باید‌ها و نباید‌هایی برای شلوغ نشدن محاکم دادگستری در دوران پساکرونا

ادامه این وضع مخاطرات حقوقی و کیفری زیادی بین صاحبان املاک به عنوان موجر و مغازه داران به صورت مستاجر و کارگران و کارفرمایان از بابت عدم پرداخت اجاره، یا ندادن حقوق و مزایا و یا پاس نشدن چک‌های رد و بدل شده و ... ایجاد خواهد نمود. بدین سبب شایسته است .با بررسی دقیق و علمی موضوع تمهیداتی در نظر گرفت.
کد خبر: ۹۶۹۹۰۵
|
۱۶ فروردين ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۰ 04 April 2020
|
11430 بازدید
|

شیوع بیشتر ویروس کرونا در آستانه ایام نوروز بسیاری از شغل‌ها و صنف هایی چون رستوران، خشک شویی، عکاسی، قنادی، قهوه خانه، کیف و کفش، مبلمان، آرایشگری، آجیل و خشکبار، سینما، حمل و نقل، مشاورین املاک را از بابت ناتوانی در انجام کسب و کار و نگرانی از ناتوانی در پرداخت حقوق و مزایا و عیدی و بیمه و سنوات کارگران و حقوق دولتی و علی الخصوص اجاره بهای فعلی و آینده نامعلوم مغازه‌ها و چک‌های ممکن الوصول تحت تاثیر قرار داده است.
 

به گزارش «تابناک»؛ ادامه این وضع مخاطرات حقوقی و کیفری زیادی بین صاحبان املاک به عنوان موجر و مغازه داران به صورت مستاجر و کارگران و کارفرمایان از بابت عدم پرداخت اجاره، یا ندادن حقوق و مزایا و یا پاس نشدن چک‌های ردو بدل شده و... ایجاد خواهد نمود. بدین سبب شایسته است، با بررسی دقیق و علمی موضوع تمهیداتی در نظر گرفت تا از شلوغ شدن بیشتر محاکم و زندانی شدن تعداد زیادی از خرده کاسب‌ها با نگاه واقع بینانه توام با رافت جلوگیری شود. یک وکیل دادگستری در گفت‌وگو با «تابناک» پیشنهاد داد، با تمهیداتی از جمله تعدیل، تقسیط، بخشش و معافیت مالیاتی و عوارض شهرداری مالکان این اماکن امتیازاتی به آنان بدهد تا بین افراد نیز امکان توافق در خصوص تعدیل و تخفیف اجاره‌ها وجود داشته باشد.

دکتر حمیدرضا آقا باباییان، حقوقدان و وکیل دادگستری در آغار درباره تعریف فورس ماژور و حوادث غیر مترقبه به «تابناک» گفت: «فورس ماژور که در فارسی به قوه قاهره یا قوه قهریه ترجمه شده، اصطلاحی در حقوق فرانسه است که ظاهراً نخست در قانون مدنی فرانسه (کد ناپلئون) به کار رفته و سپس در کشور‌های دیگر، همین لفظ یا ترجمه آن معمول شده و در حقوق بین الملل نیز همین اصطلاح حتی درحقوق و کتاب‌های انگلیسی مورد استفاده قرار گرفته و رایج است. فورس ماژور به هر حادثه خارجی (خارج از حیطه قدرت متعهد) گویند که غیرقابل پیش بینی و غیرقابل اجتناب و مانع اجرای تعهد باشد. قاعده فورس ماژور نه فقط در حقوق داخلی، بلکه در حقوق بین الملل عمومی در روابط دولت ها، به ویژه در باب مسئولیت بین المللی دولت نیز مطرح است. در حقوق فرانسه» فورس ماژور «دارای معنای عام و معنای خاص است. فورس ماژور به این معنا شامل عمل شخص ثالث و عمل متعهدله که واجد دو صفت مذکور باشند نیز خواهد شد. اما فورس ماژور به معنای خاص، حادثه‌ای است بی نام (یعنی غیر منتسب به شخص معین و صرفاً ناشی از نیرو‌های طبیعی)، غیرقابل پیش بینی و غیر قابل اجتناب.»

