نخستین نشست شورای عالی حفاظت از محیط زیست در دولت یازدهم در حالی صبح امروز (دوشنبه) آغاز شد که هفت سال از برگزاری آخرین نشست آن میگذشت.
به گزارش «تابناک»، در این جلسه که علاوه بر رئیس جمهور، معاون اول وی، وزرای امور خارجه، نیرو، کشور، جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست نیز حضور داشتند، دکتر روحانی با اشاره به لزوم اقدامی موثر در زمینه تثبیت شنهای روان در راستای مقابله با پدیده گرد و غبار در کشور اظهار داشت: سازمان حفاظت از محیط زیست و شورای عالی حفاظت از محیط زیست باید با همکاری دیگر وزارتخانههای و دستگاههای ذیربط در این خصوص طرح و برنامهای مدون را تهیه و اقدامات لازم در این زمینه را به انجام برساند.
رئیسجمهور که ریاست این نشست را عهدهدار است، با بیان این که دستگاه دیپلماسی کشور نیز میتواند در مقابله با پدیده گرد و غبار رایزنیهای گستردهای را در سطح منطقه انجام دهد، گفت: وزارت امور خارجه در این زمینه مسئولیت ویژهای را باید در تعامل با دیگر کشورها به ویژه کشور عراق داشته باشد.
روحانی همچنین بر ضرورت استفاده از تجربیات، اقدامات مطالعاتی و منابع مالی بینالمللی در مقوله مقابله با پدیده گرد و غبار تأکید کرد.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که در مسائل مربوط به اقدامات محیط زیست هم مانند سایر بخشها اگر از نیروها و ظرفیتهای مردمی استفاده نکنیم، هرگز موفق به اجرای سیاستها و برنامههای خود نخواهیم بود، اظهار داشت: تنها راه موفقیت ما در زمینه حفاظت از محیط زیست و مقابله با آلودگیهای زیست محیطی، بسیج افکار عمومی در این زمینه است.
روحانی خاطرنشان کرد: اگر مردم احساس کنند که اقدامات و تصمیمات دولت برای توسعه کشور و سلامت آنها ضروری است، مطمئناً کمک خواهند کرد و در این راستا رسانهها به ویژه رسانه ملی، نقش بسیار تأثیرگذاری میتواند داشته باشد.
رئیسجمهور همچنین بر ضرورت انجام مطالعات زیستمحیطی در همه طرحها و اقدامات عمرانی در کشور اشاره و بر نقشآفرینی سازمانهای مردم نهاد در این زمینه تأکید کرد.
در نشست شورای عالی حفاظت از محیط زیست، گزارشی از اوضاع و چگونگی پدیده گرد و غبار در کشور، وضعیت کانونها و چشمههای داخلی و خارجی تولید این پدیده، عوامل مدیریتی و انسانی در افزایش و گسترش گرد و غبار و آثار و تبعات این پدیده بر محیط زیست و سلامت مردم ارائه و اعضای این شورا درخصوص راهکارهای مقابله با این پدیده به بحث و تبادل نظر پرداختند و مقرر شد کارگروهی تخصصی در این زمینه تشکیل و مسائل و راهکارهای مقابله با این پدیده را بررسی کارشناسانه و دقیق کند.
همچنین در این نشست، گزارش کلی از وضعیت محیط زیست کشور از دو نگاه شاخصهای داخلی و ارزیابیهای بینالمللی، منابع و ظرفیتهای مختلف موجود در این بخش، اقدامات صورت گرفته در راستای استفاده بهینه از ظرفیتها و حفاظت از منابع زیست محیطی و برخی برنامههای مدیریتی برای ساماندهی و ارتقای فعالیتها در حوزه حفاظت از محیط زیست ارائه شد.
در نشست شورای عالی محیط زیست، همچنین گزارشی از وضعیت جنگلهای بلوط دامنه زاگرس ارائه و با دستور رئیسجمهور مقرر شد، مطالعات دقیقتری در این زمینه صورت گرفته و با همکاری دستگاههای ذیربط راهکارهای مقابله با از بین رفتن این جنگلها بررسی شود.
