پس از گذشت دوماه از آغاز عملیات اجرایی ساخت 400 هزار واحد مسکونی در قالب طرح اقدام ملی، به استناد اظهارات متولیان این طرح، سامانه ثبت نام واحدهای مسکونی در دست اقدام است. بنابر جزئیات ارائه شده توسط محمود محمودزاده، سرپرست معاونت مسکن وزارت راه و شهرسازی، فرآیند ثبت نام مردم از روز 18 آبان ماه سال جاری آغازخواهد شد. گفتنی است، پیش از این سامانه ثبت نام طرح اقدام ملی به طور پایلوت در کرمان کار خود را آغاز کرده بود.
به گزارش تابناک اقتصادی؛ طرح اقدام ملی با وجود نکات مثبتی مانند خارج کردن بخش ساخت و ساز مسکن از رکود، نقاط ضعف فراوانی نیز دارد که بسیاری از نمایندگان مجلس و کارشناسان حوزه مسکن به آن پرداختهاند.
وزارت راه اجازه سواستفاده به انبوهسازان ندهد
در همین راستا محسن بیگلری، عضو هیئت رئیسه کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در ارتباط با نکات مثبت ساخت 400هزار واحد مسکونی در قالب طرح اقدام ملی، به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت:« طرح اقدام ملی ساخت مسکن، طرح مثبتی به حساب میآید، زیرا بسیاری از دهکهای ضعیف درآمدی و قشرهای آسیبپذیر در قالب اینگونه طرحها صاحب مسکن خواهند شد. در حقیقت برنامهریزیها باید به گونهای باشد که واحدهای مسکونی ساخته شده در طرح اقدام ملی با قیمت مناسب به دست مردم برسد.»
نماینده مردم سقز و بانه در مجلس، ضمن اشاره به ایرادات وارد شده نسبت به طرح اقدام ملی از قبیل مالکیت انبوهسازان بر بخش اعظمی از واحدهای مسکونی این طرح، عنوان کرد:« متولیان طرح اقدام ملی، باید به نحوی برنامهریزی کنند تا از سواستفادههای احتمالی توسط انبوهسازان جلوگیری به عمل آید. در واقع سازکارها باید به نحوی تعیین شود تا انبوهساز توانایی تعیین قیمت را نداشته باشد و از این طریق مقدمات افزایش قیمت مسکن را فراهم نکند.»
لزوم بهرهگیری از تجربیات موفق تولید انبوه مسکن در طرح اقدام ملی
محسن بیگلری، استفاده نکرده از تجربیات موفق در تولید انبوه مسکن را یکی دیگر از نقاط ضعف طرح اقدام ملی، عنوان کرد و افزود:« تجربیات به جا مانده از الگوهای موفقی مانند مسکن مهر و مسکن ویژه تهرانسر باید در طرح اقدام ملی مد نظر وزارت راه و شهرسازی قرار گیرد، تا روندساخت این طرح در نهایت منجر به صاحبخانه شدن اقشار محروم و آسیبپذیر گردد.»
عضو هیئت رئیسه کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات، در پایان، ضمن تمجید از اقدامات وزارت راه و شهرسازی در جهت رفع مشکل مسکن، گفت:«مجلس شورای اسلامی در قالب وظایف خود از طرحهای تولید انبوه مسکن حمایت ویژه خواهد کرد اما وزارت راه و شهرسازی نیز باید برای این مقوله سنگ تمام بگذارد و در جهت رفع نواقص آن بکوشد.»
لازم به ذکر است، در طرح مسکن ویژه تهرانسر، وزارت راه و شهرسازی از سیاست اعطای زمین اقساطی بهره گرفت. در حقیقت در این شیوۀ ساخت مسکن، وزارت راه زمین را در اختیار متقاضیان ساخت مسکن قرار داد، آنها نیز تنها هزینه ساخت مسکن را پرداخت کردند، در نهایت، پس از تکمیل واحدهای مسکونی و صاحبخانه شدن متقاضیان، وزارت راه و شهرسازی در اقساط بلند مدت نسبت به دریافت هزینه زمین اقدام نمود.