وی در ادامه افزود: بعضی از حقوقدانان فرانسوی بین فورس ماژور و حادثه غیر مترقبه فرق گذاشته و گفته اند که حادثه غیر مترقبه حادثه‌ای درونی یعنی وابسته به فعالیت متعهد یا بنگاه اوست؛ مانند آتش سوزی، عیب کالا، از خط خارج شدن راه آهن و اعتصاب در پاره‌ای موارد در حالی که فورس ماژور حادثه‌ای برونی است مانند سیل، توفان وغیره.

در فرهنگ اصطلاحات حقوقی که زیر نظر دو استاد معروف: J. Guillien – J. Vincent تهیه شده در تعریف فورس ماژور چنین آمده است: در حقوق مدنی به معنای عام، هر حادثه غیر قابل پیش بینی و غیر قابل اجتناب است که متعهد را از اجرای تعهد باز دارد. فورس ماژور موجب برائت است و به معنای خاص در مقابل حادثه غیر مترقبه قرار می‌گیرد و عبارت از حادثه‌ای برونی است؛ به این معنا که حادثه باید کاملا بیگانه با شخص متعهد باشد (نیروی طبیعی، عمل دولت، عمل شخص ثالث.

روسو، استاد حقوق بین الملل عمومی در جلد اول کتاب حقوق بین الملل خود در این باب چنین می‌گوید: فورس ماژور عبارت از یک مانع غیر قابل اجتناب ناشی از رویداد‌های خارجی است که یا از اجرای تعهد و یا از رعایت یک قاعده حقوق بین الملل جلوگیری می‌کند. همه نظام‌های حقوقی داخلی، رفع مسئولیت شخصی را که بر اثر قوه قاهره، اجرای تعهدات قراردادی برای او مطلقاً غیرممکن شده است، می‌پذیرند. در حقوق بین الملل، اثر فورس ماژور، معافیت دولت از مسئولیتی است که معمولاً به سبب عدم اجرای عهدنامه دامن گیر آن است.»

آقاباباییان در ادامه تصریح کرد: «فورس ماژور (Force Majeure)، قوه‌ی قاهره یا حادثه و آفت ناگهانی، تعابیری است که در قانون مدنی ایران صراحتا به کار برده نشده است. در مواد مختلفی از قانون مدنی همچون٢٢٧، ٢٢٩، ٣٨٧، ١٢١٢و… این مفهوم به طور ضمنی تحت عنوان مانع خارجی انجام تعهد آمده و احکام خاصی را بیان کرده است. در ماده‌ی ٢٢٧ آمده که متخلف از انجام تعهد، وقتی محکوم به تأدیه‌ی خسارت می‌شود که نتواند ثابت کند عدم انجام به واسطه علت خارجی بوده است که نمی‌توان مربوط به او نمو. ماده‌ی ٢٢٩ نیز بیان کرده، اگر متعهد به واسطه‌ی حادثه که دفع آن خارج از حیطه‌ی اقتدار اوست، نتواند از عهده تعهد خود برآید، محکوم به تأدیه‌ی خسارت نخواهد بود. با تمسک به این ماده حقوقدانان در حقوق ایران از آن تحت عنوان "قوه قهریه"یاد می‌کنند. درباره حوادث غیر مترقبه در قرارداد (حوادث قهریه در قرارداد) هم باید گفت: در حالت کلی حوادث غیر مترقبه به معنای شرایط غیر قابل کنترل و خارج از اراده فرد، غیر قابل مقاومت و عواملی که خارج از کنترل بشر است می‌باشد که با اعمال و مراقبت‌های معمول و احتیاطات نمی‌توان آن‌ها را پیش بینی و پیشگیری کرد.»

