مردم مناطق محروم فعلا بیمار نشوند!

کد خبر: ۹۲۱۴۶۳
|
۱۱ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۷:۵۷ 02 September 2019
|
5782 بازدید
|
۷

کمبود پزشک متخصص در مناطق محروم کشور، از جمله چالش های پیش روی متولیان نظام سلامت است. اما، مخالفان افزایش ظرفیت پزشکی معتقدند که در چند سال آینده این کمبود مرتفع خواهد شد.

به گزارش «تابناک» به نقل از مهر، موضوع کمبود پزشک به ویژه پزشک متخصص در مناطق محروم و کم برخوردار کشور، یکی از چالش‌های متولیان نظام سلامت بوده است. این در حالی است که مخالفان افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی، معتقدند که ظرف چند سال آینده تعداد پزشکان کشور به اندازه‌ای افزایش خواهد یافت که می‌تواند این کمبودها را جبران کند. در این بین، موافقان افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی، بر این عقیده اند که جامعه به تعداد بیشتری پزشک نیاز دارد و موضوع «انحصار» را، تنها بهانه مخالفان افزایش ظرفیت پزشکی می‌دانند.

ادعای وزیر بهداشت

سعید نمکی به عنوان اولین وزیر غیر پزشک که بر مسند وزارتخانه قرار گرفته است، مخالف افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی است. او با طرح این موضوع که هر سال ۷ هزار نفر دانشجوی پزشکی فارغ التحصیل می‌شوند که برای نقاط محروم ۳۰ درصد ظرفیت ویژه در نظر گرفتیم، عنوان داشته که به عنوان وزیر و کسی که چهار دهه از عمر خود را در این حوزه صرف کرده است، می‌گویم که با کمبود پزشک به شکلی که برخی مطرح می‌کنند، مواجه نیستیم.

وی افزود: ممکن است برخی جاها خدمات رسانی معیوب باشد، اما این موضوع به خاطر توزیع نامناسب پزشک است. ما باید جاذبه لازم را برای ماندگاری پزشکان در نقاط محروم فراهم کنیم تا بتوانیم کمبود پزشک در این مناطق را مرتفع سازیم.

وزیر بهداشت گفت: افزایش دو برابری ظرفیت دانشجوی پزشکی به جز خیل عظیم پزشکان بیکار در آینده، حاصلی ندارد و این دور ریختن سرمایه‌های ملی است.

کمبود پزشک داریم

مسعود قاسمی رئیس انجمن آترواسکلروز ایران، با عنوان این مطلب که تعداد بیمارستان‌ها یکی از معیارهای توانایی درمان در دنیا محسوب می‌شود، گفت: در ایران، ۳۷ هزار پزشک متخصص فعال هستند که استاندارد معمول آن حداقل ۶۴ هزار پزشک متخصص است.

وی با بیان این مطلب که کمبود پزشک داریم، افزود: رفع کمبود پزشک فقط با افزایش پذیرش دانشجوی پزشکی قابل جبران نیست، بلکه در توزیع مناسب پزشک دچار مشکل هستیم.

قاسمی با عنوان این مطلب که در حال حاضر شاهد مهاجرت پزشکان به خارج از کشور هستیم، گفت: در سال ۳۵۰ پزشک عمومی و ۳۰۰ پزشک متخصص، از کشور مهاجرت می‌کنند.

مشکل ماندگاری پزشکان در مناطق محروم و مرزی

وقتی موضوع کارانه‌های نجومی برخی پزشکان مطرح می‌شد، متولیان نظام سلامت در وزارت بهداشت، تعداد اندک پزشک و جراح متخصص در مناطق محروم و مرزی را، یکی از دلایل دریافت کارانه‌های چند ده میلیونی آن دسته از پزشکانی عنوان می‌کردند که در این مناطق حضور داشته و می‌بایست روزانه چند عمل جراحی را انجام دهند. همین مسئله منجر به افزایش کارانه این قبیل از پزشکان می‌شود.

این ادعا در حالی مطرح می‌شود که موافقان افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی، معتقدند ما باید به قدری نیروی متخصص در این قبیل مناطق داشته باشیم تا علاوه بر رفع کمبودها، درآمدها را نیز عادلانه تر کنیم.

مشکل ماندگاری پزشکان متخصص و فوق تخصص در مناطق بد آب و هوا و کم برخوردار کشور، یکی از دغدغه‌های سال‌های دور متولیان نظام سلامت است. چالشی که وزارت بهداشت برای حل آن، به هر شیوه و سیاستی دست زده است، اما هنوز نتوانسته شرایط حضور پزشکان متخصص در این قبیل مناطق را در حد مطلوب فراهم کند.

