کارمندی و زندگی روی‌خط فقر

علاوه بر مشکلات اقتصادی و عدم تناسب میان حقوق کارمندان با درآمد‌ها و تورم، کم‌توجهی به شایسته‌سالاری و شرایط سخت برای ارتقای کارمندان در پست‌ها از دیگر مشکلات است
کد خبر: ۴۲۹۲۰۶
|
۰۴ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۷:۳۷ 26 August 2014
|
21583 بازدید
|
تشکیل دولت مدرن در ایران قدمت چندانی ندارد. نخستین‌بار در دوره رضا شاه و به‌دنبال تغییرات اجتماعی اداراتی تحت عنوان ادارات دولتی شکل گرفتند. شروع به کار ادارات دولتی و به‌دنبال آن، حاکم‌شدن سیستم گسترده و عریض و طویل بوروکراسی با شکل‌گیری طبقه جدیدی به نام کارمند که در ادارات مسئولیت پیشبرد بوروکراسی و پاسخگویی به ارباب رجوع را داشتند، همراه بود. به تدریج، طبقه کارمند که ماموران دولت در جامعه محسوب می‌‌شدند و از حقوق و مقرری دولتی ثابت برخوردار بودند، جایگاه و اعتبار خوبی در میان مردم پیدا کردند.

به گزارش آرمان، به طور حتم، از آن زمان تاکنون جامعه ایران از حیث امور اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دستخوش تغییر و تحولات بسیاری شده است. تحول در ساخت جامعه با گذشت زمان همراه با راه‌اندازی و فعالیت ادارات بسیاری بود. البته برخلاف گذشته از آنجا که ادارات تحت تکفل دولت توانایی تامین نیاز و پاسخگویی به خواسته‌های مردم و حکومت را نداشتند، در کنار ادارات دولتی، بخش‌های خصوصی نیز شروع به فعالیت کردند. این سیاست که در راستای سیاست‌های جهانی اتخاذ شده است درحال حاضر تاکید بر کوچک‌ساختن دولت و کارمندان دولتی و به جای آن تقویت کارمندان بخش خصوصی دارد. در تقویم رسمی ایران امروز ( چهارم شهریور) روز کارمند نامگذاری شده است.

 تناسب حقوق کارمندان با خط فقر


بنابر آخرین آمارهای موجود، تا پایان اسفند سال گذشته حدود دو میلیون  و400 هزار نفر در دستگاه‌های دولتی فعال بوده‌اند. به این تعداد باید بخش قابل‌توجهی از کارمندان بخش خصوصی را اضافه کرد. اگرچه هیچ‌گونه آماری از تعداد کارمندان این بخش در دسترس نیست، برآورد‌ها حاکی از آن است که حداقل 17 میلیون نفر در بخش خصوصی فعالیت می‌‌کنند. به‌رغم آنکه در گذشته، تعلق افراد به طبقه کارمند از ارج و قربی برخوردار بود، در سال‌های اخیر، افزایش میزان تورم و تغییر اندک درآمد کارمندان چه در بخش‌های خصوصی و چه در ادارات دولتی انتقادات بسیاری را متوجه دولت‌ها کرده است. در سال 92، حداقل حقوق کارمندان ۴۹۰ هزار و حداکثر سه میلیون و ۴۳۰ هزار تومان از سوی دولت در نظر گرفته شد. پرداخت این میزان حقوق درحالی است که به گفته سازمان آمار، متوسط کل هزینه خالص سالانه یک خانوار شهری در سال 92، 206 میلیون و 34 هزار ریال بوده است که نسبت به رقم مشابه در سال قبل 4/25 درصد افزایش داشت. بر اساس گزارش نهاد‌های دولتی در آن سال، پایین‌ترین نرخ خط فقر برای خانواده‌ای که پنج فرزند داشته‌باشد در تهران دو میلیون و 200 هزار تومان بود. بر اساس آمارهای فوق، می‌‌توان گفت که بخش قابل‌توجهی از کارمندان در مرز این خط زندگی می‌‌کنند.

 نردبان بلند ارتقای شغلی


علاوه بر مشکلات اقتصادی و عدم تناسب میان حقوق کارمندان با درآمد‌ها و تورم، کم‌توجهی به شایسته‌سالاری و شرایط سخت برای ارتقای کارمندان در پست‌ها از دیگر مشکلاتی است که چند تن از کارمندان دستگاه‌های دولتی در گفت‌وگو با آرمان به آن اشاره کردند. یکی از کارمندان بخش روابط عمومی اداره برق در گفت‌وگو با آرمان با اشاره به شرایط کاری خود می‌‌گوید: 15 سال سابقه کار دارم. از شرایط کاری ناراضی نیستم اما کارها کاملا شکل روزمره به خود گرفته‌اند و هیچ نوآوری در کار ما وجود ندارد. او در ادامه عنوان می‌‌کند: وضعیت حقوق و مزایای اداره ما نسبت به ادارات دیگر چندان بد نیست. اما هزینه‌ها امروز بسیار بالا است و به طور کلی حقوق کارمندی کفاف زندگی ما را نمی‌دهد.

