روحانی خطاب به امریکا: صلح در برابر صلح، تهرانیها در صدر برترینهای کنکور، سلامت مردم زیر تیغ سهمیهها، تسویه حساب ژئوپلیتیک در زمین سوریه، تکرار تراژدی خصوصی سازی در ایران، تکریم وزیر تحریمشده، جزئیات اجرای حذف۴ صفر از پول ملی، برق هستهای چقدر هزینه دارد؟، ایران برنده جنگ تجاری چین و امریکا، چرا دشمن از «ایرانِ پرجمعیت» هراس دارد؟ و دام ترامپ برای جانسون تازهکار از مواردی است که موضوع گزارشهای خبری و تحلیلی روزنامههای امروز شده است.
به گزارش «تابناک»؛ روزنامههای امروز چهارشنبه شانزدهم مردادماه در حالی چاپ و منتشر شد که حضور رئیس جمهور روحانی و سردار سلیمانی در وزارت خارجه و دیدار با ظریف و تمجیدهای روحانی از وزیر امور خارجه با عناوینی همچون روحانی خطاب به امریکا؛ صلح در برابر صلح (ایران)، مدح برجام در مراسم ختم برجام (جوان)، ظریف، رسول امین نظام بوده و هست (جمهوری اسلامی)، هم صدایی دیپلماسی و مقاومت (خراسان)، روحانی: تقابل با جهان هنر نمیخواهد (اعتماد) و شهادت میدهم ظریف رسول امین است (همدلی) در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است. کیهان نیز در گزارش تحلیلی از سخنان دیروز رئیسجمهور عنوان گوشت ۱۰۰ هزار تومان، پراید ۵۰ میلیون /دولت هنوز از برکات برجام میگوید! را تیتر کرده است.
در ادامه تعدادی از یادداشتها و سرمقالههای منتشره در روزنامههای امروز را مرور میکنیم؛
رویارویی با تحریمها و موانع اقتصادی چگونه ممکن است؟
حسین راغفر اقتصاددان طی یادداشتی که در شماره امروز همدلی منتشر شده در بخشی از مطلبی با عنوان رویارویی با تحریمها و موانع اقتصادی نوشت: راه نجات نقدینگی، تنها هدایت آن به سمت تولید است، چراکه نه تنها نقدینگی سرگردان از بازارهای سکه، ارز و مسکن فاصله میگیرد، بلکه با تولید بیشتر و عدم وابستگی تولید داخلی به واردات، پول کشور تقویت و اعتبار ملی اقتصاد ایران ترمیم میشود. از دیگر مشکلات اقتصادی و ریشهدار کشور نیز با وجود شعار خصوصیسازی و کوچک ساختن دولت، افزایش هزینههای جاری دولت در کنار افزایش بدهیهای دولت به بانک مرکزی است. در واقع انتظار میرود دولت با اجرای خصوصیسازی واقعی، با کاهش هزینههای جاری خود، از افزایش فشار تجمعی که هر ساله بر سیستم بانکی اعمال میکند بکاهد تا در نهایت هم اقتصاد کشور با شکلگیری جایگاه بخش خصوصی، از ظرفیتهای اقتصادی کشور نهایت استفاده را ببرد و هم سیستم بانکی برای پوشش بخشی از هزینههای دولت مجبور به چاپ اسکناس نشود تا درنهایت با بحران ورشکستگی بانکی مواجه نشویم.
بهطور کلی در اصلاح نظام اقتصادی مانند اصلاحات نهادی، سازمانی و ارزی، تصویب قوانین پویا و به دور از پیچیدگی جایگاه ویژهای در روانسازی فرآیند رشد و توسعه کشور دارد، چراکه با تصویب قوانین غیرانعطافپذیر، با هر تغییر در پارامترهای اقتصادی و فضای سیاسی کشور، مجبور به لغو مقررات پیشین و اتخاذ قوانین جدید خواهیم بود که باعث ایجاد بیثباتی و بیاعتمادی برای انجام هر تصمیم توسط فعالان اقتصادی خواهد شد. بهطور مثال از ابتدای سال ۱۳۹۷ شاهد تغییرات در مقررات ارزی کشور بودیم و در هر بار بازنگری قوانین، این مقررات پیچیده و پیچیدهتر شد، درحالی که اگر بازار ثانویه ارز در قالب فعالیت صرافیها جهت تامین نیازهای غیرضروری جامعه راهاندازی میشد و دولت در این بین تنها نقش نظارتی بر بازار ثانویه ایفا میکرد، نیازی به طراحی سیستمهای پیچیده ارزی که اغلب مولد رانتجویی است، هدر نمیشد. در مثالی دیگر، اگر در برخی از مناطق استانها که غالبا نرخ بیکاری بالایی دارند (مانند آذربایجان غربی، چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه و کردستان) دستمزدها به صورت توافقی مورد قبول وزارت کار و سازمان تامین اجتماعی قرار میگرفت، هم نرخ بیکاری این استانها کاهش مییافت و هم به دلیل سطح پایینتر هزینههای زندگی (مسکن، خوراک، پوشاکو...) نسبت به شهری مانند تهران، استاندارد زندگی آنها حفظ و کارفرما نیز به افزایش استخدام نیروی کار و توسعه کسب و کار استان ترغیب میشد.
