رکوردزنی ایران در بازرسیهای آژانس از تاسیسات هسته ای، حمله جنگندههای سعودی به چند شهر یمن، گسترش درگیریهای سنگین در غرب طرابلس لیبی و هشدار بشار اسد درباره وقوع فاجعه در سوریه، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به دستور عبدالمهدی برای آغاز عملیات گسترده علیه بقایای داعش در عراق نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ «عبدالکریم خلف»، سخنگوی فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق از آغاز عملیات گسترده علیه بقایای تکفیری های داعش به دستور «عادل عبدالمهدی» به عنوان فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق، خبر داد.
بر اساس این گزارش، وی در این خصوص گفت: عبدالمهدی به نیروهای مسلح دستور داده است تا ضمن همکاری با دستگاههای اطلاعاتی، بقایای تکفیری ها در برخی مناطق کشور را هدف قرار داده و آنها را نابود سازند.
خلف تأکید کرد: عملیات گسترده برای نابودی هستههای پنهان داعش از چندی پیش آغاز شده و تاکنون دستاوردهای بسیاری در الانبار، صلاح الدین و نینوا محقق شده است.
سخنگوی فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق اظهار داشت: عملیات گسترده علیه هستههای پنهان داعش با مشارکت الحشد الشعبی انجام میشود.
وی اخبار منتشره در برخی رسانهها در خصوص فعالیتهای گسترده داعش در عراق را بزرگنمایی این گروه تروریستی توصیف کرد.
رکوردزنی ایران در بازرسی های آژانس از تاسیسات هسته ای
تعداد بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از برنامه هستهای ایران طی سال گذشته رکورد زد.
بر اساس سندی که خبرگزاری بلومبرگ رؤیت کرده، گزارش سال ۲۰۱۹ اجرای پادمانهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد که بازرسیهای سال گذشته با توجه به دستیابی به دسترسی گسترده به سایتهای هستهای ایران ادامه داشته است.
در گزارش ۱۲۹ صفحهای که برای دیپلماتها درباره اجرای توافق هستهای ۲۰۱۵ آماده شده، آمده است: «آژانس همچنان به راستیآزمایی و بازرسی تعهدات مرتبط هستهای جمهوری اسلامی ایران تحت برنامه جامع اقدام مشترک ادامه میدهد.»
بر اساس گزارش بلومبرگ، بازرسیهای آژانس از تاسیسات هستهای ایران به بیشترین میزان طی ده سال گذشته رسیده است.
فهرست آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره تحلیلها و نظارتهایی که بر ایران تمرکز دارد، نشان دهنده رکورد جدیدی در بازرسیهاست. آژانس بینالمللی انرژی اتمی یک هزار و ۱۰۳ نفر روز در خاک ایران به بازرسی از سایتهای غنی سازی اورانیوم و سایت تولید برق هستهای پرداخته است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش اخیر خود درباره برنامه هستهای ایران اعلام کرده بود که ذخایر اورانیوم غنی شده ایران پنج برابر محدودیت تعیین شده در برجام شده است.
پس از خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریمهای لغو شده تحت این توافق و همچنین عدم توانایی کشورهای اروپایی در عمل به تعهدات خود بر اساس توافق هستهای، ایران طی پنج گام تعهدات خود تحت برجام را کاهش داد.
ایران در پنجمین و آخرین گام کاهش تعهدات خود اعلام کرد که دیگر هیچ گونه محدودیتی برای برنامه هستهای خود قائل نیست، اما همچنان اجازه خواهد داد تحت توافق برجام بازرسیها از برنامه هستهای این کشور ادامه یابد.
جمهوری اسلامی ایران بارها ادعاهای کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی درباره داشتن «فعالیتهای پنهان هستهای» را رد و تأکید کرد، برنامه هستهای این کشور برای مصارف صلحآمیز است.
حمله جنگندههای سعودی به چند شهر یمن
جنگدههای ائتلاف متجاوز سعودی شامگاه سه شنبه، چهار حمله به منطقه «وادی جاره» و شرق «جبل تویلق» در استان جیزان انجام دادند.
به گزارش شبکه خبری «العالم»، جنگندههای ائتلاف متجاوز سعودی حملهای هم به شهر «نهم» انجام دادند.
این جنگندهها پنج نوبت نیز منطقه «مجزر» در استان مأرب را بمباران کردند.
ائتلاف سعودی ۲۱ فروردین مدعی شد، برای کمک به تلاشها برای مقابله با شیوع کرونا در یمن، حملات و عملیات خود در این کشور را تا دو هفته متوقف کرده است.
با این حال دو هفته گذشت و این حملات نه تنها متوقف نشد بلکه تشدید یافت. این ائتلاف جمعه گذشته آتشبس ادعایی خود را برای یک ماه دیگر تمدید کرد.
گسترش درگیریهای سنگین در غرب طرابلس لیبی
یک منبع نظامی وابسته به دولت وفاق لیبی از عملیات نظامی گسترده نیروهای وابسته به دولت غرب لیبی، برای تسلط بر پایگاه هوایی الوطیه در غرب طرابلس چند روز پس از محاصره آن خبر داد.
منبع نظامی وابسته به دولت وفاق لیبی که نامش را فاش نکرد، گفت: نیروهای ما از بامداد سه شنبه، عملیات نظامی را برای آزادسازی پایگاه راهبردی الوطیه آغاز کرده اند و توپخانه با ریختن آتش سنگین روی مواضع دشمن، زمینه را برای پیشروی مهیا کرده است.
این منبع از درگیری های شدیدی که در نزدیکی این پایگاه هوایی جریان دارد، خبر داد.
