هشدار قطر در مورد احتمال بروز ناآرامیهای جدید در خاورمیانه، پاسخ ریابکوف به پامپئو در مورد تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، ورود کاروان نظامی جدید آمریکا به سوریه و مشاجره توئیتری پامپئو و سناتور آمریکایی درباره برجام از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به اعلام تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ وزارت خزانهداری آمریکا از اعمال تحریمهای جدید علیه چند فرد و شرکت مرتبط با ایران خبر داده است.
در این ارتباط، وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرده است که شرکت خدمات معدنی «طیف» در عمان و فردی به نام «امیر دیانت» در فهرست تحریمها قرار گرفتهاند.
در بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا، علت این تحریم، ارتباط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی عنوان شده است.
اعمال تحریمهای جدید آمریکا علیه نهاد و فرد مرتبط با ایران در حالی است که واشنگتن همزمان تلاشهای خود را برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در سازمان ملل تشدید کرده است.
با این حال بسیاری از کارشناسان پیش بینی کردهاند که تقلای آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران که براساس برجام قرار است به زودی به پایان برسد، بی نتیجه خواهد بود.
از سوی دیگر به گفته کارشناسان اعمال مجموعه تحریمهای آمریکا علیه ایران در چارچوب سیاست فشار حداکثری تا کنون نتوانسته نتیجهای داشته باشد و سیاست فشار حداکثری علیه ایران شکست خورده است.
هشدار قطر در مورد احتمال بروز ناآرامیهای جدید در خاورمیانه
محمد بن عبدالرحمن آل ثانی وزیر خارجه قطر از جامعه بین المللی خواست تا همکاری خود را برای مقابله با پیامدهای اقتصادی وخیم ناشی از شیوع ویروس کرونا خواه در زمینه کاهش قیمتهای نفت یا احتمال رکود اقتصادی افزایش دهند.
وی افزود: شیوع کرونا چالشهای گسترده و بزرگ و ناشناختهای به همراه داشته است و کسی نمیداند که بعدا چه اتفاقی خواهد افتاد.
وزیر خارجه قطر به "پیچیدگیهای ژئوپلیتیک" احتمالی ناشی از کرونا در خاورمیانه پرداخت و گفت: شاید ما شاهد برخی تغییرات به ویژه در خاورمیانه باشیم، زیرا این منطقه شامل برخی کشورهایی است که هم اکنون از بحرانها رنج میبرند یا فاقد منابع مالی لازم برای مقابله با این بحران هستند؛ لذا امید دارم این کشورها از حمایت لازم برای گذر از این ناآرامیهای اجتماعی که ممکن است با آن به ویژه در صورت وقوع نتایج اقتصادی روبه رو شوند، برخوردار شوند.
پاسخ ریابکوف به پامپئو در مورد تمدید تحریم تسلیحاتی ایران
"سرگئی ریابکوف" معاون وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری «نووستی» اعلام کرد که تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران ـ که در ماه اکتبر سال ۲۰۲۰ (پاییز سال جاری) مدت اعتبار آن به اتمام خواهد رسید ـ نمیتواند ادامه پیدا کند.
اظهارات ریابکوف در واکنش به سخنان روز گذشته "مایک پامپئو" وزیر امور خارجه آمریکاست، که مدعی شده واشنگتن برای گسترش تحریم تسلیحاتی علیه ایران، همه تلاش خود را انجام خواهد داد.
معاون وزیر خارجه روسیه توضیح داد: «در رابطه با تمدید رژیم خاص فعلی برای تهیه تسلیحات و تجهیزات نظامی به جمهوری اسلامی ایران و همچنین ارسال تسلیحات از ایران، باید بگویم که این مساله در زمان تصویب قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت حل و فصل شده است. اجرای این رژیم ویژه، پس از یک دوره پنج ساله، یعنی در اکتبر سال ۲۰۲۰ منقضی میشود و هیچ انحرافی از این تصمیم شورای امنیت نمیتواند وجود داشته باشد.»
ریابکوف یادآور شد که ایالات متحده قبل از هر نوع صحبتی درباره اینکه از کدام یک از مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت میتواند برای دستیابی به اهداف سیاسی خود استفاده کند، باید ابتدا به اجرای کامل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره برنامه هستهای ایران بازگردد.
