کارشناس بازار سرمایه با معرفی گروههای مناسب برای سرمایه گذاری انتشار گزارشهای شش ماهه را محرک رشد بازار خواند و گروه حمل و نقل، نیروگاهها و بیمهها را در کنار صنایع شاخص ساز مستعد رشد در ادامه روند بازار دانست.
نیما جوادیان در گفتوگو با خبرنگار بورس تابناک گفت: معتقد به رشد سهام شاخص ساز هستم و کاهش آنچنانی برای شاخص کل متصور نیستم، چون نمادهای شاخص ساز حرکت خاصی نداشتند.
وی ادامه داد: زمانی که نقدینگی صندوقها و سبد گردانها وارد بازار میشود سهام ارزشمندی که تحلیلهای بنیادی تأیید کننده آنهاست حرکت میکند، در مقابل نقدینگی حقیقی بی محابا اقدام به خرید و فروش کرده و سفته بازها در زمان ورود نقدینگی حقیقی وارد عمل میشوند، این نقدینگی با تحلیل وارد بازار نمیشود و توقع بازدهی بالا در مدت کوتاه را داشته و بیشتر به سمت شرکتهایی که سرمایه یا شناور آزاد پایینی دارند، متمایل است.
جوادیان ادامه داد: با توجه به حجم سنگین نقدینگی که وارد بازار شده، قیمت سهام شرکتهای با سرمایه پایین یا شناور اندک رشدهای حبابی داشته یعنی بیشتر از ارزش ذاتی خود در حال حاضر خرید و فروش میشوند، ولی در مقابل قیمت سهام برخی شرکتهای فلزی، معدنی و تعدادی از پتروشیمیها و پالایشیها رشد آنچنانی نداشته و نسبت p/e آنها پایین است.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه برای آینده اقتصاد کشور دو حالت متصوریم، اظهار کرد: در حالت نخست دوباره شاهد رشد نرخ ارز و تورم در دوره زمانی دور یا نزدیک خواهیم بود که میتواند دلایلی همچون کسری بودجه دولت، رخدادهای سیاسی، چاپ اسکناس و افزایش نقدینگی داشته باشد که این وضعیت چندان محتمل نیست و میتواند منجر به رشد نرخ ارز شده و بازار رشد تورمی مجدد را تجربه خواهد کرد.
وی ادامه داد: در حالت دیگر تورم و نرخ دلار کنترل خواهد شد و شرایط سیاسی کشور بهبود یافته و اقتصاد به کنترل دولت درخواهد آمد.
جوادیان با بیان اینکه سیاست بانک مرکزی و دولت کاهش نرخ بهره است، ادامه داد: اکنون شاهد آن هستیم که گرچه نرخ سود بانکی ۱۵ درصد است، بانکها همچنان به برخی سپردهها سودهای ۲۰ درصدی نیز پرداخت میکنند که بیشتر در صندوقهای سرمایهگذاری بانکها این اتفاق میافتد.
وی با اشاره به نرخ سود تقریبی ۲۱ تا ۲۲ درصد اوراق، ادامه داد: کاهش سود بانکی موجب افزایش نسبت پی برای بازار خواهد شد و با توجه به اینکه متوسط p/e صنایع سود ساز کشور در حال حاضر پنج است؛ بنابراین شرکتهای پتروشیمی، فلزی و معدنی که نسبتهای قیمتی به درآمدی مناسبی دارند، با کاهش سود بانکی میتوانند با اقبال بازار مواجه شوند.
جوادیان ادامه داد: رشدهای هیجانی سهام کوچک طی چند وقت اخیر به نظر پایان یافته و این گونه نمادها با خروج نقدینگی با اصلاح قیمتی و بازگشت به قیمتهای در محدود ارزش ذاتی مواجه میشوند.