از سوی دیگر «حسام حسی» از فرماندهان وابسته به عملیات آتشفشان خشم وابسته به دولت وفاق هم اعلام کرد که نیروهای وابسته به دولت غرب لیبی در حال پیشروی به سوی پایگاه الوطیه هستند.
هشدار بشار اسد درباره وقوع فاجعه در سوریه
بشار اسد با اعضای کمیته مقابله با ویروس کرونا جهت بررسی آخرین تحولات مقابله با این ویروس و اثرات آن بر زندگی روزانه شهروندان دیدار کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، در این دیدار بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه گفت: این جلسه پس از چند هفته از اعمال اقدامات پیشگیرانه و همزمان با انتشار ویروس کرونا صورت میگیرد.
وی در زمینه اوضاع سوریه تاکید کرد: ما به سرعت مجموعهای از اقدامات احتیاطی از جمله منع آمد و شد در سراسر کشور اعمال کردیم، اما این اقدامات اثرات منفی بر اوضاع اقتصادی کشور داشت.
رئیس جمهوری سوریه در این دیدار افزود: در کنار چالش بهداشتی که به دلیل ویروس کرونا ایجاد شده، چالش دیگری نیز وجود داشته که سوریه طی بیش از ۹ سال پیش با آن مواجه بوده که چالش اقتصادی و تحریمهای ظالمانه علیه ملت سوریه بوده است. لذا برخی از طمعکاران از مساله شیوع کرونا سوءاستفاده کردند.
اسد در ادامه گفت: تمام مشکلات و چالشهایی که وجود داشته به معنای آن نیست که ما قادر به انجام چیزی نیستیم بلکه دولت میتواند اقدامات زیادی انجام دهد که تاثیر مثبتی بر زندگی شهروندان و تامین نیازهایش داشته باشد که از جمله میتوان به ایجاد راهحلهایی برای ارائه مواد غذایی تولیدی توسط کشاورزان به شهروندان و حذف واسطهها باشد.
وی افزود: مهمترین آن، عرضه محصولات غذایی محلی به صورت مستقیم با مصرفکنندگان است و دولت باید نقش مؤثر در کاهش دادن قیمت محصولات از طریق فعالیتهای مؤسسات اقتصادی دولتی ـ که مهمترین آن مؤسسه تجارت سوریه است ـ ایفا کند.
رئیس جمهوری سوریه اضافه کرد: افتتاح بازارهای عرضه مستقیم محصولات کشاورزان به مصرفکنندگان در داخل شهرها، همانطور که اخیراً در بسیاری از مناطق کشور شاهد بودیم، اعمال پیگرد قانونی و تشدید مجازات علیه متخلفان منجر به جلوگیری از طمعورزی برخی تاجران میشود. در این میان دولت نقش کلیدی را در حوزه کاهش قیمتها از طریق به کارگیری موسسات و نهادهای وابسته به خود در بخشهای مختلف و در راس آنها نهادهای تجاری کشور بر عهده دارد و دولت بایستی مانند یک تاجر که البته به نفع شهروندان سوری عمل میکند در صحنه باشد.
رئیس جمهوری سوریه اشاره کرد: در این اوضاع، دولت باید پویاتر و فعالتر جهت تقویت نقش نهادهای دولتی و دخالت در ایجاد نتایج سریع و مثبت که در زندگی شهروندان بازتاب داشته باشد، عمل کند.
بشار اسد افزود: در زمینه مرتبط به اوضاع سوریه، ما فورا و به سرعت مجموعهای از اقدامات به قصد حمایت و حفظ حیات شهروندان اتخاذ کردهایم؛ از جمله اعمال محدودیت رفت و آمد جزیی در سراسر کشور؛ علاوه بر آگاهی مردم و تحرک سریع از طرف دولت، دولت نیز نقش اصلی در کاهش روند انتشار ویروس کرونا ایفا کرد.
در این دیدار مکانیسم کاهش قیمت محصولات و پیگرد قانونی متخلفان و اتخاذ اقدامات لازم برای مقابله با این ویروس و تجهیز مراکز بهداشتی و قزنطینه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
به گفته او، اما این اقدامات هم تاثیرات منفی به خصوص علیه حوزه اقتصادی داشت، سختیهای امرار معاش مردم دوچندان شده و پاندمی کرونا گذرا نیست؛ لذا میبایست به زندگی طبیعی به منظور کاهش فشار بیسابقه که مردم آن را در این مدت تجربه کردهاند برگردیم، اما طبق ضوابط دولت و مسئولیتپذیری مردم به هدف حفظ جان خود.
در ادامه رئیس جمهوری سوریه هشدار داد، در صورتی که تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در این کشور افزایش یابد، سوریه در برابر فاجعهای قرار خواهد گرفت که از امکانات این کشور فراتر است.
در پایان رئیس جمهوری سوریه به سخنان حضار گوش کرد و در جریان این دیدار فرایند واقدامات لحاظ شده به منظور کاهش قیمتها مورد بحث وبررسی قرار گرفت. رئیس جمهوری سوریه از اعضای کمیته خواست به ارائه پیشنهادها در این خصوص و تسریع تنظیم یا تعدیل قوانین مرتبط به تشدید مجازات در حق تجار متخلف و محتکران بپردازند.
همچنین در این دیدار تدابیر احتیاطی مورد اجرا برای مقابله با کرونا از لحاظ کارایی و توانای افزایش انجام تست کرونا و اطمینان حاصل کردن از آمادگی مراکز قرنطینه به خصوص پس از بازگشت شهروندان سوری مقیم خارج، بحث شد.