علاوه بر بازیگران سینما و تلویزیون که از پرداخت مالیات معافند، یک معافیت مالیاتی شش هزار میلیارد تومانی هم وجود دارد که بودجهنویسان به سراغ آن نرفتهاند.
به گزارش «تابناک»، هنوز زمان زیادی از غائله سرپیچی اغلب پزشکان از پیوستن به سامانه ویژه مالیاتی نگذشته و مشخص نشده چه برخوردی در انتظار این متخلفان خواهد بود، که بحث مالیات برخی مشاغل دیگر مورد توجه افکار عمومی قرار گرفته و ابهاماتی آفریده است، با این تفاوت که این بار معافیت مالیاتی ابهام آفرینی کرده نه ضرورت دریافت مالیات و مقاومت برخی مشاغل در پرداختش.
اگر از ضرورت پرداخت مالیات و نقشش در تامین بودجه و... صرف نظر کنیم، ماجرا از این رو اهمیت دارد که رنگ و بوی بی عدالتی به خود گرفته است. اینکه چرا امثال کارمندان پیش از دریافت حقوق، مالیاتشان را میپردازند، اما امثال پزشکان در برابر اجرای قانون مقاومت میکنند و افرادی مانند هنرمندان از اساس موظف به پرداخت مالیات نیستند.
شائبه بی عدالتی زمانی پررنگتر میشود که میبینیم امثال موسسات کنکوری و آموزشی هم از پرداخت مالیات معاف هستند. موسساتی که گفته میشود گردش مالی سالانه شان ۴۰ هزار میلیارد تومان است و ماهانه بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان صرف تبلیغات در صدا و سیما میکنند. به این معنی که اوضاع مالی شان، یا دست کم اغلبشان، بسیار عالیست.
البته نقش آفرینی این موسسات در القای بی عدالتی به جامعه محدود به معافیت شان از مالیات نیست و به باور بسیاری، نتیجه فعالیت شان نیز عمیق کردن شکاف بی عدالتی آموزشی در جامعه است. اینکه مراجعان به ایشان از شانس بالاتری برای عبور از سد کنکور برخوردارند و این فرصت را «کنکور» و مسئولانی که در برچیدن بساط آن کوتاهی کرده اند، در اختیارشان قرار داده اند.
وضعیتی غیرقابل قبول که در سوی دیگرش، دانش آموزان مناطق محروم قرار دارند که اگر بتوانند از سد کنکور بگذرند، جز خودشان، میتوانند حتی نقش به سزایی در رفع محرومیت از زادگاهشان ایفا کنند، اما حمایتی دریافت نمیکنند و شاهدند که حمایتها متوجه موسسات کنکوری و آموزشی میشود. نصیب موسساتی که کاری ندارند جمعیت بزرگی از دانش آموزان در کپرها و با حداقلها تحصیل میکنند.
تلخی اوضاع زمانی افزون میشود که بدانیم بر اساس یک گزارش منتشر شده، سود یک موسسه کنکور در طول نمایشگاه کتاب در سال گذشته حدود ۸۰۰ میلیون تومان بوده است. درآمدی که در صورت طراحی مکانیزمی برای دریافت مالیات از آن، میتوان شرایط را برای تحصیل دانش آموزان در مناطق محروم فراهم آورد و شکاف آموزشی را اندکی ترمیم کرد.
اتفاقی که عکس آن یعنی معافیت این موسسات در دستور کار قرار گرفته است. معافیت از مالیاتی که اگر کمترین میزان یعنی نرخ ۱۵ درصد هم برایش تعیین شود، ۶ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی نصیب دولت خواهد شد. مبلغی گزاف که ظاهرا میبایست هدیه دولت به این بنگاههای اقتصادی محسوبش کرد و از سکوت مجلس در مقابل این هدیه نیز متعجب شد.