پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون الاکلنگ دماسنج بازار سرمایه در کانال ۲۵۲ هزار واحدی، کاهش ۳۰ هزار تومانی هر قطعه سکه تمام، کاهش بهای دلار در بازار آزاد، نماینده مجلس: گرانی کالاها ناشی از احتکار، دزدی و بی انصافی است، واردات بیش از ۱۷ هزار تن گلابی هندی، انبه و منگوتین به کشور و کاهش ۶۵ درصدی معاملات مسکن در تهران را در بر دارد.
رکود در بازار؛ خرید و فروش آهن متوقف شد
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران با اشاره به اینکه در بازار این روزهای آهن، خرید و فروش متوقف است و در رکود به سر میبرد، اظهار داشت: تشدید رکود تفاوت چندانی با روند نزولی قیمتها ندارد همین امر عاملی شده تا بسیاری از واحدهای تولیدی و توزیعی آهن دچار روزمرگی شده و مشکلات آنها افزایش یابد. حمیدرضا رستگار در گفت و گو با تسنیم، با بیان اینکه متأسفانه در قیمتگذاری محصولات فولادی از تولیدکنندگان و توزیع کنندگان مشورتی نمیگیرند، افزود: این موضوع باعث شده حجم نارضایتی تولیدکنندگان از قیمت گذاریها افزایش پیدا کند این درحالی است که باید با یک جمع بندی کلی قیمت گذاری محصولات فولادی نهایی شود نه اینکه قیمتها دست کسانی بیفتند که نمیدانیم براساس کدام ضابطه روند قیمت گذاری را انجام میدهند. وی تصریح کرد: ما نه در گرانی و نه در ارزانی آهن دخالتی نداریم این موضوع اصلا خوب نیست چرا بخش توزیع را خارج از ضوابط قیمت گذاری میدانند مگر نه اینکه ساماندهی بازار برعهده ماست. رستگار اضافه کرد: در حال حاضر قیمت هر کیلو تیرآهن در بازار 4 هزار و 200 تومان و میلگرد 4 هزار و 100 تومان است. وی با اعلام اینکه ما با نظارت مخالف نیستیم اما با دخالت کسانی که تخصص قیمت گذاری ندارند در بخش فولاد و آهن مخالفیم گفت: چندین بار نارضایتی خود را به بخشهای مختلف ارسال کردهایم اما هنوز نتوانستهایم به نتیجهای برسیم. آهن فروشان بلاتکلیف تر از دیروز هستند و هیچ تدبیری برای آنها اتخاذ نمیشود.
الاکلنگ دماسنج بازار سرمایه در کانال ۲۵۲ هزار واحدی
شاخص کل بورس تهران در معاملات روز یکشنبه با رشد ۴۹ واحدی در ارتفاع ۲۵۲ هزار و ۳۲۴ واحدی قرار گرفت. شاخص قیمت نیز با رشد ۱۳ واحدی رقم ۶۸ هزار و ۱۸۵ واحدی را به نمایش گذاشت و شاخص کل هم وزن نیز با افزایش ۲۲۹ واحدی در ارتفاع ۶۰ هزار و ۶۷۵ واحدی قرار گرفت و شاخص قیمت هم وزن با افزایش ۱۵۳ واحدی در کانال ۴۰ هزار و ۶۷۷ واحدی ایستاد. شاخص ازاد شناور با رشد ۲۸۰ واحدی رقم ۲۸۰ هزار و ۵۳۵ واحدی را به نمایش گذاشت و شاخص بازار اول در حالی با رشد ۱۳۳ واحدی در ارتفاع ۱۸۵ هزار و ۳۰۳ واحدی قرار گرفت که شاخص بازار دوم با کاهش ۳۳۷ واحدی رقم ۵۰۴ هزار و ۶۰۱ واحدی را به نمایش گذارد.
