تلاش عربستان برای جذب عراق به سمت خود، حمله آمریکا به مواضع ارتش سوریه در «الرقه»، سرمایه گذاری صدمیلیارد دلاری عربستان در عراق، اظهارات مقتدا صدر در مورد ایران و سفرهایش، تمسخر عربستان توسط سفیر امارات و خروج پنج هزار شهروند عراقی از «تلعفر»، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به پخش هزاران اعلامیه در «تلعفر» توسط هواپیماهای عراقی نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»، منابع عراقی از پخش هزاران اعلامیه توسط هواپیماهای نیروی هوایی این کشور در مرکز شهرستان «تلعفر» در غرب موصل خبر دادند.
بنا به گزارش شبکه سومریه، روز شنبه، واحد جنگ رسانه نیروهای عراقی اعلام کرد، هواپیماهای نیروی هوایی عراق، صدها هزار اعلامیه را در مرکز «تلعفر» پخش کردند.
در همین راستا، این واحد در بیانیه ای اعلام کرد که هواپیماهای نیروی هوایی عراق، هزاران اعلامیه را در مرکز شهرستان تلعفر پخش کردند که این اعلامیه ها حاوی توصیه هایی به اهالی این شهرستان بوده است.
در این اعلامیه ها، خطاب به اهالی تلعفر آمده است: دشمنان شما در موصل کشته شده و فرار کردند. نیروهای مسلح که پیروزی بر جهل و عقب ماندگی داعش را جشن گرفته اند، برخی واحدهای خود را به سمت تلعفر فرستاده اند.
این اعلامیه ها می افزایند: نبرد بعدی برای آزادی این شهرستان و رهاندن شما از شری که عراق به آن دچار شده است، قاطعانه خواهد بود.
در این اعلامیه ها همچنین از اهالی تلعفر خواسته شده، خودشان را از هم اکنون آماده کنند، چون نبرد نزدیک و پیروزی به خواست خدا قریب الوقوع است.
تلاش عربستان برای جذب عراق به سمت خود روزنامه «گاردین» روز جمعه در گزارشی در مورد سفر اخیر «مقتدا صدر» روحانی عراقی به عربستان، نوشته است: ریاض در گفتوگو با بغداد است تا با تأمین هزینه بازسازی عراق، این کشور را به سمت خود جذب کند.
این روزنامه نوشته است: «عراق و عربستان سعودی در حال گفتوگو بر سر ائتلافی هستند که نقشی پیشرو در بازسازی شهر و روستاهای جنگزده عراق به ریاض میبخشد و اعتبار بغداد در منطقه را افزایش میدهد.»
به ادعای گاردین، هدف از دیدارهای مقامات ارشد طرفین در شش ماه گذشته، دور کردن بغداد از تهران، یعنی رقیب اصلی عربستان در منطقه، بوده است.
«سعد الجبری»، وزیر کشور سابق عربستان، با اشاره به سفر صدر به ریاض میگوید: «این سفر گام مهمی در راستای اطمینان از بازگشت عراق به دسته اعراب است. [عراق] در انجام این کار، مورد حمایت شرکای دوست است.»
گاردین نوشته است: برآورد میشود، بازسازی شهرهای جنگزده عراق بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار هزینه داشته باشد.
این روزنامه همچنین آورده است: عربستان کمک به بازسازی شهرهای عراق را فرصتی برای کاهش نفوذ ایران در این کشور میداند.
حمله آمریکا به مواضع ارتش سوریه در «الرقه»
شب گذشته، رسانههای محلی سوریه از حمله جنگندههای ائتلاف آمریکا به مواضع ارتش سوریه در ریف جنوبی رقه خبر میدهند.
وبگاه خبری وابسته به نیروهای دفاع ملی سوریه با اعلام این خبر، از احتمال کشته و زخمی شدن شماری از نیروهای ارتش این کشور در این حمله خبر داد.
این حمله در روستای «القدیر»، واقع در ریف جنوبی استان رقه صورت گرفته است.
القدیر همان روستایی است که ارتش سوریه برای نخستین بار، هفته گذشته در اطراف آن علیه داعش هلیبرن زد و تکاوران خود را در منطقه پیاده کرد.
ارتش سوریه با عملیات هلی برن، توانست منطقه به وسعت 20 کیلومتر مربع را در این منطقه آزاد کند.
جنگنده های ائتلاف ضد داعش به سرکردگی آمریکا پیش از این نیز در چندین منطقه از جمله دیرالزور و اطراف الطبقه به مواضع ارتش حمله کرده بودند.
منطقهای که ائتلاف آمریکا در آن به مواضع ارتش سوریه حمله کرده، تحت اشغال گروه تروریستی بوده و هیچ گروه تحت حمایت آمریکا در آنجا حضور ندارد.
هفته گذشته، رسانههای وابسته به معارضان سوریه از قصد آمریکا برای تشکیل یک نیروی زمینی متشکل از معارضان در شرق استان دیرالزور خبر دادند.
