توافق احزاب لبنان بر سر معرفی نخست وزیر جدید، حکم چهار سال حبس یک ایرانی به بهانه نقض تحریم ها، استقرار نیروهای روس در یک پایگاه آمریکایی در شمال سوریه و بیانیه مرجعیت دینی عراق درباره اعتراضات، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به جنگ لفظی نماینده ایران و اسرائیل در سازمان ملل نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ همزمان با تداوم تجاوزات رژیم صهیونیستی به غزه و کشتار مردم بی دفاع آن و علیرغم مخالف هیأت های آمریکا، کانادا و رژیم صهیونیستی، کمیته چهارم مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب قاطع هشت قطعنامه ضد اسرائیلی، اقدامات این رژیم در نقض سیستماتیک حقوق بشر مردم فلسطین و کاربرد زور علیه شهروندان فلسطینی به ویژه ساکنان نوار غزه که منجر به کشته و زخمی شدن غیرنظامیان شده و نیز شهرک سازی در سرزمین های اشغالی از جمله در بیت المقدس شرقی و جولان اشغالی را محکوم کرد.
در این قطعنامه ها همچنین محاصره زمینی، هوایی و دریایی غزه، شهرک سازی در سرزمین های اشغالی، اقدامات تحریک آمیز شهرک نشینان علیه شهروندان فلسطینی در سرزمینهای اشغالی و نیز تخریب منازل و بازداشت های خودسرانه و زندانی کردن فلسطینی ها محکوم و بر بازگشت آوارگان فلسطینی به خانه و کاشانه خود، تأکید شده است.
در قطعنامه مربوط به جولان سوریه، از رژیم صهیونیستی خواسته شده تا به قطعنامه های مصوب سازمان ملل در خصوص جولان عمل کرده و به اشغال این منطقه پایان دهد. همچنین رژیم صهیونیستی از اعطای حق شهروندی اسرائیل به ساکنان جولان سوریه منع شده است.
در قطعنامه ای دیگر با اشاره به وضعیت اسفناک اجتماعی و اقتصادی آوارگان فلسطینی و نیز وضعیت شدیدا بحرانی آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد (آنروا)، از تمامی کشورها، آژانس های تخصصی و سازمان های غیردولتی درخواست شده است از تلاش ها و اقدامات آنروا در کمک رسانی به آوارگان فلسطینی حمایت نمایند. در این رابطه، قطعنامه مربوط به ادامه فعالیت های این نهاد امدادرسانی با رأی مثبت اکثریت اعضا به تصویب رسید.
در نشست مذکور، نماینده کشورمان در پاسخ به اتهامات نماینده رژیم صهیونیستی علیه کشورمان در حمایت از اقدامات جنبش حماس و سازمان جهاد اسلامی علیه آن رژیم طی سخنانی ضمن تشریح مواضع کشورمان در خصوص مسأفلسطین اظهار داشت: با تصویب قطعنامه های ارائه شده به کمیته، جامعه جهانی بار دیگر حمایت قاطع خود را مردم فلسطین و حق تعیین سرنوشت آنان اعلام کرد و خواستار پاسخگویی رژیم صهیونیستی به دلیل جنایاتی که علیه مردم فلسطین از جمله زنان و کودکان مرتکب گشته، شده است.
وی تأکید کرد از آغاز تراژدی فلسطین، سازمان ملل متحد و دیگر سازمان های بین المللی و منطقه ای طرح ها و ابتکارات مختلفی را برای حل مسأله فلسطین و کاهش آلام مردم این سرزمین ارائه کرده اند. تصویب قطعنامه های متعدد در محکومیت رژیم اشغالگر، ارائه طرح ها و ابتکارات مختلف صلح و نیز ایجاد مأأموریت های حقیقت یابی در این راستا بوده است. علیرغم این واقعیت، عدم پایبندی رژیم صهیونیستی که از سوی برخی قدرتها حمایت می شود، به حقوق و مقررات بین المللی، مانع دستیابی جامعه بین المللی به یک راه حل عادلانه برای این بحران شده است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که پایان یافتن بیش از هفت دهه منازعه و درگیری در خاورمیانه و ایجاد صلح پایدار در این منطقه صرفا با حل مسأله فلسطین از طریق پایان یافتن اشغالگری، برخورداری مردم فلسطین از حق تعیین سرنوشت، بازگشت آوراگان فلسطینی به سرزمین خود و ایجاد دولت مستقل فلسطینی به پایتختی بیت المقدس شریف ممکن خواهد بود.