این وکیل دادگستری درباره ویژگی‌ها و شرایط فورس ماژور خاطرنشان کرد: «چه در حقوق داخلی مطابق مواد ٢٢٧ و ٢٢٨ و ٢٢٩ قانون مدنی و چه در حقوق بین الملل معمولا سه شرط برای فورس ماژور ذکر می‌شود: ۱. حادثه باید غیر قابل اجتناب باشد: حادثه‌ای فورس ماژور تلقی می‌شود که غیر قابل اجتناب و به تعبیر دیگر غیر قابل دفع باشد، در واقع اجرای تعهد با وقوع چنین حادثه‌ای غیر ممکن می‌شود و هیچ کس متعهد به امر غیر ممکن نیست. در حقوق ایران، ماده ٢٢٩ قانون مدنی بدین شرط تصریح و در حقوق فرانسه، ماده ١١٤٨ قانون مدنی بدان اشاره می‌کند. در حقوق فرانسه گفته می‌شود مقصود از عدم امکان در این باب، عدم امکان مطلق است، نه نسبی یا شخصی. یعنی حادثه‌ای فورس ماژور تلقی می‌شود که باعث عدم امکان اجرای تعهد برای همه باشد، نه فقط برای متعهد وناشی از وسائل وامکانات ضعیف او.

۲. حادثه باید غیر قابل پیش بینی باشد: در حقوق فرانسه حادثه‌ای فورس ماژور تلقی می‌شود که در زمان عقد قرارداد، برای انسان غیر قابل پیش بینی باشد، چون در صورتی که حادثه قابل پیش بینی باشد متعهد موظف است تدابیر احتیاطی بیشتری برای اجتناب از آن اتخاذ کند و در نهایت باید از عقد قرارداد خودداری نماید. پس وقوع حادثه قابل پیش بینی موجب سلب مسئولیت از متعهد نخواهد شد. البته که غیر قابل پیش بینی بودن بدین معنی نیست که حادثه قبلاً هیچ گاه واقع نشده باشد. در گزارش دبیرخانه سازمان ملل در این باب گفته شده است: حادثه باید غیر قابل پیش بینی یا قابل پیش بینی، ولی غیرقابل اجتناب یا غیر قابل دفع باشد و باید تأکید کرد که کافی است یکی ازاین دو شرط وجود داشته باشد.

۳. حادثه باید خارجی باشد: حادثه‌ای قوه قهریه تلقی می‌شود که خارجی و به تعبیر دقیق‌تر خارج از متعهد و قلمرو مسئولیت او باشد؛ بنابراین عیب مواد اولیه یا تقصیر کارکنان متعهد، قوه قهریه بشمار نمی‌آید هرچند غیر قابل پیش بینی و غیر قابل اجتناب باشد. ماده ٢٢٦ قانون مدنی ایران با ذکر اینکه متخلف از انجام تعهد وقتی محکوم به تأدیه خسارت می‌شود که نتواند ثابت نماید که عدم انجام، به واسطه علت خارجی بوده است که نمی‌توان به او مربوط نمود"، به نکته فوق تصریح کرده است. از نظر آئین دادرسی، اثبات فورس ماژور بر عهده متعهد است، یعنی متعهد باید ثابت کند که یک علت خارجی که به او مربوط نیست، باعث عدم اجرای تعهد شده است (ماده ٢٢٧ قانون مدنی ایران) و به تعبیر دیگر اگر متعهد ثابت کند که بواسطه حادثه‌ای که دفع آن خارج از حیطه اقتدار اوست «نتوانسته» از عهده تعهد خود برآید، محکوم به تأدیه خسارت نخواهد بود (ماده ٢٢٩ قانون مدنی ایران)

آقا باباییان آثار فورس ماژور را سقوط تعهد و انحلال قرارداد و تعلیق قرارداد دانست و خاطرنشان کرد: «در صورتی که فورس ماژور باعث شود اجرای قرارداد منعقده برای همیشه غیر ممکن شود. این امر باعث انحلال قرارداد سقوط تعهد خواهد شد. در این صورت فورس ماژور موجب برائت متعهد و معافیت او از مسئولیت است و متعهدله نمی‌تواند به علت عدم اجرای قرارداد، مطالبه خسارت کند (ماده ١١٤٨ قانون مدنی فرانسه و ٢٢٩ قانون مدنی ایران). معذا درموارد ذیل فورس ماژور موجب برائت متعهد نخواهد بود؛

۱. چنانچه متعهد به موجب قرارداد خطرات ناشی از قوه قاهره را پذیرفته و به عبارت دیگر در قرارداد تصریح شده باشد که متعهد حتی در صورت تحقق قوه قاهره، مسئول است. همین طور است در صورتی که قانون این مسئولیت را مقرر داشته باشد.

