استقرار سامانههای پاتریوت جدید در عین الاسد و اربیل، نشست سهجانبه صالح، الحلبوسی و الکاظمی در فلوجه، ازسرگیری مذاکرات استراتژیک آمریکا و عراق و تهدید سناتورهای آمریکا به قطع رابطه واشنگتن با ریاض، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به آغاز رایزنیهای مصطفی الکاظمی برای تشکیل دولت جدید عراق نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ یحیی المحمدی، نماینده ائتلاف نیروهای عراقی (اهل سنت) در سخنانی مطبوعاتی گفت: نمیتوان گفت که دولت جدید کاملا مستقل و غیرسیاسی است، زیرا یک دولت آمیخته خواهد بود که اصل موازنه بین قشرها و تشکلها را رعایت خواهد کرد، اما این کار بر اساس ضوابط و شروط نخست وزیر مامور تشکیل دولت خواهد بود.
وی افزود: مصطفی الکاظمی نخست وزیر مامور تشکیل دولت رایزنیهای خود با تشکلهای سیاسی را برای انتخاب وزیرانش آغاز شده است.
برهم صالح، رئیس جمهور عراق روز پنجشنبه ۲۱ فروردین در پی انصراف عدنان الزرفی از تشکیل دولت جدید، این ماموریت را به مصطفی الکاظمی، رئیس دستگاه اطلاعاتی واگذار کرد که همه گروهها درباره وی توافق کردند.
استقرار سامانههای پاتریوت جدید در عین الاسد و اربیل
همزمان با استقرار سامانههای دفاعی پاتریوت جدید و دو سامانه موشکی در عین الاسد و پایگاه نظامی در اربیل، چند مقام آمریکایی مدعی شدند که هدف از این کار، حفاظت از نیروهای این کشور در عراق است.
چند مقام آمریکایی در گفتوگو با آسوشیتدپرس اعلام کردند که واشنگتن سامانههای پدافند موشکی پاتریوت جدیدی را برای حفاظت از نیروهای ائتلاف بینالمللی تحت امر خود در پایگاههای آمریکا در عراق مستقر کرده است.
این مقامات آمریکایی در این باره افزودند:چند سامانه پاتریوت به همراه دو سامانه موشکی کوتاه برد دیگر در پایگاه عین الأسد و پایگاه نظامی اربیل مستقر شد.
طبق گفته این منابع، همچنین چندین موشک نیز در پایگاه التاجی مستقر شده است که اخیرا در یک حمله موشکی هدف قرار گرفت.
مقامات مذکور که خواستند نامشان فاش نشود در ادامه گفتند، کشورشان همچنین قصد دارد برای حفاظت از نیروهایش در عراق موشکهایی را طی چند ماه آتی به این کشور منتقل کند.
نشست سهجانبه صالح، الحلبوسی و الکاظمی در فلوجه
یک مسئول عالی رتبه در استان الأنبار گفت، «برهم صالح» رئیسجمهور عراق امروز شنبه در سفری به فلوجه نشستی را با رئیس پارلمان و نخستوزیر مأمور تشکیل دولت جدید تشکیل داد.
وبگاه «المعلومه» به نقل از این منبع گزارش کرد که صالح و «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر مأمور تشکیل دولت به منزل «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان رفته و در نشستی سهجانبه به بررسی موضوع تشکیل دولت جدید و دیگر مسائل پرداختند.
به گفته این منبع، این نشست کاملا محرمانه برگزار شد و هیچ یک از خبرنگاران در آن حضور نداشتند و تدابیر شدید امنیتی در فلوجه اتخاذ شده بود.
این منبع همچنین گفت، سفر صالح به فلوجه کاملا سیاسی بود و ارتباطی به موضوع مقررات منع آمد و شد بنا به دلایل بهداشتی در استان نداشت.
ازسرگیری مذاکرات استراتژیک آمریکا و عراق
«دیوید شنکر»، معاون وزیر خارجه آمریکا در سخنانی اعلام کرده که این کشور به مذاکرات استراتژیک با بغداد در زمینه مالی، اقتصادی، امنیتی و دیپلماتیک نیاز دارد.