آمریکا برای این عملیات نیروهایی از شهرک رویان واقع در استان الحسکه به شهر الشدادی در شرق استان دیرالزور منتقل کرده است.
سرمایه گذاری 100میلیارد دلاری عربستان در عراق نشریه ینی شفق در مقالهای به روابط عربستان و عراق در ماههای اخیر و تلاش ریاض برای نفوذ در عراق و خارج کردن ایران از این منظومه اشاره کرده که در زیر به مهمترین بخشهای این مقاله اشاره میشود.
همکاری بین عربستان سعودی و عراق و رسیدن به اهداف در زمانی کوتاه در جریان است و در همین راستا، در سطوح بالا دیدارهایی انجام گرفته است. در این زمینه، عربستان سعودی مبلغی بالغ بر 100 میلیارد دلار برای سرمایه گذاری در عراق و بازسازی شهرهای سنی نشین این کشور مانند فلوجه، رمادی، تکریت و موصل هزینه خواهد کرد.
همچنین عربستان برای خارج کردن آنچه نفوذ ایران در عراق میخواند و بازگرداندن آن به جهان عرب تلاشهایی به کار بسته است.
حدود شش ماه است که مسئولان و مقامات بلندپایه عربستان و عراق دیدارهایی داشته و در این دیدارها برای همکاری و رسیدن به یک هم پیمانی جدید تلاشهایی در حال انجام است.
بر اساس گزارش گاردین، عربستان برای بازسازی شهرهای آسیب دیده از اشغال عراق توسط آمریکا و نیز جنگ با داعش تعهداتی داده و همچنین قول داده که برای بازگرداندن عراق به جهان عرب حمایتهای خود را خواهد داشت.
برای نوسازی شهرهای مورد نظر عربستان، حدود 100 میلیارد دلار سرمایه گذاری از سوی ریاض انجام خواهد گرفت که ریاض از این سرمایه گذاری و هزینه کرد به دنبال کاستن نفوذ ایران در عراق است.
البته بین عربستان و عراق، بیش از 27 سال است که همکاری وجود ندارد و عربستان به سرعت به دنبال گسترش روابط است، به گونه ای که در شهر مقدس عراق یعنی نجف به دنبال راه اندازی یک کنسولگری است تا در بین شیعیان نیز حضوری پر رنگ داشته باشد که بنا بر گفته مقامات عراقی این کنسولگری بزودی ایجاد خواهد شد.
در موارد اشاره شده در بالا از سوی ینی شفق به مسائل مهمی اشاره نشده است.
عربستان در حالی به دنبال ایجاد کنسولگری در نجف است که در تجربه راه اندازی مجدد سفارتش در بغداد با نخستین سفر خود (سبهان) نه تنها نتوانست به عراق نزدیکتر شود، بلکه سیاستهای طایفه گرایانه این سفیر روابط گروههای و جریانات مختلف عراقی با عربستان تیرهتر شد. این تیرگی روابط تا آنجا بود که جریانات مختلف خواهان اخراج سفیر از عراق شدند و به تبع آن سبهان که برای اموری به عربستان سفر کرده بود، دیگر به عراق بازنگشت. بعد از آن نیز کسی به عنوان سفیر معرفی نشده است.
همچنین درباره تلاش برای کاستن از نفوذ ایران، عربستان تلاش دارد با پرداخت پول و ترویج ایدئولوژی خود جای حضور فرهنگی ایران را بگیرد؛ کاری که در ترکمنستان و افغانستان دنبال میکند، ولی مردم عراق به خوبی میدانند که کشور دوست آنها کیست. چه کسی در جنگ با داعش به آنها کمک و چه کسی از تروریستها با پول و سلاح پشتیبانی کرد.
اظهارات مقتدا صدر در مورد ایران و سفرهایش القدس العربی نوشت: برخی منابع مدعیاند که «مقتدا صدر» رهبر جریان صدر عراق، اعلام کرده است، همه سفرهای وی به کشورهای خارجی و دیدار با مسئولان این کشورها در راستای تقویت سیاست درهای باز عراق به روی همسایگان خود و با هماهنگی «حیدر العبادی» نخستوزیر عراق صورت گرفته است.
«ابراهیم الصمیدعی» از تحلیلگران سیاسی با انتشار پستی در صفحه فیسبوک خود به نقل از یک هیأت از روزنامهنگاران و تحلیلگران سیاسی که با مقتدا صدر دیدار داشتهاند، اعلام کرد: «صدر در این دیدار تصریح کرده است، در زندگی هیچ اهانتی به اندازه اتهام خیانت و مزدوری که شبکه رسمی دولت (العراقیه) من را به آن متهم کرد، خاطرم را نیازرده و این در حالی است که برای عراق و مردم کشورم کارهای زیادی کرده و انجام خواهم داد.»
صدر از رهبران سیاسی خواست، مانع از حمله و توهین اطرافیان خود به سایر مسئولان شوند.
