری برسند، حالوهوای بازارها را تحت تأثیر منفی خود قرار داده و سود اوراق قرضه را پایین آورده است. هیروکازو کابیا، استراتژیست ارشد شرکت اوراق دایوا، گفت: پیش از اجلاس جی ۲۰، حتی برنامهای برای دیدار در سطح وزیران دو کشور هم وجود ندارد. بنابراین نمیتوان انتظار داشت توافق مهمی در این اجلاس صورت بگیرد. گستردهترین شاخص سهام آسیا اقیانوسیه اماسسیآی در خارج از ژاپن، یک درصد سقوط کرد. نیکی ژاپن ۰.۴۶ درصد از ارزش خود را از دست داد. شاخص هانگسنگ هنگکنگ، که دیروز ۱.۷ درصد سقوط کرده بود، در ابتدای معاملات تا ۱.۸ درصد سقوط کرد، اما با بسته شدن بازارها بیشتر سقوط خود را جبران کرد و تنها ۰. ۰۵ درصد پایینتر بسته شد. سقوط اولیه این شاخص باعث اضطراب در بازارهای منطقه شد. شاخص کامپوزیت شانگهای توانست ۰.۰۵ درصد بالاتر بسته شود. کاسپی کرهجنوبی ۰.۲۷ درصد پایین آمد و ایاساکس استرالیا ۰.۰۲ درصد افت کرد. نرخ سود اوراق ۱۰ ساله آمریکا دوباره روند نزولی خود را از سر گرفت و به ۲.۱۰۳ درصد رسید، که نزدیک به رکورد پایین ۲.۰۵۳ درصدی روز جمعه، که پایینترین سطح آن از سپتامبر ۲۰۱۷ تا کنون بود، میباشد. در بازار ارز، نرخ برابری دلار با ین ژاپن ۰.۲ درصد تقویت شد و به ۱۰۸.۳۲ رسید.
سقوط بورس کشورهای عربی به دنبال انفجار نفتکش ها در دریای عمان
انفجار روز پنجشنبه دو نفتکش در دریای عمان منجر به سقوط شاخص بورس کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس شد. به گزارش رویترز، شاخص اصلی بورس عربستان سعودی ۱.۶ درصد کاهش یافت، به طوری که از هر ۱۱ سهم یک سهم صعودی و ۱۰ سهم نزولی بود. سهام بانک معروف الراجحی نیز ۱.۹ درصد و «سابک» غول صنایع شیمیایی و پتروشیمی عربستان سعودی نیز ۲.۲ درصد کاهش یافت. شاخص بورس ابوظبی پایتخت امارات نیز به خاطر سقوط ۲.۴ درصدی سهام بانک بازرگانی ابوظبی و کاهش ۳.۷ درصدی بخش مستغلات این شهر، ۰.۵ درصد کاهش یافت. شاخص بورس دبی ۱.۲ درصد به دلیل کاهش ۱.۵ درصدی سهام بخش املاک و مستغلات وکاهش ۱.۴ درصدی سهام بانک اسلامی دبی یکی از بزرگترین بانک های این امارت نشین کاهش یافت. همچنین شاخص بورس بحری. هشت صدم درصد کاهش یافت که در این بین بخش سرمایه گذاری (قطاع الاستثمار) ۲.۱۹ درصد، سهام مجموعه مالی «جی. اف. اچ» ۴.۱۷، درصد و بخش صنایع ۱.۵۷ سیر نزولی داشت. شاخص بورس قطر نیز تحت فشار سقوط ۲.۴ درصدی سهام بانک "الریان" و سهام ۱.۹ درصدی بخش سوخت این کشور، یک درصد کاهش یافت.
پیش بینی کاهش ۴۰ درصدی قیمت میوه تا ماه آینده
رئیس اتحادیه بارفروشان تهران گفت: امسال، افزایش خوبی در تولید میوهها و سیفی جات داریم که بر این اساس پیش بینی میشود قیمتها در ماه آینده تا ۴۰ درصد کاهش یابد. مصطفی دارایی نژاد افزود: امسال به دلیل تولید خوب، قیمت میوههایی مثل گیلاس، زردآلو، هلو، شبرنگ و ... حدود 20 درصد کاهش داشته است؛ البته این کاهش شامل میوههای واردتی مثل انبه، موز و آناناس نمیشود. وی با بیان اینکه به غیر از سیب زمینی، قیمت بقیه میوهها و صیفی جات در سطح میدان تره بار رو به کاهش است اضافه کرد: با پایان فصل برداشت سیب زمینی دزفول و همچنین کم شدن ذخیره سیب زمینی از سردخانهها به دلیل تامین نیاز کارخانجات تبدیلی مثل چیس خلال با نیاز روزانه 500 تا 600 تن، قیمت این محصول تا حدودی افزایش یافته که پیش بینی میشود تا ماه آینده با برداشت سیب زمینی همدان، قیمت این محصول پر مصرف کاهش یابد. رئیس اتحادیه بارفروشان تهران گفت: امسال به دلیل فراوانی آب، کشت هندوانه نسبت به سال قبل دو برابر شده که همین امر باعث شده تا صادرات این محصول رونق بگیرد.