به گفته این مقام آمریکایی این گفتگوها در چارچوب توافقات استراتژیک سال ۲۰۰۸ دنبال میشود و آخرین بار نیز در ژانویه ۲۰۱۸ در بغداد برگزار شد.
معاون وزیر خارجه آمریکا در عین حال با وجود مداخلات واشنگتن در عراق اما مدعی شده که کاخ سفید خواستار روی کار آمدن دولتی مستقل در عراق است که بتواند اصلاحات مورد نظر مردم این کشور را به پیش ببرد.
شنکر همچنین ضمن حمایت از «الکاظمی» نامزد نخست وزیری عراق شده و روی کارآمدن او را باعث تقویت روابط دوجانبه با آمریکا عنوان کرده است.
در مورد گفتوگوهای استراتژیک نیز، معاون وزیرخارجه آمریکا گفته است که این گفتوگوها در ماه ژوئن با بغداد بار دیگر از سر گرفته خواهد شد.
تهدید سناتورهای آمریکا به قطع رابطه واشنگتن با ریاض
بعد از آنکه روز گذشته رسانهها از مطرح شدن طرحی در سنای آمریکا برای خارج شدن نظامیان آمریکایی از عربستان خبر دادند، امروز سی ان ان از مشاجره سناتورهای ایالات متحده با سفیر عربستان در واشنگتن و تهدید این سناتورها به بازنگری در روابط ایالات متحده با عربستان سعودی گزارش داده است.
سی ان ان در گزارش خود مینویسد: یک گروه سیزده نفره از سناتورهای آمریکایی از ایالات نفتخیز این کشور، در جریان یک «جر و بحث» تلفنی با سفیر عربستان در واشنگتن بر سر «جنگ قیمت نفت»، ریاض را به تجدیدنظر در روابط آمریکا و عربستان تهدید کردند.
«دن سولیوان» (Dan Sullivan) سناتور ایالت آلاسکا درباره پیام این گروه از سناتورها به «ریما بنت بندر» سفر عربستان در واشنگتن به سیانان گفت: ما «به طور اساسی» و نه فقط «ارزیابی»، اقداماتی انجام خواهیم داد تا شرایط طولانی مدت روابط واشنگتن با ریاض را که بسیاری از ما سناتورها از آن حمایت کردهایم، تضعیف کند.
سیانان در ادامه مینویسد: سناتورهای آمریکایی به تدریج از کاهش بهای نفت که نتیجه جنگ قیمت نفت بین روسیه و عربستان است و از سوی دیگر همهگیری ویروس کرونا که سبب نابودی اقتصاد کشور شده، بر سرخشم آمدهاند زیرا نگرانند ادامه این وضعیت در نهایت به توقف تولید در این ایالات منجر شود.
بر اساس این گزارش، در جریان گفتوگوی تلفنی سناتورهای آمریکایی با سفیر عربستان، این مقام سعودی برای آرام کردن آنها تلاش کرده اما سناتورها اجازه این کار را به او ندادهاند.
یک منبع مطلع از این تماس تلفنی گروهی به این رسانه آمریکایی گفته: «تد کروز» سناتور ایالت تگزاس به حدی خشمگین بود که تاکنون چنین خشمی از او دیده نشده بود.
سناتورها در این تماس تلفنی گروهی که عربستان را مقصر اوضاع نفتی کنونی جهان میدانستند، گفتهاند که به ظاهر عربستان قرار بوده متحد راهبردی آمریکا باشد.
سناتور کروز در سی ام مارس (۱۱ فروردین) به شبکه «سیانبیسی - CNBC » گفته بود: عربستان سعودی به نظر قرار بود دوست آمریکا باشد. ما یک متحد نظامی و سیاسی هستیم؛ اما زمانی که تلاش میکنید تا هزاران هزار فرصتهای شغلی در سراسر ایالت تگزاس و آمریکا را نابود سازید، شما دیگر رفتار دوستانهای نخواهید داشت.
به نوشته سی ان ان، هفته گذشته این گروه از سناتورهای آمریکایی در جریان دیدار با دونالد ترامپ، رسما از او خواستند در طرف تولیدکنندگان نفت آمریکایی بایستد.