همچنین، یکی از کارمندان اداره آب و فاضلاب یکی از شهرهای شمالی درباره شرایط کاری خود می‌‌گوید: مشکلات مربوط به حقوق دیگر مشکلی قدیمی شده و ما به گونه‌ای با آن کنار آمده‌ایم. فکر می‌‌کنم علاوه بر این مشکل، بحث عدم پویایی در اداره و شرایط سخت برای ارتقا و گرفتن پست یکی از مسائل جدی است. هر مدیری که می‌‌آید یک سری از افراد موردنظر خود را معاون و مدیر می‌‌کند، بی‌توجه به اینکه این فرد تخصص کافی دارد یا نه. او اضافه می‌‌کند: شاید باورش سخت باشد اما مدرک تحصیلی من از ما فوقم بالاتر است و گاهی مجبورم دستورات او را با وجود آنکه می‌‌دانم اشتباه است اجرا کنم. مشکلات کارمندان شاغل در بخش خصوصی اما تا حدی با کارمندان بخش دولتی متفاوت است. دختر جوانی که نزدیک به پنج سال است در یکی از شرکت‌های واردات دارو فعالیت می‌‌کند در انتقاد به شرایط کار خود می‌‌گوید: تنها امید من برای ادامه کار در این شرکت، حق بیمه است. تقریبا روزی 9 ساعت در این شرکت همه کار می‌‌کنم با حداقل حقوق. البته شرایط من نسبت به برخی از اطرافیانم که کارفرما حق بیمه برای آنان پرداخت نمی‌کند، بهتر است. اما در کل هیچ توجهی به شرایط من نمی‌شود. ضمن اینکه، استفاده از مرخصی که حق هر کارمند است تقریبا برای من جز تحت شرایطی خاص ممکن نیست.

 ادارات، مکانی برای گذران وقت


مشکلات اقتصادی و بی‌علاقگی افراد به انجام کار را شاید بتوان ازجمله آسیب‌های ناشی از محیط کار در کشور معرفی کرد. آمارهای مربوط به میزان ساعات کار مفید در کشور و مقایسه آن با بسیاری از کشورهای پیشرفته حاکی از همین امر است.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در گفت‌وگو با آرمان با اشاره به پایین‌بودن ساعات کار مفید در ادارات می‌‌گوید:  مشکل بهره‌وری از کار تنها خاص کارمندان نیست و در بسیاری از بخش‌های کشور رخ می‌‌دهد. محسن علیمردانی در ادامه تصریح می‌‌کند: مشکل ما در این مورد بیشتر مربوط به امور فرهنگی و تربیتی است. ضمن اینکه نابسامانی‌های مدیریتی و سوءمدیریت گاه به بی‌انگیزگی کارمندان و به دنبال آن کاهش ساعت‌های مفید کار دامن می‌‌زند.

او با اشاره به عواملی که بر شرایط کاری کارمندان تاثیرگذار است، تصریح می‌‌کند: زمانی که تبعیض و بی‌عدالتی در سازمان حاکم باشد، انتصابات مبتنی بر شایسته‌سالاری نباشد، پست‌ها براساس سوابق به افراد داده نشود و مهم‌تر از همه سر رشته کار از روال علمی خارج شود و براساس برنامه پیش نرود، انگیزه کارمند برای فعالیت و رشد سازمان کاملاً از بین می‌‌رود و اداره تنها به مکانی برای گذراندن وقت تبدیل می‌‌شود.