خبر حمله به دو نفتکش قیمت نفت را بالا برد
فارس: دیروز در بازارهای جهانی قیمت نفت 2.58 دلار بالا رفت و هر بشکه نفت برنت به قیمت 62 دلار و 55 سنت به فروش رفت. رویترز نوشته است: در پی انتشار گزارشهایی از وقوع حادثه برای دو فروند نفتکش در خلیج عمان، بهای نفت خام برنت در بازار جهانی به میزان 4 درصد افزایش یافت.
واردات به شلوغترین بندر دریایی آمریکا افت کرد
رویترز: محمولههای ورودی به مجتمع بندرگاهی لسآنجلس و لانگ بیچ، که مرکز شماره یک تجارت دریایی آمریکا با چین هستند، در ماه می ۶.۳ درصد کاهش یافت که نشان میدهد تنشهای تجاری باعث کاهش فعالیتهای اقتصادی شده است. صادرات آمریکا از بندر کالیفرنیا، که شلوغترین بندر صادراتی این کشور است هم در ماه می ۷.۴ درصد افت کرد. سال گذشته، شرکتهای آمریکایی، از خردهفروشان گرفته تا تولیدکنندگان، قبل از وضع تعرفههای آمریکا و چین به کالاهای یکدیگر، کالاهای مورد نیاز خود را در انبارها روی هم انباشته کردند. افت صادرات و واردات در ماه می، درحالی اتفاق میافتد که معمولاً واردکنندگان در این زمان از سال، شروع به افزایش واردات خود برای فصل زمستان و تعطیلات آن میکنند. ماریو کوردرو، مدیر اجرایی بندر لانگ بیچ، که واردات آن ۱۹.۵ درصد نسبت به سال ۲۰۱۸ افت کرده است، گفت: بالا رفتن تعرفهها باعث شده است که خردهفروشان کالاهای مورد نیاز خود را قبل از این سفارش دهند و با پر بودن انبارها، شرکتهای حملونقل دریایی با کاهش تقاضا روبه رو شدهاند. (افت واردات این بندر، رشد واردات بندر بزرگتر لسانجلس را خنثی کرد و روی هم رفته، واردات این دو بندر بزرگ ۶.۳ درصد افت کرد.)
دلار در صرافی های بانکی 12900 تومان فروخته شد
در آخرین روز هفته، بر اساس اطلاعات سامانه سنا بانک مرکزی، هر اسکناس دلار آمریکا به نرخ 12800 تومان در صرافی های مجاز و بانکی خریداری شد و در مقابل به نرخ 12900 تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته شد. همچنین هر اسکناس یورو به نرخ 14700 تومان خریداری شد و در مقابل به قیمت 14800 تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته شد. هرچند در بازار آزاد، روز گذشته، بهای دلار آمریکا با افزایش نسبت به روزهای قبل، در کانال 13 هزار تومان خرید و فروش شد.
