تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون منتظر ارزانی طلا باشیم؟ عرضه اولیه «آریا» چه زمانی است؟ ایران به نشست مقابله با کرونای بانک جهانی دعوت نشد، احتمال تمدید مهلت پرداخت مالیات، دانش جعفری: باید چرخه نفت در اقتصاد کشور را تغییر دهیم و تعطیلی کارخانههای خودروسازی در هالهای از ابهام را در بر دارد.
قیمت نفت ممکن است منفی شود
پل سانکی، مدیرکل شرکت «میزوهو سکیوریتیز»، با اشاره به اقدام عربستان سعودی و روسیه برای عرضه بیشتر نفت به بازار و افت تقاضا که در پی شیوع ویروس کرونا و محدود شدن فعالیت های اقتصادی تشدید شده است، اظهار کرد: قیمت های نفت ممکن است منفی شوند اما در واقعیت، سطح ذخایر نفت پیش از این وقایع هم رو به افزایش بود. شبکه سی ان ان به نقل از سانکی نوشت: تقاضای جهانی برای نفت حدود ۱۰۰ میلیون بشکه در روز است؛ اما پیامدهای اقتصادی ناشی از اپیدمی کرونا ممکن است ۲۰ درصد از تقاضا را کاهش دهد. چنین اتفاقی ۲۰ میلیون بشکه در روز به مازاد عرضه در بازار اضافه خواهد کرد که به سرعت از ظرفیت مخازن نفت فراتر خواهد رفت و تولیدکنندگان را ناچار میکند، به مشتریانشان برای دریافت نفت پول پرداخت کنند و به این ترتیب قیمت های نفت منفی میشود.
دولت آمریکا با هدف حمایت از تولیدکنندگان داخلی، قصد دارد در هفتههای آینده از ایالت های تولیدکننده نفت مجموعا ۷۷ میلیون بشکه نفت خریداری کند اما این اقدام تنها میتواند با نرخ دو میلیون بشکه در روز صورت بگیرد و میزان زیادی نفت همچنان بدون خریدار خواهد ماند. به نقل از ایسنا؛ قیمت نفت برنت هفته گذشته به پایینترین حد در ۱۷ سال اخیر سقوط کرد. اگر رکود ناشی از شیوع ویروس کرونا باعث افت بیشتر تقاضا برای نفت شود، پیامد فاجعه آمیزی برای صنعت نفت آمریکا خواهد شد. نفت وست تگزاس اینترمدیت هفته گذشته ۲۹ درصد سقوط کرد و به ۲۲ دلار در هر بشکه رسید.
منتظر ارزانی طلا باشیم؟
طلا در شرایط دشواری مانند شرایط فعلی، دارایی امن به شمار میرود اما تحلیلگران هشدار دادهاند قیمت طلا در کوتاه مدت در بازه محدودی معامله خواهد شد زیرا خرید فیزیکی با اقدام سرمایهگذاران حرفهای برای فروش به منظور تهیه نقدینگی جبران میشود. بر اساس گزارش کیتکونیوز، بسیاری از تحلیلگران با اشاره به این که تلاش برای تهیه نقدینگی به پایان نرسیده است، درباره روند قیمت طلا در کوتاه مدت نظر خنثی دارند و اظهار میکنند هر گونه ابهام مربوط به شیوع بیماری کووید ۱۹ عامل اصلی تاثیرگذار بر بازار طلا در هفته جاری خواهد بود زیرا این اپیدمی مانند بحران مالی سال ۲۰۰۸ ساخته دست بشر نیست.
عرضه اولیه «آریا» چه زمانی است؟
در مورخه ۱۵ اسفندماه ۱۳۹۸ اطلاعیه عرضه اولیه شرکت پلیمر آریاساسول با نماد آریا در فرابورس درج شد و پیش بینی میشد که زمان ثبت سفارش این عرضه اولیه در روز چهارشنبه مورخه ۲۱ اسفندماه سال ۱۳۹۸ باشد، اما عرضه اولیه سهام شرکت آریا ساسول به سال ۹۸ نرسید. حالا شنیدهها حکایت از آن دارد که این نماد قرار است اواخر فروردین ماه سال جاری برای اولین بار سهامش در بورس عرضه شود. جزئیات بیشتر
ایران به نشست مقابله با کرونای بانک جهانی دعوت نشد
حسین میرشجاعیان نماینده ایران در صندوق بینالمللی پول اعلام کرد، ایران به این نشستی که سه روز پیش برگزار شده دعوت نشده است. میرشجاعیان در توئیتی نوشته است «ما از بانک جهانی و تیم منا تشکر و قدردانی میکنیم اما متأسفانه ایران به این اجلاس دعوت نشده است، حال آنکه این بیماری همهگیر و مسری نیازمند همکاری جهانی است و کشورهایی که درگیر این ویروس هستند، واقعاً نیازمند حمایتهای بدون چشمداشت و فراگیر بانک جهانی هستند».
