اعتراضات به دیکتاتور در حال سقوط لیبی باعث شده تا بار دیگر پرونده ناپدید شدن امام موسی صدر رهبر ایرانی شیعیان لبنان مطرح شود و حتی برخی رسانهها از زنده بودن وی خبر دهند.
بعد از ظهر یک روز سرد زمستانی در ماموریتی غیرکاری بر آن شدم خود را به مراسم بزرگداشت «سید صدر الدین صدر» پدر امام موسی صدر برسانم. طبقه همکف ساختمانی کوچک در تهران بزرگ که موسسه تحقیقاتی امام صدر نام گرفته، محل برگزاری مراسم بود.
زمانی که به این محفل ویژه رسیدم حجت الاسلام «باقر خسروشاهی» صحبت میکرد، درباره پدر امام و میگفت از خاطراتش با خانواده صدر. در مراسم بزرگداشت علاوه بر «سید علی صدر» تنها برادر در قید حیات امام که دو سال از وی بزرگتر است، چند تن از خواهران مکرمه وی و نوههای آیت الله صدر الدین صدر حضور داشتند. فضا کمی سنگین بود.
به خوبی حس میکردم کسانی که اطرافم نشستهاند 32 سال برادر عزیز خود را ندیدهاند. آن هم برادری که غریبهها هم عاشق خصالش شدهاند چه رسد به نزدیکان و اهل خانواده.
در اثنای مراسم بزرگداشت فایلی صوتی از امام موسی صدر پخش شد که در آن از عشق خود به پدر میگفت. پس از حجت الاسلام خسروشاهی، آقای ایزدی که دائره المعارفی از خاندان صدر بود پشت تریبون قرار گرفت.
دقایقی بعد مراسم تمام شد و تقریبا تمام خبرنگاران و حضار رفتند. من ماندم و تعداد دیگر از حاضران. در گوشهای از سالن پیرمردی موقر با چهرهای خسته نشسته بود. از همه حاضران در مراسم مسن تر به نظر میرسید.
با پرس و جو از برخی حاضران متوجه شدم در کنار برادر بزرگتر امام موسی صدر و در واقع تنها برادر در قید حیات وی حضور دارم. جذبهای دلنشین داشت و چهرهای همچون امام صدر.
پس از معرفی خود و اینکه خبرنگار خبرگزاری مهر هستم، مصاحبه آغاز شد، پرسیدم:با توجه به اعلان خبر محاکمه قذافی و دیگر عاملان پرونده ربودن امام موسی صدر در روز چهارم مارس آتی در لبنان، پیشرفت این مسئله را چگونه ارزیابی میکنید؟- بازپرسی و مقامات قضایی لبنان اعلام کردهاند که تمام این عده 24 نفر هستند که همگی مجرم شناخته شدهاند و آنها را به دادگاه احضار خواهند کرد.
آیا قذافی هم جزو این 24 نفر است؟- بله البته، اما تاکنون دستگاه قضایی لبنان اسامی این افراد را اعلام نکرده است. آنان تاکید کردهاند که اسامی این مجرمان بعدا اعلام خواهد شد تا مقدمات حضورشان در دادگاه فراهم شود.
آیا شما به عنوان برادر امام برگزاری این دادگاه را در روشن شدن زوایای تاریک مسئله ناپدیدشدن ایشان و همراهانش موثر میدانید؟- اظهارنظر در این باره کمی زود است. من هم اکنون نمیتوانم در این مسئله صحبتی مطرح کنم.
آیا از تلاشهای ایران در زمینه اطلاع از سرنوشت برادر گرامیتان رضایت دارید؟- خوب آنان هر چه در توان داشتهاند ارائه کردهاند.
حاج آقا یک سوال تقریبا خصوصی دارم، در این روزها آیا یاد برادر میکنید؟- در این روزها خیلی زیاد یاد برادرم میافتم. برایش دعا میکنم که به حق محمد (ص) گرفتاریش رفع شود. مطمئن نیستیم که او زنده است یا نه. اما دعا میکنم بتوانیم دوباره او را ببینیم.
ببخشید این سوال را مطرح میکنم اما میخواهم بدانم وقتی به یاد برادر گرامیتان میافتید چگونه ایشان را یاد میکنید؟- بله اما نمیتوانم جزئیات آن را به شما بگویم.
در گفتوگو با برادر زاده امام موسی صدر نیز متوجه شدم دولت در سالهای اخیر تلاشی قابل توجهی در راستای کسب اطلاع از سرنوشت امام نداشته است. امید است در این روزها که دیکتاتور جنایتکار لیبی در آخرین روزهای حکومت ننگین خود قرار دارد تلاشهای مقامات ایران به صورت رسمی و غیر رسمی درباره اطلاع از سرنوشت آن امام عزیز که گفته میشود همچنان در قید حیات است جدی تر دنبال شود. چشم انتظاران امام موسی صدر به جای سخنرانیهای امید بخش احتیاج به اقدامات عملی و کارساز دارند.
بزرگداشت پنجاه و هفتمین سالگرد درگذشت آیتالله سید صدرالدین صدر (ره) اخیرا به همت موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر برگزار شد. در این مراسم حجت الاسلام باقر خسروشاهی و حمید قزوینی درباره سیره و سرگذشت آیت الله صدر سخنرانی کردند.
امام موسی صدر 9 شهریور سال 1357 در سفر به لیبی و هنگام ترک این کشور به مقصد ایتالیا ناپدید شد. اسناد معتبر نشان میدهد امام موسی صدر هرگز سوار هواپیمایی که به مقصد ایتالیا پرواز میکرده نشده است. امام صدر را در این سفر شیخ «محمد یعقوب» و «عباس بدرالدین» (روزنامه نگار لبنانی) همراهی میکردند.
چندی پیش پسر امام موسی صدر که پدرش 32 سال پیش سفر بی بازگشتی به لیبی داشت، تاکید کرد: پدرم و همراهان وی همچنان زندهاند و در لیبی بسر میبرند.
خاطرنشان میشود تحولات اخیر در لیبی که با اعتراضات شدید مردمی علیه معمر قذافی ادامه دارد، پرونده ناپدیدشدن امام موسی صدر را وارد مراحل تازهای کرده است. بر این اساس، برخی منابع موثق روز گذشته از زنده بودن این عالم عالیقدر جهان اسلام و حضور وی در زندانی در لیبی خبر دادند.اما در مقابل برخی گزارشها از خروج امام موسی صدر به وسیله یک هواپیمای کوچک از این کشور به مقصدی نامشخص حکایت دارد.
منبع: مهرگفتوگو از: محمدعلی تخت رونده