تحلیلگر بنیادی بازار سرمایه ادامه داد: بنابراین در مقاطع زمانی و همزمان با خروج نقدینگی از این گونه نمادها، شاهد افت نماگرهای بورس و تأثیر آن در دماسنج بازار سرمایه خواهیم بود
جوادیان در خصوص چشم انداز بازار و گروهها و صنایع مدنظر نیز گفت: گزارشهای شش ماهه شرکتها تا آخر مهرماه باید روانه کدال شود و انتظار داریم صنایع فلزی، معدنی و پتروپالایشیها گزارشهای مطلوبی داشته باشد که میتواند منجر به توجه بازار به این گونه سهام شود.
وی ادامه داد: در گروه پتروشیمی ها، اوره و متانول سازها در شهریورماه عملکرد و فروش خوبی نداشته اند، برعکس گزارش شش ماهه پلیمریها مثل پتروشیمی اراک و پتروشیمی پارس بهتر بوده است.
جوادیان با بیان اینکه با توجه به این موضوع پیشبینی میشود تا اوایل آبان بازار بهتری را در پیش رو داشته باشیم، ادامه داد: ارزشی جایگزینی در صنایع حمل و نقل قابل توجه است و هرچند برخی نمادهای این گروه از لحاظ سودآوری وضعیت خوبی ندارند، ولی در آینده افزایش نرخهای بسیار خوبی خواهند داشت.
جوادیان با تأکید بر اینکه بنابراین پیش بینی میشود، یکی از گروههای مورد توجه بازار در آینده صنعت حمل و نقل باشد، اظهار کرد: ارزش جایگزین در صنعت سیمان نیز قابل توجه بوده و به رغم مازاد عرضه سیمان در کشور بحث تجدید ارزیابی سیمانیها و تعدادی از بانکها را در آینده شاهد خواهیم بود.
جوادیان با بیان این که خبرها حاکی از آن است که افزایش نرخ حامل انرژی در بودجه سال بعد محتمل است ادامه داد: افزایش قیمت برق میتواند باعث تحول سودسازی در نیروگاهها شود و تأثیر آن را در اقبال به نیروگاهها شاهد هستیم.
وی در خصوص دلایل صف فروش بجهرم نیز گفت: با مقایسهی ارزش بازار و ظرفیت تولید شرکتهای گروه، قیمت سهام بجهرم گران است فرضا ظرفیت نیروگاه بجهرم ۱۴۴۰ مگاوات است که حدود سه برابر ظرفیت بکهنوج بوده، اما ارزش بازار بجهرم حدود ۸ برابر بکهنوج است؛ هرچند بکهنوج وام ارزی نیز دارد که باید در معادلات لحاظ شود.
وی ادامه داد: این موضوع نشان دهنده آن است که ارزش بازار بجهرم سه برابر بکهنوج است و به همین دلیل، قیمتها برای بازار جذاب نیست و از طرفی سهامدار عمده بجهرم، بانک سپه و تجارت هستند که امسال با توجه به فرایند خروج از بنگاه داری اقدام به عرضه سهم میکند و از روز دوم معاملات این شرکت، شاهد عرضه بجهرم از طرف سهامداران عمده بودیم که این موضوع سهام شناور شرکتها را افزایش میدهد.
وی با بیان اینکه در کل ارزش بازار بجهرم نسبت به سایر نیروگاهها بالا است و عرضه حقوقی نیز در این نماد به شکلگیری صف فروش دامن زده است.
جوادیان در خصوص گروه دارو و غذایی نیز گفت: قیمت سهام این گروهها بیشتر از عواید رشد نرخ ارز و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی افزایش یافته و پیش خور شده و به محدوده قیمتهای فراتر از ارزش ذاتی رسیدهاند.
جوادیان در خصوص وضعیت قیمت سهام شرکتهای بیمهای نیز با بیان اینکه این گروه با توجه به عدم تبحر سهامداران خرد در تحلیل صورتهای مالی این گروه مغفول مانده، گفت: قیمت این گروه رشد آنچنانی نداشته و با توجه به تناسب حق بیمه صادره برای هر کالایی بر اساس ارزش آن کالا و تورم موجود، اقبال به بیمه افزایش یافته و شاهد افزایش حجم بیمههای صادره هستیم و این گروه رشد آنچنانی نداشته اند.