وی افزود: «برخی طرفداران ما میخواستند، به این افراد واکنش نشان داده شود، اما دیدار شما باعث شد، از این موضوع و حتی حق قانونی خود چشم پوشی کنیم.»
مقتدا صدر با اشاره به برخی اخبار منتشره، مبنی بر توهین به «نوری مالکی» معاون اول رئیسجمهوری عراق در جریان سفر خود به عربستان، هرگونه توهین را رد کرد و افزود: «با توهین به هر یک از مسئولان عراقی مخالفم. اختلاف ما در کشور یک اختلاف خانگی به شمار میرود.»
وی تأکید کرد: «اینگونه موضوعات، موضوعاتی است که به کشورهای خارجی اجازه مداخله در آن را نخواهیم داد.»
صدر افزود: «این دیدارها به معنی پیوستن به جبههای علیه جبهه دیگر نبوده است و روابط ما با ایران با ثبات و تاریخی است و هرگز علیه این کشور و منافع آن اقدامی نخواهیم کرد.»
تمسخر عربستان توسط سفیر امارات «یوسف العتیبه»، سفیر امارات در واشنگتن، از چندی پیش درگیر رسوایی هک شدن ایمیلهایش به دست گروهی از هکرها با نام «افشاگریهای جهانی» شده است.
ایمیلهای العتیبه در ماه ژوئن هک شد و بخشهایی از آن که مسائل امنیتی امارات متحده عربی را شامل میشوند، در حال انتشار عمومی هستند. در ایمیلهای افشا شده، شواهدی دال بر لابی امارات با کمپانیهای تسلیحاتی و تأمین کردن منافع آمریکا در منطقه وجود دارد.
آخرین مورد افشا شده از ایمیلهای سفیر امارات در واشنگتن، مربوط به مکاتبات وی با همسرش است که در آن قانون تصویب شده در عربستان در سال 2008 مبنی بر ممنوعیت اهدای گل رز در روز ولنتاین، به تمسخر گرفته شده است.
العتیبه با اشاره به این قانون برای همسرش نوشته است: همهشان در عربستان دیوانه هستند.
سفیر امارات در واشنگتن ایمیلهای دیگری نیز داشته که در آن به اظهار نظر درمورد عربستان پرداخته؛ برای نمونه، در یکی از ایمیلها گفته: امارات با عربستان بیش از هر کشور دیگری تاریخ مشترک بد داشته است. عربستان و امارات حدود دویست سال با یکدیگر بر سر وهابیت در جنگ بودند. ما با هیچ کشوری دیگری به اندازه عربستان، گذشته ی متشنج نداشتیم.
ایمیلهای العتیبه در حالی منتشر میشود که امارات متحده و عربستان، در ظاهر متحدان نزدیک یکدیگرند و هر دو کشور روابط دیپلماتیک خود را با قطر از پنجم ژوئن قطع کردهاند. امارات حتی یکی از متحدان عربستان در ائتلاف نظامی علیه یمن است.
سهشنبه هفته گذشته نیز بخش دیگری از ایمیلهای العتیبه فاش شده بودند که نشان میداد، سعودیها می خواهند به جنگ یمن پایان دهند.
ایمیل های افشا شده سفیر امارات عربی متحده در آمریکا نشان می دهدف محمد بن سلمان ولیعهد عربستان، در بهار امسال به دو چهره بانفوذ سیاست خارجی در واشنگتن گفته که می خواهد جنگ یمن پایان یابد.
خروج پنج هزار شهروند عراقی از «تلعفر»
کمیسیون پارلمانی مهاجران و آوارگان عراق، امروز (شنبه) اعلام کرد که انتظار دارد، همزمان با آغاز عملیاتهای هوایی برای آزادسازی «تلعفر»، پنج هزار شهروند از این شهر خارج شوند و مقدمات لازم برای استقبال از این افراد فراهم شده است.
«رعد الدهلکی»، رئیس این کمیسیون گفت: اطلاعات به دست آمده از نیروهای امنیتی، نشان میدهد تنها تعداد کمی از شهروندان تلعفر همچنان در شهر ماندهاند و انتظار میرود که حداقل پنج هزار تنن از ساکنان این شهر از آن خارج شده باشند.
وی افزود: کمیتههای ویژه در استان نینوا و نیروهای مشترک عراقی، یک اردوگاه ویژه برای استقبال از اهالی تلعفر احداث کردهاند و طرح کامل و جامعی برای خروج این افراد از میدان نبرد دارند. طرفهای بینالملل کمککننده از زیر بار وعدههای خود برای نجات آوارگان عراقی شانه خالی کردهاند و مبالغ مطلوب وعده داده شده را پرداخت نکردهاند؛ مبالغی که میتوانست به ویژه در بخش بهداشت در اردوگاهها، بسیار موثر باشد.
الدهلکی از دولت عراق خواست تا ضمن تأمین آب شرب برای آوارگان، حمایت مادی از این اردوگاهها را افزایش دهد تا مانع شیوع بیماریهای مسری نظیر وبا شود.