موضوع یکسانسازی نرخ ارز در نیمه دوم امسال، تداوم کاهش نرخ سود بانکی و تکرقمی کردن نرخ تورم، از وعدههای مهم رییس کل بانک مرکزی برای سال ۹۵ است و در این زمینه تاکید کرده که این ۳ موضوع از برنامههای جدی بانک مرکزی بهشمار میآید که برای سال جاری قرار است دنبال شود.
به گزارش روزنامه صمت، بانک مرکزی در شرایطی عزم خود را برای اجرای ۳ اقدام مهم، یعنی یکسانسازی نرخ ارز، کاهش نرخ سود بانکی و تک رقمی کردن تورم برای سال ۹۵ جزم کرده که به نظر میرسد، این اقدامات در سال جاری ممکن و اقتصاد کشور از وضعیت باثباتتری برخوردار شود. موضوعی که کارشناسان این حوزه بر آن صحه میگذارند و به آن باور دارند که با توجه به اقدامات انجام شده در حوزه پولی و بانکی در یکی دو سال گذشته ـ که البته نتایج مطلوبی را هم به همراه داشته است ـ به نظر میرسد بانک مرکزی بتواند این وعده را تا پایان سال محقق کند.
شاهین شایان آرانی از جمله کارشناسانی است که به عملیاتی شدن وعدههای بانک مرکزی در سال جاری امیدوار و معتقد است: با توجه به عملکردی که در سال گذشته از این نهاد دیده شده و شاهد کاهش نرخ سود بانکی، پایین آمدن نرخ تورم و ثبات نرخ ارز بودیم، این امیدواری وجود دارد که امسال شاهد کاهش بیشتر نرخ تورم و سود بانکی و همچنین یکسانسازی نرخ ارز که از اهداف بانک مرکزی است باشیم.
وی در گفتوگو با صمت به موضوع تک نرخی کردن ارز بهعنوان یکی از عوامل مهم در اقتصاد اشاره کرد و گفت: با توجه به ثباتی که در بازار ارز ایجاد و اقداماتی که در حوزه ارزی انجام شده، به نظر میرسد یکسانسازی نرخ ارز در سال ۹۵ دور از انتظار نباشد و تا پایان سال این موضوع عملیاتی شود.
او در ادامه به سیاست تکرقمی کردن تورم هم اشاره کردو گفت: دولت و بانک مرکزی در یکی دو سال گذشته، با اقداماتی که در این حوزه انجام دادند، توانستند، نرخ تورم را تا حد قابل قبولی کاهش دهند و بدون تردید، هرچه به هسته سخت تورم نزدیکتر شویم، کاهش این نرخ مشکلتر خواهد شد، بنابراین کار بانک مرکزی برای امسال سختتر است، اما بهطور حتم این کار شدنی است و برای امسال تکرقمی شدن تورم را شاهد خواهیم بود.
شایان آرانی در ادامه، به برنامه بانک مرکزی برای کاهش دوباره سود بانکی اشاره کرد و افزود: بهطور حتم در صورتی که نرخ ارز به ثبات برسد و تکنرخی شود و از سوی دیگر نرخ تورم بیش از نرخ فعلی کاهش یابد، این دو عامل زمینه کاهش نرخ سود بانکی را فراهم میکنند و بهطور حتم دستیابی به این هدف بسیار سهل میشود.
این کارشناس معتقد است که اجرای این اقدامات بهطور حتم میتواند زمینه بهبود فضای کسبوکار را فراهم کند و التهاباتی که در بخش اقتصاد وجود دارد را کاهش میدهد که تمامی این اقدامات در نهایت به نفع اقتصاد خواهد بود.
متعادل کردن عرضه و تقاضا در اقتصاد
البرت بغزیان از دیگر کارشناسان این حوزه هم در گفتوگو با صمت با تاکید براین موضوع که اگر بانک مرکزی بهدنبال یکسانسازی نرخ ارز در سال ۹۵ است، به نظر میرسد که ابتدا باید شرایطی را ایجاد کند تا عرضه ارز به اندازه کافی باشد و کمبودی در این بخش وجود نداشته باشد گفت: بهطور حتم یکسانسازی نرخ ارز به عنوان یکی از سیاستهای مهم بانک مرکزی قلمداد میشود که در صورت اجرایی شدن آن میتواند آثار مثبت زیادی را بر جای بگذارد. البته اینکه تک نرخی شدن ارز، روی چه محدوده قیمتی انجام شود، خود موضوع مهمی است که جای بحث و بررسی دارد.
وی در ادامه به موضوع تکرقمی کردن تورم، به عنوان یکی از سیاستهای مهم بانک مرکزی در سال ۹۵ اشاره کرد و گفت: تورم از دوعامل مهم یعنی افزایش تقاضا و یا کاهش عرضه ناشی میشود و به طور حتم اگر بانک مرکزی به دنبال این است که این نرخ را بازهم کاهش دهد باید شرایطی را ایجاد کند که عرضه و تقاضا در اقتصاد به تعادل برسند. به گفته او کاهش نرخ تورم و تک رقمی کردن این متغیر اقتصادی، نیازمند تولید بیشتر و کاهش قیمت تمامشده کالا است که اقدمات و سیاستهای پولی باید این مهم را نشانه بگیرد.
بغزیان در ادامه به پایین آوردن نرخ سود بانکی در سال جاری که میتواند دستاوردهای بسیار مثبتی را برای اقتصاد به همراه داشته باشد اشاره کرد و گفت: اگر بخواهیم با توجه به تجربه سایر کشورها حرکت کنیم، باید شرایطی را ایجاد کنیم که نرخ سود بانکی سرمایهگذاری را تشویق کند نه پس انداز را.
او معتقد است، اگر قرار است نرخ سود بانکی کاهش یابد باید شرایطی را ایجاد کنیم که منابع در بانکها به اندازه کافی وجود داشته باشند تا بانک نخواهد از طریق نرخ سود، اقدام به جبران هزینههایش کند که بهطور حتم در چنین موقعیتی هزینه تولید هم کاهش خواهد یافت. ضمن اینکه ساماندهی موسسات غیرمجاز نیز در این زمینه میتواند عامل بسیار مهمی قلمداد شود.
به گفته او درصورتی که نرخ ارز کنترل و از ثبات لازم برخوردار شود، نرخ سود بانکی تعدیل شود و منابع ارزان در اختیار تولید قرار گیرد، بهطور حتم نتیجه آن کاهش نرخ تورم خواهد بود و تمامی این اقدامات در کنار سیاستهای دیگر میتواند باعث شود چرخ اقتصاد راحتتر بچرخد و بهطورحتم با کمی تدبیر میتوان انتظار دستیابی به این اهداف را در سال ۹۵ داشت.
به هر حال آنچه مشخص است، بانک مرکزی با همراهی دولت توانست در دو سال گذشته نقش بسزایی در مهار رشد تورم و کاهش التهابات بازار ارز و همچنین پایین آمدن نرخ سود بانکی ایفا کند و در همین زمینه دستاوردهای خوبی بهدست آورد که با توجه به این پیش زمینه و بهزعم کارشناسان این حوزه، عملیاتی شدن برنامههای بانک مرکزی برای امسال دور از انتظار نخواهد بود. بدون شک، درصورتی که ۳ موضوع یکسانسازی نرخ ارز، متعادلسازی نرخ سود بانکی و همچنین تک رقمی کردن تورم در سال ۹۵ عملیاتی شود، این امر میتواند آثار مثبت زیادی را در اقتصاد کشور بر جای بگذارد.