سال ۹۸، کمترین میزان تولد‌ها در ۵۰ سال اخیر!

در شرایط اقتصادی و معیشتی کنونی مردم و در روز‌هایی که پس از گرانی بنزین، بخشی از جامعه درگیر حذف نامشان از فهرست دریافت کنندگان مبلغ کمک معیشتی دولت هستند شاید صحبت از کاهش جمعیت کمی عجیب به نظر برسد.
کد خبر: ۹۴۰۳۶۱
|
۰۷ آذر ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۶ 28 November 2019
|
14735 بازدید
|

در شرایط اقتصادی و معیشتی کنونی مردم و در روز‌هایی که پس از گرانی بنزین، بخشی از جامعه درگیر حذف نامشان از فهرست دریافت کنندگان مبلغ کمک معیشتی دولت هستند شاید صحبت از کاهش جمعیت کمی عجیب به نظر برسد.

به گزارش «تابناک» به نقل از روزنامه خراسان، چنان که همین روز‌های قبل که گزارشی در این باره نوشته بودیم، شهروندی تماس گرفته بود و می‌گفت: «شما فکر می‌کنید ما دوست نداریم فرزند بیشتری داشته باشیم؟ آیا با این وضعیت می‌شود به این مسائل فکر کرد؟!» آن جا حق را به او دادم و این را هم به او گفتم که «هرکه دندان دهد نان هم دهد...»، اما نباید از حق بگذریم که به هرحال مسئولان جامعه نیز در قبال فرزندان ما مسئولیت‌های مهمی دارند. مسئولیت‌هایی همچون ارائه آموزش و پرورش باکیفیت، پرورش استعداد‌ها و مواردی از این دست که متاسفانه امروز چندان مورد توجه آن‌ها نیست. به طور قطع، وجود همین آسیب است که بخشی از جامعه را از موضوع مهم فرزند آوری غافل می‌کند.

اما آینده چه می‌شود؟ طبق آمار اگر به همین گونه پیش رویم در سه دهه آینده جزو کشور‌های پیر جهان خواهیم بود بنابراین توجه به این مهم و چاره اندیشی درباره آن جز با تدبیر مسئولان کشورراهکار دیگری ندارد.

آمار نگران کننده یک گزارش تحلیلی
کمیته رصد و پایش سیاست‌های جمعیتی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی روز گذشته گزارشی را از وضعیت فعلی جمعیت و میزان موالید کشور منتشر کرده است که برآیندآن آمار بی سابقه کاهش موالید درسال ۹۸ طی ۵۰ سال اخیر به حساب می‌آید.

۸۰ تا ۹۴ درحال افزایش اما...
در این گزارش آمده است که از سال ۸۰ تا ۹۴ در کشور افزایش موالید در حال رخ دادن بوده است، اما پس از سال ۹۴ به علت خالی‌شدن توان درونی جمعیت تعداد تولد‌ها با شیب تقریباً تندی شروع به کاهش کرده و در سال ۹۷ میزان موالید کشور نسبت به سال قبل با کاهش بیش از ۸ درصدی مواجه شده که در دو دهه اخیر بی‌سابقه بوده است. ضمن این که در شش ماه اول امسال (۹۸) نسبت به شش ماه اول سال ۹۷ این تعداد با ۱۳ درصد کاهش مواجه بوده که کاهش بیش از ۹۲ هزار تولدی را به همراه داشته است.

در این گزارش آمده است که تخمین زده می‌شود در پایان امسال میزان تولد کشور به رقم یک میلیون و ۲۰۵ هزارو ۹۰۴ تولد برسد که کاهش بی سابقه‌ای نسبت به سال‌های گذشته دارد. در این گزارش آمده است؛ تعداد تولد‌های سال ۹۷ در مقایسه با سال ۹۴ نشان دهنده کاهش ۲۰۳ هزار و ۷۱۰ نفری جمعیت است. همچنین، میزان موالید از حدود ۲۰ در هر هزار نفر جمعیت در سال ۹۴ با کاهشی محسوس به ۱۶.۷ در هر هزار نفر جمعیت در سال ۹۷ رسیده است و تخمین زده می‌شود که در سال ۹۸ نرخ زاد و ولد با ۱۴.۵ تولد به ازای هر هزار نفر جمعیت به کمترین حد خود در طی ۵۰ سال گذشته رسیده است.

