میانگین زمان صرف شده برای ساخت واکسن‌ها هفت سال است/ گول کاسبان کرونا را نخورید/ میزان ابتلا به آنفلوآنزا کاهش یافته / ابتلای مجدد به کرونا ممکن است/ حداکثر تاثیر دارو‌های گران قیمت کرونا تا ۲۰ درصد است/ در تعطیلی‌های پیش روی سفر نروید

نگران هستیم که مثل سایر کشور‌های نیمکره شمالی، دچار ابتلای بیشتری شویم. هر گونه عادی پنداری و عادی سازی رفتار ـ که از داخل خانه شروع می‌شود ـ یا هر رفت و آمد خانگی، احتمال ابتلا به کرونا را بالا می‌برد. یادمان نرود که عامل انتقال ویروس کرونا از ووهان به سایر کشورها، مسافرت بود. عامل انتقال ویروس از شهر‌های اولیه به سایر شهر‌ها، فقط مسافرت بود. مسافرت نقش مهمی در انتقال ویروس دارد.
کد خبر: ۹۹۸۶۴۴
|
۰۳ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۳:۱۳ 24 August 2020
|
14672 بازدید
|
تابناک اجتماعی
معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: به احتمال زیاد تولید واکسنی که بتواند بیماری را ریشه کن کند، زودتر از دو سال آینده محقق نخواهد شد؛ این نکته مهمی است که مردم باید بدانند و مدنظر قرار دهند.

به گزارش «تابناک»؛ دکتر ایرج حریرچی در نشست آنلاین خبری با اصحاب رسانه در این باره گفت: مردم باید بدانند و رسانه ها هم باید در این زمینه به مردم اطلاع رسانی کنند که اساسا روند تولید واکسن بسیار زمان بر است، طوری که میانگین زمان صرف شده برای ساخت واکسن در جهان هفت سال است و حتی تولید برخی واکسن ها تا بیست و هفت، هشت سال هم زمان برده است. البته برخی بیماری ها مانند ایدز هنوز واکسنی ندارند.
 
معاون کل وزارت بهداشت درباره تاثیر دارو‌های گران قیمتی مثل رمدسیویر برای درمان بیماران کرونایی افزود: مهم‌ترین اقدام برای بیماران بستری کرونایی تامین اکسیژن است. مراقبت‌هایی که کادر بهداشتی و درمانی از لحاظ تمیز کردن مجاری تنفسی انجام می‌دهند با دارو‌های معمولی انجام می‌شود، موثرترین اقدام موثر استفاده از دارو‌های کورتون معمولی است.

وی ادامه داد: بسیاری از این دارو‌هایی که درخواست می‌شود و حتی داروی رمدسیویر که برخی تا ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان تهیه می‌کردند، در مرحله سوم بیماری هیچ تاثیری ندارد و حتی تاثیر آن در حد صفر است.
 
میانگین زمان صرف شده برای ساخت واکسن‌ها 7 سال است!/ گول کاسبان کرونا را نخورید

حریرچی در ادامه بیان کرد: حوزه سلامت از طرفی حوزه تجاری هم محسوب می‌شود و شرکت‌های بزرگ با آن کاسبی می‌کنند. در دوره کرونا نیز کاسبی دارو اتفاق افتاده و حتی برخی روسای جمهور در کشور‌های غربی هم یک دارو یا واکسن را تبلیغ می‌کنند. حتی خود واکسن کرونا هم تجارت است و پنج برابر واکسن مورد نیاز را پیش خرید کردند تا در زمان مورد نظر هم برای خودشان استفاده کنند و هم مازاد آن را بفروشند.

معاون کل وزارت بهداشت گفت: در نتیجه اگر کشور‌های غربی توصیه‌ای می‌کنند، حتما برای دل‌سوزی نیست. روش تبلیغ دارو و واکسن مثل پفک و عطر نیست. حتی از طریق مسیر‌های بهداشتی و درمانی و القای نیاز، تبلیغ می‌شود. شرکت‌های داروسازی بزرگ دنیا از طریق القای تقاضا و ایجاد درخواست مردم، دارو‌های خود را می‌فروشند. یکی از موارد همین مکمل‌ها و ویتامین‌هاست و ۹۰ درصد مکمل‌ها و ویتامین‌ها در بسیاری از کشور‌ها غیرضروری است، اما صنعت کار خودش را انجام می‌دهد.

