آرمان ملی : از سال گذشته داستان انتشار بوی نامطبوع در تهران آغاز شد. در دیماه ۹۷ فقط یک روز انتشار بوی نامطبوع در بخش وسیعی از شهر داشتیم. اما در سال جاری چهار بار این بوی نامطبوع همزمان با آلودگیها و بارش باران در تهران استشمام شده است. سال گذشته زمانی که بوی نامطبوع در تهران منتشر شد، مسئولان نظرات متعددی اعلام کردند. برخی معتقد بودند که علت انتشار بوی نامطبوع، زبالههای پایتختنشینان در آرادکوه است و برخی هم علت را فاضلابها و موضوعات دیگر عنوان کردند و درنهایت نیز اعلام شد گاز مرکاپتان مقصر اصلی بوده است. البته باز هم به قطعیت نرسیدند.
باران بارید، منشأ را پیدا نکردیم
امسال دوباره این بو منتشر شد و هربار بخشهایی از تهران را فراگرفتو در این میان نکته قابلتوجه این بود که این بو بیشتر در مناطق مرکزی و شمال شهر تهران رخ داد. البته محمد رستگاری، معاون پایش و نظارت محیطزیست استان تهران در خصوص انتشار این بود گفته بود ما نتوانستیم منشأ را پیدا کنیم؛ چرا که هوا بارانی و منشأ بو از بین رفت. همچنین مسعود تجریشی، معاون محیطزیست انسانی سازمان محیطزیست گفته بود آنچه در زمینه انتشار بوی نامطبوع تهران میدانید این است که در زمانهایی که بو منتشر میشود حجم گوگرد بالاست و این وضعیت در همه ایستگاهها نشان داده میشود. وی ادامه داد: وقتی میخواهیم انگشت اتهام را به سمت مسئولی ببریم خیلی سخت است. ما مستندات را کنار هم قرار داده و با جمعبندی انجام شده به یکی دو گزینه رسیدهایم، اما باید بررسیهای بیشتری انجام شود. به گفته معاون محیطزیست انسانی سازمان حفاظت محیطزیست، در منطقه شهرری سه صنعت بزرگ داریم که در حال حاضر سوخت مصرف آن در حال بررسی است و بیشترین گزینههای بررسی ما از این صنایع مربوط به نوع سوختی که آنها استفاده میکنند. وی تاکید کرد: در صورتی که برخی صنایع از مازت یا گازوئیل غیراستاندارد استفاده کنند منجر به تولید گوگرد میشود. ما در حال بررسی این موضوع هستیم که این کارخانهها مازوتسوز بودند یا خیر. معاون محیطزیست انسانی سازمان حفاظت محیطزیست تاکید کرد: که منشأ بوی نامطبوع عامل خطرناکی نیست این مساله یک آلودگی استو در این راستا در حال بررسی هستیم که کدام صنایع موجود در آن زمان با استفاده از چه سوختی چه فعالیتی داشتهاند. سریال بوی نامطبوع در تهران ادامهدار شده است و دوباره روز دوشنبه برخی از مناطق تهران را این بو فراگرفته است. شینا انصاری، رئیس ستاد محیطزیست شهرداری تهران در این باره به فارس گفت: بله روز گذشته بوی نامطبوع در تهران داشتیم، اما نقاط آن کمتر بوده است. وی ادامه داد: چند سناریو برای بوی نامطبوع در تهران داریم که البته نمیتوانیم فعلا با قطعیت درباره آنها صحبت کنیم، چراکه باید بررسیها به اتمام رسد. رئیس ستاد محیطزیست شهرداری تهران با تاکید بر این موضوع که هر وقت هوا ناسالم است این بو را داریم، گفت: فعلا در حال بررسی موضوعات هستیم.