این توئیت میرشجاعیان نماینده ایران در صندوق بینالمللی پول در حقیقیت در پاسخ به توئیت فرید بالحج، مدیر منطقه خاورمیانه و شمال آفریقای بانک جهانی است که نوشته بود بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول نشست مجازی با وزرای اقتصادی کشورهای منطقه منا برای مذاکره درباره ویروس کووید ۱۹ انجام دادهاند. او نوشته بود: «کشورها درباره تصمیمگیری برای جلوگیری از اقتصاد و مردمشان از این ویروس بحث و گفتوگو میکنند و این کشورها میتوانند روی حمایت ما در این لحظه تاریخی و غیرمنتظره حساب باز کنند.»
وزیر اقتصاد: هم اکنون ۸۰۰ میلیون دلار تقاضای سرمایه گذاری خارجی داریم
فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر گفت: در سال گذشته، موفقیت های خوبی در جلب سرمایه گذاری خارجی داشتیم و هم اکنون نیز ۸۰۰ میلیون دلار تقاضای سرمایه گذاری وجود دارد که به رغم محدودیت های ایجاد شده به دلیل شیوع ویروس کرونا در سطح بین الملل، دستور اقدام لازم با رعایت تمهیدات بهداشتی را صادر نمودم.
وی در ادامه اظهار داشت: رونق تولید و جهش تولید از سه رکن حاکمیت، فعالان اقتصادی و مردم تشکیل شده است، که "حاکمیت" با روان سازی و پشتیبانی، "فعالان اقتصادی" با مدرن کردن کار، بهبود کیفیت و متناسب سازی قیمت و "مردم" بعنوان رکن اساسی با جایگزینی مصرف کالای داخلی با کالاهای خارجی در اجرایی شدن این امر نقش دارند.
احتمال تمدید مهلت پرداخت مالیات
وزیر امور اقتصادی و دارایی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر افزود: با توجه به اهمیت مساعدت به کسب و کار ها در پی شیوع بیماری کرونا، پیشنهاد اعمال مهلت سه ماهه برای پرداخت مالیات از سوی مودیان را دادیم. دژپسند تاکید کرد: مقابله با کرونا آنقدر ارزش دارد و مهم هست که اگر نیاز باشد، این معافیت ها را باز هم تمدید می کنیم.
دانش جعفری: باید چرخه نفت در اقتصاد کشور را تغییر دهیم
داوود دانش جعفری بر استفاده صنعتی از نفت تاکید کرد و گفت: اگر می خواهیم جهش تولید را در اقتصاد ایران رقم بزنیم باید چرخه اقتصاد از نفت را که الان صادر می کنیم و پولش را در بودجه می ریزیم و بعد هم به اقتصاد تزریق می کنیم، عوض کنیم و به سمت استفاده صنعتی از نفت برویم و آن را در داخل ایران تبدیل به فرآورده کنیم. صنایع مرتبط با نفت می تواند رشد کند و در این حالت در مقایسه با حالت قبلی که نفت خام صادر می کنیم، ارزش اقتصادی نفت می تواند خیلی افزایش پیدا کند و تولید ملی ما که همیشه درگیر نوسانات قیمت نفت یا مقدار صادرات بوده است، می تواند درون زا باشد و اقتصاد ایران نجات پیدا کند.
عضو مجمع مصلحت تشخیص نظام از دلایل افت تولید ملی در سال های گذشته را اقتصاد نفتی مطرح کرد و توضیح داد: چون اقتصاد ما نفتی است، یعنی ما نفت خام می فروشیم و پول آن را به اقتصاد خود تزریق می کنیم که رویه نامناسبی است بنابراین اقتصاد ما به نفت معتاد و وابسته شده است.
تعطیلی کارخانههای خودروسازی در هالهای از ابهام
هربرت دیاس، مدیر ارشد اجرایی شرکت فولکس واگن با انتشار پستی در شبکه اجتماعی لینکدین وی خاطرنشان کرد، در صورت تداوم همهگیری و شیوع گسترده ویروس کرونا، احتمال طولانی تر شدن مدت زمان تعطیلی کارخانههای این خودروساز آلمانی در کشورهای مختلف وجود خواهد داشت و تا هر زمان که این ویروس خطرناک و مرگبار وجود داشته باشد، تعطیلی کارخانه ها نیز ادامه خواهد داشت. به گزارش رویترز، وی در ادامه سخنان خود عنوان کرده است: بیشتر کارخانه های ما موقت به مدت دو هفته و در برخی از مناطق پرخطر به مدت سه هفته تعطیل اعلام شدهاند اما این مدت زمان به احتمال زیاد تمدید خواهد شد، چون به نظر نمی رسد شیوع گسترده ویروس کرونا در این بازه کوتاه زمانی کنترل شده و از بین برود.