همچنین، غلامعباس توسلی، جامعه‌شناس کار و شغل در گفت‌وگو با آرمان با اشاره به مشکلات پیش‌روی کارمندان می‌‌گوید:به طور کلی، مشکلات مربوط به حقوق و تامین معیشت از مهم‌ترین مشکلاتی است که بارها کارمندان از طریق رسانه‌های مختلف سعی کرده‌اند آن را به گوش مسئولان برسانند. زمانی که حقوق یک کارمند با تورم تناسب نداشته باشد، فرد چاره‌ای جز رو آوردن به شغل دوم و تحمل فشار زیاد ندارد. این استاد دانشگاه در ادامه تصریح می‌‌کند: از لحاظ جامعه‌شناسی، کارمندان ما در نهایت با مشکل از خود بیگانگی روبه‌رو هستند. در ایران کارها به درستی صورت نمی‌گیرد و تخصص فرد با شغلی که دارد همخوانی ندارد. نویسنده کتاب جامعه‌شناسی کار و شغل با اشاره به حاکم‌شدن سیستم بوروکراسی در ادارات می‌‌گوید: ازخودبیگانگی می‌‌تواند ناشی از حاکم‌شدن سیستم بوروکراسی دقیق باشد. تحت این شرایط، افراد جایگاه درست خود را نمی‌دانند و هدفی در زندگی شغلی ندارند. در واقع کار برای این افراد تبدیل به امری بی‌معنی می‌‌شود. او در پایان با تاکید بر لزوم بازبینی بر نظام کار و تغییر زیرساخت‌ها می‌‌گوید: برای آنکه از وضعیت فعلی نجات پیدا کنیم لازم است تا در مرحله اول مسائل اقتصادی حل شود و در وهله بعد تعریف ما از کار تغییر کند، یعنی کار در ذات خود امری ارزشمند برای جامعه محسوب شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۴۶
انتشار یافته: ۴۰
ناشناس
|
-
|
۰۷:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۴
یکی از عوامل اصلی وقوع فساد در دستگاه های دولتی
حسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۴
راه حل همه مشکلات افزایش حقوق و مزایای کارمندان بر اساس قانون و به میزان نرخ تورمه. متاسفانه هم دولت و هم مجلس به افزایش حقوق که میرسن متفق القول میشن و قانونی که خود مجلس تصویب کرده رو خود آقایون مجلسی با توجیه جلوگیری از افزایش تورم زیر پا میگذارن.
مگه بهره وری با حقوق نهایت 1 میلیونی میتونه بره بالا؟؟؟؟
فرهاد
|
-
|
۰۸:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۴
کامندایی که با هاشون مصاحبه شده از وزارت نیرو بودن(از اداره برق وآب وفاضلاب)ودر ادارات دولتی حقوق قشان تقریبا نسبت به وضع مشابه دو برابر کارمندان دیگر است....اونا که اینجوری بنالند،وای به حل آموزش وپرورش که بدترین وضعیت رو در دولت دارند....
کارمند
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۴
البته کارمندان بانک را جدا کنید. اصلا قابل مقایسه با بقیه کارمندان نیستن.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۴
متاسفانه نه تنها زندگی این روزا سخت شده بلکه امیدی هم به آینده نیست و هر چی رو به جلوتر میریم همه چی هی بدتر میشه.
صمد مهدی پور
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۴
با سلام
بنده کارشناس تحصیلات تکمیلی دانشگاه ... هستم با 17 سال سابقه کار، علاوه بر تبعیض ها ، ظلم ها و بی عدالتی های فراوان، ساعت کاری زیاد و بی ثمر و خسته کننده، عدم ارتقاءباعث بی انگیزه گی شدید شده است از نظر وضع حقوق هم که حرف برای گفتن زیاد است مثلا قرار بوده در سال 1390 احکام ارتقاء و رتبه بندی کارکنان غیر هیآت علمی اجرائی شود هنوز نشده و حقوق دریافتی ما با سال 1392 یکسان است و متآسفانه کسی هم نیست که به این مشکلات و بی عدالتی ها پایان دهد.
کارمند باشی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۴
من کارمند 30سال سابقه در صنعت برق کشورم و تمام موارد اشاره شده دراین نوشتار را تائید می کنم زیرا خسته کننده و کسل کنندگی برای تمام کارمندان دولت تقریبا یکسان است شایسته سالاری در نظام اداری ما حاکم نیست. شاید باورتان نشود رئیس بنده 8سال سابقه کار و هیچگونه آشنائی نیز با کار ندارد و فقط بله قربان گوی خوبیست.
محمد امین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۴
بنده کارمند شرکت نفت هستم
برخلاف آنچه عموم مردم تصور میکنند در دهه اخیر وضعیت حقوق و مزایای کارمندان غیرعملیاتی نفت بویژه کارمندان جدیدالاستخدام بسیار تاسف بار است . بنده با پانزده سال سابقه دریافتی ام به یک میلیون و سیصد تومان نمیرسد.
سيد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۴
كمبود نيرو و كار مداوم بدون استراحت در طول تمامي ايام هفته بدون مزاياي مناسب و از طرفي ديگر عدم تفاوت محسوس حقوق و دستمزد كارمندان شاغل در نقاط مرزي و دور دست با مزاياي كارمندان مركز نشين از نظر جسمي و روحي آدم رو فرسوده مي كنه .آيا توقع داشتن يك خونه و رفاه نسبي با 18سال سابقه كار چيز زياديه؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۴
خیلی ساده است حساب دو دوتا چهار تاست.
موقعی که کارمندی زیر خط فقره و کمکی بهش نشه راههایی برای گذران زندگی انتخاب می کنه. اونوقته که فساد همه گیر شده و کاریش نمیشه کرد.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