معاون وزیر بهداشت در پاسخ به سوال دیگری درباره نقش طرح تحول سلامت در مدیریت کرونا گفت: مهم‌ترین جلوه طرح تحول سلامت که کمک بسیار مهمی برای مدیریت کرونا انجام داد، گسترش تخت‌های بیمارستانی و تخت‌های مراقبت ویژه و بازسازی تخت‌های موجود بود. در مجموع و در هفت سال دولت تدبیر و امید، ۳۶ هزار تخت جدید به ناوگان بیمارستانی اضافه شد که نزدیک به یک سوم تخت‌های بیمارستانی موجود در کشور است.

وی ادامه داد: اگر این تخت‌های بیمارستانی نبود، حتی در این شرایط، برای اداره بیماران کرونایی، مجبور به جابه‌جایی بیمارستانی شدیم. اگر یک دوم تخت‌های آی سی یو یا یک سوم تخت‌های بیمارستانی فعلی نبود، چه فاجعه‌ای رخ می‌داد. این اتفاق در برخی کشور‌های اروپایی رخ داد.

حریرچی بیان کرد: گسترش تخت‌های بیمارستانی در مناطق محروم نیز موثر بود. آنچه کمک کننده بود، گسترش خدمات بهداشتی و نیرو‌های بهداشتی بود. یکی از مناطق گسترش کرونا، مناطق حاشیه شهر‌ها محسوب می‌شود. پایگاه‌های سلامت و نیرو‌های بهداشت در حاشیه شهر‌ها بیشتر شد. در ابتدای طرح تحول سلامت حدود ۴ هزار و ۶۰۰ پزشک در شبکه روستایی داشتیم که بعد از اجرای طرح تحول به نزدیک ۶ هزار و ۸۰۰ نفر رسید.
 
میانگین زمان صرف شده برای ساخت واکسن‌ها 7 سال است!/ گول کاسبان کرونا را نخورید

معاون کل وزارت بهداشت گفت: ترمیم امکانات رادیولوژی و سی تی اسکن در بیمارستان‌های دولتی که در آن زمان به ما حمله می‌شد هم الان نشان دهنده اهمیت موضوع است. بحث کمک کننده دیگر، کاهش پرداختی از جیب مردم به خصوص در بیمارستان‌ها بود. یکی از اثر‌های طرح تحول سلامت، بیمه شدن افراد بود.

وی افزود: یکی از موارد مهم که وزیر بهداشت هم حساسیت دارد این است که به مردم فشار مالی وارد نشود. به دلیل زیرساخت‌های طرح تحول سلامت، از مردم حمایت مالی خوبی شد. هرچند در برخی خدمات سرپایی و دارو‌ها به مردم فشار‌هایی در بیماری کرونا وارد شده است.

حریرچی اظهار کرد: به دلیل تجویز نادرست توسط درمان‌گران یا اصرار همراهان بیمار، دارو‌های چند میلیونی تزریق می‌شود و حتی بیمار ممکن است فوت کند.

وی اظهار کرد: مسافرت‌های غیر ضروری در شهریور اتفاق می‌افتد، اما درخواست ما این است که در این چند روز تعطیلی، سفر را به حداقل برسانیم تا از شیوع ویروس کرونا جلوگیری شود. شهریور ماه آخرین ماه تابستان است و کنکوری‌ها هم ممکن است بعد از برگزاری کنکور به مسافرت بروند و از طرفی مردم در تاسوعا و عاشورا به شهر‌های زادگاه خود می‌روند، اما درخواست ما این است که مردم از سفر رفتن خودداری کنند.