تورم چین به بالاترین سطح پانزده ماه اخیر رسید/ نرخ تورم نقطه به نقطه چین تنها ۰.۱ درصد
با تشدید جنگ تجاری بین چین و آمریکا و اخلال در تأمین محصولات وارداتی از قاره آفریقا به دلیل شیوع بیماری آنفلوآنزای خوکی تورم چین در دوازده ماه منتهی به می با ۰.۲ درصد افزایش در مقایسه با مدت مشابه ماه قبل به ۲.۷ درصد رسید که بالاترین نرخ تورم این کشور در طول پانزده ماه اخیر محسوب میشود. با تشدید جنگ تجاری بین چین و آمریکا و اخلال در تأمین محصولات وارداتی از قاره آفریقا به دلیل شیوع بیماری آنفولانزای خوکی تورم چین در دوازده ماه منتهی به می با ۰.۲ درصد افزایش در مقایسه با مدت مشابه ماه قبل به ۲.۷ درصد رسید که بالاترین نرخ تورم این کشور در طول پانزده ماه اخیر محسوب میشود. در بین اقلام مختلف بیشترین افزایش مربوط به تورم مواد غذایی بوده است به گونهای که قیمت این محصولات با ۷.۷ درصد افزایش در طول دوازده ماه گذشته به بالاترین سطح خود در هفت سال اخیر رسیده است. این افزایش که پس از افزایش ۱۴.۴ درصدی ماه آوریل صورت میگیرد سومین افزایش متوالی ماهانه قیمتها در دومین اقتصاد بزرگ جهان محسوب میشود. در این بین افزایش میوه تازه ۲۶.۷ درصد و تخم مرغ ۸.۷ درصد بوده است. رشد قیمتها در بخش غیر غذایی بسیار ملایمتر بوده است و به مانند آمارهای ماه آوریل، مواد غیر غذایی طی دوازده ماه منتهی به ماه می تنها ۱.۶ درصد افزایش یافتهاند. این افزایش برای لباس ۱.۷ درصد، برای آب و برق و سوخت ۱.۸ درصد، کالا و خدمات ۱ درصد و مراقبتهای درمانی ۲.۱ درصد بوده است. از سوی دیگر هزینههای حملونقل در مقایسه با ماه قبل ۰.۹ درصد کمتر شده است. هسته تورمی چین که تغییرات قیمت مواد غذایی و سوختی را به دلیل نوسانات بالای قیمتی آنها در نظر نمیگیرد تا پایان دوازده ماه منتهی به می ۱.۶ درصد بوده است که از اوت ۲۰۱۶ تاکنون بی سابقه بوده است. نرخ تورم نقطه به نقطه چین نیز تنها ۰.۱ درصد بوده است. متوسط نرخ تورم چین در بازه زمانی ۱۹۸۶ تا ۲۰۱۹ برابر ۵.۱۶ درصد بوده است که بالاترین نرخ ثبت شده در فوریه ۱۹۸۹ با ۲۸.۴ درصد و کمترین نرخ نیز در آوریل سال ۱۹۹۹ با تورم منفی ۲.۲ درصد به ثبت رسیده است.
غول فروشگاهی آمریکایی با ارزش ترین برند دنیا شد/ سریعترین رشد ارزش برند مربوط به اینستاگرام
انتشار خبری از ابتکار جدید آمازون برای ارائه کارت اعتباری به مشتریان بد حساب یا فاقد اعتبار باعث شد تا ارزش سهام این شرکت بار دیگر در بازارهای بورس صعودی شود. مؤسسه "برند زد" در گزارش جدید خود از با ارزشترین برندهای جهان در سال ۲۰۱۹ نام آمازون را با ۳۱۵.۵ میلیارد دلار ارزش برند در رده نخست قرار داده .تا برای نخستین بار در ۱۲ سال اخیر به سلطه شرکتهای فناوری خاتمه داده شود. به نقل از ایسنا؛ دورین وانگ، مدیر این مؤسسه گفت: برند آمازون با پدیده رشد عجیبی روبه رو شده است، به گونهای که ارزش برند آن در یک سال ۱۰۸ میلیارد دلار افزایش یافته است که البته علت این افزایش به عملکرد بسیار خوب این شرکت برمیگردد. وانگ افزود: در حال حاضر با ارزشترین برندهای جهانی برندهایی هستند که با استفاده از تکنولوژیهای نوین به نیازهای مشتریان پاسخ میدهند و فرصت خوبی برای توسعه بازار آنها وجود دارد. مؤسسه برند زد که از سال ۲۰۰۶ تاکنون به انتشار گزارش سالانه رتبه بندی برندهای برتر جهانی اقدام میکند در رده بندی امسال خود اپل را دومین برند با ارزش جهان با ۳۰۹.۵ میلیارد دلار و گوگل را سومین برند با ارزش جهان با ۳۰۹ میلیارد دلار معرفی کرده است. از ۱۰ برند با ارزش امسال، پنج برند در زمینه تکنولوژی فعالیت دارند: مایکروسافت با ۲۵۱.۲ میلیارد دلار در رده چهارم، فیسبوک با ۱۵۸.۹ میلیارد دلار در رده ششم و شرکت چینی تنسنت با ۱۳۰.۸ میلیارد دلار در رده هشتم قرار گرفتهاند. نام برند ویزا با ۱۷۷.۹ میلیارد دلار در رده پنجم، علی بابا با ۱۳۱.۲ میلیارد دلار در رده هفتم، مک دونالد با ۱۳۰.۳ میلیارد دلار در رده نهم و "ای تی اند تی" با ۱۰۸.۳ میلیارد دلار در رده دهم دیده میشود. سریعترین رشد ارزش برند مربوط به اینستاگرام با ۹۷ درصد رشد بوده است و این برند با ۲۸.۲ میلیارد دلار ارزش به رده چهل و چهارم صعود کرده است.
