به گزارش «تابناک»، دکتر محسن رضایی در برنامه رادیویی شبکه معارف صدا، با تبیین دیدگاههای فرهنگی خود، ضعف اخلاقی حاکمان را مهمترین دلیل انحطاط جوامع بشری دانست.
بنا بر این گزارش، رضایی در پاسخ به این پرسش که دولت وی چه برنامه ای در ارتباط با همسویی نهادهای متنوع فرهنگی کشور دارد، گفت: تقریبا از سی نهاد فرهنگی، پانزده مجموعه تحت نظر مقام معظم رهبری و بقیه در اختیار دولت است. رئیسجمهور اختیارات گستردهای در بعد فرهنگ دارد، زیرا رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی است که حتی میتواند قانون وضع کند و از طرفی بوجه کشور در اختیار وی است.
وی تصریح کرد: متأسفانه، دولتهای پیشین به فرهنگ بی توجه بوده و رؤسای جمهور گذشته امر فرهنگ را رها کرده بودند و البته همواره مقام معظم رهبری به آنان تذکر میدادند.
علت آن بود که رؤسای جمهور گذشته نیروهای چشمگیری نداشتند و هیچ کدام ایده کارگشای فرهنگی تولید نکردند.
نامزد دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: من ایدههایی در زمینه اصلاح فرهنگی با فعال کردن شورای عالی انقلاب فرهنگی با همه ظرفیتها را دارم و سعی میکنم که دولت من در عرصه فرهنگی موفق باشد.
رضایی در پاسخ به این که چه برنامههایی برای اشاعه فضایل اخلاقی در جامعه دارد، گفت: در فرهنگ اسلامی به این مسأله اشاره شده است که دو قشر دولتمردان و علما اخلاق جامعه را میسازند. اگر دولتمردان الزام عملی به اسلام نداشته باشند، جامعه از فضایل اخلاقی تهی خواهد شد. اگر متکبر باشند و مردم را تحقیر کنند، بازتاب آن به جامعه وارد خواهد شد و در سطح لایههای گوناگون اشاعه مییابد و باعث فروپاشی اخلاقی کشور میشود.
وی اظهار داشت: من یک بازنگری جدی در اخلاق دولتمردان انجام میدهم. هیأت دولت را وادار میکنم تا تحمل پذیری خود را با تواضع به مردم افزایش دهد. اصلاحات باید از بالا آغاز شود و در همه دولت اشاعه کند. در دنیا روش جدیدی تعریف شده که در آن برای هر سازمانی یک اخلاقی را تعریف میکنند و آن را به افراد آموزش میدهند، من از شیوههای جدید استفاده خواهم کرد و به اندازه کافی در متون اسلامی نیز دارای منابع هستیم و اخلاق را میتوانیم گسترش دهیم.
نامزد دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این پرسش که آیا به راهکارهای فرهنگی در راستای حل مشکلات اقتصادی اعتقاد دارید، گفت: در اوایل جنگ که عراق بخشی از ایران را اشغال کرد، نیروهای تحت اختیار بنی صدر در راندن متجاوزان موفق نبودند، زیرا از بعد فرهنگی خارج بودند، اما نسل بعدی که روی صحنه آمدند، محیط خشن جنگ را جهادی کردند و بعد انسانی به آن بخشیدند که بعد ما شاهد شکوفایی در پیروزی و پیشرفت بودیم.
چرا ما نگاه خود را به زندگی فرهنگی نمیکنیم؟ چرا ما نابودی فقر و بیکاری و گرانی در جامعه را کمتر از آزادی خرمشهر میدانیم؟ اگر آن یک جهاد است، چرا به شکل فرهنگی نگاه نمیکنیم؟ چرا کار نباید برای خدا باشد و در محیطهای اداری و فرهنگی اجرایی شود؟
رضایی افزود: ما میخواهیم ادبیات اول انقلاب را به کشور برگردانیم؛ هدف ما پیاده کردن این فرهنگ است. ما میخواهیم فرهنگی را پیاده کنیم که کارکنان دولت با وضو وارد اداره شوند و طلبکارانه و با تکبر با مردم برخورد نکرده و ارباب رجوع را بنده خدا بدانند. ما باید ادبیات فرهنگی دولتمردان را عوض کنیم. انقلاب اقتصادی ما بدون تحول فرهنگی میسر نیست. زیرا نظام ما باید نسبت به عدالت تصویر مارکسیستی نداشته باشد، بلکه برداشت آن اسلامی باشد. توسعه بدون تحول فرهنگی میسر نیست، برای همین، بر این باورم که در کنار انقلاب اقتصادی تحول فرهنگی باید پدید بیاید.