حریرچی درباره نذر خون گفت: امسال در ماه محرم یکی از موضوع‌های مهم بحث نذر خون است. از کسانی که به ویروس کرونا مبتلا شده و بهبود یافته‌اند درخواست می‌کنیم که پلاسما اهدا کنند. برآورد ما این بود که حداقل ۱۰ درصد اهدا کنند که تاکنون فقط دو درصد اهدای پلاسما انجام دادند. سازمان انتقال خون سامانه نوبت دهی اینترنتی برقرار کرده است.

معاون وزیر بهداشت درباره شهدای سلامت بیان کرد: شهدای سلامت چه از پزشکان و چه از پرستاران، تاکنون ۱۶۴ نفر اعلام شده است. شهدای سلامت حق بزرگی بر گردن مردم دارند. زمانی که حتی خانواده‌های بیماران به دلیل احتمال انتقال نمی‌توانستند از بیمار مراقبت کنند، این افراد فداکاری کرده و خودشان را معرض ابتلا به کرونا قرار دادند. روز گذشته متوجه شدیم که دختر هشت ساله دو نفر از اعضای هیات علمی که متخصص قلب و متخصص زنان بودند، به ویروس کرونا مبتلا شده و فوت کرده است.

وی افزود: پزشکان و پرستاران و کادر بهداشت و درمان با فداکاری کار می‌کنند و وظیفه ما این است که خدمات مناسبی به خانواده شهدای سلامت ارائه بدهیم. اگر در جایی کوتاهی انجام شده به این دلیل است که در جبهه‌های متخلفی می‌جنگیم. گاهی پیش می‌آید که فردی در یک استان مشغول به کار بوده و در جایی شهید می‌شود و خانواده او در یک استان دیگر هستند. این مشکلات برطرف خواهد شد.
 
میانگین زمان صرف شده برای ساخت واکسن‌ها 7 سال است!/ گول کاسبان کرونا را نخورید

حریرچی در پاسخ به سوالی درباره پذیرش بیماران در روز‌های تعطیل در بیمارستان‌های خصوصی بیان کرد: بیمارستان‌ها باید در روز‌های تعطیل بیماران اورژانس را پذیرش کنند، اما بیماران غیر اورژانسی (الکتیو) بر اساس نوبت دهی پذیرش می‌شوند.

وی ادامه داد: به دلیل تورم و کاهش نرخ برابری ارز، قدرت خرید مردم به طرز قابل توجهی کاهش یافته و میل به سمت بیمارستان‌های دولتی بیشتر شده است. بیمارستان‌های خصوصی کمک دولتی دریافت نمی‌کنند و با درآمد خودشان باید اداره شوند. درخواست ما از همه کارفرمایان از همه بخش‌ها این است که از هر گونه تعدیل نیرو خودداری کنند تا این شرایط اقتصادی را بگذرانیم.

حریرچی گفت: در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا موضوع برگزاری مراسم محرم مطرح شد. مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا تغییر پیدا نکرده است. مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر ممنوع بودن برگزاری مراسم در محل‌های سربسته است. با اقداماتی مثل حضور مداحان در فضای باز و مدارس نشان دهنده این همراهی است. مقام معظم رهبری هم روز گذشته در این زمینه تشکر و تاکید فرمودند که پروتکل‌های بهداشتی رعایت شود.

وی اظهار کرد: گزارش‌های مختلفی از کشور‌های گوناگون از موارد نزدیک به صفر درصد تا ۳۰ و چند درصد ابتلای مجدد وجود دارد. برخی مقاله‌ها نشان می‌دهد که در شش ماه گذشته حدود ۱۴ درصد افراد مبتلا دوباره مبتلا شده‌اند که درصد قابل توجهی است و در ادامه باید ببینیم آیا تغییر می‌کند یا خیر؟!