در حالی که اکنون سطح حداقل دستمزد به صورت غیرانعطافپذیر تعیین شده که باعث ایجاد محدودیت کارفرما در بهکارگیری نیروهای فعال در آن استان میشود و نهایتا نیروهای فعال این استانها ناچار به مهاجرت شده و چالش اجتماعی دیگری را رقم میزنند. در پایان میتوان اذعان کرد تا زمانی که مشکلات داخلی اقتصاد ایران حل و فصل نشود، ماندن یا نماندن برجام، دردی از اقتصاد کشور دوا نمیکند؛ بهطوری که در دوران پسابرجام نیز گشایش و معجزهای را که در انتظار آن بودیم، شاهد نبودیم. امید است با درک و تحلیل درست از وقایع اقتصادی کشور، بتوان راهکارهای انعطافپذیری ارائه کرد و با تسهیل قوانین و مقرراتزدایی، راه رانت را بر سودجویان اقتصادی کشور بست و کشور ایران مانند ژاپن با سلاح اقتصادی، از مرز و هویتش دفاع کند.
نه بزرگ تکرقمیهای کنکور به مافیای کنکور
روزنامه جوان در گزارشی از تک رقمیهای کنکور ۹۸ با عنوان نه بزرگ تکرقمیهای کنکور به مافیای کنکور نوشت: ظهر روزگذشته نفرات برتر کنکور اعلام شد و نتایج اولیه آزمون سراسری هم به صورت کارنامهای بعدازظهر دیروز منتشر شد. در این آزمون ۸۳۲ هزار نفر مجاز به انتخاب رشته شدند و فرآیند انتخاب رشته از ۲۰ تا ۲۴ مردادماه انجام خواهد شد و تمام داوطلبان حتی غایبان جلسه میتوانند در انتخاب رشته با سوابق تحصیلی شرکت کنند.
روزگذشته سازمان سنجش آموزش کشور اسامی نفرات برتر هر گروه آزمایشی را اعلام کرد؛ بر این اساس از ۱۰ نفر برتر گروههای آزمایشی ریاضی و فنی شش نفر از شهرستان هستند و در گروه علوم تجربی ماجرا جالبتر است، از ۱۰ نفر برتر، رتبه اول از تهران و ۱۰ نفر دیگر از شهرستان است که در این گروه دو نفر در سکوی دهم به طور مشترک قرار گرفتند.
رتبههای برتر گروه علوم انسانی هم بین پایتخت و دیگر شهرها به طور مساوی تقسیم شد. پنج نفر از تهران و پنج نفر هم از شهرستان است. در گروه آموزشی زبان و گروه آموزشی هنر ورق به سود تهرانیها برگشته است. پنج نفر رتبه برتر زبان و پنج رتبه نخست گروه هنر پایتختنشین هستند.
ایزدمهر احمدینژاد، رتبه برتر رشته تجربی در کنکور ۹۸ با بیان اینکه در سال آخر مدرسه برنامهریزی برای رسیدن به رتبههای برتر در کنکور را داشته است، گفت: «پس از کنکور نمیدانستم که میتوانم به این رتبه برسم یا نه. از شبکههای اجتماعی هم در راستای هدفم استفاده میکردم. برای رسیدن به این رتبه در روزهایی که مدرسه نمیرفتم، بین ۱۰ تا ۱۲ ساعت درس میخواندم و در روزهای مدرسه هم حدود پنج یا شش ساعت مشغول درس خواندن بودم.» رتبه اول رشته تجربی در کنکور ۹۸ درخصوص حضور در کلاسهای کنکور هم گفت: «تنها در کلاسهایی شرکت کردم که در مدرسه تشکیل میشد و خارج از مدرسه در کلاس کنکوری شرکت نکردم.» وی با بیان اینکه انتخاب من برای دانشگاه رشته پزشکی دانشگاه تهران است، گفت: «برنامهای برای مهاجرت یا ادامه تحصیل در خارج از کشور ندارم.»
رتبه اول علوم انسانی هم با بیان اینکه هیچ کلاس کنکوری شرکت نکردم، گفت: «دانشآموزان به خودشان اعتماد داشته باشند و خودشان را درگیر حواشی یا هزینههای سرسامآور کلاس کنکور نکنند.» فاطمه شبخیز با اشاره به اینکه در آزمونهای آزمایشی شرکت میکرده است، بیان کرد: «برای موفقیت در کنکور نیازی به صرف هزینه زیاد نیست بلکه باید با برنامهریزی و هدفمند درس خواند.» وی درباره رشته انتخابیاش نیز گفت: «هنوز تصمیم نگرفتم، اما یا دبیری یا حقوق را برای تحصیل انتخاب میکنم. دانشگاه نیز اگر بنا باشد حقوق بخوانم، دانشگاه تهران یا شهیدبهشتی را انتخاب میکنم.» شبخیز همچنین درباره استفاده از شبکههای مجازی در ایام کنکور گفت: «به صورت محدود و کنترل شده از شبکههای مجازی استفاده میکردم.»
