انتشار چاپ سوم از یک کتاب در چند روز پس از ارائه، این پرسش را مطرح کرده که با چه سازوکاری چاپ اول و دوم این کتاب فروش رفته و حتی برای چاپ سوم مجوز گرفته و منتشر شده است؟ آیا تجدید چاپ کتب نیز به یک نمایش و بازارگرمی برای افزایش فروش کتب بدل شده و خریداران حتی نباید به روی جلد کتب اعتماد کنند؟!
به گزارش «تابناک»، «هیاهوی زمان» آخرین رمان بارنز است که بعد از کسب جایزه بوکر برای کتاب «درک یک پایان» منتشر شده است. این کتاب سنت برخی کارهای گذشته و ترکیبی از زندگینامه و داستان است. بارنز در این کتاب، سراغ «دیمیتری شوستاکوویچ»ف آهنگساز مشهور روس رفته و به زندگی و رابطهای که با قدرت داشته، پرداخته است.
شوستاکوویچ زندگی پرفراز و نشیبی داشته و به واسطهی زندگیاش در جنگ و استعدادهایی که داشته مورد توجه دولت، به خصوص استالین بوده است. بارنز پیش از این نیز این تکنیک را با زندگی «گوستاو فلوبر» در کتاب «طوطی فلوبر» و «آرتور کانن دویل» نویسندهی شرلوک هولمز در کتاب «آرتور و جرج» به کار برده است.
«هیاهوی زمان» در روزهای اخیر در مجموعه کتابهای «جهان نو» نشرچشمه با ترجمه پیمان خاکسار منتشر شد و چاپ نخست این کتاب، روز پنجشنبه، چهارم شهریورماه در برخی کتاب فروشیها دیده شد.
اما با گذشت چند روز از عرضه نخستین چاپ این کتاب، نشر چشمه اعلام کرد که چاپ سوم این کتاب عرضه شده و در وبسایت این نشر نیز نسخه با علامت چاپ سوم این کتاب عرضه شده است.
طبیعتاً پرسشی که مطرح میشود، چگونگی اتمام نوبت اول چاپ، کسب مجوز نوبت دوم چاپ، چاپ دوم کتاب، توزیع و اتمام نسخ چاپ دوم، کسب مجوز برای چاپ سوم کتاب، چاپ سوم و در نهایت عرضه چاپ سوم در چند روز است!
منطق حکم میکند دست کم در چند هفته یک کتاب به چاپ دوم و ظرف مدت بیشتری به چاپ سوم برسد و چنین زمان کوتاهی چندان قابل هضم نیست.
در حساب کاربری نشر چشمه مشخصاً روز چهارشنبه 24 آگوست برابر با سوم شهریورماه خبر داده که کتاب «هیاهوی زمان» منتشر میشود و روز شنبه 27 آگوست برابر با ششم شهریورماه خبر داده میشود که چاپ سوم «هیاهوی زمان» منتشر شده است. به عبارت سادهتر، بنا بر اعلام این ناشر، ظرف سه روز یک کتاب به چاپ سوم میرسد.
در این میان در حساب توییتر نشر چشمه، یک کاربر این پرسش را مطرح کرد که حساب کاربری نشر چشمه چنین پاسخ داد: «چون میدونستیم کتاب پرفروشیه، سه چاپ رو همزمان چاپ کردیم و برای هر چاپ اعلام وصول گرفتیم»؛ پاسخی که البته اندک زمانی باقی نماند و حساب کاربری نشر چشمه این پاسخ را حذف کرد اما تصویر این پاسخ موجود است.
به لحاظ منطق نشر میتوان هر چاپ کتاب را با چندصد جلد منتشر کرد و مجموع سه چاپ یک نشریه به زور چهار رقمی شود و حتی تمامی سه چاپ را یکباره انجام داد و تنها جلد و احتمالاً مقدمه چاپهای مختلف تفاوت کند.
با این حال، همچنان این پرسش باقی میماند که چگونه اداره کتاب و مجموعه معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با چنین اقداماتی همراهی کرده است، چون بدون اخذ مجوز از این اداره نمیتوان کتاب را بازنشر کرد و بعید از اداره کتاب به سرعتی رسیده باشد که هر روز مجوز بازنشر یک کتاب را بدهد! آیا این بازارگرمیهای کاذب بدون چراغ سبز مسئولین ممکن است؟
«تابناک» منتظر و آماده انتشار پاسخِ «مستند» نشر چشمه و همچنین پاسخ «مستند» اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، تا ابهامهای به وجود آمده در این زمینه برطرف شود و مخاطبان کتاب حداقل بتوانند اعتمادشان را به جلد کتب حفظ کنند و آمارسازیها همین اندک اعتبار باقی مانده در حوزه نشر را بر باد ندهد.