هفت کشور آمریکای جنوبی معاهده حفاظت از جنگلهای آمازون را امضا کردند. این کشورها شامل کلمبیا، گویان، اکوادور، برزیل، سورینام، پرو و بولیوی است.
به گزارش روز شنبه خبرگزاری آسوشیتدپرس، در بحبوحه نگرانی فزاینده جامعه جهانی در مورد نابودی بزرگترین جنگل بارانی جهان، این هفت کشور منطقه آمریکای جنوبی روز گذشته در کلمبیا این معاهده را امضا کردند.
ایوان دوکه رئیس جمهوری کلمبیا درمورد این توافق نامه خاطر نشان کرد، براساس این معاهده این هفت کشور (کلمبیا، بولیوی، پرو، سورینام، برزیل، گویان و اکوادور) همکاری هایشان را در راستای مقابله با جنگل زدایی، اکتشاف غیرقانونی معادن، پاکسازی غیرقانونی جنگلها برای مصارف کشاروزی و مقابله با قاچاق مواد مخدر افزایش میدهند.
مقامات این کشورها توافق کردند که شبکهای از اطلاعات برای جلوگیری از بروز فجایای طبیعی ایجاد کنند، نظارتها بر جنگل زداییها از طریق ماهواره افزایش یابد و تحقیقات و آموزش برای حفاظت از آمازون تداوم یابد.
رئیس جمهوری کلمبیا در این راستا تصریح کرد که کشورهای منطقه آمازون خواهان این هستند که بانکهای چندملیتی از جمله بانک توسعه میان امریکایی از آنها حمایت کند.
این توافق در حالی امضا شد که برزیل با انتقادهای گسترده بین المللی در مورد عملکردش برای خاموش کردن آتش سوزی گسترده آمازون روبرو بوده است. ژائیر بولسونارو رئیس جمهوری برزیل در نشست امضای این توافق نامه حضور نداشت، اما از طریق ویدئو کنفرانس در جریان این رویداد قرار گرفت.
کارشناسان اعلام کرده اند که وجود جنگلهای آمازون برای کره زمین حیاتی است. "امانوئل مکرون" رئیسجمهوری فرانسه اخیرا اعلام کرد که سران کشورهای عضو گروه ۷ وعده دادهاند حدود ۲۰ میلیون دلار برای کمک به مقابله با آتشسوزی در جنگلهای آمازون اختصاص دهند.
تداوم آتش سوزیها در جنگلهای کره زمین از جمله جنگلهای آمازون فاجعهای جدی برای سیاره زمین به حساب میآید. اگر جنگلها در کره زمین بسوزند، گونههای مختلف گیاهی نیز از بین خواهند رفت. افزون بر اینکه آتش سوزی در آمازون بر روند گرم شدن آب و هوا در کره زمین بواسطه تاثیرات گازهای گلخانهای تاثیر مثبت میگذارد. فقط در منطقه آمازون حدود ۷۵ میلیارد تن کربن در درختها ذخیره است که در صورت آتش سوزی به دی اکسید کربن تبدیل شده و به هوا میرود.
از آنجایی که دی اکسیدکربن تولیدی خودروها و کارخانهها بر هوا اثر منفی گذاشته و علاوه بر آلودگی آن سبب گرم شدن کره زمین شده، آتش سوزی در آمازون میتواند تاثیرات ناشی از گازهای گلخانهای را در کره زمین تشدید کند.
دانشمندان نگران هستند این تاثیرات منجر به تسریع روند تغییرات جوی در کره زمین شود.
کارشناسان معتقدند دههها زمان میبرد تا تنوع زیست محیطی از دست رفته بدنبال آتش سوزی گسترده در آمازون بار دیگر احیا شود حتی برخی کارشناسان برآورد کرده اند چندین قرن طول خواهد کشید برخی از این گونههای گیاهی و جانوری از دست رفته بار دیگر در جنگلهای آمازون مشاهده شوند.
وسعت جنگلهای آمازون که ۲۰ درصد اکسیژن جهان را تامین میکند در آمریکای جنوبی کشورهایی از جمله برزیل، ونزوئلا، کلمبیا، پاراگوئه، پرو و بولیوی را دربر میگیرد.
در حوزه جنگلهای باران زا آمازون از ژانویه گذشته تاکنون و بنابر آمار ارائه شده از سوی "موسسه ملی برزیل در امور تحقیقات فضایی" (آی ان پی ای) فقط از ماه ژانویه تا ۲۳ ماه اوت (دی ۹۷ تا اول شهریور ۹۸) ۷۵ هزار و ۳۳۶ فقره آتش سوزی رخ داده است.
برخی کارشناسان یکی از عوامل مهم آتش سوزیهای اخیر در جنگلهای آمازون را فعالیتهای انسان اعلام کرده اند.