۲. چنانچه قبل از بروز حادثه فورس ماژور، موعد ایفای تعهد فرارسیده و متعهدله اجرای آن را مطالبه کرده باشد. این قاعده در حقوق فرانسه بموجب بند ٢ ماده ١١٣٨ وماده ١٣٠٢ قانون مدنی مقرر شده است؛ ولی درحقوق ایران به نظر می‌رسد که مطالبه در این خصوص شرط نیست و همین که زمان ایفای تعهد فرا رسید، متعهد مکلف به اجرای تعهد است و اگر دراین خصوص اقدام نکند وسپس اجرای تعهد بعلت قوه قاهره غیر ممکن شود، مسئول است مگر اینکه تعیین زمان اجرای تعهد دراختیار متعهدله باشد که در این صورت، مطالبه لازم خواهد بود (مستنبط از ماده ٢٢٦ قانون مدنی ایران).

۳. چنانچه عدم امکان اجرا جزئی است و فقط شامل بعضی از تعهدات ناشی از قرارداد است. در این صورت، برائت متعهد نیز جزیی خواهد بود و نسبت به تعهداتی که ایفای آن امکان دارد، مسئولیت باقی است.

۴. درصورتی قوه قاهره یکی از علل عدم اجرای تعهد و خسارت باشد نه علت تامه آن، وتقصیر متعهد هم یکی از اسباب وعلل خسارت باشد، رویه قضائی فرانسه معافیت جزئی از مسئولیت را به نسبت دخالت قوه قاهره می‌پذیرد. بعبارت دیگر، هنگامی که فورس ماژور دخالت جزئی در ورود خسارت داشته و جزو علت باشد، ازمیزان غرامت کاسته خواهد شد.

۵. درصورتی که فورس ماژور ناشی از تقصیر متعهد باشد، مانند مورد غارت کالا به وسیله دشمن براثر تأخیر قطار، یا هدایت کشتی به منطقه جنگی و تصرف آن از سوی نیرو‌های متخاصم، یا تأخیر در تحویل کالا و مواجه شدن با منع قانونی، مسئولیت باقی می‌ماند البته اثبات اینکه تقصیر متعهد سبب فورس ماژور بوده، بر عهده متعهدله است.

برای تعلیق قرارداد هم باید گفت، هرگاه بروز حادثه‌ای که موجب عدم امکان اجرا تعهد شده موقت باشد، فورس ماژور موجب تعلیق قرارداد است و پس از رفع مانع، قرارداد اثر خود را بازمی‌یابد. مشروط براینکه اجرای آن، فایده خود را حفظ کرده و منطبق با اراده طرفین باشد. تشخیص اینکه آیا بعد از انقضای مدت تعلیق، قرارداد فایده خود را حفظ کرده واجرای آن با اراده طرفین سازگار است یا خیر، با دادگاه است و در صورتی که دادگاه تشخیص دهد که ماهیت قرارداد به کلی دگرگون شده و اجرای آن بر خلاف اراده مشترک طرفین در زمان وقوع عقد است، حکم به انحلال آن خواهد آمد.

وی در ادامه اظهار کرد: با توجه به مواد ۲۲۷ و ۲۲۸ و۲۲۹ قانون مدنی (در مبحث خسارات حاصله از عدم اجرای تعهدات) و مواد ۴۷۷و ۴۸۳همان قانون (در مبحث اجاره اشیا) آثار پیش گفته فورس ماژور، چنانچه فورس ماژور به طور کلی موجب" عدم اجرای قرارداد" شود ممکن است قرارداد بسته به ماهیتش باطل یا منفسخ شود. چنانچه فورس ماژور موجب شود، اجرای قرارداد برای مدتی با تاخیر مواجه وغیر ممکن گردد در این مدت اجرای قرارداد معلق پس از رفع مانع مجددا اجرا میشود لذا به منظور پیشگیری از طرح دعاوی متعدد بین شاغلین این اصناف و مرتطبتین آن‌ها لازم است تمهیداتی در نظر گرفته شود.

