دانستنی‌های حقوقی؛

آشنایی با انواع وقت رسیدگی در دادگاه

امروزه به لحاظ پیچیده‎تر شدن روابط اجتماعی و اقتصادی، بروز اختلاف و مناقشات حقوقی افزایش یافته و دسترسی به خدمات قضایی امری است که در شرایط موجود بر هزینه‎های زندگی افزوده و ضرورتاً پای بسیاری از افراد را ناخواسته به مراجع قضایی می‎کشاند.
کد خبر: ۹۳۲۵۹۷
|
۰۴ آبان ۱۳۹۸ - ۰۷:۰۰ 26 October 2019
|
24100 بازدید
|
۲

امروزه به لحاظ پیچیده‎تر شدن روابط اجتماعی و اقتصادی، بروز اختلاف و مناقشات حقوقی افزایش یافته و دسترسی به خدمات قضایی امری است که در شرایط موجود بر هزینه‎های زندگی افزوده و ضرورتاً پای بسیاری از افراد را به طور ناخواسته به مراجع قضایی می‎کشاند. لیکن موضوع مهم‎تر این‎که در روند رسیدگی به پرونده‎های حقوقی بعضاً پیچیدگی‎هایی وجود دارد که گاهی صاحبان دعوی را دچار سردرگمی و حیرت می‎نماید. به همین لحاظ ضرورت دارد هنگام مراجعه به دادگستری ها ضمن آشنایی نسبی با انواع وقت رسیدگی در سیستم دادرسی در محاکم حقوقی، عنداللزوم از اهل خبره نیز بهره‎گیری شود تا هزینه‎های بیشتری در روند رسیدگی تحمیل نشود.

به گزارش «تابناک» به طور کلی در قانون ایران ۴ وقت رسیدگی وجود دارد که عبارتند از؛

وقت عادی
وقت خارج از نوبت
وقت فوق العاده
وقت احتیاطی

وقت عادی

منظور از وقت عادی وقتی است که با هدف رعایت عدالت به ترتیب دفتر اوقات دادگاه روز و ساعت معینی برای رسیدگی از قبل تعیین و به اصحاب دعوی و یا وکلای آنان ابلاغ میشود.

تعیین وقت پیش بینی شده در ماده ۶۴ قانون آیین دادرسی مدنی مصداقی برای وقت عادی است.

وقت خارج از نوبت

منظور از وقت خارج از نوبت وقتی است که از لحاظ زمانی مناسب‌تر از وقت عادی هست و بدون توجه به دفتر اوقات دادگاه تعیین می شود. به همین خاطر وقت رسیدگی نسبت به وقت عادی نزدیک‌تر است، اما باید توجه داشت که همیشه نزدیک‌ترین وقت نیست مگر در مواردی مثل ماده ۱۰۰ قانون آیین دادرسی مدنی.

وقت فوق العاده

وقت خارج از نوبت وقتی است خارج از دفتر مخصوص اوقات چه به صورت عادی و چه به صورت خارج از نوبت تعیین می گردد و معمولا بدون حضور طرفین به پرونده رسیدگی و اقدام به صدور رأی می‌نمایند.

موارد ۱۱۵ تا ۱۲۰ مصادیقی برای وقت فوق العاده است.

وقت احتیاطی

منظور از وقت احتیاطی وقتی است که با هدف عدم رکورد رسیدگی برای وصول پاسخ استعلام یا انجام کاری توسط طرفین و یا یکی از آن‌ها به پرونده داده می شود.

وقت احتیاطی یا نظارت در قانون پیش بینی نشده است و این ضروریت عملی دادگاه‌ها است که سبب پیدایش آن می شود.

هر چند وقت احتیاطی در دفتر اوقات ثبت می شود، اما با روشن شدن نتیجه اقدام حتی اگر وقت نرسیده باشد می توان به طور فوق العاده‌ای رأی را صادر کرد.

معمولا بعد از صدور قرار‌های کارشناسی تحقیق و معاینه محل مطالبه اسناد و … وقت احتیاطی تعیین می شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
با سلام
وقت رسيدگي و وقت نظارت بعضي اوقات بسيار طولاني و خارج از عرف مي باشد در اكثر اوقات همان جلسه اول قاضي مي تواند تصميم گرفته و رأي صادر نمايد ولي متأسفانه يك رأي بسيار كم اهميت گاهي اوقات سالها طول مي كشد و متشاكي از اين فرصت استفاده نموده و حتي شاكي را مورد تمسخر قرار مي دهد . حكم قضايي بايد توأم با دقت در اسرع وقت و قاطع صادر شود كه متجاوزان جرأت جرم نمودن را به خود ندهند .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
قضات که همگی هم جوان شده اند و از تجربه قضات قدیمی برخوردار نیستند اینقدر پرونده دارند و سرشون با حواشی زندگی پرت هست که اصلا نگاه به پرونده نمیکنند صرفا براساس یک تصور و تخیل رای صادر میکنند، دادگاه تجدیدنظر هم مگر در موارد نقص ظاهری به محتویات وارد نمیشه، کلا وضعیت قضاوت جالب نیست چون قاضی وقت کافی برای مطالعه یک پرونده نداره تو هر شعبه که میری صد جور پرونده از بالا تا پایین چیده شده اینهمه وکیل بگیر و پول بده و لایحه بنویس برای قاضی که وقت خواندن ندارد.
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