دیپلماتهای سازمان ملل اعلام کردند که ایران به احتمال زیاد با تحریمهای جدید سازمان ملل روبرو نخواهد شد هر چند ممکن است شورای امنیت به خاطر شلیکهای اخیر موشکی، ایران را توبیخ کند.
به گزارش تسنیم به نقل از رویترز، دیپلمات های سازمان ملل تاکید کردند: ایران احتمالا از تحریمهای جدید سازمان ملل رهایی خواهد یافت هر چند این احتمال وجود دارد که شورای امنیت، تهران را به دلیل شلیک موشک هایی که مقام های غربی آن را موشک بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هسته ای ارزیابی کرده اند، توبیخ کند.
دیپلمات های شورای امنیت تصریح کردند: احتمال اعمال تحریمهای جدید علیه ایران، ضعیف است چرا که قطعنامه تصویب شده جولای گذشته توسط شورای امنیت، مبهم بوده است.
تحریمهای بین المللی علیه ایران در ماه ژانویه بر اساس توافق هسته ای بین تهران و 6 قدرت جهانی، لغو شده است. دیپلمات های شورای امنیت تصریح کردند که هر 6 قدرت جهانی بر این باورند که آزمایش موشکهای بالستیک، نقض توافقنامه هسته ای به شمار نمی رود.
البته قطعنامه شورای امنیت از ایران خواسته است تا مدت 8 سال از گسترش برنامه های موشکی خودداری کند. قدرت های جهانی موافق این مساله هستند که این قطعنامه در خصوص توقف فعالیت های موشکی ایران، الزام آور نیست و نمی توان آن را بر اساس فصل هفتم منشور سازمان ملل اجرا کرد.
ولی کشورهای غربی که لحن این قطعنامه را نوعی ممنوعیت برای ایران می دانند، بر این باورند که این قطعنامه یک تعهد سیاسی برای ایران به شمار می رود.
روسیه تاکید کرده است که آزمایش های موشکی ایران به هیچ وجه نقض قطعنامه شورای امنیت نبوده است. روسیه مخالف اعمال هرگونه تحریم جدیدی علیه ایران است. مسکو اعلام کرده است که اگر ثابت شود موشک های شلیک شده توسط ایران قابلیت حمل کلاهک هسته ای داشته است، می توان این اقدام را نوعی بی احترامی به شورای امنیت ارزیابی کرد.
ویتالی چورکین نماینده روسیه در سازمان ملل در این باره تاکید کرد: یک درخواست با یک ممنوعیت، کاملا متفاوت است، بنابر این شما نمی توانید یک درخواست را نقض کنید. شما می توانید به یک درخواست عمل کنید یا آن را نادیده بگیرید ولی شما نمی توانید یک درخواست را نقض کنید.
دیپلمات ها تاکید کردند: آمریکا در قطعنامه جولای با اصرار چین و روسیه موافقت کرده است تا لحن مربوط به فعالیت های موشک بالستیک ایران را متعادل و نرم کند.
علی رغم مخالفت روسیه، آمریکا همچنان اصرار دارد تا شورای امنیت سازمان ملل در قبال برنامه موشکی ایران اقدام مناسبی را انجام دهد.