حذف دختران در ۷۷ رشته دانشگاهی

کد خبر: ۲۶۴۱۴۱
|
۱۹ مرداد ۱۳۹۱ - ۰۹:۱۳ 09 August 2012
|
49387 بازدید
|
جام جم آنلاین نوشت: بیش از یک سال از نامه رسمی رییس‌جمهور به وزیر علوم درباره مخالفت با تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌ها می‌گذرد، اما حالا مسئولان ۳۶ دانشگاه کشور بر خلاف موضع رئیس‌جمهور، اعلام کرده‌اند که در جریان کنکور امسال، از بین دختران کنکوری دانشجو نمی‌پذیرند. با بالا گرفتن دامنه نارضایتی‌های بسیاری از داوطلبان کنکور، خیلی‌ها منتظر اعلام موضع وزارت علوم درخصوص حذف جنسیتی برخی از رشته‌های کنکور ۹۱ بودند.

احمدی‌نژاد در آن نامه رسمی به‌ صراحت عنوان کرده بود؛ «شنیده شده است که در برخی دانشگاه‌ها، رشته‌ها و کلاس‌های تک‌جنسیتی بدون لحاظ تبعات اعمال می‌گردد. ضروری است فوری از این اقدامات سطحی و غیرعالمانه جلوگیری شود»؛ اما حالا در دفترچه انتخاب رشته کنکور امسال، وضع به‌ گونه‌ای است که دختران کنکوری تنها به دلیل جنسیتشان نمی‌توانند در ۷۷ رشته مقطع کار‌شناسی به دانشگاه‌ها راه یابند.

هرچند در کنکور سال گذشته هم دو رشته تحصیلی از ظرفیت پذیرش دختران حذف شده بود، اما امسال حتی رشته‌هایی چون حسابداری، علوم تربیتی و راهنمایی و مشاوره ـ که تحصیل در این رشته‌ها ربطی به جنسیت متقاضی ندارد ـ از تیغ تیز حذف جنسیتی در امان نمانده‌اند.

وزارت علوم: ما مسئول نیستیم

با بالا گرفتن دامنه نارضایتی‌های بسیاری از داوطلبان کنکور، خیلی‌ها منتظر اعلام موضع وزارت علوم درخصوص حذف جنسیتی برخی از رشته‌های کنکور ۹۱ بودند.

در حالی که ابتدا مسئولان وزارت علوم نسبت به این موضوع واکنش اعتراضی نشان دادند و حتی وزارت علوم در مکاتبه با این مراکز آموزش عالی، خواستار توضیح دانشگاه‌ها درباره دلایل این اقدام اخیر شد، اما ابوالفضل حسنی، مدیرکل شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم در همین رابطه به مهر اعلام کرد: شورای گسترش آموزش عالی، هیچ گونه دخالتی در درج ظرفیت پذیرش دانشجو برای دانشگاه‌ها در پورتال سازمان سنجش ندارد.

این مقام مسئول در وزارت علوم با صراحت عنوان کرد: امکان برگزاری کلاس‌های خاص به صورت مجزا برای دختران و پسران و همچنین میزان ظرفیت پذیرش دختر و پسر به‌عهده خود دانشگاه‌های پذیرنده است.

حال با توجه به مواضع کج‌دار و مریز وزارت علوم در موضوع حذف جنسیتی رشته‌ها، این سوال پیش می‌آید، چرا در حالی که این وزارتخانه مسئول مستقیم نظارت بر فرآیند آموزش عالی در تمام دانشگاه‌های کشور است، اما هم‌اکنون وزارت علوم نسبت به تفکیک جنسیتی دانشگاه‌ها از خود سلب مسئولیت می‌کند؟

دلایل مبهم دانشگاه‌ها برای حذف جنسیتی رشته‌ها

در شرایطی که در کنکور امسال، حتی رشته‌هایی مثل حسابداری و شیمی محض هم قربانی حذف جنسیتی شده‌اند، مسئولان برخی از دانشگاه‌ها در اظهارنظرهایی متفاوت به توضیح این تصمیم تازه خود پرداخته‌اند؛ توضیحاتی که البته بیشتر از آنکه به‌ دلایل منطقی این موضوع اشاره کند، به دلیل‌تراشی‌ها و بازی با کلمات شباهت دارد.