در سالهای گذشته رتبه محیطزیستی کشورمان سقوط کرده استدر حاشیه این نشست، معصومه ابتکار معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان محیط زیست در جمع خبرنگاران حضور یافت و گفت: امروز شورای عالی حفاظت محیط زیست با حضور رئیس جمهور پس از هفت سال تشکیل شد که همه وزرای عضو، حضور یافته و همچنین وزیر امور خارجه نیز حاضر شد. در این جلسه، گزارشی از وضعیت محیط زیست کشور ارائه کردیم و این که باید بگویم رتبه ایران در خصوص محیط زیست ۶۳ پله سقوط کرده، به این معناست که در سالهای گذشته در رنکینگ جهانی روند نگران کنندهای داریم که نیازمند تغییر رویکرد جدی است؛ این روند به سرعت قابل بازگشت نیست و در سالهای آینده نیز روند ما منفی خواهد بود.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه هماکنون بیشترین بحران ما مربوط به مدیریت منابع آب است که از ناحیه آن به رودخانهها و سفرههای زیرزمینی و تالابهای کشور آسیب وارد میشود که امروز در جلسهای در این خصوص صحبت کردهایم، افزود: یکی از مهمترین مسائل، مدیریت مصرف انرژی است که متأسفانه مصرف انرژی ما بسیار بالا بوده و نیازمند اصلاح الگو مصرف هستیم.
وی ادامه داد: اگر رویکرد ما تغییر کند و نگاه ما متغیر شود میتوانیم شاهد بهبود باشیم همچنین مردم باید نسبت به آب و انرژی روشهای اصلاح الگو مصرف را داشته باشند، زیرا شیوههای کنونی لطمههای جبران ناپذیر را وارد میکند؛ بنابراین، رسانهها باید روشهای اصلاح الگوی مصرف را در این زمینه به مردم آموزش دهند تا این موضوع فرهنگ سازی شود.
از تشکیل دفاتر محیط زیست در تمام وزارتخانهها تا تأکید بر ورود مردممعاون رئیس جمهور با اشاره به این که سازوکار داخلی با همکاری جنگلها و مراتع و وزارت نیرو در خصوص منابع طبیعی و آب صورت گرفت تا صندوقی را تشکیل دهیم، ادامه داد: یکی از مصوبات مهم تشکیل دفاتر محیط زیست و ادارات در تمام وزارتخانههاست که آقای روحانی نیز در این زمینه امروز تأکید کردهاند تا توسط این دفاتر تمام فعالیتها در تمام سطح ارزیابی و مطالعات زیست محیطی قبل از اجرای پروژهها صورت گیرد.
رئیس سازمان محیط زیست گفت: به هر حال به بسیاری از دستورات نرسیدهایم چرا که موارد بسیار بود، ولی بخش عمده دستورات صورت گرفت. امیدواریم شورای عالی حفاظت از محیط زیست در ادامه در همین سطح جلسات خود را تشکیل داده تا بتوانیم مشکلات و مسائل را دنبال کنیم، ولی اکنون باید به سراغ عملیاتی کردن مصوبات رفته و از تشریفات فاصله بگیریم.
وی با اشاره به اینکه در قانون اساسی حفاظت از محیط زیست بر عهده ارگان خاصی نبوده و وظیفه همگانی است، عنوان کرد: مردم میتوانند به صحنه بیایند و آقای روحانی نیز به این امر که باید از سازمانهای مردم نهاد حمایت کرد، تأکید بسیاری دارند.
خبرهای خوش محیط زیستیابتکار با اشاره به آغاز مرحله دوم حفاظت از یوز آسیایی، این موضوع را خبری خوش از محیط زیست خواند و گفت: از نظر مطالعات و ارزیابی بینالمللی پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در بخش اول موفق بود و نماینده سازمان ملل اعلام کرد که از نظر انقراض یوزپلنگ با تلاشهای دولت و مردم و نهادهای مردم نهاد و جوامع محلی فعلا منتفی است که امیدواریم این موضوع ادامه یابد و بخش دوم آن عملیاتی شود.
معاون رئیس جمهور در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا بازگشت فلامینگوها به دریاچه ارومیه نشان از نجات این دریاچه است، اظهار داشت: خوشبختانه تالابهای پیرامون دریاچه ارومیه را احیا کردهایم و این احیا نویدبخش نجات دریاچه ارومیه است، ولی موضوع احیای دریاچه ارومیه بسیار پیچیده بوده که امیدواریم حل شود؛ بازگشت فلامینگوها به دریاچه ارومیه امیدوارکننده بوده و امیدواریم این روند ادامه یابد.
