شکاف جدید در انسجام اوپک

کد خبر: ۹۲۷۷۷۵
|
۱۲ مهر ۱۳۹۸ - ۲۳:۰۲ 04 October 2019
|
2866 بازدید

تلاش اوپک برای دستیابی به قیمت‌های بالاتر نفت با تصمیم اخیر اکوادور برای خروج، اندکی دشوارتر شد و میزان انسجام این گروه دوباره در معرض محک قرار گرفت.

به گزارش ایسنا، اعلام غیرمنتظره تصمیم اکوادور برای خروج از عضویت اوپک در پایان سال ۲۰۱۹، نمونه دیگری از مخالفت با تلاش‌های عربستان سعودی برای تشدید پایبندی به سهمیه‌های تولید نفت اوپک، پس از گذشت حدود سه سال از اجرای هماهنگ محدودیت عرضه به همراه روسیه و ۹ تولیدکننده غیراوپک بوده است، با این حال این تولیدکنندگان هنوز موفق نشده‌اند، قیمت نفت را به سطحی برگردانند که بسیاری از اعضای برای متعادل کردن بودجه‌شان به آن نیاز دارند.

اوپک پیش‌تر در دسامبر گذشته که قطر خروج ناگهانی از این گروه را اعلام کرد، متلاطم شد و اکنون با خروج غیرمنتظره اکوادور، شمار اعضای اوپک به ۱۳ کشور کاهش پیدا می کند.

دلایل رسمی این کشور آمریکای لاتین برای خروج از اوپک که نمایندگان و مقامات متعدد اوپک را غافلگیر کرد، از سوی وزارت انرژی اکوادور، تمایل به کاهش هزینه عمومی و تولید درآمد جدید اعلام شده است. این خبر از سوی اکوادور در حالی اعلام شده که دولت این کشور در راستای توافق وام ۴.۲ میلیارد دلاری با صندوق بین المللی پول و تلاش برای کاهش کسری مالی خود، تدابیری ریاضتی جدیدی را وضع کرده است.

اما عادت اکوادور به عدم پایبندی به سهمیه تولید نفت تحت توافق عرضه اوپک و غیر اوپک که هدف آن متعادل کردن بازار بوده است، نیز عدم تمایل این کشور برای ادامه همراهی با این پیمان را نشان داد.

یک منبع اکوادوری که مایل نبود نامش فاش شود، در این باره گفت: این راهی برای گفتن این بود که ما به درآمدهای بیش‌تر از تولید بیش‌تر نفت نیاز داریم. ما قصد سرمایه‌گذاری بیش‌تر و تولید بیش‌تر را داریم، در حالی که توافق کاهش تولید اوپک، دست و پای اکوادور را بسته بود.

اکوادور هم مانند قطر مشارکت اندکی در تلاش‌های اوپک برای متعادل کردن عرضه و تقاضا در بازار نفت را داشت. این کشور که چهارمین تولیدکننده کوچک اوپک است، تولید ۵۵۰ هزار بشکه در روز نفت را برای ماه اوت گزارش کرده بود که بالاتر از سهمیه تولید ۵۰۸ هزار بشکه در روز تحت پیمان محدودیت عرضه اوپک بود. تحت این پیمان که از اول ژانویه آغاز شده و تا مارس سال ۲۰۲۰ تمدید شده است، تولید گروهی ۱.۲ میلیون بشکه در روز محدود خواهد شد.

در حقیقت اکوادور تنها به مدت یک ماه در ژانویه مطابق با سهمیه خود، نفت تولید کرده است و عدم تمایلش در تعیین بودجه ۲۰۱۹ که تولید نفت ۵۶۴ هزار بشکه در روز پیش بینی شد، بارز شد.

منابع آگاه نزدیک به اکوادور می‌گویند این کشور که در سال ۱۹۷۳ برای نخستین بار به اوپک پیوست و در سال ۱۹۹۲ از عضویت این گروه خارج شد و سپس در سال ۲۰۰۷ دوباره به آن وارد شد، از اوایل ماه مه درباره عضویتش در این گروه به تردید افتاده بود.

پیش از این اکوادور در سال ۲۰۱۷ تلاش کرده بود از زیر بار تعهد برای کاهش تولید شانه خالی کند و به اوپک اعلام کرده بود که مشکلات مالی، پایبندی به کاهش تولید را برای این کشور دشوار ساخته است اما با مخالفت اعضای دیگر، عقب نشست.

اکوادور روی تولید سه میدان در جنگل آمازون که قبایل بومی آن به تهاجم به زمین‌های اجدادی شان معترض هستند، حساب کرده است. حدود دو سوم از تولید نفت اکوادور صادر شده و تقریبا تمامی آن به طلبکارانش در چین و تایلند در قبال بدهی‌های این کشور تحویل داده می‌شود. با این حال دولت اکوادور امیدوار است از آغاز سال ۲۰۲۱ تحت شرایط وامی که مورد مذاکره مجدد قرار گرفته، محموله‌های تک بیش‌تری را به فروش رساند.

مشارکت در ماموریت اوپک

همان طور که قابل پیش‌بینی بود، مقامات اوپک تاثیر خروج اکوادور از این گروه را کم اهمیت شمردند و چندین نفر از آن‌ها اظهار کردند که وضعیت این گروه دستخوش تغییر نمی شود.

شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی در مسکو به خبرنگاران گفت: هر کشوری حق دارد آنچه که می تواند را انجام دهد. من نمی خواهم بی احترامی کنم اما مشارکت اکوادور در تولید اوپک نسبتا اندک بوده است.

این لحن برخلاف اظهارات ماه گذشته عبدالعزیز در نشست کمیته نظارتی مشترک وزیران اوپک و غیراوپک در ابوظبی بود. وی که کمتر از یک هفته از انتصابش به سمت وزارت انرژی می‌گذشت در این دیدار گفته بود در تلاش است تا روحیه فراگیرتری در این ائتلاف که تحت نفوذ عربستان سعودی و روسیه قرار دارد، ایجاد کند. وزیر انرژی عربستان سعودی گفته بود ما نباید هرگز مشارکت اندک از سوی هر کشوری که باشد را کوچک کنیم.

اظهارات عبدالعزیز درست یک هفته پیش از حملات گسترده به تاسیسات پالایش نفت ابقیق و میدان نفتی خریص بود که نیمی از ظرفیت تولید نفت این کشور را فلج کرد و با هدف اعمال فشار روی اعضای متعددی صورت گرفت تا پایبندی به سهمیه تولید نفت را بهبود ببخشند.

به گفته مقامات اوپک، عربستان سعودی از دست کسانی که تلاش می کنند از تلاش‌های این کشور برای بالا بردن قیمت‌ها، سواری مجانی بگیرند، خسته شده است و پایبندی بالاتر، مجموع تولید نفت اوپک و غیراوپک را حدود ۴۰۰ هزار بشکه در روز محدود خواهد کرد.

بر اساس گزارش پلاتس، عراق و نیجریه که در نشست کمیته نظارتی حضور داشتند، هدف اصلی فشار عربستان سعودی بودند اما همه اعضایی که به طور کامل پایبند نبودند نیز طرف صحبت قرار گرفتند. اکوادور نیز این پیام را دریافت کرد اما تصمیم گرفت دیگر همکاری نکند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