«بشار جعفری» سفیر سوریه نیز در این نشست ضمن استقبال از تصویب قطعنامه های ضد اسرائیلی به ویژه قطعنامه مربوط به جولان اشغالی، سیاست های رژیم صهیونیستی را علیه مردم فلسطین و سوریه محکوم و تأکید نمود، سوریه بلندی های جولان را چه از طریق گفتوگو و چه با توسل به زور از اشغال رژیم اسرائیل آزاد خواهد نمود.
«ریاض منصور» سفیر فلسطین نیز امروز را روزی تاریخی برای مردم فلسطین عنوان و از همه کشورهایی که به قطعنامه های مذکور رای مثبت داده اند قدردانی کرد.
نماینده آمریکا نیز در سخنان خود با انتقاد از اقدامات سازمان ملل علیه اسرائیل، خواستار محکومیت حماس و جهاد اسلامی به جای اسرائیل شد.
توافق احزاب لبنان بر سر معرفی نخست وزیر جدید
رسانههای لبنان مدعی شدهاند، احزاب «المستقبل»، «التیار الوطنی الحر»، «امل» و «حزبالله» با معرفی «محمد الصفدی» به عنوان نخستوزیر جدید این کشور موافقت کردهاند.
شبکههای تلویزیونی LBCI و MTV پنجشنبه گزارش دادند، این توافق به دست آمده در نشست روز جمعه بین «سعد الحریری»، نخستوزیر مستعفی لبنان و نمایندگان احزاب نامبرده، حاصل شده است.
ساعاتی قبلتر گزارش شده بود «سعد الحریری» با «علی خلیل» وزیر دارایی لبنان و «حسین خلیل» معاون سیاسی دبیر کل حزب الله دیدار کرده است. شبکه تلویزیونی MTV گزارش داد، ساختار پیشنهاد شده برای کابینه تشکیل دولت تکنوسیاسی است.
پیش از این «میشل عون»، رئیسجمهور لبنان از ایده تشکیل دولت تکنوکرات استقبال نکرده بود. او سهشنبه گفت که از نظر او «دولت نصفنصف» (نیمی از سیاسیون و نیمی از تکنوکراتها) برای اداره امور لبنان مناسب است.
عون در مورد بازگشت «سعد الحریری» نخستوزیر مستعفی لبنان به دولت نیز گفت، تنها این رئیسجمهوری نیست که تصمیمگیرنده بازگشت او به دولت است، بلکه در این زمینه مشورت ائتلافهای پارلمانی نیز دخیل هستند.
میشل عون گفت با حریری دیدار کرده و او در مورد بازگشت به دولت مردد است و هنوز به وی پاسخی نداده است. به گفته وی، دلایل تردید حریری «شخصی» است.
بعد از ادامه تظاهرات در لبنان نخستوزیر این کشور از سمت خود استعفا داد و عون نیز با این خواست او موافقت کرد، مشروط بر اینکه نخستوزیری را در دوره پیشبرد امور بر عهده بگیرد تا دولت آینده تشکیل شود.
رئیس جمهوری لبنان گفت که دولت آتی این کشور باید جرأت مقابله با فساد را داشته باشد و طرح اقتصادی ارائه دهد.
حکم چهار سال حبس یک ایرانی به بهانه نقض تحریم ها
وزارت دادگستری آمریکا از صدور حکم ۴۶ ماه زندان برای یک ایرانی به اتهام نقض تحریم های ایران خبر داد.
بر اساس این گزارش، «بهزاد پورقناد» به خریداری الیاف کربن از آمریکا و انتقال بدون مجوز آن از طریق کشورهای ثالث به ایران متهم شده است.
دادگاه منطقه ای نیویورک وی را متهم کرده که در فاصله سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ به همراه دو شهروند ایرانی دیگر و یک شرکت ترکیه ای در سه نوبت به خریداری الیاف کربن از آمریکا و انتقال آن به ایران از طریق امارات متحده عربی و گرجستان اقدام کرده که در یک مورد، کشور واسطه که نامش منتشر نشده، این محموله را شناسایی و توقیف کرده است.
استقرار نیروهای روس در یک پایگاه آمریکا در شمال سوریه
شبکه تلویزیونی وابسته به وزارت دفاع روسیه، جمعه گزارش کرد، روسیه هلیکوپترهای نظامی و نیروهای خود را در پایگاه هوایی گستردهای در شمال سوریه مستقر کرد که نیروهای آمریکا آن را ترک کردهاند.
در فیلمی که از شبکه تلویزیونی "زوزدا" وابسته به وزارت دفاع روسیه پخش شد، نیروهای پلیس نظامی مسلح روسیه وارد این پایگاه در استان حلب در شمال سوریه شدند که در نزدیکی مرز این کشور با ترکیه است.