کاهش ۳۰ هزار تومانی هر قطعه سکه تمام
روز گذشته، هر قطعه سکه تمام طرح قدیم به رقم ۴ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان رسید. هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید (سکه امامی) با کاهش ۳۰ هزار تومانی نسبت به روز قبل، ۴ میلیون و ۲۲۰ هزار تومان قیمت گذاری شد. هر نیم سکه بهار آزادی نیز به قیمت ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان معامله شد. همچنین هر ربع سکه بهار آزادی با افت ۳۰ هزار تومان نسبت به روز شنبه، به رقم یک میلیون و ۴۷۰ هزار تومان فروخته شد و هر سکه یک گرمی نیز بدون تغییر، ۹۷۰ هزار تومان قیمت گذاری شد. هر گرم طلای ۱۸ عیار به رقم ۴۰۸ هزار و ۶۰۰ تومان رسیده است که نسبت به روز قبل، ۵ هزار تومان کاهش داشت. همچنین هر مثقال طلای ۱۷ عیار که به عنوان مبنا برای محاسبات نرخ گذاری است، با ۴۰ هزار تومان کاهش، به یک میلیون و ۷۷۰ هزار تومان رسید. به گفته کشتی آرای، حباب سکه ۱۹۰ هزار تومان بود.
کاهش بهای دلار در بازار آزاد
در معاملات روز یکشنبه، بازار ارز با ثبات نسبی و حتی کاهش قیمت همراه شد. تا جاییکه بهای دلار نسبت به روز شنبه کاهش داشت و به نرخ ۱۲۱۰۰ تومان رسید. این در حالی است که نرخ ارز در صرافیهای بانکی افزایش یافت تا به نوعی از ورود تقاضای کاذب به بازار جلوگیری شود. بر این اساس و به نقل از اطلاعات سامانه سنا بانک مرکزی، هر اسکناس دلار آمریکا در صرافیهای بانکی و مجاز سطح کشور به قیمت ۱۲۰۵۰ تومان خریداری شد و به قیمت ۱۲۱۵۰ تومان به متقاضی دریافت دلار آمریکا فروخته شد. این نرخ نسبت به روز شنبه، ۵۰ تومان افزایش داشت. همچنین هر اسکناس یورو در بازار، به قیمت ۱۳۷۵۰ تومان خریداری شد و با افت ۵۰ تومان به قیمت ۱۳۸۵۰ تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته شد.
طناب برگزیت بر گردن یک خودروساز
دنیای اقتصاد: ضرردهی پیش از احتساب مالیات گروه خودروسازی جگوارلندروور در سه ماه دوم سال ۲۰۱۹، به ۳۹۵ میلیون پوند رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با رقم ۲۶۴ میلیون پوند، افزایش داشته است. گفته میشود دلیل کاهش سوددهی این خودروساز افت تقاضا برای خودروها در بازار بومی آن و تعطیلی کارخانهها و تاخیرها در برنامه خروج بریتانیا از اتحادیهاروپا است. فروش جهانی محصولات جگوارلندروور در فصل دوم سال جاری با کاهش ۶/ ۱۱ درصدی به ۱۲۸هزار و ۶۱۵ دستگاه رسیده است اگرچه جگوارلندروور در بازار انگلیس رکورد فروش به ثبت رسانده و فروش آن در چین نیز در مقایسه با ماه گذشته رشد داشته است. در عین حال، رالف سپث، مدیرعامل جگوارلندروور، اظهار کرد که مدلهای جدید این خودروساز در بازگشت آن به سوددهی طی سال مالی آتی کمک خواهند کرد. وی گفت: «ما انتظار داریم تاثیرات مالی افزایش تقاضا برای مدلهای جدیدی همچون «رنجروور اووک»، «لندروور دیسکاوری اسپرت» و «جگوار ایکسایی» را ببینیم.»
