هشدار پوتین درباره سرایت درگیری در خاورمیانه به تمام جهان، اعتراض عربستان سعودی به دخالت ترکیه در شمال سوریه، لغو ناگهانی نشست محرمانه وزارت خارجه آمریکا با کنگره درباره ایران و سفر اعلام نشده وزیر دفاع آلمان به عراق، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به تلاش آمریکا برای وادار کردن انگلیس به خروج از برجام نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ روزنامه انگلیسی گاردین، روز چهارشنبه در گزارشی با استناد به اظهارات یکی از اعضای سابق تیم امنیت ملی دولت آمریکا خاطرنشان کرد: دولت آمریکا میخواهد توافق تجاری با انگلیس پس از خروج این کشور از اتحادیه اروپا (برگزیت) را به خروج این کشور از برجام منوط کند و از این طریق دولت انگلیس را در مسیر خروج از برجام قرار دهد.
بر اساس گزارش روزنامه گاردین، ریچارد گلدبرگ که تا همین هفته گذشته به عنوان دستیار مشاور امنیت ملی دولت آمریکا فعالیت میکرده، اخیراً در مصاحبه با شبکه خبری بیبیسی گفته است: «همچنان که به خروج از اتحادیه اروپا نزدیک میشوید، حامیان برگزیت از شما میخواهند از برجام نیز خارج شوید، زیرا آنها از برجام خوششان نمیآید. وقتی بعد از خروج از اتحادیه اروپا در ۳۱ ژانویه [۱۱ بهمن]برای مذاکرات تجاری به واشنگتن بیایید، چه تصمیمی خواهید گرفت؟»
این مقام سابق دولت ترامپ در ادامه اظهارات خود در مصاحبه با بیبیسی به بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس و همچنین مردم این کشور توصیه کرده است که از سیاست خارجی اتحادیه اروپا در قبال ایران فاصله بگیرند و به کارزار فشار حداکثری دولت آمریکا علیه ایران بپیوندند.
روز سه شنبه بوریس جانسون از ترامپ خواست تا توافق هستهای ایران را با یک پیمان جدیدی که خودش پیشنهاد میدهد، جایگزین کند تا این توافق تضمین دهد که تهران قادر به دستیابی به تسلیحات هستهای نخواهد بود.
جمهوری اسلامی ایران بارها ادعاهای غرب در خصوص تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را رد کرده و گزارشهای آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز پایبندی تهران به تعهدات خود در چارچوب برجام را تایید کرده است.
دولت آمریکا که در اردیبهشت ۹۷ به بهانههای واهی از برجام خارج شد و پس از آن تحریمهای اقتصادی متعددی را علیه ایران وضع کرد، در هفتههای اخیر تلاش خود برای وادار کردن متحدان اروپایی خود به خروج از برجام را افزایش داده است.
آمریکا میکوشد با حربه فشار اقتصادی و سیاسی، به زعم خود ایران را وادار به مذاکره مجدد برای حصول یک توافق جدید کند. با وجود تحریمهای سنگین آمریکا، ایران تأکید کرده است که هرگز تن به مذاکره مجدد با کشوری که توافقات بینالمللی را نقض میکند، نخواهد داد.
هشدار پوتین درباره سرایت درگیری در خاورمیانه به تمام جهان
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه روز چهارشنبه در خصوص تبدیل درگیریهای خاورمیانه به جنگی جهانی هشدار داد.
به نوشته خبرگزاری «آناتولی»، پوتین در سخنرانی سالانه در پارلمان گفت: گفتوگو درخصوص امنیت و ثبات جهانی نیازی مبرم است و به طور ویژه، پنج کشور هستهای «در قبال توسعه و پیشرفت نوع بشر مسئولند».
پوتین افزود: «درگیریهای منطقهای میتوانند سریع به تهدیداتی برای امنیت جهانی تبدیل شوند. نیاز مبرمی برای گفتوگو درباره امنیت و ثبات نظم جهانی وجود دارد. هر پنج ملت باید عواملی که میتوانند منجر به وقوع جنگ شوند، از بین ببرند».