طبق برآورد‌های انجام شده بر مبنای نتایج سرشماری، جمعیت ایران در پایان نیمه اول امسال به ۸۲ میلیون و ۷۷۶ هزار و ۲۷۰ نفر رسیده است. مطابق نتایج سرشماری، نرخ رشد جمعیت ایران از ۱.۲۹ درصد در سال ۹۰ به ۱.۲۴ درصد در سال ۹۵ رسیده است و برآورد‌ها نشان می‌دهد که نرخ رشد جمعیت هم اکنون حدود یک درصد رسیده باشد ضمن آن که پیش‌بینی می‌شود در سال‌های آینده با کاهش بیشتر نرخ رشد جمعیت مواجه باشیم.

۲ نمونه مشوق در بلاتکلیفی
گزارش‌های متعدد خراسان به ویژه در چند مدت اخیر که آمار‌های جمعیتی با چالش‌ها و نگرانی‌های جدی مواجه است، حکایت می‌کند که دوای این درد جز با عمل به قوانین موجود درباره فرزندآوری راهکار دیگری ندارد. نمونه اول قانون تسهیل ازدواج جوانان در سال ۸۴ برای رفع موانع اقتصادی، فرهنگی و معیشتی پیش روی ازدواج جوانان توسط مجلس به تصویب رسید. این قانون در بر دارنده تمامی خدماتی است که نهاد‌ها و سازمان‌های مختلف باید در زمینه تسهیل ازدواج جوان همچون در نظر گرفتن وام ازدواج، مسکن، شغل انجام دهند، اما با گذشت ۱۴ سال از تصویب هنوز اجرایی نشده است و در بایگانی‌ها خاک می‌خورد و تنها در این مسیر وام ازدواجی از سوی دولت پرداخت می‌شود که با وجود افزایش روز به روز تورم و قیمت‌ها این وام هم برای تامین هزینه‌های ازدواج جوانان کافی نیست. نمونه دوم نیز موضوع مرخصی ۹ ماه فرزندآوری است که در بخش‌های مختلف به ویژه در مجموعه تامین اجتماعی اجرا نمی‌شود؛ بنابراین چه از موضوع تشویق برای فرزندآوری خوشمان بیاید یا نیاید، باید بدانیم که کشور در آینده نه چندان دور دچار کهن سالی و پیری می‌شود اگر به همین رویه پیش رود؛ و آیا با یک کشور «پیر» می‌توان به رشد و توسعه رسید؟

مشوق‌های فرزند آوری به دلیل بار مالی، روی زمین می‌ماند

محمد اکبری- حسینعلی شهریاری عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفت: وگو با خراسان می‌گوید: قوانینی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی برای فرزند آوری تصویب شده بود به مجلس ارائه شد، اما این قوانین ۵۶ ماده‌ای پس از بررسی مجلس با مخالفت دولت در صحن به تصویب نرسید. وی می‌افزاید: دولت به دلیل این که نمی‌تواند از عهده منابع مالی آن برآید با قانونی شدن این مواد مخالفت کرده است و از آن جایی که منابع مالی آن روشن نیست در صورت تصویب مجلس این مواد در شورای نگهبان به دلیل مبهم بودن منابع مالی رد می‌شود.
شهریاری می‌گوید؛ کمیسیون فرهنگی مجلس با اصلاح موادی که مشوق‌های آن بار مالی زیادی داشته، طرحی را آماده کرده است که در صورت نهایی شدن به صحن آورده می‌شود، اما بعید می‌دانیم نهایی شدن آن به عمر این مجلس برسد. وی یادآورمی شود: مشکلات معیشتی و مسائل مالی و کاهش ازدواج در جامعه، افزایش سن ازدواج به دلیل بیکاری و مشکل مسکن دلایل عمده کاهش رشد موالید است بنابراین باید برای حل آن مشکلات اقتصادی را رفع کرد. نماینده زاهدان در مجلس خاطرنشان می‌کند: هم اکنون بیمه زیر بار مالی مرخصی ۹ ماهه زایمان نمی‌رود و زنان مجبورند که برای حق و حقوقشان به دیوان عدالت اداری رجوع کنند.

