انتقاد شدیداللحن «میشل عون» از «سعد حریری»، قرارداد ۹۵ میلیون دلاری پنتاگون برای ارتقای پایگاه اینجرلیک ترکیه، تقابل جنگندههای اسرائیل و روسیه و حملات موشکی و توپخانهای سعودی به صعده و الحدیده، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به مذاکرات قریب الوقوع کویتی ـ سعودی ـ ایرانی درباره توافق دریایی نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک» روزنامه «القبس» کویت، روز چهارشنبه به نقل از منابع آگاه از مذاکرات قریب الوقوع کویتی ـ سعودی ـ ایرانی درباره توافق دریایی خبر داد.
القبس آورده است: به دنبال امضای توافقنامه دریایی بین کویت و عربستان، مذاکرات بین کویت و عربستان به عنوان یک طرف و ایران به عنوان طرف دوم در آینده نزدیک آغاز خواهد شد.
این رسانه کویتی مینویسد: این منابع اعلام کردند که منطقه کم عمق دریایی در مجاورت منطقه حائل بین کویت عربستان ـ که روز سهشنبه (۲۴ دسامبر) دو کشور درباره آن توافق کردند ـ در شش مایلی خشکی قرار گرفته و از بندر الزور آغاز و در منطقه خشکی به پایان میرسد. این منابع گفتند که دو طرف کویتی و سعودی روز گذشته توافق کردند، تولیدات نفتی کویت در منطقه شمالی و تولیدات نفتی عربستان در منطقه جنوبی باشد و در صورت کم و زیاد شدن سهمها، تولیدات مساوی و در چارچوب عملیات مشترک دو کشور صورت گیرد.
القبس نوشت: به گفته این منابع؛ تولیدات عربستان از میدان الوفره از طریق استخراج به وسیله لولههایی که در بندر الزور قرار دارد، ادامه خواهد داشت و تولیدات شرکت «شفرون» در کویت نیز در چارچوب امتیازات توافق شده پنج ساله صورت خواهد گرفت و پس از پایان پنج سال درباره تمدید یا عدم تمدید آن تصمیم گیری میشود.
این رسانه کویتی آورده است: این منابع همچنین گفتند که مفاد توافقنامه مذکور شامل امتیازاتی است که منافع کویت را محقق میسازد و تلاشهایی نیز برای ازسرگیری تولیدات در سریعترین زمان ممکن در جریان است؛ اما با توجه به آمادهسازی چاهها و تعمیرات آنها به دلیل وقفه طولانی در تولیدات، ازسرگیری تولیدات نیاز به زمان دارد.
انتقاد شدیداللحن «میشل عون» از «سعد حریری»
«میشل عون» از اظهارات اخیر «سعد حریری» درباره نحوه تشکیل دولت لبنان به شدت انتقاد کرد.
«حریری»، روز سه شنبه، گفته بود که تشکیل دهنده دولت آینده لبنان، «جبران باسیل»، وزیر خارجه این کشور خواهد بود.
نخست وزیر مستعفی لبنان در این مصاحبه تاکید کرد، هرگز در دولتی که «میشل عون» و «جبران باسیل» باشند، نخواهد بود.
وی همچنین ضمن تاکید بر این مطلب که از نخست وزیری «حسان دیاب» حمایت نمیکند، اظهار داشت که به وی اعتماد ندارد.
«میشل عون»، روز چهارشنبه، چهارم دی، در واکنش به این اظهارات «سعد حریری» گفت: «فرض میکنیم جبران باسیل دولت آینده را تشکیل دهد، آیا او حق چنین کاری را ندارد، آیا وی حق ریاست بزرگترین فراکسیون پارلمان لبنان را ندارد؟ اما در واقع جبران باسیل فردی نیست که دولت آینده را تشکیل میدهد.»
وی افزود: «سعد حریری من را به دلیل آرامشی که در حل مشکلات کشور دارم مورد انتقاد قرار میدهد؟ زمانی که حریری ریاست دولت پیشبرد امور را بر عهده داشت، ما صد روز منتظر ماندیم تا وی دولت جدید را تشکیل دهد.»
«عون» در بخش دیگری ابراز امیدواری کرد که دولت جدید لبنان به زودی و همزمان با سال جدید میلادی تشکیل شود.