واردات پودر لباسشویی به ۲۲۶ تن رسید/هلند بزرگترین صادرکننده به ایران
آمار مقدماتی گمرک از تجارت خارجی دوازده ماهه سال ۹۷ نشان میدهد، در این مدت بیش از ۲۶۶ تن پودر یا مایع لباسشویی دستی از ۳ کشور جهان وارد ایران شده است. واردات ۲۶۶ هزار و ۱۶۷ کیلوگرم پودر یا مایع لباسشویی دستی باعث خروج ۶۳۳ هزار و ۴۵۵ دلار یا به عبارتی ۲۶ میلیارد و ۶۰۵ میلیون و ۱۰۳ هزار و ۸۹۷ ریال شده است. طبق آمار گمرک واردات از کشورهای اتریش، هلند و ترکیه صورت میگیرد. به نقل از میزان؛ گفتنی است بیشترین واردات از کشور هلند به حجم ۲۴۲ هزار و ۵۵۱ کیلوگرم و به ارزش ۵۳۰ هزار و ۹۸۷ دلار ثبت شده است.
نرخ مرغ روند کاهشی به خود گرفته است
عضو هیأت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی با اشاره به اینکه قیمت مرغ در چند روز اخیر روند کاهشی به خود گرفته است، اظهار کرد: امروز نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۷ هزار و ۵۰۰ و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشیها ۱۰ هزار و ۵۰۰ تا ۱۱ هزار تومان است که با هزینه تمام شده اختلاف معناداری دارد. وی افزود: با توجه به افزایش هزینههای تولید و نوسان نرخ نهادههای دامی مرغداران در فروش هر کیلو مرغ با زیان ۲ هزار تومانی روبه رو هستند که استمرار این روند ضربه مهلکی به صنعت وارد میکند. حجت در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان؛ نرخ واقعی هر کیلو مرغ زنده را ۹ هزار و ۵۰۰ و مرغ آماده به طبخ را ۱۴ هزار تومان اعلام کرد و افزود: هرچند قرار بود در ۲۰ خرداد نرخهای مصوب از سوی ستاد تنظیم بازار اعلام شود، اما این جلسه بنا به دلایل نامعلوم برگزار نشد. امیدواریم هر چه سریعتر نرخهای مصوب و همچنین قیمت تضمینی مرغ توسط پشتیبانی امور دام اعلام شود تا انگیزه مرغداران برای ادامه تولید افزایش یابد.
پزشکیان: برخی برای برای حفظ ارزش پولششان، برج میسازند
مسعود پزشکیان نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به افزایش افسارگسیخته قیمت مسکن، گفت: مسأله گرانی مسکن تا جایی حاد است که تعدادی از نمایندگان مجلس که از شهرستان آمده و در تهران منزل اجاره کرده اند در شرایط کنونی با مشکلاتی مواجه شده اند و برای اینکه دوباره بتوانند در همان واحد مسکونی سال ابتدایی مستقر شوند پولی نداشته اند، چرا که صاحب خانه پول پیش بیشتر و قابل توجهی از رقم ابتدایی پرداخت شده درخواست کرده است. نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه موضوع مسکن به مشکلی مزمن تبدیل شده است، افزود: برای رفع این مشکل نمی توان نسخه ای فوری نوشت، چرا که در بسیاری از مواقع تصمیم ها و سیاست های ما برای آینده جامعه مشکل ایجاد می کند. وی با اشاره به اینکه در کشورهای مختلف توسعه یافته دنیا هیچ فردی پول خود را صرف سرمایه گذاری در مسکن نمی کند، افزود: با توجه به سیاست های پولی کشور یکی از مسیرهایی که مردم منابع مالی خود را در آن بخش سرمایه گذاری می کنند، مسکن است و در واقع با خود فکر می کنند که چه اقدامی انجام دهند تا ارزش پولششان از بین نرود و راهکاری که پیدا می کنند خرید مسکن است که بر این اساس هر فرد متناسب با سرمایه خود از یک تا چند خانه خریداری کرده و حتی یک برج می سازد و براساس آن در بازار قیمت تعیین می کند. این نماینده مردم در مجلس دهم در گفت وگو با خانه ملت، با بیان اینکه اگر قانونی در کشور وجود داشت و سیستم و ساختار به گونه ای بود که از سرمایه ها مالیات اخذ می شد بسیاری از این سوداگری ها رخ نمی داد، ادامه داد: ماده 169 قانون مالیات های مستقیم می گوید که افراد باید درآمد و دارایی های خود را به وزارت امور اقتصاد و دارایی اعلام کنند و براساس درآمد و دارایی هر فرد باید مالیات اخذ شود، اما در حال حاضر چنین اتفاقی رخ نمی دهد.