قوانین تشویقی در اجرا با مشکل مواجه است

پوربافرانی دیگر عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی می‌گوید:متاسفانه تمامی قوانین مربوط به افزایش رشد موالید درحوزه اجرا با مشکل مواجه می‌شود. مجلس در حوزه نظارتی این اقدام را باید داشته باشد تا مجری اهتمام بیشتربه اجرای قوانین مربوط به فرزندآوری داشته باشد. نماینده نائین در مجلس تصریح می‌کند: متاسفانه در همین بحث سهمیه بندی بنزین هم دولت اعلام کرد سهمیه خانوار‌های پنج نفر به بالا با خانوار کم جمعیت یکسان است. ما این موضوع را طی تذکری به دولت ابلاغ کرده ایم. وی می‌گوید: باید دستورالعمل‌های مصوبات مجلس در زمینه فرزند آوری در ادارات ذی ربط نوشته شود و کمیسیون‌های مربوط در نظارت براجرا اهتمام ویژه داشته باشند. معاونت نظارت مجلس و شخص نمایندگان هم باید با جدیت براجرای آن نظارت داشته باشند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۲۹
انتشار یافته: ۳۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۷
مردم خودشون بدبخت هستند،نمی خواهند فرزندان بدبخت تر از خودشان داشته باشند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۷
وقتی بچه ها مدرسه ندارن - مدرسه ها معلم ندارن - فارغ تحصیلان دانشگاه کار ندارن - کار دارها امنیت شغلی و حقوق مکفی ندارن نتیجه می شود این
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۷
وقتی امید به آینده و گشایش اقتصادی سرابی بیش نیست و هیچ چشم انداز روشنی برای رونق اقتصادی متصور نیست آیا فرزند آوری منطقی است ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۷
بچه بدنيا بياريم كه با دنيا بجنگه و هيچ چيز از زندگي نفهمه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۷
عاقبت تماشای برنامه های مبتذل ماهواره ای که مروج اصلی روابط آزاد خارج از چهارچوب خانواده و تشویق به زندگی مجردی و عدم تعهد در جامعه است همین است
پاسخ ها
آشنا
| United States of America |
۱۱:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۷
با افکار شما باید پشت پا به تکنولوژی روز زد و در عصر شترها زندگی کرد دوست من ما با برنامه های صدا و سیما به اینجا رسیدیم حالا اگه ماهواره آزاد بشه شاید تغییر کنه
ناشناس
| United Arab Emirates |
۱۱:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۷
خدا زن و بچه هاتو زیاد کنه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۷
واقعا متاسفم که شما تصمیم برای فرزند دار
شدن را در ادامه تصمیم برای رابطه جنسی میبینید
این همه افرادی که سالهاست متاهل و به همسرشان متعهد هستند ولی هنوز فرزندی ندارند و این حرف شما توهین به همه آنهاست
این ضعف حکومت هست که افراد نمیتوانند مسئولیت زندگی مشترک و یا مسئولیت یک فرزند را بپذیرند
ناشناس
|
United States of America
|
۰۹:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۷
بقول وزیر برای افزایش موالید" باید ازدواج انجام میشد که نشد"
mrv
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۷
با بدبختیهایی که سر ملت اوردن چطوری مردم بچه دار بشن؟ با چه ریسکی اخه ؟
مهران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۷
این بهترین هدیه ی ما دهه پنجاهی ها شصتی های متراکم که بر اثر بی فکری پدران مان به ما و کشور تحمیل شد به نسل بعد و فرزندان متن است تا کشوری با جمعیت کنترل شده و کاهشی به ومود بیاوریم . بی کفایتی مدیران ما باعث شده تت آثار جنگ و تحریمها تمام منایع طبیعی و درامدهای کشور برای نسل بعد به اتمام برود و حتی برای تهیه اب از روشهای بدون هزینه نتوانیم عمل کنیم . . . من دهه پنجاهی هستم . با تک و دو فرزندی کشور را تحویل دهه شصتی ها دادیم و آنها راه ما را ادامه می دهند . پیش ب سوی کشور ۴۰ میلیونی برای ۲۰ سال اینده به بعد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۷
با وضعیت اقتصادی کنونی و حرف مسئولین که تشویق به ازدیاد نسل دارند ، برای رو کم کنی هم شده ، سال 99 به زیر 0.8 درصد رشد جمعیت خواهد رسید.
هموطن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۰۷
همه دارند از گرسنگی می میرند بچه را از کجا نگهدارند
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