بابک زنجانی نامی است که در چند سال گذشته هرازگاهي در رسانهها مطرح شده و با حواشی و جنجال بسیاری همراه بوده است. وی مالک و رئیس هیأت مدیره «هلدینگ سورینت» در ۴۳ سالگی دارای سرمایهای بالغ بر ۰۰۰ . ۰۰۰٫ ۰۰۰٫ ۰۰۰٫ ۲۵ است. او می گوید، این رقم عجیب و غریب در این مدت تنها با «یاری خدا» به دست آمده و هیچ گونه دستهای پشت پرده و یا سفارشهای آقایان از بالا در کار نبوده . زنجانی همچنین بر این باور است که تنها گاه شانس به یاریاش آمده و فقط و فقط «خدا برایش خواسته» است.
به گزارش «تابناک»، بابک زنجانی و مؤسسههای مرتبط با او در آوریل ۲۰۱۳ از سوی آمریکا به پولشویی برای دور زدن تحریمهای اعمال شده علیه ایران متهم شدهاند. دیوید کوهن، معاون وزارت دارایی آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، با اعلام این خبر، ایران را به توسل به تمهیدات مجرمانه و پولشویی برای جابجایی نفت و پول خود متهم کرد.
در واقع نام زنجانی بیشتر از زمانی که در لیست تحریمهای آمریکا و اروپا قرار گرفت، مطرح شد، زیرا با توجه به اینکه اتحادیه اروپا و آمریکا یک فرد غیردولتی و غیرنظامی ایرانی را به ندرت در فهرست تحریمها قرار میدهند، این پرسش مطرح شد که آیا وی از نیروهای دولتی است و یا وابستگی به فعالیتهای دولت دارد؟!
بدهی بابک زنجانی از بابت نفت به دولت
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران در شهریور گذشته اعلام کرد: «بابک زنجانی، بیش از دو میلیارد دلار حاصل از فروش نفت را به خزانه دولت نریخته و وزارت نفت و مجلس ایران در حال پیگیری این مسأله هستند. همچنین وی به خبرنگاران گفته که آقای زنجانی بر این باور است که این پول به حسابش ریخته شده، ولی این حساب از طرف آمریکاییها بلوکه شده است.
۲۱ شهریور نیز جلیل جعفری، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفته: بدهی بابک زنجانی به وزارت نفت «دو میلیارد دلار نیست، بلکه دو میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار است».
پیش از آن نیز مسعود میرکاظمی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس، از بدهی ۲٫۸ میلیارد دلاری بابک زنجانی خبر داده و گفته بود: «بابک زنجانی ۲٫۸ میلیارد دلار میعانات و فرآورده ایران را با تبانی شرکت نیکو در داخل از کشور خارج کرده و پولش را برنگردانده است».
اما زنجانی درباره بدهی ۱.۹ میلیارد دلاری پول نفت به خزانه میگوید که پیشتر ۷۰۰ میلیون دلار از این پول را پرداخت کرده، ولی تحریمها مانع از انتقال ۱.۲ میلیارد دلار باقی مانده به حساب وزارت نفت شده است.
وی در آن زمان گفته بود: اگر آنها فردا یک شماره حساب به من بدهند که بتواند تا یک میلیارد یورو پذیرش کند، من این پول را بازخواهم گرداند. وقتی وزارت نفت و بانک مرکزی تحریم هستند، من چگونه میتوانم این پول را انتقال بدهم؟ ما قادر به انتقال این پول نیستیم، اما پول در حساب است».
میرکاظمی رئیس کمیسیون انرژی مجلس نیز در این زمینه گفته است: سه یا چهار ماه پیش، کمیسیون انرژی، کمیتهای تشکیل داد که موضوع بدهی بابک زنجانی به نفت را بررسی کند.
وی افزود: در این کمیته افرادی از شرکت ملی نفت، شرکت نیکو، وزارت اطلاعات، سازمان بازرسی کل کشور و دیوان محاسبات دعوت شدند و درباره این پرونده توضیحاتی دادند. زنجانی نیز گفته بود که من حرفهایی دارم و از کمیته خواسته بود اجازه دهند، با حضور در این کمیته پیگیری حرف خود را مطرح کند و اعضای کمیته هم وی را دعوت کردند.
اما سید حسین دهدشتی، دیگر عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز با اشاره به کارگروه کمیته ویژه بررسی بدهی دو میلیارد دلاری بابک زنجانی به وزارت نفت، عنوان کرده است: جلسات جداگانهای برای بررسی خروج ۲.۸ میلیارد دلار از فرآورده نفتی از کشور با شرکت نیکو و مسئولین دیوان محاسبات و بانک مسکن برگزار کرد اما تناقضاتی در توضیحات آنها بود؛ از این روی از بابک زنجانی برای دادن توضیحات به کمیسیون انرژی مجلس دعوت شد.
وی میافزاید: بابک زنجانی مدعی بود که پول نفت فروش رفته را واریز کرده؛ اما به دلیل تحریم در بانکهای خارجی بلوکه شده است. وی در جلسه کارگروه قول داد تا مشکل را حل کرده و اعلام نمود تا بازگشت پول به کشور املاکش را به عنوان ضمانت در اختیار وزارت نفت قرار دهد.
نماینده مردم آبادان در مجلس با بیان اینکه باید اینکه ارزش داراییهای بابک زنجانی به میزان ۲ میلیارد دلار محرز شود، گفته است: بر پایه اعلام وزارت نفت، مبلغ دلارهای نفتی وصول نشده ۲ میلیارد دلار است و ۸۰۰ میلیون دلار مابقی هم فرآوردههایی بوده که فروش نرفته و به کشور بازگردانده شده است.
اما ماجرای زنجانی به اینجا پایان نمییابد و گویا مبالغ دیگری نیز به دولت ایران بدهکار است. آن گونه که رئیس جمهور در سفر خود به استان خوزستان اعلام کرد، علاوه بر فروش نفت مبالغی نیز نقدی از طرف دولت قبلی در اختیار بابک زنجانی قرار گرفته بود.
از سوی دیگر، پرونده بابک زنجانی در قضیه تأمین اجتماعی و قرارداد خرید شرکت وی با این سازمان که بالغ بر ۱۷ هزار میلیارد تومان بود، از ابعاد دیگری از این ماجراست که این پرونده را به یک کلاف سردرگم تبدیل کرده است.
به هر حال، اکنون بابک زنجانی با توجه به برخی ایرادات در پرونده در بازداشت موقت استو تا پرداخت کامل خسارت و رسیدگی کامل به پرونده در زندان خواهد ماند، آن گونه که گفته میشود، بابک زنجانی مبلغ تمام بدهیهای خود را در قالب چکی به دولت داده و از قرار معلوم، سررسید چک مذکور امروز بوده است.
امیر عباس سلطانی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با تابناک با اشاره به این موضوع گفت: امروز چک زنجانی پاس نشد و تا زمانی که چک پاس نشود، وی در زندان خواهد ماند.
این نماینده گفت: این فرد دو سال است بازی درآورده و به تعهداتی که داده، عمل نمیکند؛ بنابراین، قوه قضائیه باید با شدت و جدیت وارد شود و کار را دنبال کند. اکنون این فرد بازداشت است و باید اموال داخلی و خارجی این فرد توقیف و به اتهاماتش در دادگاه سریع رسیدگی شود.