معاون کل وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره میزان ابتلای بالای کادر درمان به کرونا در ایران گفت: ایران کشور بسیار بزرگی است و هفدهمین جمعیت جهان را دارد. بعد از چین، اولین کشور بزرگی بودیم که به طور وسیع درگیر ویروس کرونا شدیم. در نتیجه بسیاری از اتفاقات ابتدا در کشور ما اتفاق افتاده و سپس در کشور‌های دیگر بروز می‌یابد. از لحاظ تعداد به میلیون نفر جمعیت، چه در ابتلای جمعیت عادی و چه در کادر پزشکی و پرستاری وضعیت متفاوتی داریم. از نظر ابتلای خالص تعداد ابتلا نسبت به سایر کشور‌ها قابل توجه است.

وی افزود: البته روش اعلام آمار‌ها متفاوت است و اکثر موارد ابتلا در کسانی است که در بخش‌های غیر کرونا مشغول به کار هستند و خدمت رسانی می‌کنند. تعدادی از کادر درمان از خانواده خود مبتلا می‌شوند. تعدادی از ابتلا‌ها در بخش‌های کرونا، تعدادی در بخش‌های غیرکرونا و تعدادی از جامعه اتفاق می‌افتد.

معاون کل وزارت بهداشت درباره خدمات تله مدیسین گفت: خدمات تله مدیسین باید گسترش پیدا کند. بسیاری از رفت و آمد‌های غیر ضروری به دلیل دریافت خدمات پزشکی و آزمایشگاهی است. اصلا نیازی نیست که شخص برای دریافت جواب آزمایش، مسافرت درون شهری انجام بدهد. در اکثر کلانشهرها، عامل سوم و چهارم تردد مردم، دریافت خدمات بهداشتی و درمانی است. باید این رفت و آمد‌ها را هم برای راحتی مردم و هم برای کاهش احتمال ابتلای مردم، کاهش پیدا کند.

وی ادامه داد: خدمات تله مدیسین گسترش پیدا می‌کند و اولویت اصلی با مناطق محروم است. هرچند در شهر‌هایی مثل تهران هم کمک خواهد کرد. تراکم بخش خصوصی در شمال شهر تهران و در مناطق مشخصی است. حتی بیمارستان‌های دولتی هم در مرکز شهر تراکم دارند.

میانگین زمان صرف شده برای ساخت واکسن‌ها 7 سال است!/ گول کاسبان کرونا را نخورید

حریرچی در پاسخ به سوالی درباره روند بیماری ناشی از ویروس کرونا اظهار کرد: روند بیماری کاملا به رفتار اجتماعی و رعایت میزان فاصله گذاری اجتماعی توسط مردم و بخش‌های خدماتی دولتی و خصوصی بستگی دارد. بعد از موج دوم کرونا، با رعایت اصول بهداشتی توانستیم میزان مرگ و میر را بیش از ۴۵ درصد و میزان بستری را حدود ۴۰ درصد کاهش بدهیم. همچنان میزان مرگ و میر و بستری و ابتلا به طور میانگین از اوج در فروردین ماه هم بالاتر است.

وی ادامه داد: کم کم به فصل سرد نزدیک می‌شویم و احتمال ابتلا به کرونا و آنفلوآنزا بالاتر می‌رود. احتمال ابتلا به بیماری‌های منتقله از راه تنفس به این دلیل که مردم در فصل سرد در خانه‌ها با پنجره بسته و تهویه کمتر حضور دارند، بیشتر می‌شود.

معاون وزیر بهداشت گفت: نگران هستیم که مثل سایر کشور‌های نیمکره شمالی دچار ابتلای بیشتری شویم. هرگونه عادی پنداری و عادی سازی رفتار که از داخل خانه شروع می‌شود یا هر رفت و آمد خانگی، احتمال ابتلا به کرونا را بالا می‌برد. یادمان نرود که عامل انتقال ویروس کرونا از ووهان به سایر کشورها، مسافرت بود. عامل انتقال ویروس از شهر‌های اولیه به سایر شهر‌ها فقط مسافرت بود. مسافرت نقش مهمی در انتقال ویروس دارد.