به گزارش رویترز، این اقدام پس از آن صورت گرفت که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا ماه گذشته میلادی دستور خروج نیروهای آمریکایی از بخشهایی از سوریه را صادر کرد.
به گفته گزارشگر این شبکه تلویزیونی، این تأسیسات به عنوان مرکزی برای توزیع کمکهای بشردوستانه برای مردم محلی مورد استفاده قرار خواهد گرفت و هماکنون تحت کنترل نیروهای دولتی سوریه است که متحد مسکو هستند.
این شبکه همچنین گزارش کرد، روسیه یک پایگاه هلیکوپتر در فرودگاهی در شهر قامشلی در شمال شرق سوریه ایجاد کرده تا کنترلش را بر وقایع این منطقه افزایش دهد.
یک بازرس پلیس نظامی به شبکه زوزدا گفت: ما وارد این پایگاه شدیم و محیط داخلی و خارجی آن را تحت کنترل گرفتیم. اکنون سربازان در حال بررسی تک تک ساختمانها هستند تا مطمئن شوند هیچگونه شیء انفجاری با غافلگیرکنندهای در آن نمانده است.
در فیلم پخش شده از این پایگاه، تجهیزات نیروهای آمریکایی از جمله وسایل پزشکی برای درمان آفتابسوختگی و لوازم باشگاهی و خواب نیز به چشم میخورد.
روسیه دو تأسیسات نظامی دائمی در سوریه دارد که یکی پایگاهی هوایی در شهر لاذقیه است که برای حملات هوایی علیه نیروهای مخالف بشار اسد استفاده شده و دیگری یک تأسیسات دریایی در طرطوس در ساحل مدیترانه است.
بیانیه مرجعیت دینی عراق درباره اعتراضات
مرجعیت دینی عراق بیانیه ای که آن را احمد الصافی، نماینده آیت الله سیستانی در کربلا قرائت نمود، صادر کرد که به شرح زیر است؛
بسم الله الرحمن الرحیم
بار دیگر مرجعیت دینی موضع خود را درباره اعتراضات کنونی اعلام می کند؛ اولا، تأکید بر مسالمت آمیز بودن اعتراضات و خالی بودن آن از هر گونه خشونت و محکومیت حمله به تظاهرات کنندگان مسالمت آمیز و قتل، زخمی کردن، ربودن یا ترساندن آنها و نیز محکومیت حمله به نیروهای امنیتی و مراکز دولتی و خصوصی. همه کسانی که در این اقدامات غیرقانونی و ناشرعی دست دارند باید تحت پیگرد قرار گیرند و مجازات شوند و نباید تساهلی در این زمینه رخ دهد.
دوم، دولت مشروعیت خود را از مردم می گیرد و لاغیر و اراده ملت در نتیجه رأی گیری که عادلانه و شفاف رخ دهد، صورت می گیرد و از این روی، تسریع در تصویب قانون انتخابات که اعتماد مردم را به روند انتخاباتی بازگرداند و از احزاب و جریان های سیاسی جانبداری نکند، اهمیت دارد و فرصت واقعی به تغییرات و روی کار آمدن چهره های جدید می دهد. قانونی که این فرصت را به رأی دهندگان ندهد، قابل قبول نیست و بی فایده است. همچنین باید قانون جدید برای کمیساریایی که بر روند انتخابات نظارت می کند، وضع شود که بی طرف، حرفه ای و مورد اطمینان و مقبولیت مردمی باشد.
سوم، با وجود اینکه مدتی از شروع اعتراضات می گذرد و خون های ریخته شده اما عملا خواسته های معترضان به ویژه در زمینه پیگرد مفسدان دانه درشت و بازگردانیدن اموال غارت شده و لغو امتیازات ظالمانه گروهای معینی محقق نشده و این جدیت و توان گروه سیاسی حاکم برای اجرای خواسته های تظاهرات کنندگان را زیر سؤال می برد و به نفع اعتماد سازی برای تحقق اصلاحات واقعی نیست.
چهارم، شهروندان به این علت به اعتراضات بی سابقه روی آورده اند که از فساد فزاینده خلاصی یابند و به دنبال زندگی کریمانه هستند. کسانی که قدرت را در دست دارند اگر فکر می کنند که می توانند از خواسته اصلاحات واقعی بگریزند و یا تعلل کنند در توهم به سر می برند. پس از اعتراضات مانند قبل آن نخواهد بود.
پنجم، اصلاح طلبی، عراقی است و طرف خارجی نباید در آن دخالت کند و دخالت های خارجی به تبعاتی منجر می شود که بازنده بزرگ آن ملت عراق هستند.