زمان تحویل نخستین ساختمان مسکن ملی و قیمت تمام شده برای هر متر مربع
وزیر راه و شهرسازی در بحث طرح اقدام ملی مسکن و این که نخستین واحدها چه زمان تحویل داده خواهد شد، گفت: در این طرح، فرض برنامه ۱۸ تا ۲۴ ماه است. ما در این طرح اقدام ملی، فرآیندی بزرگ و مراحل زیادی پیمودیم تا زمینهایی را انتخاب کنیم که مرغوب بوده تا جایی نباشند که آبادانی دیر به سراغ آنها برود. وی افزود: این آماده سازی و برنامه ریزیها کمی زمان برد که انجام شد و برای حدود ۲۴۰ هزار واحد مسکونی که ثبت نام مرحله اول انجام دادیم در برنامه است. نکته بعدی این که متقاضیان واقعی را شناسایی کنیم و این که اینها زمین خودشان را تحویل بگیرند یا به طرح متصل شوند.
اسلامی تصریح کرد: غربالگری مرحله اول انجام گرفت و تشکیل پرونده به خاطر کرونا متوقف شد. با این حال، هر کجا دوستان ما توانستند کار را الکترونیکی پیش ببرند تا حداکثر این کار انجام شده است تا بیایند زمینهای خودشان را تحویل گرفته و به صورت ۶ تا ۸ نفره بعد از تحویل زمینها و با نظارت نظام مهندسی خانههای خود را بسازند. وی گفت: تا پایان سال و در بعضی از استان ها که طرح ۵۵ درصد پیشرفت داشته است حتی زودتر بتوانیم تا تابستان کلید خانهها را تحویل دهیم. اسلامی درباره قیمت تمام شده برای هر متر مربع مسکن در طرح اقدام ملی، در پاسخ به سوالی مبنی بر اعلام یکی از اعضای هیأت مدیره شهر جدید پرند که شاید بین ۳ و نیم تا ۴ و نیم میلیون تومان تمام شود، افزود: از روز نخست فرضمان این بوده که هر متر مربع ۲ و نیم میلیون تا ۳ و نیم میلیون تومان در کل کشور باشد. وی گفت: در مورد پرند و موضوعی که گفته شد، در جریان صحبت این عضو هیأت مدیره نیستیم و شاید یک طرح مشارکتی باشد. حتما با آقای طاهرخانی صحبت خواهیم کرد تا در مورد این موضوع از ایشان توضیح بخواهند. /پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی
آینده دلار چه میشود؟
شیوع گسترده ویروس کرونا در سطح جهان باعث شده است تا روند معاملات در بازارهای مالی و ارز از الگوهای معمولی تبعیت نکند و نوسانات شدید و کم سابقه ای در این بازارها شکل گیرد. بانک مرکزی آمریکا که تا مدت ها در برابر کاهش نرخ بهره مقاومت کرده بود سرانجام تسلیم شد و نرخ بهره را به یکی از کمترین سطوح خود در سیزده سال اخیر رساند. هرچند تحلیلگران بازار ارز به دلیل نوسانات شدید بازار ارز معتقدند که بهتر است فعلا با احتیاط بیشتری معامله کرد، به عقیده بیشتر آنها، نمی توان انتظار داشت که دلار در روزهای آینده با کاهش شدیدی مواجه شود. به گفته تحلیلگران تنها بانک مرکزی آمریکا نیست که مجبور شده، نرخ بهره تا چنین سطحی پایین بیاید و وضعیت در بسیاری از مناطق به ویژه در منطقه یورو و انگلیس بدتر است.
پاول ماکل، مدیر بازار ارز کشورهای نوظهور در بانک اچ اس بی سی گفت: کاری که فدرال رزرو انجام می دهد، حرکتی واقعا سنگین است اما اگر انتظار دارید که اقدامات حمایتی بانک مرکزی آمریکا این ترس را به معامله گران القا کند که دلارهایشان را بفروشند، باید بگویم که چنین چیزی خیلی عملی نیست و دلار جای پای خود را سفت کرده است. به نقل از ایسنا؛ دلار در روزهای اخیر و پس از ریزش های اولیه، به سرعت روند صعودی خود را به شکل کم سابقه ای از سر گرفت تا جایی که ارزش بسیاری از ارزهای مهم جهانی در برابر دلار به کمترین سطوح خود در طول دو دهه اخیر رسید.