به ‌طور مثال، محمد حسین رامشت، رییس دانشگاه اصفهان در این باره می‌گوید: در بررسی که صورت گرفت مشخص شد ۹۸ درصد خانم‌های فارغ‌التحصیل رشته معدن در این رشته مشغول به کار نیستند؛ این در حالی است که هزینه‌ای که در دوره دانشجویی صرف دانشجو می‌شود، باید بازگشت داشته باشد؛ بنابراین، نیاز است که پذیرش رشته‌ها ساماندهی شود.

حسن زمانیان، رییس دانشگاه لرستان نیز بر این باور است: برخی رشته‌ها ماهیت مردانه دارند و باید مرد پذیرش کرد، مانند رشته دامپزشکی که ماهیت آن‌ها مردانه است و نیاز است که هر ساعت از شبانه‌روز برای کار دامپزشکی در روستا حاضر شد و این کار از عهده مردان برمی‌آید.

این در حالی است که از ابتدای تشکیل این رشته‌ها در دانشگاه‌های کشور، پذیرش دختران در این رشته‌ها پیش‌بینی شده بود و نمی‌توان پذیرفت که پس از چند دهه، ناگهان رؤسای دانشگاه‌ها متوجه شده‌اند این رشته‌ها به درد دختران نمی‌خورد.

زمانیان عنوان می‌کند که صفر کردن پذیرش دختران یا پسران در برخی رشته‌ها، حاکی از ساماندهی کردن پذیرش‌هاست، نه حذف آن و این در واقع بیشتر شبیه به بازی با کلمات است.

رییس دانشگاه صنعت نفت هم با بیان اینکه این دانشگاه دیگر دانشجوی دختر پذیرش نخواهد کرد، تأکید می‌کند: سختی شرایط کار و نبود نیاز فعلی وزارت نفت، منجر به حذف پذیرش دانشجویان دختر در مقطع کار‌شناسی شده است.

غلامرضا راشد خاطرنشان می‌کند: البته در سال‌های پیش هم تنها ۱۰درصد پذیرش به دانشجویان دختر اختصاص پیدا می‌کرد؛ یعنی از ۳۰ نفر تنها سه نفر دانشجوی دختر (در دانشگاه صنعت نفت) پذیرش می‌شد.

دانشگاه محقق‌اردبیلی هم از جمله دانشگاه‌هایی است که در جریان کنکور امسال، رکورددار حذف جنسیتی در ۲۴ رشته دانشگاهی است.

مسعود گنجی، رییس این دانشگاه می‌گوید: پذیرش دانشجویان دختر در این رشته‌ها حذف نشده است؛ پذیرش در دانشگاه محقق ‌اردبیلی دوظرفیتی شده است، به این گونه که اگر دو روان‌شناسی عمومی و بالینی در دانشگاه تدریس می‌شود، مهر ماه یکی از این روان‌شناسی‌ها به دانشجویان دختر و یکی به دانشجویان پسر اختصاص داده می‌شود و در بهمن ‌ماه پذیرش بالعکس خواهد بود.