نماینده مجلس: گرانی کالاها ناشی از احتکار، دزدی و بی انصافی است
ولی ملکی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با اشاره به تصمیم سران قوا مبنی بر انتقال شرکت بازرگانی دولتی ایران (GTC) از وزارت جهاد کشاورزی به وزارت صمت، گفت: با اجرایی شدن این تصمیم، توزیع کالا در یک وزارتخانه متمرکز شده و بازار تا حدودی ساماندهی میشود. با این مصوبه، تمام اختیاراتی که از وزارت صمت منتزع شده بود، دوباره به این وزارتخانه بازمیگردد تا موضوعات بازرگانی و تجاری به صورت متمرکز پیگیری شود. وی با بیان اینکه در تنظیم بازار، اصل تولید نباید مورد غفلت واقع شود، افزود: اگرچه ادغام وزارت بازرگانی در وزارت صنعت و معدن به منظور تمرکز در امور بازرگانی و توزیع بود تا این وزارتخانه بتواند امور مربوط به رونق تولید را با تکیه بر اختیارات ساماندهی کند اما در این میان شرکت بازرگانی دولتی به وزارت کشاورزی واگذار شد که این امر باعث سردرگمی و مشکلات بسیار شد. این نماینده مردم در مجلس تصریح کرد: اگرچه ثبات در بازار ارز موجب بازگشت آرامش به بازار و ساماندهی نرخ کالاها میشود اما در ایران با رشد نرخ دلار، قیمتها به سرعت افزایش پیدا میکند حال آنکه پس از کاهش قیمت دلار تغییر چندانی در نرخ کالاها ایجاد نمیشود. به زعم عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گرانی کالاها و عدم کاهش قیمتها در بازار ناشی از احتکار، دزدی و بی انصافی است. /خانه ملت
واردات بیش از ۱۷ هزار تن گلابی هندی، انبه و منگوتین به کشور
آمار مقدماتی گمرک از تجارت خارجی ۱۲ ماهه سال ۹۷، نشان میدهد که در این مدت بیش از ۱۷ هزار تن گلابی هندی، انبه و منگوتین از کشورهای مختلف جهان وارد ایران شده است. بر اساس واردات این حجم گلابی هندی، انبه و منگوتین بالغ بر ۱۲ میلیون و ۱۲۴ هزار و ۷۷۰ دلار ارز از کشور خارج شد که بالغ بر ۵۱ میلیارد و ۶۳۸ میلیون و ۱۳۵ هزار و ۱۴۹ تومان در آمار گمرک به ثبت رسیده است. لازم به ذکر است در ۱۲ ماهه سال ۹۷ گلابی هندی، انبه و منگوتین از ۳ کشور جهان از جمله کشورهای پاکستان، هند، تایلند وارد ایران شده است. به نقل از میزان؛ در بین کشورهای ذکر شده پاکستان به عنوان بزرگترین صادر کننده گلابی هندی، انبه و منگوتیم به ایران درآمد ۱۲ میلیون و ۴۵ هزار و ۹۱۵ دلاری را نصیب خود کرده است.
وزیر صنعت: قیمت گوشت باید کاهش یابد
رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت در جمع خبرنگاران درباره تشکیل وزارت بازرگانی، گفت: به زعم دولت با تشکیل این وزارتخانه خدمترسانی به مردم بیشتر و بهتر شده و اقدامات انجام گرفته در حوزه توزیع متمرکز میشود. وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: آنچه در حال حاضر در مجلس در حال بررسی است طرح تفکیک وزارت بازرگانی از صنعت است، در گذشته نیز دولت در چندین نوبت لایحه تشکیل وزارت بازرگانی را به مجلس ارائه کرد اما تصمیم نهایی با مجلس است. به نقل از خانه ملت، وی درباره صحبتهایی مبنی براینکه قیمت گوشت واقعی نیست و باید کاهش یابد و اظهارات وزیر جهاد کشاورزی در خصوص قابلیت کاهش قیمت گوشت، افزود: من نیز صحبتهای ایشان را تایید میکنم. این عضو کابینه دوازدهم در پاسخ به اینکه با کاهش قیمت دلار، آیا باید شاهد کاهش قیمتها باشیم، اظهار کرد: تثبیت یا کاهش قیمت دلار در یک دوره زمانی بر قیمتها اثرگذار است و همان گونه که در حال حاضر از افزایش بهای اجناس جلوگیری شده، تلاش میکنیم همزمان با تثبیت قیمت دلار، نرخ کالاها نیز کاهشی شود.
