سرویس فرهنگی ـ مسدود شدن غرفه کشورمان در نمايشگاه فرانکفورت و واکنشهاي پس از آن از جمله واکنش تند سفير ايران در آلمان و پاسخ احساسي معاون فرهنگي وزير ارشاد، ضمن حساسيت نمايندگان مجلس و طرح سوال از وزير، شخص وزير را هم به واکنش واداشت.
به گزارش «تابناک»، اظهارات احساسي و شعاري بهمن دري، معاون وزير ارشاد درباره کمکاري و بي اعتنايي به بسته شدن غرفه کشورمان در نمايشگاه معتبر فرانکفورت که در
گزارش ديروز تابناک هم منعکس شد و بازتابهاي فراواني داشت، همچنان در بالاترین اخبار فرهنگي است.
بنا بر اطلاعات خبرنگار ما و با وجود ادعاي معاون وزير درباره برخورد غير فرهنگي سفارت آلمان در صدور رواديد، اصولا درخواستي براي حضور در اين نمايشگاه در کار نبوده و اين حضور نداشتن و مسدود شدن غرفه، کمکاري محض گزارش شده است.
با اين حال و پس از گزارش ديروز «تابناک»، رسانههاي ديگر نيز با جديت بيشتري اين موضوع را پيگيري کردند، به گونهای که شخص وزير نيز به اين اخبار واکنش نشان داد و در گفتوگو با فارس در حاشیه رونمایی از دو نمایه مؤسسه نمایه در جمع خبرنگاران درباره اظهارات بهمن دری، معاون فرهنگی وزیر ارشاد و اینکه وی گفته بود، عدم حضور ایران در نمایشگاه فرانکفورت به سود کشور ایران شد، گفت: این مسأله تا این اندازه جنجال برانگیز نیست که شما به آن دامن میزنید. این موضوع پیشتر توضیح داده شده که حضور ناشرین بخش خصوصی و دولتی در این نمایشگاه به مانند هر سال بوده و این گونه نبوده که ایران در این نمایشگاه شرکت نداشته است.
حسینی ادامه داد: قرار بود در نمایشگاه فرانکفورت، چند تن از مدیران شرکت کنند که تنها این امر انجام نشد و فاجعهای رخ نداده که تا این حد مهم جلوه داده میشود.
وزیر ارشاد در واکنش به سخنان بهمن دری افزود: نمایشگاه کتاب فرانکفورت برای ما مهم است و آقای بهمن دری چنین حرفی را نگفته است. در هر حا،ل اینکه به مانند هر سال ناشرین در این نمایشگاه حضور داشتند، اتفاق خاصی هم نیست؛ اما تنها چند تن از مدیران نتوانستند به نمایشگاه بروند.
پیش از این، بهمن دری در واکنش به انتقادات درباره مسدود شدن غرفه ایران در نمایشگاه فرانکفورت گفته بود: بر خلاف گفته سفیر کشورمان در آلمان، نمایشگاه کتاب فرانکفورت را بزرگترین و استثناییترین واقعه فرهنگی نمیدانیم، چرا که باید هر رخداد فرهنگی را در حد و اندازه آن ارزیابی کرد و بنا بر دستاوردهای آن برای کشور، مورد قضاوت قرار داد.
به اعتقاد آقای معاون، بسته شدن غرفه ایران ـ صرف نظر از اینکه متعلق به اتحادیه ناشران هم باشد ـ در نوع خود تبدیل به فرصت و پیامی رسا به نفع ایران شد و از حضور عادی ایران نیز به مراتب تأثیرگذارتر بود و ناخواسته این موضوع گواهی شد، بر این ادعا که غرب حتی دیدگاههای فرهنگی ایران اسلامی را تحمل نمیکند.
بنا بر اين گزارش، حداد عادل، علي مطهري و ستار هدايتخواه نيز به اين بي توجهي فرهنگي واکنش نشان دادند.
رييس کميسيون فرهنگي مجلس درباره حضور نداشتن ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت آلمان گفت: باید توضیح این موضوع را از وزیر ارشاد بپرسید.
حداد عادل درباره حضور سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که قرار است هفته آینده در مجلس شورای اسلامی حاضر و اینکه آیا باید درباره عدم حضور ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت به مجلس توضیحاتی دهد، گفت: وزیر ارشاد هفته آینده به صحن مجلس میآید و در یک جلسهای نمایندگان هم نکاتی دارند که آقای حسینی درباره آن توضیح خواهد داد. نخست باید توضیحات وزیر ارشاد را بشنویم و پس از آن بررسی آغاز میشود. نمایندگان در این راستا، حساس هستند و میخواهند علت این موضوع را بدانند. از این روی، پس از اینکه نظر وزیر را بشنویم، اظهار نظر خواهیم کرد.
علي مطهري اما نکات ديگري را هم ميافزاید: اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس در نشست غیرعلنی اول آبان ماه از وزیر ارشاد درباره مسأله ممیزی کتاب و حضور نیافتن ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت سؤال خواهند کرد.