وی گفت: «بطور کلی باید توجه داشت که تمامی مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ باید تمام و کمال اجرا شود و همه کشورها بدون هیچ گونه استثنایی از مفاد و روح حاکم بر آن پیروی کنند. متأسفانه، طرف آمریکایی، مانند آنچه تاکنون هم اتفاق افتاده، انتخابی با اجرای این قطعنامه برخورد میکند که قطعاً چنین برخوردی مورد قبول نیست، ولی در هر صورت ارسال علایم ارسالی از سوی واشنگتن باعث نگرانی ما میشود. ایالات متحده نه تنها مانع از اجرای مفاد این قطعنامه توسط سایر کشورها میشود، بلکه آنها را به تحریم و انواع اقدامات محدود کننده دیگر تهدید میکند.»
معاون وزیر امور خارجه روسیه ادامه داد: «این برخورد یکی دیگر از نشانههای سیاست دیکتاتوری و سیاست شکستن دست است که از سوی آمریکا در پیش گرفته شده است. ابزار سیاست خارجی واشنگتن در سالهای اخیر تنها به سمت اعمال تحریمها روی آورده و هیچ تمایلی برای رسیدن به توافق و حل و فصل مسائل بر سر میز مذاکره در آنها مشاهده نمیشود و این مساله مسلماً باعث نگرانی عمیق میشود.»
سرگئی ریابکوف در آخر بار دیگر گوشزد کرد که ایالات متحده قبل از اینکه در این باره صحبت کند که کدام یک از مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ میتواند برای دستیابی به اهداف سیاسی خاصی که واشنگتن برای خود تعیین کرده، مورد استفاده قرار گیرد، باید پیگیرانه اجرای کامل و جامع الزامات این قطعنامه را تضمین کند؛ یعنی به اجرای کامل توافقنامه هستهای بازگردد.
روز پنجشنبه "میخائیل اولیانوف" نماینده دائم روسیه در سازمانهای بین المللی در وین هم در واکنش به سخنان وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که هدف واشنگتن برای معرفی خود بهعنوان یکی از طرفین شرکت کننده در برجام و استفاده از مفاد توافقنامه هستهای برای جلوگیری از فروش سلاح به ایران قابل تحقق نیست و مطرح کردن چنین ادعایی واقعاً توهین به هر عقل سلیمی است و آمریکا که از برجام خارج شده، دیگر حق ندارد درباره اجرای آن اظهار نظر کند.
ورود کاروان نظامی جدید آمریکا به سوریه
خبرگزاری سانا اعلام کرد که آمریکا کاروان نظامی جدیدی را به شهر المالکیه در حومه حسکه ارسال کرد.
طبق این گزارش، این کاروان نظامی شامل دوازده خودروی زرهی و تجهیزات نظامی و لجستیکی است.
سانا در ادامه اعلام کرد، این کاروان از طریق گذرگاه غیر قانونی "الولید" وارد شهر المالکیه شد.
دیدهبان حقوق بشر سوریه نیز اخیراً اعلام کرد، هفتاد کامیون حامل تجهیزات نظامی و لجستیکی از سوی آمریکا برای نیروهای سوریه دموکراتیک در شمال شرق این کشور ارسال شد.
مشاجره توئیتری پامپئو و سناتور آمریکایی درباره برجام
«مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا در پیامی توئیتری نوشت که آمریکا و اسرائیل خارج از توافق هستهای ایران، امنیت بیشتری دارند.
وی در ادامه این پیام توئیتری مدعی شد که برجام یک تلاش شکست خورده برای آرام کردن تروریستها بوده است.
پامپئو که این پیام توئیتری را در جواب پیام توئیتری «الیزابت وارن» سناتور ایالت ماساچوست نوشته بود در ادامه اضافه کرد: «متشکرم که شما شفاف کردید که خواستار برداشته شدن تحریم تسلیحاتی ایران (در ماه اکتبر) هستید.»
وارن پیش از این در پیامی در توئیتر به تلاش پامپئو برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت سازمان ملل اشاره کرده و نوشته بود: «در واقع، پاراگراف دهم قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، آمریکا را تشویق میکند که اختلافات را از طریق توافق هستهای ایران حل کند؛ همان توافقی که شما از آن خارج شدید و گزینههای ما را محدود و ایمنی ما را کمتر کردید.»