کاهش ۶۵ درصدی معاملات مسکن در تهران
بانک مرکزی گزارش تیرماه بازار مسکن شهر تهران را منتشر کرد که براساس آن تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران در تیرماه امسال، به ۴ هزار و ۸۰۰ واحد مسکونی رسید که در مقایسه با ماه مشابه سال قبل ۶۴.۶ درصد کاهش را نشان میدهد. در ماه مورد گزارش، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران، ۱۳ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۰.۴ و ۹۱.۵ درصد افزایش نشان میدهد. بیشترین رشد متوسط قیمت در این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل به منطقه ۱۱ (معادل ۱۱۶.۸ درصد) و کمترین میزان رشد به منطقه ۶ (معادل ۷۷ درصد) تعلق دارد. در میان مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران، بیشترین متوسط قیمت یک متر مربع زیربنای مسکونی معامله شده معادل ۲۹ میلیون و ۸۳۰ هزار تومان به منطقه یک و کمترین آن با ۹ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان به منطقه ۱۸ تعلق داشته است. ارقام مزبور نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۹۷.۵ و ۹۶.۵ درصد افزایش نشان میدهند. /خبرگزاری صدا و سیما
فروش 600 تومان بیشتر از نرخ مصوب شیر در سکوت نهادهای نظارتی
فارس: این بار نیز یکی از شرکتهای لبنی با نقض مصوبه ستاد تنظیم بازار اقدام به افزایش قیمت شیر کرده است. این شرکت لبنی هر بطری شیر را 600 تومان بیش از قیمت مصوب میفروشد. در مصوبه 23 خرداد ستاد تنظیم بازار اعلام شد یک بطری شیر کامل 3.2 چربی چربی به قیمت 5400 تومان باید به فروش برود در حالی که شرکت لبنی (ک) یک بطری شیر 3درصد چربی را 6 هزار تومان به فروش میرساند. این نخستین باری نیست که شرکتهای لبنی بدون ملاحظه هرگونه مصوبه و مجوزی قیمتها را افزایش میدهند. اینگونه رفتارها در صنایع لبنی مسبوق به سابقه است. طی چند سال گذشته آنها هر زمانی که خواستند قیمتها را افزایش دهند، دادهاند. استراتژی آنها هم این بوده که ابتدا قیمت ها را افزایش میدادند و دولت را با این استدلال که قیمت تمام شده آنها بالا است، تحت فشار قرار میدادند، بنابراین طی یکی دو ماه اصرار و انعکاس رسانهای بالاخره مجوز افزایش قیمت میگرفتند. آخرین بار در 23 خرداد ستاد تنظیم بازار به صنایع لبنی اجازه داد تا قیمتها را حدود 20 درصد افزایش دهند اما از همان ابتدا آنها این شرایط را قبول نکردند و هرطور که دلشان میخواست از ماست گرفته تا پنیر و شیر قیمتهای بالاتری را عرضه کردند و تنها یک یا دو مورد شرکت لبنی خود را با مجوزهای صادره تطبیق دادند.