حریرچی گفت: بسیاری از کشور‌ها میلیارد‌ها دلار برای ساخت واکسن هزینه کرده‌اند. سازمان جهانی بهداشت هم اعلام کرده که حتی در صورت تولید واکسن باید رفتار اجتماعی مناسبی داشته باشیم. بهترین واکسن‌هایی که ادعا می‌شود تاثیر ۵۰ تا ۷۰ درصدی دارند، مدت اثر آن‌ها چند ماهه است؛ هم در داخل کشور و هم خارج از کشور برای واکسن کرونا اقدام خواهیم کرد.

وی بیان کرد: در نیمکره جنوبی که در فصل سرما هستند، ابتلا به آنفلوآنزا به طرز قابل توجهی کاهش یافته است. علت آن، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و شست‌وشوی دست و استفاده از ماسک است.

حریرچی گفت: بیماری کرونا نشان داد که ملت‌های مختلف در کشور‌ها باید همکاری بیشتری با هم داشته باشند. برخی فکر می‌کردند با ایجاد یک حصار خودساخته و عقب نگه داشتن ملت‌ها می‌توانند به خوش‌بختی برسند. در حال حاضر بالاترین میزان مرگ و میر در کشور‌های توسعه یافته اتفاق افتاده است. اگر یک کشور دیگر با ویروس کرونا درگیر باشد، هیچ کشور دیگری نمی‌تواند روی آسایش را ببیند. در منطقه ما نیاز به همکاری بیشتری وجود دارد.

وی ادامه داد: مسئولان کشور‌های غربی می‌گویند برای همه کشور‌ها واکسن تهیه می‌کنند و در انتها می‌گویند که ابتدا مردم خودشان در اولویت قرار دارند. یکی از کشور‌های غربی، هفت برابر جمعیت خودش واکسن پیش خرید کرده است.
 
میانگین زمان صرف شده برای ساخت واکسن‌ها 7 سال است!/ گول کاسبان کرونا را نخورید
معاون کل وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره ساخت واکسن کرونا در ایران اظهار کرد: مراحل حیوانی واکسن کرونا در کشور تکمیل شده است. به زودی وارد مرحله انسانی خواهیم شد. البته می‌خواهیم توجه مردم را به این جلب کنیم که متوسط تولید یک واکسن در ۵۰ سال گذشته، هفت سال بوده و برخی واکسن‌های موجود دنیا حتی بیش از ۲۰ سال طول کشیده که تولید شده است.

وی ادامه داد: با وجود تمام اقدامات انجام شده و سرمایه گذاری‌ها، هنوز برای مالاریا و ایدز واکسن نداریم. تصور و انتظاری در مردم به دلیل شرایط سخت فعلی وجود دارد. واکسنی که بتواند زنجیره این بیمار را کامل کنترل کند احتمالا تا دو سال آینده هم در اختیار نخواهد بود. این موضوع مورد تاکید سازمان جهانی بهداشت است. واکسن‌هایی که تاکنون وارد مرحله سوم یا چهارم شده، هیچ یک ادعای تاثیر بیش از ۷۰ درصد ندارند. حتی ادعای تاثیر بیش از یک سال هم ندارند و ایمنی برخی از آن‌ها در حد دو و نیم تا سه ماه است.

حریرچی درباره نظارت بر هیات‌های عزاداری گفت: مهم‌ترین عامل نظارت، مردم و مسئولان برگزاری هیات‌ها هستند که مطمئن هستیم بیشترین میزان رعایت پروتکل‌ها را انجام می‌دهند. سازمان تبلیغات اسلامی هم نقش محوری در این زمینه دارد و نیرو‌های بهداشت محیط هم نظارت خواهند داشت.

وی درباره جهش‌های ژنتیکی ویروس کرونا اظهار کرد: همه ویروس‌ها به طور طبیعی جهش دارند و اکثر واکسن‌ها بر مبنای قسمت خاصی از ویروس است که کمتر تغییر می‌کند. یکی از مشکلات اساسی تولید واکسن همین است. مثل واکسن آنفلوآنزا هر سال دنیا مجبور می‌شود واکسنی را تولید کند که برای ویروس آنفلوآنزای همان سال موثر است. ساخت واکسن آنفلوآنزا در جهان ظرفیت کمی دارد و به طور مثال این ظرفیت حدود ۲۵۰ تا ۳۵۰ میلیون است.