وی اظهار داشت: زهد را نباید با فقر یکسان دانست. زاهد واقعی کسی است که در عین داشتن ثروت فراوان سادهزیست باشد.
رضایی در پاسخ به این که سیاستهای دولت شما درباره تولید و توزیع و برنامه ریزی در امر نشر و کتاب چگونه است، گفت: در دولت ما اصولا امور به فرهنگیان سپرده میشود که باید افراد غیر دولتی باشند، دولت باید نظارت و هدایت را ایفا کند. حتی ممیزی کتاب را نیز به صنف نشر خواهیم داد، البته ما بر آن نظارت خواهیم کرد تا مسأله نشر به حالت اقتصادی خود برگردد.
نامزد دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این پرسش که وضعیت سینمای ایران را چگونه ارزیابی کرده و چه انتظارات و برنامههایی در این زمینه دارید، گفت: وضعیت سینمای ایران افت مشهودی داشته است. در گذشته و در سال حدود 70 - 60 فیلم درست میشد که اینک رشد آن تقلیل پیدا کرده است. تهیه کنندگان فیلم با مشکلات فراوانی روبهرو هستند که از آن جمله رعایت نکردن قانون کپی رایت و تکثیر سی دیهاست.
بازاریابی خوبی برای فیلمهای ایرانی انجام نمیشود. در دولت من مشاوران سینمایی رئیسجمهور تقویت خواهند شد و سینمای ایران از مظلومیت خارج شده تا به رشد خود برسد.
رضایی گفت: ما در زمینه فروش فیلمهای خود به جهان اسلام اقدام خواهیم کرد و در تعامل هنری میان فیلمسازان ایران و کشورهای دیگر و گسترش سالنهای سینما در ایران اقدام میکنیم.
وی در پاسخ به این که نگاه شما به آموزش و پرورش چیست، گفت: مسأله آموزش و پرورش از ارکان مهم توسعه در کشورهای توسعه یافته نظیر آمریکاست. در ایران حجم فراوان دروس توان معلم و شاگرد را تضعیف کرده است. مسأله بعدی معیشت معلمان است که سال گذشته حدود شش هزار میلیارد کسر بودجه داشتیم که بخشی از آن توسط صندوق ذخیره ارزی حل شد.
نامزد دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: ما اداره 50 درصد از مدارس را به فرهنگیان واگذار میکنیم البته هزینهها را دولت بر پایه نرمی که در مدارس غیر انتفاعی وجود دارد، تنظیم میکند که هم دولت بهرهمند شود و هم فرهنگیان و هم اینکه صرفه جویی صورت گیرد. آموزش و پرورش در ایران همچنان در مدل 60 - 50 سال قبل حرکت میکند و دنبال توسعه و جامعه پذیری نیست. ما با تدوین نقشه مهندسی کشور و نهایی سازی آن برنامههای اجرایی آن را تدوین کرده و زمینه معیشت معلمان را فراهم خواهیم کرد.
رضایی در پاسخ به این پرسش که چه دیدگاهی درباره تاثیر قدرت فرهنگی جمهوری اسلامی در تدوین سیاست خارجی دارد، گفت: صدور انقلاب در سالهای اول انقلاب بر پایه صدور اسلحه نبود بلکه بر پایه صدور فرهنگ و ادبیات انقلاب و آگاهیهای مردم و بیداری آنان استوار بود.
وی گفت: انقلاب ما در مباحث دینی و فرهنگی و مذهبی و فلسفی دارای بحثها و مقولات مهم فرهنگی است که باید از آن در تعامل فرهنگی استفاده کرد؛ یعنی آنکه در صورتی که نفوذ فرهنگی پیدا کنیم قدرت جمهوری اسلامی افزایش مییابد. ما مسأله ایرانگردی و جهانگردی را توسعه خواهیم داد و ایران را تبدیل به یک دانشگاه فرهنگی برای بازدیدکنندگان خارجی و مردم ایران خواهیم کرد.
رضایی در پاسخ به این پرسش که سادهزیستی مسئولان چگونه میتواند اجرا شود، گفت: باید با نظر اسلام به سوی زهد حرکت کرد. اسلام میگوید که دنیا را داشته باشید، اما دنیا شما را نداشته باشد. در عین حال که سادهزیست هستید، میلیاردها تومان پول داشته باشید و ثروت تولید کنید ولی زندگی ساده داشته باشید. این به معنای آن نیست که به مردم بگویید دنبال ثروت نروند. اگر فردی این را بگوید میخواهد جمهوری اسلامی را نابود کند، زیرا هدفش آن است که اغنیا از طبقه بی دین و فقرا از دینداران تشکیل شده باشند که من در دولت خود با برداشتهای انحرافی زهد و سادهزیستی مبارزه خواهم کرد.
منبع: ایرنا