دو سناریوی اصلی برای طلا در هفته جاری
بازار طلا در هفته جاری با دو سناریو روبرو خواهد بود که به تصمیم سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا بستگی دارد. به گزارش ایسنا، اگر بانک مرکزی آمریکا نرخهای بهره را ۲۵ واحد کاهش دهد، قیمت طلا تغییر چندانی پیدا نمیکند و در محدوده فعلی میماند اما اگر نرخهای بهره ۵۰ واحد کاهش داده شود، طلا به رکورد بالای جدیدی صعود خواهد کرد. طلا هفته گذشته بین محدوده ۱۴۳۰ دلار در اوج و ۱۴۱۱ دلار در کف معامله شد و در معاملات روز جمعه بازار آمریکا هر اونس طلا چهار دلار و ۶۰ سنت یا ۰.۳ درصد افزایش یافت و در ۱۴۱۹ دلار و ۳۰ سنت بسته شد اما برای کل هفته ۰.۵ درصد کاهش داشت که نخستین کاهش هفتگی طلا در سه هفته گذشته بود. همه نگاهها به تصمیم سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا برگشته که روز چهارشنبه اعلام خواهد شد. ابزار دیده بان فدرال گروه CME نشان میدهد بازارها احتمال کاهش ۲۵ واحدی نرخهای بهره را ۷۸.۶ درصد و احتمال کاهش ۵۰ واحدی را ۲۱.۴ درصد ارزیابی کردهاند.
فروش نفت ایران به ترکیه از ۳۹۰ هزار تن فراتر رفت
بر اساس « گزارش بازار نفت می ۲۰۱۹ » سازمان تنظیم بازار انرژی ترکیه، طی این ماه ۳۹۰ هزار و ۹۹۱ تن (تقریبا ۲.۵ میلون بشکه) نفت خام از ایران وارد کشور شده است. ترکیه در ماه می مجموعا ۲ میلیون و ۶۷۱ هزار و ۵۱۰ تن (در حدود ۱۷ میلیون بشکه) نفت خام وارد کرده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۴۸ درصد رشد داشته است. روسیه با ۸۸۵ هزار و ۷۳۸ تن و عراق با ۷۵۷ هزار و ۴۴۸ تن بزرگترین تامین کنندگان نفت خام ترکیه در ماه می بوده اند. ایران نیز سومین فروشنده بزرگ نفت خام طی این مدت به ترکیه بوده است. همچنین بر اساس «گزارش بازار گاز می ۲۰۱۹» میزان واردات گاز طبیعی ترکیه با ۱۰.۸۹ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲ میلیون و ۶۸۱ هزار مترمکعب رقم خورد. روسیه با ۸۹۴ میلیون،جمهوری آذربایجان با ۷۷۰ میلیون و ایران با ۵۴۳ میلیون متر مکعب بزرگترین تامین کنندگان گاز طبیعی ترکیه در ماه می بوده اند. ترکیه نزدیک به ۴۷۳ میلیون مترمکعب از گاز مصرفی خود را نیز از طریق واردات گاز مایع از الجزایر و قطر وارد کرده است. /ایرنا
چرا این روزها مرغ گرانتر میشود؟
رئیس اتحادیه پرنده و ماهی گفت: بیست و پنج درصد از مرغهایی که قرار بود به بازار عرضه شود تلف شده اند و همین موضوع سبب کاهش عرضه و افزایش قیمت مرغ در بازار شده است. مهدی یوسف خانی ادامه داد: هم اکنون قیمت مصوب مرغ، کیلویی ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان است، اما با کاهش عرضه آن در بازار، به بیش از ۱۵,۰۰۰ تومان رسیده است. این فعال بخش خصوصی گفت: در حال حاضر روزانه ۲۰۰ تن مرغ به میدان بهمن برای توزیع میان خرده فروشیها عرضه میشود که این یک دهم نیاز بازار است. یوسف خانی افزود: پیش بینی میشود تا اوایل شهریور ماه این مشکلات ادامه یابد و از آن زمان به بعد قیمت به نرخ مصوب نزدیک شود. وی اضافه کرد: البته شرکت پشتیبانی امور دام در تلاش است تا با عرضه بیشتر مرغ به بازار هر چه زودتر این بازار را به تعادل برساند.