حریرچی در پاسخ به سوال دیگری درباره طرح ترافیک تهران گفت: طرح ترافیک برای کنترل آلودگی هوا و ایجاد نظم در سطح شهر و جلوگیری از تراکم در مرکز شهر بسیار ضروری است. از لحاظ درآمد برای شهرداری حتی چند صدم درصد است. شهرداری تهران و پلیس همکاری خوبی در زمینه لغو طرح ترافیک تهران انجام داده‌اند که تاثیر مثبتی داشت. از لحاظ شیوع بیماری اگر دوباره درخواست کنیم، حتما در یک محیط همکاری برای لغو طرح ترافیک اقدام خواهد شد.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۳
هادی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۳
خوب عزیزم برو به آموزش پرورشیها بگو بجای اینکه یک آموزش مجازی درست و حسابی بزارن دارن دوباره حرف الکی میزنن اخرش هم خودشون توش می مونن.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۳
هواپیمای ماهان چقدر ارز آوری داشت که پروازهاش اون موقع متوقف نمیشد؟
چند سال باید صبر کنیم واکسن بیاد.
ناشناس
|
Sweden
|
۱۷:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۳
همین دو روز پیش نگفتن تاثیری نداره رمدسیویر؟‌حالا شد ۲۰٪‌؟
محسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۳
خیلی ممنون از این همه دلگرمی که دادید که حالا حالا درگیر هستیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۳
لطفا یکی به این دوست پروفسرمون که آمار همه رو در دنیا دلالی می دونه بگه چظور به عد 40% کاهش بستری رسیده؟ آمار ابتلا که همون بالای دو هزار نفر هست و روند بستری هم که افزایشی!
ایشون قبلا فرمودند ماسک بزنید دو هفته ای میاد پایین. 70% هم گفتند دارند ماسک می زنن. جالبه بدونیم طبق آمار خودشون بستری از زمان ماسک زدن از 23000 رسیده به 28000 نفر!

شاید فکر نمیکردند یک روز برسه که معلومات آمار و ریاضی در حد دبیرستان لازم بشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۳
واکسن برادران روس از دو حال خارج نیست

_ یا روسها ۷ سال پیش ویروس کرونا را ساخته اند و منتشر کرده اند
_ یا واکسن روس ها خزعبلاته
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۳
90 درصد از گفت های شما کلا دروغه....وحشتناک تر از ان برخورد سیاسی شما با مسایلی است که اصولا سیاسی نیست...
خويي
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۳
شما كه اين را ميدانيد چرا استفاده از ماسك را اجباري نميكنيد
گرفتار
|
United States of America
|
۲۱:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۳
این آقا همونه که گفت قرنطینه مال قرون‌‌ وسطی است باعث‌شد بیماری در سراسر کشور پخش بشه و‌خودشم‌گرفت! حالا عرضه ندارن واکسن تهیه کنند دارن توجیه میکنند که واکسن خبری نیست!
ایشون اخبار سایر جاهای دنیا را بخوانند. استرالیا قانون واکسن اجباری کرونا را تصویب کرد آلمان برای اول سال ۲۰۲۱‌برای واکسیناسیون داره آماده میشه... بعد این‌میگه ۷ سال طول میکشه! چین‌واکسبناسیون را برای افراد پرخطر شروع کرده!
گیر چه کسانی افتاده ایم؟!!؟
saber
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۳
کاش یکی پیدا بشه اقای حریرچی رو سریع بازنشست کنه
چه خبر؟
|
United States of America
|
۲۳:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۳
از اون‌ چند هزار قرصهای فاوی پرایور خارجی که همون اول دستور دادین از بیمارستان مسیح دانشوری جمع کنند و باعث‌مرگ عده ی زیادی شدیدچه خبر ؟ برای خودتون نگه داشتین؟
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