بازدهی عرضه اولیه های سال گذشته 7 برابر یارانه دریافتی:

آیا واقعا بورس می‌تواند شغل دوم و درآمد اول باشد؟

با رشد روزافزون بازار سهام در سال گذشته و همچنین ثبت رکوردهای خیره کننده، سرمایه گذاری در این بازار برای بسیاری جذاب شده است. سال گذشته، 23 شرکت برای نخستین بار وارد بازار سهام شدند. خرید عرضه اولیه ها به طور کلی به 6 میلیون و هشتصد هزار تومان سرمایه نیاز داشت. این عرضه‌های اولیه همواره سودآور بوده اند. با این تفاسیر آیا واقعا بورس می تواند شغل دوم و درآمد اول باشد؟
کد خبر: ۹۷۱۵۸۴
|
۲۳ فروردين ۱۳۹۹ - ۰۸:۳۴ 11 April 2020
|
10811 بازدید
|
۲

سال 98، برای بازارسهام سالی تاریخی و به یادماندنی است. چرا که در این سال، بورس اوراق بهادار رکوردهای جدید را ثبت کرده و از طرفی بازدهی حدودا 200 درصدی را تجربه کرده است.

به گزارش بورس تابناک، البته که فراموش نکنیم، یکی از دلایل عمده این خوش شانسی بازار سهام، در کنار اتفاقات و روندها و بهبود یا ثبات برخی نرخ‌های جهانی (تا پیش از شیوع کرونا در سراسر جهان)، محدودیت سرمایه گذاری در سایر بازارهای موازی در داخل کشور بود. برای مثال در بازار ارز، بانک مرکزی قوانینی را اجرا کرد که مانعی برای اقدامات سفته بازانه بود. یا در بازار مسکن، افزایش نرخ متوسط هر متر آپارتمان در تهران به محدوده 14 میلیون تومان، حجم ریالی سرمایه گذاری را افزایش داد. از طرفی جابجایی و انتقال پول در شبکه بین بانکی نیز دچار محدودیت‌هایی شد. چرا که از اوایل بهمن ماه بانک مرکزی با صدور بخشنامه‌ای انتقال وجه بیش از ده میلیارد ریال را منوط به ارائه اسناد مثبته دال بر هرگونه معامله، قرارداد و یا علت انتقال پول کرد. در این میان، با انتشار اخباری در خصوص دریافت مالیات بر عایدی سرمایه و همچنین معافیت خرید و فروش سهام از این مالیات، نگاه ها را به سوی بورس برگرداند. در این شرایط، بازار شاهد ورود پول‌های جدید، در حجم‌های جدید بود. به صورتی که ارزش معاملات به بیش از 7 هزار میلیارد تومان در روز رسید. رقمی که در سال‌های قبل ( 96 و ما قبل) به زحمت به محدوده 150 میلیارد تومان در روز می‌رسید. با انتشار اخبار روزانه از افزایش و صعود بازار، استقبال و درخواست مردم برای حضور و استفاده از این فرصت چند برابر شد. به گونه‌ای که در استان‌های مختلف شاهد تشکیل صف مردم در برابر شعب کارگزاری پیش از آغاز ساعت اداری، جهت دریافت کد بورسی بودیم. البته که کرونا هم نتوانست مانع تشکیل این صف‌ها بشود و این روزها نیز علاوه بر تاکید وزارت بهداشت به رعایت فاصله گذاری اجتماعی، کماکان شاهد تشکیل صفوف مردم، حتی بدون فاصله 1.5 متری در مقابل شعب کارگزاری‌ها هستیم. با این حال، اما عده‌ای جهت ترغیب و تشویق به حضور در بازارسرمایه، با شعارهای جذاب و خوش آب و رنگ مردم را جهت انجام امور ابتدایی وسوسه کردند. در این جا قرار است به شرکت‌هایی که سال گذشته برای نخستین بار وارد بازارسهام شده اند، یعنی وضعیت عرضه‌های اولیه نگاهی داشته باشیم.

