روزنامه الشرق الاوسط در اثنای شمارش آرای انتخابات ریاستجمهوری به نقش ایران و آمریکا در این کشور پرداخته و نوشته است رئیسجمهوری افغانستان برای دستیابی به موفقیت نیازمند کمک همپیمانانش است.
به گزارش ایسنا، الشرق الاوسط در ادامه گزارشش نوشته است: «انتظار میرفت کمیسیون انتخابات مستقل روز شنبه 26 آوریل نتایج انتخابات ریاستجمهوری را اعلام کند، اما بهرغم گذشت سه هفته از برگزاری این انتخابات و مشارکت بیسابقه مردم این کشور در آن، هنوز از نتایج قطعی خبری نیست؛ در شرایطی که همانند گذشته اتهامات فراوان تقلب نیز مطرح است.»
در واقع این اولین بار در تاریخ افغانستان است که مردم افغان قادرند قدرت را از طریق دموکراسی از یک رئیسجمهور به رئیسجمهور دیگر منتقل کنند.
نتایج شمارش آرا تا به امروز نشان میدهد که عبدالله عبدالله پیروز این انتخابات است، اما به نظر میآید کمیسیون انتخابات مستقل تلاش میکند به دلیل حفظ پرستیژ اشرف غنی زی دیگر کاندیدای ریاستجمهوری افغانستان با این اعداد بازی کند.
بهطور آشکارا این گرایش به سادگی قابلیت احراز ندارد، مگر اینکه عبدالله به شرایط و خواستههای رهبران قدرتمند قبایل این کشور تن دهد. اگر او چنین نکند این انتخابات ممکن است به دور دوم کشیده شود.
به نوشته الشرق الاوسط، سفیران غربی در کابل در طول یک هفته گذشته آرامآرام در خصوص دو دستگی و احتمال مناقشات فرقهای ابراز نگرانی کردهاند. دولت باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا تاکنون در ماجرا دخیل نشده که ممکن است به دلیل اختلافات اوباما و کرزی رئیسجمهوری کنونی افغانستان باشد، اما برای آمریکا و همپیمانانش که تاکنون میلیاردها دلار در جنگ افغانستان هزینه کردهاند سخت است اجازه دهند تمام تلاشهایشان به دلیل سوءمدیریت کرزی نابود شود.
این روزنامه در ادامه این گزارش به نقش ایران در منطقه و تاثیرش در افغانستان پرداخت و نوشته است: «از میان بازیگران منطقهای، ایران که بیشترین نفوذ را در افغانستان دارد در این میان سکوت اختیار کرده است. عبدالله برای ایران و گرایشهای محافظهکارانهاش بیش از حد لیبرال است.
او پیشتر گفته است که توافقنامه امنیتی با آمریکا را که ایران از مخالفان آن است امضا خواهد کرد؛ بنابراین آمریکا و ایران در این انتخابات یک گام به عقب رفتهاند؛ ایران که نتوانسته است کاندیدایی مناسب برای حمایت کردن پیدا کند و آمریکایی که به هیچ وجه نمیخواهد در این جریان سهمی نداشته باشد.» اما اکنون، نخبگان افغان درهای این کشور را میزنند و خواستار کمک آنها هستند.
ایران و آمریکا هر دو دارای نفوذی گسترده در افغانستان هستند. آنها حتی پیش از این در کنفرانس بن در سال 2001 بهطور موفقیتآمیز در این کشور میانجیگری کردهاند و از این طریق بود که این عرصه جدید در افغانستان ایجاد شد. این روزنامه در پایان تاکید کرده است: «رئیسجمهور افغانستان هر که باشد نیازمند حمایت همپیمانان منطقهای و بینالمللیاش است تا برای موفقیتش به او کمک کنند.»