وی تأکید کرد، روسیه در حال حاضر احساس امنیت دارد و از پیشرفتهترین سلاحهایی که «هیچ کشور دیگری ندارد» بهرهمند است، ولی این کشور باید بیش از این توسعه یابد.
رئیسجمهور روسیه همچنین برای تغییر برخی بندهای قانونی اساسی این کشور، برگزاری همهپرسی را پیشنهاد کرد و گفت: روسیه باید به یک «کشور مرفه با حاکمیت قانون» تبدیل شود.
اعتراض عربستان سعودی به دخالت ترکیه در شمال سوریه
«فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان سعودی امروز در مقر پارلمان عربی در قاهره، در خصوص شرایط کشورهای لیبی، یمن، فلسطین و سوریه سخنرانی کرد.
وی گفت، کشورهای عربی با توجه به حوادث اخیر منطقه، باید در مقابل تمامی تهدیدات مقابله کنند و منطقه عربی در مسیر تغییرات سیاسی و اقتصادی قرار گرفته است.
فیصل بن فرحان در ادامه مدعی شد که عربستان سعودی به حاکمیت تمامی کشورهای احترام میگذارد و در امور داخلی دیگر کشورها دخالت نمیکند. وی گفت که کشورهای عربی از دخالت «شبهنظامیان فرقهگرا» رنج میبرد.
وزیر خارجه سعودی با اشاره به بحران سوریه گفت: ریاض از اقدامات «گیر پدرسون» نماینده سازمان ملل در سوریه حمایت میکند. او بار دیگر گفت، دولت سعودی حضور نظامی ترکیه در شمال سوریه را نمیپذیرد.
فیصل بن فرحان همچنین از سیاستهای رژیم صهیونیستی در فلسطین نیز انتقاد کرد و مدعی شد، فلسطین موضوع اول دولت ریاض است و باید تمامی اراضی اشغال شده بازگردانده شود.
وی همچنین با اشاره به اوضاع لیبی گفت که ریاض خواستار حفظ یکپارچگی و تمامیت ارضی لیبی است.
لغو ناگهانی نشست محرمانه وزارت خارجه آمریکا با کنگره درباره ایران
وزارت خارجه آمریکا ناگهانی دو نشست توضیحی محرمانه با اعضای کنگره را که قرار بوده در آنها توضیحاتی درباره وضعیت امنیت سفارتخانههای آمریکا و تنشها با ایران ارائه شود، لغو کرده است.
پایگاه «پالیتیکو» نوشته لغو این جلسه، نمایندهها و کارکنان کنگره را در پی داشته که دنبال شنیدن پاسخ سوالاتشان درباره تبعات تصمیم «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا برای ترور ژنرال «قاسم سلیمانی»، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بودند.
این اتفاق، از سوی دیگر همزمان با انتشار اسنادی صورت گرفته که نشان میدهند، دستیاران وکیل شخصی ترامپ، «رودی جولیانی»، سفیر سابق آمریکا در اوکراین را تحت نظر گرفته و از او جاسوسی کردهاند؛ این مساله از یک سو به امنیت سفارتخانههای آمریکا و از طرف دیگر به استیضاح ترامپ مرتبط است.
دستیار یکی از نمایندههای مجلس نمایندگان گفت: «کارکنان کنگره خشمگین هستند. طبق قانون برگزاری این جلسات در هر ماه الزامی است که جلسه امروز، مهمترین جلسهای بود که از مدتها پیش برای آن برنامهریزی کرده بودیم. وزارت خارجه به ما هیچ توضیحی نداده است.»
یک عضو مجلس سنا گفته که قرار بوده مقامهای وزارت خارجه آمریکا در جلسه کمیته روابط خارجی این مجلس حضور پیدا کرده و درباره وضعیت تنشها با ایران توضیح دهند.