در پایان به این پرسش پاسخ داده خواهد شد که آیا بورس می‌تواند برای افراد تازه وارد شغل دوم و درآمد اول باشد یا خیر؟

سال گذشته از اوایل اردیبهشت ماه تا آخرین روزهای اداری، 23 شرکت برای نخستین بار وارد بازار سهام شدند. خرید و حضور در عرضه اولیه این شرکت‌ها با توجه به استقبال مردم و ثبت سفارش خرید، به طور کلی به 6 میلیون و هشتصد هزار تومان سرمایه نیاز داشت. در واقع هر کس با حدود 500 هزار تومان پس انداز ماهانه می‌توانست در تمام عرضه‌های اولیه شرکت کند. همانطور که نمودار زیر نشان می‌دهد این عرضه‌های اولیه همواره روند سودآور داشته اند. (لازم به ذکر است در محاسبات از قیمت پایانی و همچنین آخرین روزی که نماد صف خرید بوده، استفاده شده است. به همین سبب نمادهایی که روزهای پایانی سال عرضه شدند همچنان صف خرید بوده و احتمالا درصد سودآوری بالاتری را ثبت خواهند کرد)

 

کل بازدهی ریالی سرمایه اولیه نیز به رقم 4 میلیون تومان می‌رسد. یعنی هر نفر می‌توانست در مدت یک سال فقط با خرید عرضه‌های اولیه حدودا 60 درصد سرمایه اولیه خود (6 میلیون و 800 هزار تومان) بازدهی کسب نماید. لازم به ذکر است که این رقم بازدهی بیش از 7  برابر یارانه دریافتی هر نفر در یک سال است. (کل یارانه یک نفر در 12 ماه سال 546 هزار تومان است.) پس در اینجا می‌توان گفت خرید عرضه‌های اولیه و فروش در اولین موقعیتی که نماد دیگر بازدهی 5 درصدی کسب نمی‌کند می‌تواند 7 برابر یارانه هر نفر سود داشته باشد. اما از لحاظ درآمدی اگر مجموع دریافتی یک نفر را به طور حداقلی در سطح 36 میلیون تومان در نظر بگیریم، کل سود حاصل از مشارکت در عرضه‌های اولیه، فقط یک دهم مجموع حقوق دریافتی خواهد بود و در برابر آن، مبلغ ناچیزی است.

آیا واقعا بورس می‌تواند شغل دوم و درآمد اول باشد؟

هرچند حضور و سرمایه گذاری در بازار سهام در سال گذشته و حتی در بلند مدت، سودآوری مناسبی داشته، اما توجه شود که بهره برداری از این بازدهی نیاز به دانش، تخصص و به روز بودن اطلاعات اقتصادی دارد. در واقع اگر همه قرار است با توجه به شعار بورس شغل دوم، درآمد اول وارد بازار سهام شویم، اگر اصول اولیه و همچنین دانش و اطلاعات نداشته باشیم، این شعار تحقق نیافته و جز سرابی برایمان نخواهد بود. 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۳
من آدم بد بینی نیستم.
فقط سوالم اینه وقتی چرخ های صنعت و تولید بیش دو سال است که خوابیده، چطور شرکتهای بورسی اینطور سودده نشان داده شده است؟؟
اگر به مقوله ارزش ذاتی و اموال آنها نیز برگردیم، دلار از پارسال به امسال 20 تا 30 درصد گران شده که باز هم جای تعجب دارد!
پاسخ ها
علیز
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۳۱
بله. چند نکته باید خدمت شما عرض کنم. اولا این گزارش در خصوص عرضه اولیه هاست. عمدتا عرضه های اولیه در بورس ما، کمتر از ارزش واقعی به فروش می رسند تا برای جامعه جذاب باشند. دوم. در خصوص بورس باید هدمت شما عرض کنم که به طور پایه ای، بیش از 60درصد بورس ایران از صنایع پتروشیمی و فلزات با محصولات صادرات محور تشکیل شده. عمدتا این صنایع در حال تولید هستد و حتی در بدترین شرایط تحریمی هم به تولید و فروش داخلی و صادراتی ادامه داده اند. نکته مهمی که بورس را داغ نگه داشته است، نگاه به درآمد دلاری این صنایع و افزایش نرخ دلار است. البته که داغ شدن این صنایع، احتمالا بعضی نمادهای بی ارزش را هم به صورت هیجانی باال برده باشد که البته این چندان طولانی نخواهد بود.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیت دلار
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات