هرچند بازتاب سفر اخیر رجب طیب اردوغان به ایران و سفر معاون اول رئیسجمهور کشورمان به چین، بیشتر از نگاه سیاسی مورد توجه رسانهها و افکار عمومی قرار گرفت، با نگاهی به بعد اقتصادی این مراودات دیپلماتیک، نشانههای امیدوار کنندهای از تحولات جدید در روابط دوجانبه ایران با ترکیه و چین میتوان دید.
به گزارش خبرنگار «تابناک»، با سفر رحیمی، معاون اول رئیسجمهور به پکن و از سوی دیگر، سفر رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه به تهران در روزهای گذشته و انعقاد مبادله نامههایی در چین و ایران گامهای بلندی در اقتصاد ایران برداشته شد.
در مبادله نامههایی که بین نخست وزیر چین و رحیمی به امضا رسید، طرف چینی قول داد که در سیاستهایش مبنی بر صادرات محصولاتی با کیفیت پایین به ایران جلوگیری کرده و همچنین بر حجم سرمایهگذاریهای اقتصادی چین در ایران بیفزاید.
از سوی دیگر، در سفر اردوغان به تهران نیز بیش از سی توافقنامه به امضا رسید.
بر پایه توافقات انجام گرفته در آیندهای نزدیک، حجم مبادلات ایران و ترکیه به سی میلیارد دلار در سال خواهد رسید. همچنین ترکها موافقت کردند که گاز ایران از راه ترکیه به اروپا و به ویژه سوئیس صادر شود.
این توافق در حالی صورت پذیرفت که اکنون 50 درصد ظرفیت لوله گاز ایران به ترکیه در این کشور مصرف شده و 50 درصد دیگر از ظرفیت این خط لوله انرژی خالی مانده است که با توافقات جدید برای فرستادن گاز ایران به اروپا استفاده خواهد شد؛ موضوعی که تا پیش از این با مخالفت ترکها روبهرو شده بود.
به نظر میرسد، توافقنامههای امضا شده میان اردوغان و رحیمی، وضعیت تجاری ایران و ترکیه را در سطح جدیدی گسترش خواهد داد.
با توجه به این دو گام مهم اقتصادی ایران در توافق با ترکیه و چین، پیش بینی میشود، در سالهای آینده حجم چشمگیری از سرمایهگذاریها در ایران افزایش یابد و تجارت ایران رشد مناسبی داشته باشد؛ البته نباید از نظر دور داشت، هرچند دست یافتن به چنین توافقاتی برای اقتصاد ایران ارزشمند است، مهمتر از آن، ایجاد شرایطی برای تحقق و اجرایی شدن توافقات انجام گرفته است.