به گزارش «تابناک» به نقل از مهر از آسوشیتدپرس، آژانس بین المللی انرژی اتمی در سند محرمانهای که در اختیار کشورهای عضو این نهاد قرار داد و به رؤیت خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز رسید، اعلام کرد که از بیستم ماه مه مجموع ذخایر اورانیوم با غنای پایین ایران به ۱،۵۷۱.۶ کیلوگرم (۱.۷۳ تن) رسیده است که نسبت به ذخایر ۱،۰۲۰.۹ کیلوگرم (۱.۱ تن) در نوزدهم فوریه، یک افزایش ۵۵۰.۷ کیلوگرمی را نشان میدهد.
این در حالی است که طبق توافق هستهای منعقده میان ایران با کشورهای ایالات متحده، آلمان، فرانسه، بریتانیا، چین و روسیه موسوم به «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) در سال ۲۰۱۵، ایران مجاز است که در مجموع ۲۰۲.۸ کیلوگرم (۴۴۷ پوند) ذخیره اورانیوم غنی شده در اختیار داشته باشد.
در این گزارش آژانس آمده است که ایران همچنان به غنی سازی اورانیوم تا درجه خلوص ۴.۵ درصد (که بالاتر از ۳.۶۷ درصد مجاز طبق مفاد برجام است) ادامه میدهد، در حالی که این درصد بالاتر از محدودیتهای مقرر در این توافق در مورد آب سنگین است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی در ادامه گزارش خود میافزاید که ایران با تداوم بخشیدن به روند افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده، توافق خود با قدرتهای جهانی را نقض میکند!
ساعاتی پیش نیز یک روزنامه نگار وال استریت ژورنال مدعی شد که در گزارش آتی آژانس ذخایر اورانیوم غنی شده ایران ۱۵۷۲ کیلوگرم اعلام خواهد شد که این میزان اورانیوم غنی شده با غنای ۳ و نیم درصد یا بالاتر، از میزان تعیین شده در برجام که ۲۰۲.۸ کیلوگرم است، خیلی بیشتر است. این خبرنگار وال استریت ژورنال گفته است که ۴۸۳ کیلوگرم از این میزان، اورانیوم با غنای پایین و زیر دو درصد است که مواد مفیدی به شمار نمیرود.
لازم به ذکر است که کشورهای امضاکننده برجام وعده ارائه مشوقهای اقتصادی را در ازای توقف برنامه هستهای به تهران داده بودند؛ اما با خروج یکجانبه آمریکا از این توافق و برقراری مجدد تحریمها علیه ایران که با پافشاری دولت واشنگتن برای کشاندن مجدد مقامات تهران به پای میز مذاکره همراه شد، این توافق عملاً از دستیابی به اهداف خود بازماند.
در همین ارتباط، «کاظم غریب آبادی»، سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بین المللی در وین با اشاره به انتشار گزارش جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد راستی آزمایی اجرای برجام، گفت: «گزارش جدید آژانس درخصوص برجام، هم حاکی از تداوم فعالیتهای راستی آزمایی آژانس بوده و هم اقدامات ایران در اجرای تصمیمات خود مبنی بر تعلیق تعهدات برجامی را به تصویر میکشد».
وی افزود: «در رابطه با تحولات فنی هستهای، این گزارش به پیشرفتهای زیر اشاره میکند:
- عبور تولید آب سنگین ایران از مرز ۱۳۰ تن و رسیدن به ۱۳۲.۶ تن
- استفاده از ماشینهای جدید از جمله غنی سازی با ماشینهای آی. آر ۴، آی. آر ۵، آی. آر ۶، آی. آر. اس، آی. آر. اس ۶، و آی. آر. ۲. ام در خطوط تحقیق و توسعه
- غنی سازی اورانیوم تا سطح ۴.۵ درصد و فراتر از حد تعیین شده در برجام
- تولید ۱۵۷۱.۶ کیلوگرم اورانیوم غنی شده که ۵۵۰.۷ کیلوگرم بیشتر از گزارش ماه مارس بوده و ۱۳۵۶.۵ کیلوگرم آن نیز اورانیوم با غنای ۴.۵ درصد میباشد».
سفیر و نماینده دائم ایران همچنین با اشاره به اجرای فعالیتهای راستی آزمایی برجام در ایران توسط آژانس، گفت که «از جمله محورهای زیر در این گزارش مورد اشاره قرار گرفته اند:
- تداوم اجرای فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت در شرایط ویژه ناشی از کرونا و همکاری مناسب ایران در این زمینه
- تداوم اجرای موقت و داوطلبانه پروتکل الحاقی از سوی ایران و ادامه راستی آزمایی اظهارنامههای پروتکل توسط آژانس
- تداوم راستی آزمایی عدم انحراف مواد هستهای اظهار شده در ایران از سوی آژانس و اینکه آژانس از روز اجرای برجام، به راستی آزمایی و نظارت درخصوص تعهدات هستهای در ایران تحت برجام پرداخته است».