این عضو سنا گفت: «میدانیم که بهانهای مبهم میآورند و میگویند یک مساله لجستیکی مانع برگزاری جلسه شد، اما ما از روزها قبل، برنامه برگزاری آن را بسته بودیم.»
دستیاران رسانهای «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا برای اظهارنظر درباره گزارش پولیتیکو در دسترس نبودهاند.
جلسه لغو شده مربوط به امنیت سفارتخانههای آمریکا، در ابتدا قرار بود روی وضعیت کشور آفریقایی بروندی متمرکز باشد، اما بنا به درخواست کارکنان کنگره، موضوع آن، به دلیل حمله پهپادی آمریکا علیه سردار سلیمانی گستردهتر و قرار شد در آن درباره امنیت سفارتخانههای آمریکا بحث شود.
ترامپ تا به حال روایات متناقض و متعددی را درباره دلایل تصمیم به ترور سردار سلیمانی ارائه داده است. او در ابتدا مدعی شد که سردار سلیمانی در حال برنامهریزی برای انجام حملهای «قریبالوقوع» علیه نیروهای آمریکا بوده است.
اما «مارک اسپر»، وزیر دفاع آمریکا چند روز بعد روایت ترامپ را زیر سوال برد و وجود تهدید «قریبالوقوع» از سوی سردار سلیمانی را رد کرد. بعد از آن، ترامپ هم از موضعگیری اولیهاش عقبنشینی کرد.
قرار بود در جلسه کنگره درباره ایران، سوالاتی درباره تغییر مواضع دولت ترامپ پرسیده شود.
سفر اعلام نشده وزیر دفاع آلمان به عراق
«انگریت کرمپ»، وزیر دفاع آلمان در سفری از پیش اعلام نشده روز چهارشنبه (۲۵ دی) وارد بغداد، پایتخت عراق شد.
بغداد الیوم به نقل از منبعی در دولت عراق گزارش داد که سفر خانم کرمپ به این کشور از پیش اعلام نشده و بدون برنامهریزی صورت گرفته و هنوز مشخص نیست وزیر دفاع آلمان به چه منظور به عراق سفر کرده و با چه کسانی دیدار خواهد کرد.
با این حال، دیروز سهشنبه دولت آلمان اعلام کرد که شماری از نیروهای نظامی خود را که در قالب ائتلاف بینالمللی به اصطلاح ضد داعش به رهبری آمریکا مشارکت داشتند، از عراق خارج کرده است.
یک روز پیشتر نیز وزارت دفاع آلمان اعلام کرد که ارتش این کشور روند جایگزین کردن نیروهای جدید با نیروهای قدیمی در این ائتلاف را به تعلیق درآورده است. ارتش آلمان دلیل این تصمیم خود را اوضاع و تحولات جاری در عراق اعلام کرده و گفته است که فعلاً اعزام نیرو به عراق متوقف شده است.
به دنبال حمله تروریستی آمریکا به خودروهای حامل سپهبد سردار حاج قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه و ابومهدی المهندس، جانشین رئیس سازمان الحشد الشعبی عراق در سیزدهم دی و شهادت آنها، عراق اعلام کرد که مأموریت نیروهای آمریکایی و سایر نیروهای نظامی ائتلاف ادعایی به پایان رسیده و باید خاک این کشور را ترک کنند.
پارلمان عراق در واکنش به این حمله تروریستی، طرح اخراج نیروهای خارجی از جمله آمریکایی از عراق را تصویب کرد و از دولت پیشبرد امور این کشور به ریاست عادل عبدالمهدی خواست آن را اجرا کند. آمریکا از بین اخراج نیروهای تروریست خود از عراق، دولت این کشور را به اعمال تحریمهای اقتصادی، بلوکه کردن داراییهای عراق و بستن حسابهای بانکی این کشور در آمریکا تهدید کرده است.