به گزارش «تابناک»؛ آخرین روز تابستان امسال، زمانی که سازمان سنجش آموزش کشور با انتشار دفترچه هفتمین آزمون سراسری استخدامی، رسما مراحل این آزمون را آغاز کرد، هیچ خبری از بومی گزینی در فهرست سهمیههای قانونی ـ که در صفحات ۳ تا ۵ دفترچه آزمون درج شده بود ـ نبود؛ اما اکنون در آستانه اعلام نتایج نهایی، شرایط به کل تغییر کرده و نزدیک است که بومی گزینی به اساسیترین شرط بدل شود.
دوشنبه هفته قبل بود که مجلس شورای اسلامی اولویت، کلیات و جزئیات طرح یک فوریتی اصلاح ماده ۴۴ قانون مدیریت خدمات کشوری را تصویب و بومی گزینی را به اصل اول در استخدامها تبدیل کرد. به این صورت که «با اصلاح ماده ۴۴ قانون مدیریت خدمات کشوری و الحاقات بعدی آن، شورای توسعه مدیریت مکلف است برای جذب داوطلبان بومی شهرستانی به استثنای شهر تهران کلان شهرها و مراکز استانها اولویت قائل شود.»
البته تا اینجای ماجرا نکته خاصی وجود ندارد، چون بر اساس اصول کلی، قانون عطف به ماسبق نمیشود که معنای آن، اعمال اصل بومی گزینی در جذب داوطلبان در آینده است؛ اتفاقی که این مصوبه اخیر تا حدودی شاملش نمیشود چراکه مجلس با یک تبصره خاص، تاکید کرده اند باید بومی گزینی در آزمونهایی که برگزار شده و هنوز نتیجه نهایی اش اعلام نشده نیز اعمال گردد!
بنا بر تبصره ماده واحده این طرح، «این قانون از تاریخ تصویب، لازمالاجراست و شامل کلیه مواردی که مهلت ثبتنام به پایان رسیده، ولی هنوز نتیجه نهایی اعلام نشده است نیز میشود.» تبصرهای که ظاهرا تنها برای تاثیرگذاری در نتایج آزمون استخدامی امسال تدارک دیده شده و چه بسا اهمیت بالاتری از ماده قانونی برای برخی نمایندگان مجلس داشته باشد!
این در حالی است که در پی طرح و تصویب این تبصره در مجلس، موجی از نگرانی برخی از شرکت کنندگان در آزمون استخدامی را در برگرفته و این سوال را برایشان به وجود آورده که چگونه ممکن است شرایط یک آزمون بعد از برگزاری و در مرحله اعلام نتایج تغییر کند؟ آیا چنین اتفاقی قانونی است؟ آیا مادهای قانونی وجود دارد که بر اساس آن میشود یکباره همه چیز را تغییر داد و برخی را محروم و بعضی را منتفع کرد؟
ابهاماتی اساسی که یکی از شرکت کنندگان در این آزمون ـ که از قضا از نفرات برتر آزمون هم هست ـ در تشریح گوشه ای از آنها میگوید: از آنجایی که شرط بومی گزینی در زمره شروط آزمون نبود و شغل دبیری رشته تحصیلی ام در شهر و استان محل سکونتم وجود نداشت، مجبور به انتخاب استان همجوار شدم و تمام جوانب این کار از جمله ضرورت ارائه تعهد محضری ده ساله برای خدمت در محل جغرافیایی پذیرفته شده را هم در نظر گرفتم، اما حالا همه چیز را از دست رفته میبینم.
او میافزاید: این در حالی است که ماههای متمادی است درگیر این آزمون هستم؛ ۳۱ شهریور در آن ثبت نام کرده ام، تا سی ام آبان که موعد برگزاری اش بوده، برای موفقیت در آزمون تلاش کرده ام، از پانزدهم دی که نتایج اولیه اعلام شد به مانند دیگر نفرات برگزیده آزمون درگیر مراحل سه گانه استخدام یعنی تحویل مدارک، معاینه پزشکی و مصاحبه علمی شده ام که حالا خبر میرسد، نمایندگان مجلس زیر همه چیز زده و تبصرهای مصوب کرده اند که بر اساس آن دست امثال من از همه جا کوتاه میشود.
یکی دیگر از برگزیدگان این آزمون هم در این باره میگوید: با توجه به اینکه این شرط در دفترچه اعلام نشده و مراحل اولیه به اتمام رسیده و حدود دو هفته تا اعلام نتیجه مانده، آیا عادلانه است که بومی گزینی برای این آزمون، اجرایی شود؟ اصلا مگر میزان جذب و استخدام در ۳۱ استان کشور عادلانه و برابر بوده که امثال ما برای جذب در نقاط غیربومی اقدام کرده ایم؟ در تمامی آزمونهای برگزار شده تا به امروز، تعداد استخدامیها در بعضی استانها بسیار زیاد و در بعضی استانها در حد صفر بوده است!
گلایههایی قابل تامل که باید منتظر ماند و دید در فرجام این مصوبه مجلس یعنی بررسی آن در شورای نگهبان مورد توجه قرار خواهند گرفت یا قرار است به تولد قانونی ختم شود که مانع از دستیابی برخی افراد برتر آزمون استخدامی به شغل و استخدام و موجب شاغل شدن برخی ناکامهای این آزمون میشود؟!