قریب به اتفاق پزشکان بعد از گذراندن دوره طرح خود در مناطق محروم و کم برخوردار، به سمت کلانشهرها و پایتخت روانه می‌شوند و حاضر نیستند در مناطق محروم و کم برخوردار باقی بمانند.

طرح تحول سامت و ماندگاری پزشکان

یکی از اهداف و سیاست‌های وزارت بهداشت با اجرای طرح تحول سلامت، ماندگاری پزشکان در مناطق محروم بوده است. البته تا حدودی نیز توانسته بود با این طرح، اندکی از مشکلات مردم این مناطق برای دسترسی به پزشک متخصص را رفع کند. اما، پس از گذشت چند سال از اجرای طرح و مشکلات مالی که در مسیر تداوم این طرح پیش آمد، موضوع ماندگاری پزشکان در مناطق کم برخوردار کشور نیز تحت الشعاع قرار گرفت.

وزیر بهداشت، نیز با عنوان این مطلب که شاهد توزیع نامناسب نیروی پزشکی در کشور هستیم، اظهار داشت: پزشکان عمومی وجود دارند که به حرفه غیر پزشکی می‌پردازند و در مناطق محروم حضور پیدا نمی‌کنند زیرا انگیزه لازم و کافی برای آنها ایجاد نکرده ایم.

در همین حال، محمد شریفی مقدم معاون توسعه و مدیریت منابع انسانی سازمان نظام پرستاری، با اشاره به افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پرستاری، گفت: چرا نباید ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی افزایش یابد، در حالی که با کمبود پزشک متخصص در مناطق محروم و کم برخوردار کشور مواجه هستیم.

مردم مناطق محروم فعلاً بیمار نشوند

مخالفان افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی، بر این عقیده اند که ظرف چند سال آینده شاهد اشباع فارغ التحصیلان پزشکی در کشور خواهیم بود و از همین رو، لازم نیست بر تعداد دانشجویان پزشکی افزوده شود. این ادعا می‌تواند چنین تفسیر شود که مردم مناطق محروم و کم برخودار کشور، برای دسترسی به پزشک متخصص و …، فعلاً بیمار نشوند تا شاید تعدادی از این پزشکان راضی شوند در مناطق محروم و کم برخوردار مشغول خدمت شوند.

علت کمبود پزشک در مناطق محروم

محمدرضا ظفرقندی رئیس کل سازمان نظام پزشکی، در واکنش به علت کمبود متخصص در برخی رشته‌های پزشکی، گفت: مشکل ما توزیع نامناسب پزشک است. باید برای مناطق محروم، تسهیلات و امکانات جذب پزشک متخصص فراهم شود، ضمن اینکه باید از نیروهای بومی استفاده کنیم.

وی افزود: پیش بینی کرده ایم تا سال ۱۴۰۴ این کمبودها مرتفع شده و در برخی رشته‌ها، پزشک مازاد خواهیم داشت.

در حال حاضر به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت، ۱.۷۴ صدم پزشک داریم.