پیام دیدار سردار سلیمانی با ظریف
علیرضا رحیمی عضو هیأت رئیسه مجلس طی یادداشتی که در شماره امروز ایران با عنوان پیام دیدار سردار سلیمانی با ظریف منتشر شده نوشت: سیاست غلط امریکا در فشار حداکثری بر ایران چالشی بزرگ در روند برجام و نیز مناسبات امنیتی منطقه ایجاد کرد که مهمترین فرصت را برای اثبات حقانیت کشورمان و شکست یکجانبهگرایی امریکا رقم زد. تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و در پی آن تحریم دکتر ظریف اوج درماندگی امریکا در عرصه مواجهه با جمهوری اسلامی ایران را نمایان ساخت. چه اینکه در فضای دیپلماتیک، بیسابقه است که کشوری همزمان با ضرورت مذاکره برای برون رفت از چالشهای پیش روی خود مذاکره کننده اصلی و ارشد طرف مقابل را مورد تحریم قرار دهد و از دل این تناقض آشکار بخواهد بهرهای در سیاست داخلی خود یا روند حل مسائل پیش رو ببرد.
اگرچه تحریم دکتر ظریف با موج تقبیح و محکومیت بینالمللی علیه امریکا همراه شد و حمایت حداکثری داخلی از مرد شماره یک دیپلماسی کشور را به همراه داشت، اما چهرهای که جماعت مخالفخوان سیاستهای رسمی کشور در داخل همنوا با براندازان و رژیم صهیونیستی در چند روز اخیر به نمایش گذاشتهاند؛ رگههایی از سمفونی ضدیت با سیاستهای رسمی جمهوری اسلامی ایران و حمایت از تحریم ظریف را عیان کرد. دیدار رئیس مجلس و رئیس جمهوری با دکتر ظریف در محل دفتر وزیر امور خارجه در نوع خود بیسابقه است و حکایت از حمایت کامل سران قوا از شخص و شخصیت دکتر ظریف و پشتیبانی از دیپلماسی کشور داشت. حضور ارزشمند سردار سرافراز سلیمانی در دفتر کار دکتر ظریف پس از تحریم ایشان حمایت عملی و کامل سردار سلیمانی از پیشران دیپلماسی کشور بود. این دلگرمی و همدلی خود نشانی از وحدت و همگرایی کامل حضور میدانی و دیپلماسی در مواجهه با امریکا در این عرصه سخت به شمار میرود. گویا جماعتی در داخل همچنان برای شکست سیاستهای دولت و نظام در مواجهه با دشمنان در تلاش بی حاصل، آب درهاون میکوبند و به رغم حمایتهای علنی رهبری معظم انقلاب از تیم دیپلماسی دولت، ساز مخالفشان همچنان کوک است و بریده از واقعیات بینالمللی از مرز نقد و انتقاد عبور و به وادی توهین و شماتت افتادهاند. غافل از اینکه در عرصه بینالمللی همه افتخارات ما مدیون همگرایی دو خط حضور میدانی و پیشتازی دیپلماسی است. این مهم از هماهنگی و همدلی کامل فی مابین سردار سلیمانی و دکتر ظریف میسر شده است.
اگرچه کج فهمیها و انحرافات جماعتی در عرصههای مختلف و حساس بینالمللی هزینههای سنگینی به دوش نظام اسلامی گذاشته و در مواردی که از رهبری هزینه کردهاند نیز جفای به رهبری را شاهد بودهایم، اما اقتدار و قدرت دفاعی و دیپلماسی کشور امری نیست که به آسانی تحتالشعاع کینهتوزیهای داخلی و آتش افروزیهای خارجی قرار گرفته و متأثر از آن شود.
برجام پس از ۲۴ ماه مذاکره پر چالش اولین دستاورد آقای ظریف نبود. چه آنکه قطعنامه ۵۹۸ و تأمین حقوق حداکثری جمهوری اسلامی ایران در مواجهه دیپلماتیک با عراق بخشی دیگر از کارنامه پر افتخار ظریف است. مقایسه میزان حملات مخالفان داخلی ظریف به ایشان با حملات به اسرائیل و نتانیاهو نشانگر غفلت و انحراف آشکار جماعتی در داخل است که در اوج نبرد بینالمللی کشور از پشت، خنجر به پیشران و قهرمانان عرصه دیپلماسی وارد میآورند؛ گاه در قالب گاندو و سریالهای تلویزیونی و گاه تیتر اول برخی رسانهها که قبل از همه شادی اسرائیل را از چنین حملاتی به تیم دیپلماسی و شخص دکتر ظریف در پی دارد.