بررسی فهرست شرکتهای ارزبگیر دولتی و نیمایی که توسط بانک مرکزی منتشر شده است، نشان میدهد که بانک ملی ایران در هفت فقره، در مجموع موفق به دریافت ۲۶۸ هزار و ۸۱۶ یورو ارز دولتی شده است. همچنین این بانک توانسته است در مجموع ۲۰۶ هزار و ۸۶۱ یورو ارز نیمایی و یک میلیون و ۵۴۵ هزار و ۳۶۸ یوان ارز نیمایی دریافت کند.
به گزارش
تابناک اقتصادی، بانک ملی ایران به عنوان بزرگترین و قدیمیترین بانک دولتی ایران شناخته میشود. اولین مدیرعامل بانک ملی ایران یک آلمانی به نام دکتر لنیدن بلات بود و نخستین نمایندگی بانک در خارج از کشور نیز در سال ۱۳۲۷ و در شهر هامبورگ آلمان تأسیس شد. این بانک را بسیاری از کارشناسان بزرگترین بانک جهان اسلام و خاورمیانه میشناسند.
بانک ملی تا قبل از سال ۱۳۳۸ وظایف بانک مرکزی از جمله حق انحصاری انتشار اسکناس و تنظیم جریان پول کشور را به عهده داشت. در سال ۱۳۳۸ لایحه اساسنامه بانکی و پولی ایران در مجلس به تصویب رسید و از هجدهم مرداد ۱۳۳۹ وظایف بانک مرکزی از بانک ملی جدا شد. بانک ملی طبق آخرین اطلاعات موجود، دارای ۳۳۲۸ شعبه فعال در داخل و ۱۴ شعبه فعال در خارج از کشور میباشد. همچنین تعداد کارکنان این بانک بیش از ۳۷ هزار تن اعلام شده است.
بانکی با چنین قدمت و اعتبار، هم اکنون پنج سال است صورتهای مالی خود را منتشر نکرده است. هنگامی که به سایت بانک ملی ایران مراجعه کنید متوجه خواهید شد آخرین باری که گزارشهای مالی این بانک منتشر و در معرض دید عموم قرار داده شده در سال ۱۳۹۳ و مربوط به زمانی است که عبدالناصر همتی رئیس فعلی بانک مرکزی، ریاست بانک ملی را بر عهده داشته است.
نکته جالبتر اینکه، قبل از انتشار گزارشهای مالی بانک ملی در سال ۱۳۹۳ آخرین باری که این گزارشها منتشر شده بود به سال ۱۳۹۰ بازمیگردد. این نشان از آن دارد در دهه ۹۰ شمسی که هم اکنون هشت سال از آن را سپری کرده ایم، تنها در دو سال صورتهای مالی بانک ملی منتشر شده است.
این در حالی است که هر ساله صورتهای مالی بانک ملی در مجمع عادی سالانه این بانک که به ریاست وزیر امور اقتصاد و دارایی برگزار میشود مورد بررسی و تأیید قرار میگیرد، ولی این صورتهای مالی منتشر نمیشود.
آخرین صورتهای مالی این بانک که مربوط سال ۱۳۹۷ میباشد در مجمع عادی سالانه که در مورخه ۲۸ شهریور ماه ۱۳۹۸ با حضور فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی، عباس معمار نژاد معاون امور بانکی، بیمه و شرکتهای دولتی وزیر امور اقتصادی و دارایی، فرهاد حنیفی معاون نظارتی بانک مرکزی، مدیرعامل، اعضای هیأت مدیره و مدیران ارشد بانک ملی ایران و نیز معاونان وزارت جهاد کشاورزی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، راه و شهرسازی، صنعت، معدن و تجارت و نماینده سازمان برنامه و بودجه در محل بانک ملی ایران برگزار شد، به تصویب رسید.
به هر صورت به نظر میرسد بانکی به قدمت بانک ملی ایران که باید در انتشار صورتهای مالی خود در نظام بانکی سردمدار باشد، تمایلی به انتشار صورتهای مالی و شفافیت بیشتر ندارد. اینکه چرا ۵ سال است صورتهای مالی بانک ملی ایران که ریاست مجمع آن به عهده شخص وزیر امور اقتصاد و دارایی است، منتشر نمیشود سئوالی است که باید از فرهاد دژپسند پرسید.
نکته دیگر در مورد بانک ملی این که بررسی فهرست شرکتهای ارزبگیر دولتی و نیمایی که توسط بانک مرکزی منتشر شده است، نشان میدهد که این بانک در هفت فقره، در مجموع موفق به دریافت ۲۶۸ هزار و ۸۱۶ یورو ارز دولتی شده است.
همچنین این بانک توانسته است در مجموع ۲۰۶ هزار و ۸۶۱ یورو ارز نیمایی دریافت کند. در یک فقره نیز یک میلیون و ۵۴۵ هزار و ۳۶۸ یوان ارز نیمایی به این بانک پرداخت شده است.
حالا پرسش دوم از وزیر امور اقتصاد و دارایی و مدیر عامل بانک ملی ایران این است که این بانک دولتی به چه منظور و برای خرید چه کالا یا ارائه چه خدمتی، این ارزهای دولتی و نیمایی را دریافت کرده است؟