وی درباره تمهیدات پیشنهادی خود برای این شرایط گفت: «بهتر است که اول موجرین با استفاده از تمهیداتی از جمله تعدیل، تقسیط، بخشش و امثالهم اجاره بها توافقی به کسبه متضرر از کرونا کمک نمایند. دوم مستاجرین و متضررین اصناف مختلف خواسته خویش دائر بر تعدیل، استمهال، فسخ و امثالهم را به صورت اظهارنامه به طرف مقابل اعم از موجر و طلبکار و ... منتقل نمایند. سوم دولت و مراجع دولتی با اعطای وام‌های کم بهره و بلند مدت و اعمال معافیت مالیاتی و عوارض شهرداری و ... به یاری کسبه خرد بپردازد.

آقا باباییان در پایان خطاب به قضات تاکید کرد: چون به نظر مقتضای ذات اجاره املاک تجاری کسب منفعت از آن است، چنانچه ویروس کرونا کسب منفعت را در این املاک به صورت نسبی با مشکل مواجه نموده و مدت قرارداد‌های اجاره کوتاه مدت باشد (مانند اتاق‌های هتل، ویلا، رستوران، تالار و‌...)، به نظر چون جبران ضرر در کمترین زمان غیر ممکن است. شاید منصف ترین حکم فسخ قرارداد باشد. لیکن چنانچه قرارداد بلند مدت باشد (مانند مشاوربن املاک، داروخانه، اغذیه فروشی، شیرینی فروشی، آرایشگری و...) به نظر منصفانه‌ترین تصمیم شاید تعدیل و تقسط مناسب اجاره بها باشد. چون وقتی مستاجر نتوانسته به دلیل ویروس کرونا منفعتی کسب کند، الزام ایشان به اجاره منفعت فوت شده شاید از انصاف به دور باشد. به نظر مقتضیات زمان و مکان اقتضا دارد تصمیم متخذه گویای زبان حال کسبه و التیامی بر مشکلات اقتصادی آن‌ها باشد. درخصوص چک‌های برگشتی هم با تمسک به مواد مصرحه و عمومات قانون و یا صدور آرای وحدت رویه مقتضی از پارلمان قوه قضاییه، (دیوانعالی کشور) با صلاحدید بانک مرکزی استمهال مناسبی به کسبه اعطا تا با رونق دوباره کسب و کار بتوانند ان‌ها را پرداخت نمایند. انشاءالله با اتخاذ رویه مناسب در محاکم قضایی از توقیف اموال و بازداشت کسبه به دلیل عدم پرداخت اجاره یا مزایای کارگران یا حقوق دولتی و ... پیشگیری شود.»