در هر حال با وجود اعتراض‌های ادامه‌دار بسیاری از داوطلبان دختر کنکور نسبت به روند بی‌سابقه تفکیک جنسیتی رشته‌ها، همچنان این وضع تغییر نکرده است و شاید اگر در ‌‌نهایت این مشکل در کنکور ۹۱ حل نشود، آنگاه بتوان آزمون سراسری امسال را جنسیتی‌ترین کنکور تاریخ نظام آموزشی کشور دانست.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۶۶۲
انتشار یافته: ۷۰
اکبر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
این دلایل واقعاً درست نیست به نظر میرسه که دارن نشون میدن مشکل آنها جنسیت آنها است
پاسخ ها
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
تو رشته هایی مثل حسابداری حق با دختراست . اما در مورد رشته هایی مثل مهندسی معدن و نفت حق با دانشگاه است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
شب میخوابن صبح تصمیم میگیرن
یک نسل هم باید بسوزه از این تصمیمهای من درآوردی!
همه دنیا رو به پیشرفته ما داریم پسرفت میکنیم به اروپای قرن 16 که دختران را به دانشگاه راه نمیدادن
پاسخ ها
م
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
شما چه میدونید نسل سوخته چیه.
من 8-9 سال پیش کنکور دادم
اون زمان سر قبولی تو دانشگاه آزادای شهرستان ها هم رقابت بود و سراسری هم مثل الان ظرفیت نداشت که امسال حتی همه رو مجاز کردند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
تا امروز با اين دست اقدامات فساد را كاهش داديم، لابد من بعد از اين هم كاهش پيدا خواهد كرد!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
داریم برمیگردیم دوباره به دوران جاهلیت...کلا ما تواین مملکت عوض پیشرفت پسرفت داریم..
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
زمانی که یک چیزی هست میگن چرا هست وقتی برمیدارن میگن چرا برمیدارن.این عادت ماست همش بلدیم سرهم ایراد بگیریم.آقا رشته مامائی بدرد مردا نمیخوره همینطور که رشته معدن برای خانما نمیخوره.حالا هرچی تو سرتون بزنید که فلان
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
حسابداری و شیمی و ... چی؟ اونا هم بدرد خانوما نمی خوره؟؟!!
ناشناس
|
United Kingdom
|
۰۹:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
این تصمیم بهتین تصمیم تاریخ دانشگاهها تاکنون بوده
خدا حفظشون کنه
این تصمیم باید زودتر از اینها صورت میگرفت
تابناک تو هم سعی کن خدامحور باشی
به دینت فکر کنی نه به خواننده بیشتر و جنجال ژورنالیستی ...
ضمنا من از مشتریهای پر و پاقرص سایت بودم بخاط این خبرت دیگه سراغ این سایت نمیام.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
چه کسی تشخیص میده که یک کار مردونه هست یا زنانه این خود شخص که انتخاب میکنه هست نه دیگران!
دانشگاه امام رضا که از امسال با تفکیک جنسیتی پذیرش کرد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
بعد از دانشگاه نوبت ادارات است ؛ فکری هم برای تفکیک جنسیتی آنها باید کرد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
برادر من اگرکمی فکر کنید تحصیل در بسیاری رشته ها متناسب با جنس زنان نیست مهم ترین آنها رشته های فنی و مهندسی است که انصافا بسیاری از فارغ التحصیل های این رشته ها بی کارند تازه اگر تعداد دختران فارغ التحصیل کم شود شغل برای پسران نیز افزایش خواهد یافت و این امر سبب می شود ازدواج انان تسهیل خواهد شد یکی از بزرگترین مشکلات ما الان اینه که زنان رفتن سر کار حاضر به خانه داری و بچه داری و تربیت فرزند نیستند و مردان بسیار بی کارند اگر مردان بتوانند به جای زنان بر سر کار بروند البته قطعا به شرطی که قادر به انجام همان کار با همان کیفیت باشند! اوضاع نابسامان کنونی بهتر خواهد شد به علاوه کارمند بودن زنان هم سبب شده توقعات آنها بالاتر برود و به راحتی خاضر به ازدواج نشوند و این سبب بالاتر رفتن سن ازدواج شده است.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
قابلیت و توانایی آدم ها ربطی به جنسییتشون نداره ، پس محبت کنید افکار دوران جاهلیت را دور بریزید و بیش از این مایه و اسباب تأثر و ناراحتی نباشید دوست عزیز. اگر آقایون با کمبود کار مواجه هستند ، به جای اینکه دور نصف جامعه رو که توانمند بوده و در یک رقابت سالم تونسته فضای بیشتری رو به خودش اختصاص بدهد ، را خط بکشید ، به فکر ایجاد فضاهای شغلی کافی و مناسب باشیم.
ناشناس
| Switzerland |
۱۳:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
آقای محترم دوره زمونه اینقدر بد شده که دو تا حقوق هم نمیتونه مشکلات مالی رو حل کنه
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
عزیز دلم عدالت در بهر بردن از مواهب الهی ایجاب می کنه برای هر کسی زمینه لازم فراهم بشه که بتونه بهره ببره! مردها قرن ها انحصار ثروت داشتن و ما باید چشم به اونا می داشتیم که آیا کرمی می کنند یا نه؟ هیچ جا هم وحی منزل نبوده که خانه داری و بچه داری انحصار به زنان داره! اونم زحمت بی جیره و مواجب! استضعاف معنیش همینه که الان داره انجام می شه یعنی وقتی نشون داده شده یه قشری ناتوان نیستند به زور ناتوانشون کنن تا امور منزل حضرات لنگ نمونه..
mohsen
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
پذیرش بدون تفکر خانمهای محترم در برخی رشته های ظلم به خانمها وهدر دادن سرمایه های کشور است علاوه بر تبعات منفی اجتماعی که شاهد ان هستیم چرا باید از بعضی رفتارهای اشتباه به خاطر ترس دفاع کنیم؟
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