وزیر نیرو با تاکید بر مرگ دریاچه های هامون، ارومیه، گاوخونی و بختگان گفت: طی سال های گذشته در ساخت سد افراط کردیم.
به گزارش خبرنگار مهر، حمید چیت چیان با تاکید بر اینکه بحران آب برای ما یک مسئله بسیار جدی است گفت: منابع آب تجدید شونده کشور از 130 به 120 میلیارد مترمکعب کاهش پیدا کرده است. همچنین سرانه آب تجدید شونده هر ایرانی از حدود 4 هزارمترمکعب ابتدای انقلاب به کمتر از 1600 مترمکعب رسیده است.
وزیر نیرو اظهارداشت: یکی از علائم بحران آبی کشور خشک شدن دریاچه ها است که مردم به خوبی آن را لمس میکنند. دریاچه های بختگان، گاوخونی، ارومیه و هامون خشک شد و ما اینها را با چشمان خودمان می بینیم. البته خوشبختانه به هامون امسال یک مقداری آب از طریق رودخانه هیرمند وارد شده و دوباره حیاتی پیدا کرده است.
وی تصریح کرد: همچنین 609 دشت در کشور داریم که در 298 دشت با بیلان منفی آب زیر زمینی مواجه است یعنی آن مقدار آبی که توسط بارش وارد زمین می شود از آن مقداری که ما برداشت می کنیم کمتر است. در چند سال گذشته در سدسازی افراط کردیم چون تمام این سدها بالغ بر 76 میلیارد متر مکعب را می توانند تنظیم کنند در حالی که میزان آب موجود در این سدها 46 میلیارد مترمکعب است.
چیت چیان ادامه داد: سد ساوه ساخته شد برای اینکه 130 میلیون متر مکعب در خود جای دهد اما تاکنون 30 میلیون متر مکعب بیشتر در آنجا آب نبوده است. از سویی سد کرخه برای 7 ملیارد متر مکعب ساخته شد و بیش از 2.7 میلیارد متر مکعب آب در آنجا جمع نشده است. سد سیمره نیز دو سال به بهره برداری رسیده و نیروگاه آن هم ساخته شد اما چون آب کافی نداشته است آب اصلا نتوانسته وارد نیروگاه شود.
وزیر نیرو افزود: من با صراحت می گویم 96 میلیارد متر مکعب آبی که از منابع تجدیدشونده استفاده می کنیم خطرناک است؛ این مقدار باید به 72 میلیارد متر مکعب برسد و در این صورت است که دریاچه ها به حیات طبیعی خودشان بازمیگردند.
وی خاطرنشان کرد: ما نباید کشور را از استفاده از آب دریا محروم کنیم اما با توجه به اینکه شیرین کردن آب دریا هزینه زیادی دارد قطعا انتقال این آب هزینه زیادتری را به همراه خواهد داشت و این مقرون به صرفه نیست.