علی مطهری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شواری اسلامی درباره مسدود شدن غرفه ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت و مطالبی که از سوی مسئولان فرهنگی کشورمان در این باره مطرح شده است، به خبرنگار مهر گفت: کمیسیون فرهنگی، سؤال از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را در دستور کار جلسه غیرعلنی خود در تاریخ یکشنبه هفته آینده اول آبان ماه قرار داده است.
وی ادامه داد: من شخصاً مواردی چون ممیزی کتاب، مسائلی از سینما، اجرا نشدن قانون منع استفاده از الفاظ بیگانه را در نظر داشتم که مسأله حضور نیافتن ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت و غرفهای که به نام ایران بوده، ولی مسدود شده است، به سؤالاتم از وزیر ارشاد اضافه شد.
شصت و سومین نمایشگاه کتاب فرانکفورت، در حالی یکشنبه 24 مهر ماه به کار خود پایان داد که غرفهای که به متعلق به ایران بود، به دلایلی افتتاح نشد، بلکه بسته شد. در پیگیریهای متعدد از مقامات مسئول کشورمان، بهمن درّی، معاون فرهنگی وزارت ارشاد، مستقیم پاسخگوی رسانهها نبود و تنها با انتشار بیانیهای مسدود شدن غرفه ایران در نمایشگاه فرانکفورت را از حضور ما تأثیرگذارتر دانست.
اما وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد که غرفه اجاره کرده بودیم، ولی چون سفارت آلمان به هیأت رسمی کشورمان ویزا نداد، در نتیجه کسی برای افتتاح غرفه به آلمان نرفت.
البته از سوی مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی وابسته به وزارت ارشاد که متولی ساماندهی و برنامهریزی برای حضور ایران در نمایشگاههای بینالمللی است، به طور شفاف مشخص نمیشود که آیا این غرفه رزرو شده بوده است یا خیر؟ آیا مبلغی به حساب نمایشگاه فرانکفورت واریز شده است؟ اگر شده، چه مبلغی است و حال چه خسارتی لازم است برای این حضور نیافتن پرداخت شود؟
البته برخی شنیدهها حاکی از آن است که شصت هزار یورو برای شرکت ایران در نمایشگاه فرانکفورت هزینه شده و حال قرار است، هیأتی برای مذاکره برای منتفی شدن پرداخت جریمه راهی آلمان شود.
بنا بر اين گزارش، امیرشهریار امینیان، مدیر پژوهشگاه اندیشهورزان و مسئول انتشارات اندیشهورزان که در نمايشگاه امسال فرانکفورت حاضر شده بود، با بیان اینکه ناشران «روایت فتح، ساقی و اندیشهورزان» برای نخستین بار در فرانکفورت حاضر شدند و به عنوان بخش خصوصی حامل فرهنگ انقلاب اسلامی بودند، به خبرنگار فارس گفت: مواضع معاونت فرهنگی ارشاد جای تأسف دارد و این ناشران انتظار داشتند که معاونت فرهنگی ارشاد واکنشهای مناسبتری داشته باشد و دستکم عزیزانی که متولی امور فرهنگ هستند، نسبت به این موضوع اعلام موضع کنند تا موجب دلگرمی بیشتر ناشران در فضایی باشند که معاندان به دنبال بهرهبرداری آن هستند.
امینیان با اشاره به بازتاب منفی و البته گسترده مسدود شدن غرفه ایران در رسانهها گفت: حداقل این بود که اگر بنا نداشتیم به نام ایران حاضر شویم، جا رزرو نمیکردیم تا تبلیغات مسموم علیه ایران انجام نمیدادند و بر این اتفاق مانور تبلیغاتی نمیدادند.
وی افزود: البته آنها که اعتراض و هتاکی کردند، تعداد زیادی نبودند و افراد مفلوکی بودند که به دنبال حرکتهای مذبوحانه این چنین بودند و اگر ایران حضور جدی میداشت، چنین اتفاقی نمیافتاد.
اخبار دريافتي «تابناک» حاکي از آن است، اختلافات شديد معاونت فرهنگي ارشاد با مؤسسه نمايشگاههاي فرهنگي و پرداخت نکردن هزينههاي اين مؤسسه از آغاز سال، نبود مدير جديد و اختلافات شخصي، از جمله مهمترين دلايل اين رويداد تلخ فرهنگي در عرصه بينالمللي است.
گفتنی است، معاون فرهنگي وزير ارشاد، در ماههاي اخير پروژههاي بسياري را بدون دليل معطل نگه داشته که تنها منتظر يک امضاي اوست، حال آن که در گفتوگوهاي تنظيم شده از سوي ارشاد و ارسالي به رسانهها، او دوران مديريت خود را درخشان ترين دوران فرهنگي وزارت ارشاد در برخي حوزهها نام برده است.
با وجود همه اين اخبار، هنوز هيچ واکنشي از سوي معاون وزير به اخبار و گزارشهای منتشره درباره نمايشگاه فرانکفورت بازتاب داده نشده است.