شهرداری تذکر گرفت
ماجرای بوی نامطبوع به صحن علنی شورای شهر هم کشیده شد تا جایی که آرش حسینی میلانی، عضو شورای شهر تهران در این باره به شهرداری تذکر داد و گفت: شهرداری باید منابع لازم را برای ایجاد سیستم پایش بو در تهران فراهم کند. وی ادامه داد: با توجه به تکرار مساله بوی نامطبوع در آذر سال جاری همچنان شاهد عدمواکنش سریع برای شناسایی منشأ آن هستیم. این عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه قرار بود در سال گذشته تجهیزاتی برای پایش بو خریداری شود، گفت: در اسرعوقت باید منابع لازم برای سیستم پایش بو اختصاص و ساماندهیهای لازم صورت گیرد.
راهاندازی ایستگاه در آرادکوه
مسئولان شهری در این مدت برای خرید این تجهیزات اقداماتی انجام دادند. صدرالدین علیپور، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهر تهران در این باره به فارس گفت: بله بخشی از تجهیزات خریداری شده است. مدیریت بحران سیستم پایش بو را خریداری کرده است. ما هم در سازمان مدیریت پسماند بهزودی این دستگاه را خریداری میکنیم. وی در خصوص هزینههای این دستگاه گفت: هزینه دستگاه بستگی به تعداد سنسورها دارد. مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهر تهران با تاکید بر این موضوع که میخواهیم در آرادکوه ایستگاه بزنیم، گفت: البته این را هم بگویم که هفته پیش محیطزیست پایشی برای تشخیص بو در این منطقه داشته است و ما مشکلی در این خصوص نداریم. استانداری تهران در خصوص انتشار بوی نامطبوع جلسات متعددی برگزار کرده و قرار شده است سازمانهای نتایج تحقیقات خود را ارائه کنند.
متهم اصلی هنوز مشخص نیست
انوشیروان محسنیبندپی استاندار تهران در خصوص انتشار بوی نامطبوع گفت: گازهای متعددی در انتشار این بو تاثیر دارند ولی هنوز متهم اصلی مشخص نیست و ما هم موضوع را پیگیری میکنیم. انتشار بوی نامطبوع در تهران همزمان با تغییرات آب و هوایی رخ میدهد و بیشتر در زمانی است که هوای تهران آلوده است. ناهید خداکرمی، عضو شورای شهر تهران در این باره به فارس گفته بود: عوامل متعددی در ایجاد این بود نقش دارند. مواد شیمیایی، فاضلاب و... باید هر چه سریعتر متهم اصلی مشخص شود. البته برخی از اعضای شورا معتقدند مدیریت بحران شهر تهران نتوانسته در این زمینه قوی عمل کند و حتی محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشته است مدیریت بحران با این همه امکانات وسیع هنوز اقداماتی انجام نداده است. بحران که همیشه سیل و زلزله نیست و باید شهرداری به این موضوع توجه کند.
راهحل رفع بوی نامطبوع
راهحلهای متعددی درخصوص رفع بوی نامطبوع تهران اعلام شده است. اما مهتاب باغبان، مدیر کنترل کیفیت و بهداشت آب و فاضلاب و آزمایشگاههای استان تهران گفته است: با توجه به اینکه پراکندگی بسیاری در استشمام این بو وجود دارد نمیتوان گفت: آلودگی به صورت نقطهای و از یک منطقه بوده است، چراکه اگر ناشی از فاضلاب باشد، میزان گستردگی بو تا این حد نیست. وی ادامه داد: باید تشخیصدهندههایی وجود داشته باشد تا بتواند مقدار آلاینده، شدت آلاینده و حالتپذیری آلاینده را نشان دهد و تنها در این شرایط است که میتوان منشأ بو را شناسایی کرد. براساس این گزارش، پرونده بوی نامطبوع در تهران از سال ۹۷ آغاز شده است. سال گذشته متهم این داستان ماده شیمیایی مرکاپتان شناخته شد، اما امسال چهار بار این بو در تهران انتشار یافت و هنوز بوی اصلی آن مشخص نیست. برخی علت انتشار این بو را افزایش گوگرد در روزهای بارانی اعلام کردهاند، اما هنوز نظر قطعی در این باره اعلام نشده است. جالب است که محیطزیست با گذشت بیش از یک سال از این ماجرا هنوز نظر قطعی خود را اعلام نکرده است.