گزارش وضعیت محیط زیست دریای خزرابتکار با اشاره به دهمین سالگرد کنوانسیون تهران گفت: عزم سیاسی کشورها در کنوانسیون تهران اعلام شده و بنده اجازه دارم از سوی آقای روحانی رئیس جمهور دولت تدبیر و امید حمایت و پیشتیبانی خود از اجرای تعهدات کنوانسیون تهران به همراهی جمهوری اسلامی ایران برای تحقق اهداف اعلام کنم که امیدواریم این برنامه به معنای بزرگداشت ده ساله فعالیت و تلاش نقطه عطفی برای توجه به کنوانسیون تهران و محیط زیست باشد.
وی ادامه داد: مشاور ارشد دبیرخانه موقت از آغاز شکل گیری کنوانسیون با ما همکاری داشته و خوشبختانه الزامات این کنوانسیون صروت گرفته و جایگاه آن نسبت به گذشته بهتر شده است. در این کنوانسیون مسائل مربوط به فاضلاب شهری و مدیریت سواحل و تالابها مدنظر قرار گرفته است که ما نگاه ویژه به اقدامات سازمانهای مردم نهاد و رسانهها در پیشبرد این کنوانسیون داشتهایم که امیدواریم این تلاشها به نتیجه برسد.
باید این اهداف در کنوانسیون تهران پیگیری شوندمعاون رئیسجمهور با بیان این که حفاظت از گونههای ارزشمند حاشیه دریای خزر از مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد که خوشبختانه ما سازوکار خوبی ارائه کرده و باید آن را اجرا و عملیاتی کنیم، افزود: هنوز در برخی موضوعات مانند ساختار کنوانسیون دچار مشکلات هستیم که باید دبیرخانه کنوانسیون را به داخل منطقه آورده و هرچه سریعتر این موضوع صورت گیرد؛ دو پروتکل بسیار مهم شامل تنوع زیستی و ارزیابی زیست محیطی در نشست وزرا باید امضا و این موضوع اجرایی شود.
ابتکار اظهار داشت: به دنبال آن هستیم که در سطح سران جلسهای تشکیل شود و مسائل محیط زیست و دریای خزر در عالیترین سطح سیاسی مدنظر قرار گیرد تا بتوانیم شاهد تدابیر عملی شویم، چرا که از جهت آلودگی نفتی و صنعتی ما دچار مشکلات هستیم و اکنون تنوع زیستی و شیلات را از دست دادهایم.
رئیس سازمان
محیط زیست گفت: باید تدوین برنامههای محیط زیست منطقه و دریای خزر پیگیری
شود تا منابع آلودگی را مشخص کنیم و جلوی آسیبها را بگیریم؛ ما میتوانیم
از امروز گزارش دهیم که تشکیل اولین شورای عالی حفاظت از محیط زیست پس از هفت سال چه اقدامات موثری به دنبال خواهد داشت که خوشبختانه در اولین جلسه
ای که امروز تشکیل شد گزارشی مربوط به محیط زیست دریای خزر بود.
وی
ادامه داد: باید
شاهد اصلاح روند موجود بوده و به میزان منافعی که از دریای خزر برده میشود
باید به محیط زیست آن رسیدگی و شاهد ارتقای استانداردها باشیم، چرا که
شیلات رو به افت بوده و آلودگی صنعتی و نفتی بسیار است؛ بنابراین، این موضوع
باید در کنوانسیون تهران مورد تأکید قرار گیرد.
گفتنی است، در نخستین نشست هیأت دولت یازدهم، روحانی در راستای عمل به یکی از وعدههای انتخاباتی خود، موضوع خشکسالی دریاچه ارومیه را مطرح کرد و در انتها
کارگروهی برای حل این مشکل تشکیل شد تا ظرف دو ماه راهکارهای نجات دریاچه ارومیه را تدوین و برای تصمیمگیری نهایی به دولت ارایه کند؛ بدین ترتیب میتوان تشکیل کارگروهی تخصصی برای حل پدیده گرد و غبارهای وارداتی را دومین اقدام دولت مردان برای حل مشکلات زیست محیطی کشور نامید.