با توجه به اینکه قرار است تا سال ۱۴۰۴ مشکل کمبود پزشک در کشور مرتفع شود، می‌توان از مردم مناطق محروم و کم برخوردار کشور خواست که در این ۶ سال، بیمار نشوند و یا اینکه به سمت کلانشهرها و پایتخت نیایند. البته این اتفاق در حالی رخ خواهد داد که بتوانیم زمینه ماندگاری پزشکان متخصص در این قبیل مناطق را مرتفع سازیم. در غیر این صورت، افزایش آمار پزشکان در شهرهای بزرگ همچون تهران، نه تنها مشکلی را حل نخواهد کرد که برعکس بر مشکلات موجود نیز دامن خواهد زد. در همین حال، موضوع «انحصار در پزشکی» که مورد ادعای موافقان افزایش ظرفیت پزشکی است، باعث شده تا ابهامات در این زمینه تشدید شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۹
انتشار یافته: ۷
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
پزشک تربیت کنید از بین جوانان مناطق محروم و بعد تعهد خدمت حداقل 30 ساله در همان مناطق بگیرید . مگر میشود با پول بیت المال و برای آن مناطق تحصیل کنند بعد بروند جای دیگری ! آقای وزیر بهداشت یک شهرستان با 3 بخش یک بیمارستان دارد در آن بیمارستان فقط یک پزشک عمومی کشیک وجود دارد دهها تن پشت در اتاق معاینه صف می کشند پزشک هم باید به بیماران حوادث ،تصادف ،اورژانسی و ... رسیدگی کند هم آن دهها تن دیگر که خیلی هایشان بدحالند مردم ساعتها در صف نوبت یک پزشک عمومی اند پزشک خسته است و مردم کلافه چرا ؟ این چه وضعشه ؟ بجای یک پزشک 3 تا پزشک بگذارید تا کار مردم زود تر راه بیفته آیا یک پزشک به شدت خسته میتونه بفهمه درد این مردم چیه ؟ 5 شهرستان با حداقل 11 بخش و 600 روستا یک مطب سونوگرافی دارند به علاوه یک مطب دیگر که در هفته فقط 3 روز فعال است مردم به ندرت موفق به نوبت گیری میشوند و صدها تن در مطب ها همزمان منتظر سونوگرافی 30 ثانیه ای هستند چرا ؟ چرا در مطب پزشکان متخصص زنان سونوگرافی وجود ندارد ؟ سونوگرافی لازمه هر متخصص زنان است .چرا دندان پزشک اینقدر کم و تعرفه ها اینقدر بالاست چرا در مراکز دولتی دندانپزشی فقط امکانات کشیدن دندان وجود دارد و دیگر هیچ . من نمی دانم در مناطق دیگر چه خبر است اما در مناطق محروم مردم از نظر دسترسی به پزشک و درمان شدیدا در مضیقه اند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
شما که اینقدر بانمک بازی درمیارید میگید مردم مریض نشن تا چند سال آینده مگه فکر کردی الان ظرفیت دو برابر کنن مشکل فردا حال میشه؟؟نه عزیزم ظرفیت دو برابرم شه بازم تا این افزایش ظرفیت بخواد نتیجه بده(۷ سال عمومی،۲سال طرح یا سربازی،قبول شدن توامتحان دستیاری و بعد گذروندن دوره دستیاری هم ۵ سال) سالها زمان میبره..به نظرم مجلس یه قانون پشت بند افزایش ظرفیت تصویب کنه،پزشکی فشرده،عمومی و تخصص ۴ سال رو هم.۴ سال باشه که نتیجش رو نماینده ها ببینن بتونن رای جمع کنن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
نه می توان با دوره فشرده ده روزه پزشک بدهیم بیرون تا نخواهند چند سال معطل شونند اقای عزیز خدا را شکر که وزیر بهداشت که خودش پزشک نیست و این حرف را می زند چرا این همه مقاله بر ضد پزشکان می نویسد مگر پزشکان قاچاقچی و خلافکار هستند ! طوری حرف می زنید که برای ورود به این رشته رانتی است ؟ خوب مانند تمام رشته ها کنکور می دهند و صد البته ۷۰ درصد ظرفیت هم برای افراد انقلابی و خانواده انان در نظر گرفته اند دیگر چکار باید کرد ؟ شما خودت اولین کسی خواهید بود که اگر بخاطر یک قصور پزشکی صدها مقاله می نویسید و سریع ان را پخش می کنید و بعدش هم می گویید تعداد پزشکان را زیادش کنید بدون توجه به کیفیت ! واقعا رفتار حرفه ای اینگونه است اگر حرفه ای هستید این نظر راهم بگذارید گرچه تا به حال یک نظر من را نگذاشته اید !?
آرش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
کمبود پزشک نداریم افزایش بیماری داریم
افزایش مصرف دخانیات وقلیان -مصرف فست فوت- کم تحرکی- مصرف بسیارزیاد سموم کشاورزی وکود توسط کشاورزان محترم بخاطر سود جوئی-استرس زندگی در شهرها- مشکلات روحی و روانی جامعه- بیسوادی مردم- بیکاری -حوادث ترافیکی باعث افزایش بیماری شده
بجای گیر دادن به پزشکان مسائل اجتماعی واقتصادی را حل کنید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
اصلا کاری با درست و غلط افزایش ظرفیت ندارم فقط اینو میدونم یه شبه ظرفیت رو دو برابر کردن کار مسخره ایه،والا ما تو خوابگاه اتاقامون ۶ نفره بود ، تو سلف جا نبود غذا بخورم انقدر شلوغ بود ، بالا سر مریض میرفتیم همیشه یه عده تو راهرو میموندن چون تو اتاق بیمار جا نبود بریم تو.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
چشم خیلی ممنون اطلاع دادید. نزدیک بود به دلیل کمبود اطلاعات بیمار شوم. خیلی ممنون از اطلاع رسانی
امضاء: یک در شرف بیماری
سارا
|
Japan
|
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
در ایران، ۳۷ هزار پزشک متخصص فعال هستند که استاندارد معمول آن حداقل ۶۴ هزار پزشک متخصص است.
پس چرا امکان افزایش سهمیه رشته پزشکی رو نمیدید؟ چرا تعهد از دانشجویان پزشکی برای حداقل پنج سال خدمت در مناطق محروم نمیخواید؟
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