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۰
انتشار یافته: ۱۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۶
بدتر از مواردی که بهش اشاره کردید، عدم اجرای قانون و قضاوت عادلانه در محاکم به دنبال اعمال نفوذ غیر قابل تصور یکی از طرفین پرونده که یقینا طرفی است که کار غیر قانونی را در لوای کار قانونی میخواد انجام بده که از طریق خریدن پرسنل دادگستری از پایین ترین تا بالاترین سطح انجام میشه که منجر به صدور آرایی ظالمانه و خانمان برانداز میشه که اصلا در حد این نوشته نمیگنجه و باعث میشه افراد به فکر اجرای عدالت به صورت شخصی بیفتن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۶
چرا به فکر مستاجرین خانه ها نیستید مستاجرینی که قراردادشان سر آمده نمی توانند خانه ای پیدا کنند صاحب خانه های بی انصاف هم حاضر به تمدید قرارداد نیستند بهتر است قوه قضاییه اعلام عمومی کند که تا پایان کرونا قراردادهای قبلی به قوت خود باقی است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۶
صاحبخانه من از پانزده اردیبهشت که قراردادم تمام میشه اجاره بها رو دو برابر کرده شما فکر کن تو این اوضاع که بنده کاسب هستم و همه جنس هام رو دستم مونده این آقا حالا زورش به ما رسیده میدونه نمیتونیم خونه پیدا کنیم پیش خودش فکر کرده از اب گل آلود ماهی بگیره قطعا قوه قضائیه و اصناف هم در اجاره خصوصی نمیتونه دخالت کنه این چیزا به دولت ربط نداره به یه عده انسانی که حالا دردی به تخته خورده صاحب چند تا خانه هستند اما ذره ای انصاف ندارند. صاحبخانه بنده میگه خودش دیابت داره شغل نداره همسرش هم سرطانیه باید غذا از بیرون بیرون هزینه
دارو نداره اما واقعا اینا دلیل زورگویی هست بنده هم تصمیم گرفتم بشینم تا ایشان با حکم قضائی تخلیه منو بگیره
ناشناس
|
United States of America
|
۱۰:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۶
جیب کارگران روزمزد و دستفروشان و اقشار ضعیف جامعه در حال خالی شدن هست . قرنطینه را تا پانزده روز دیگر بشدت ادامه دهیید . بعد شرایط به حالت عادی برمیگردد . اگر این اتفاق نیفتد انوقت مجبور خواهید بود چند ماه کلا کشور را تعطیل کنید .و تعطیلی مداوم یعنی ورشکستگی اقتصاد . ایکاش بک ماه کلا کشور را تعطیل میکردند .
ناشناس
|
United States of America
|
۱۰:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۶
چقدر این‌کلمه فورس ماژور بار حقوقی داشت که نمیدونستیم . اینقدر این کلمه فرانسوی را تفسیر کرد که اخرش نفهمیدم . همان معنی عوام که استفاده میکنند بهتر هست و فهمش راحت تر هست . سریع . میانبر . فوری . اولویت دار بودن .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۶
ای بابا،تو حالت عادی هم کار راه نمیوفته،چه برسه به الآن،امان از منشی های دادگاه ها،جوری کلاس میزارن خود قاضی این همه کلاس نمیزاره.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۶
شوراهای حل اختلاف از قانون چیزی نمیدونن بیخودی رای صادر میکنن دادگاه ها هم وقت رسیدگی به پرونده شورا در تجدیدنطر رو ندارن هر چی باشه تایید میکنن این چیزایی که از کتابهای حقوق مینویسن اثری در دادگاه ها نداره اعضای شورای حل اختلاف مثل آدمهای عادی هستن که توان تصمیم گیری حقوقی ندارن
شوقی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۶
باید قوه قضائیه همه تاریخ پرداخت های سه ماه آخر شش ماه عقب بیاندازد چاره نیست ولی اگر بدهکار پول دارد به طلبکار بدهد خودش و وجدانش و همه بدانند که کرونا تمام میشه و رفتار و کردار با هم دیگر اثر مهمی دارد برای معاملات آینده خومون
بازنشسته
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۶
الزامات طرح در خانه بمانید
در شرایط کنونی که ویروس کرونا در پشت درب خانه ها در کمین است. طرح در خانه بمانید باید با نظارت دولت انجام شود و استرس خانواده ها کم گردد. این دولت بدون توجه به نیازهای جامعه فقط اقدام به شعار داده و با افزایش زمان طرح ، مردم با ضعف بدنی و سوء تغذیه دچار شده و یک جامعه بیمار بعد از پساکرونا در انتظار است . این موضوع با تداوم گرانی میوه و خوراکی و کمبود و قطع آب در تابستان تشدید خواهد شد. این بی تدبیری مربوط به دولت نیست
خويي
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۶
غم نان داريم غم كرايه خانه داريم غم اقساط پرداخت نشده بانكي داريم غم اب برق گاز تلفن داريم
حمید کلباسی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۶
عده ای از وکلای دعاوی ؛ شامه بسیار قوی دارند ، هم شریک شاکی هستند هم رفیق متشاکی!
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