رئیس جمهور لبنان در پایان ضمن تاکید بر این که دولت آینده این کشور متعلق به همه مردم لبنان از جمله «حزب الله» است و متعلق به گروه خاصی نیست، افزود: «دولت آینده متشکل از افراد مستقل و متخصص و نه تکنوسیاسیها خواهد بود.»
هفته گذشته «حسان دیاب» با کسب ۶۹ رای پارلمان لبنان، از سوی «میشل عون» مامور تشکیل دولت جدید در این کشور شد.
قرارداد ۹۵ میلیون دلاری پنتاگون برای ارتقای پایگاه اینجرلیک ترکیه
در شرایطی که دولت آنکارا مقامات واشنگتن را به بستن دو پایگاه نظامی مورد استفاده نیروهای آمریکا در خاک ترکیه تهدید میکند، وزارت دفاع آمریکا روز سه شنبه اعلام کرد، به منظور ارتقا و بهینه سازی پایگاه هوایی اینجرلیک، چندین قرارداد با ارزشی بالغ بر ۹۵ میلیون دلار منعقد کرده است.
طبق اعلام رسمی پنتاگون ـ که بر تارنمای رسمی این وزارتخانه قرار گرفت ـ مبلغ پیش بینی شده در این قراردادها که با هشت شرکت ترکیهای منعقد شده است، برای تأمین الزامات طراحی ـساخت، طراحی نیمه کامل و کامل زیرساختها اختصاص یافته است.
این قراردادها که ظاهراً پروژههایی کوتاه مدت نیستند ـ زیرا تاریخ پایان آنها سی و یکم دسامبر ۲۰۲۴ تعیین شده است ـ نشان میدهند که پنتاگون اجرایی شدن تهدیدهای ترکیه را غیرمحتمل میانگارد.
گفتنی است، قانونگذاران در کنگره آمریکا به تازگی «قانون ارتقای امنیت ملی آمریکا و پیشگیری از تجدید فعالیت داعش» را طرح کرده اند که به موجب آن، وضع تحریمهای اقتصادی علیه ترکیه به بهانه خرید سامانههای پدافند هوایی «اس- ۴۰۰» از روسیه مجاز شمرده میشود.
اما «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه در واکنش به طرح این لایحه در کنگره آمریکا تهدید کرده است که دو پایگاه هوایی «اینجرلیک» و «کورچیک» در خاک خود را تعطیل میکند.
بنا به گزارش ها، پایگاه هوایی اینجرلیک محل نگهداری تسلیحات هستهای تاکتیکی آمریکا و پایگاه کورچیک محل استقرار ایستگاه رادار هشدار اولیه است.
تقابل جنگنده های اسرائیل و روسیه
نخست وزیر رژیم صهیونیستی در گفتوگو با یک رسانه اسرائیلی، از دست کم چهار مورد تقابل جنگندههای صهیونیستی با هواپیماهای روسیه حاضر در منطقه خبر داد.
«بنیامین نتانیاهو» چهارشنبه در گفتوگو با «رادیو ارتش» در این زمینه گفت: «ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به من گفت که بدون تماس با هم ممکن بود بین نظامیان دو طرف برخوردی صورت گیرد.»
نتانیاهو در ادامه گفت: دست کم چهار مورد بین جنگندههای اسرائیلی و روسی برخورد صورت گرفت که به دلیل توافق «منع برخورد» حادثهای رخ نداد.
این در حالی است که سال گذشته، یک فروند هواپیمای «ایلوشین» ارتش روسیه با شیطنت جنگندههای «اف-۱۶» نیروی هوایی ارتش صهیونیستی، هدف پدافند هوایی ارتش سوریه قرار گرفت.
حملات موشکی و توپخانهای سعودی به صعده و الحدیده
ائتلاف سعودی در ادامه حملات خود به مناطق مختلف یمن، روز چهارشنبه سه موشک و پنج گلوله خمپاره به سمت مناطق جنوب شهرستان «حیس» استان الحدیده شلیک کردند.
به گزارش المسیره، متجاوزان همچنین با استفاده از مسلسل و سلاحهای سنگین به منطقه کیلومتر شانزده شهر الحدیده حمله کردند.
ائتلاف سعودی همچنین روستاها و مناطق پرجمعیت شهرستان مرزی «رازح» در صعده را هدف حملات موشکی و توپخانهای خود قرار داد.