افزایش احتمال مداخله اسرائیل و عربستان در سوریه، ترکیه درصدد حمله گسترده به عفرین سوریه، اعلام زمان پایان حصور نظامی روسیه در جنگ سوریه، محاکمه پنج عربستانی متهم به جاسوسی برای ایران، افشای طرح ترور محمد بن سلمان ولیعهد عربستان، دعوت از مقتدا صدر برای سفر به چند کشور اروپایی و گام عربستان، امارات، ترکیه و مصر به سوی هسته ای شدن از جمله مهم ترین خبرها، تحلیل ها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، ارائه آمار فاجعه بار قربانیان وبا در یمن نیز از جمله مهم ترین خبرها بوده است.
به گزارش «تابناک» به نقل از شبکه خبری روسیا الیوم، سازمان بهداشت جهانی در بیانیه خود آورده است، حدود 560 هزار تن تاکنون در یمن به این بیماری مبتلا شدند.
سازمان بهداشت جهانی افزوده است: وبا در 22 استان از 23 استان یمن شیوع یافته و تنها استان سوکوترا در جنوب شرق این کشور است که تا کنون گزارشی از شیوع این بیماری نداشته است.
شیوع بیماری وبا که بیش از نیم میلیون یمنی به آن مبتلا شدند، باعث افزایش نگرانی جامعه جهانی شده است.
دفتر هماهنگی امور بشر دوستانه سازمان ملل متحد در یمن پیشتر در بیانیه ای اعلام کرده بود که 38 درصد از وعده های کمک های مالی برای حمایت از مردم جنگ زده این کشور محقق شده است.
عربستان همراه با چند کشور دیگر از روز ششم فروردین سال 94 اقدام به تجاوز نظامی به یمن و محاصره زمینی، دریایی و هوایی این کشور با هدف بازگرداندن عبدربه منصور هادی رئیس جمهوری مستعفی و فراری یمن به قدرت کرد.
افزایش احتمال مداخله اسرائیل و عربستان در سوریه
تحلیلگر صهیونیست در گفت وگو با اسپوتنیک روسیه گفت، با توجه به روند کنونی جنگ در سوریه، امکان مداخله مستقیم ریاض و تل آویو به جنگ سوریه وجود دارد.
بر اساس این گزارش، «اسرائیل شمیر» در مصاحبه خود با اسپوتنیک گفت: این خطر وجود دارد که برخی موافق پایان بحران سوریه و به پایان رسیدن این جنگ نباشند. این طرف ها عبارتند از عربستان سعودی و اسرائیل.
وی درباره دلیل مخالفت رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی با برقراری صلح نیز اعلام کرد: دلیل این مخالفت آن است که این موضوع به تقویت ایران کمک خواهد کرد.
به همین دلیل، امکان به راه افتادن جنگی وجود دارد که تا به حال نیابتی و بدون دخالت مستقیم اسرائیل و عربستان سعودی انجام می شده است.
ترکیه درصدد حمله گسترده به عفرین سوریه
خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از روزنامه حریت، از قصد ارتش ترکیه برای عملیات علیه کُردهای سوریه در شهر «عفرین» خبر داد.
آنکارا ده کامیون حاوی خودروهای زرهی و خمپاره انداز را به منظور تقویت ارتش خود در استان «کیلیس» (Kilis) واقع در جنوب این کشور (در نزدکی مرز با سوریه) به سوی این منطقه اعزام کرده است.
روزنامه ترکیه ای حریت به نقل از یک منبع محلی در شهر «کیلیس» ترکیه اعلام کرد، هم اکنون ارتش این کشور، خود را برای ورود به شهر «عفرین» (Afrin) آماده می کند.
گفتنی است، شهر «عفرین» در شمال سوریه و در مرز دو کشور بوده و تحت کنترل کُردهای سوریه قرار دارد.
این منبع به نقل از منابع نظامی ترکیه اعلام کرد که ارتش ترکیه همه اقدامات و مقدمات را برای این عملیات آماده کرده است.
اعلام زمان پایان حضور نظامی روسیه در جنگ سوریه فرمانده نظامیان روسیه در سوریه، موعد پایان مشارکت مسکو در جنگ سوریه علیه تروریسم را تعیین کرد.
به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم، ژنرال سرگئی ساروویکین، فرمانده نظامیان روسیه در سوریه تصریح کرد: نیروهای روسی تا پایان جنگ سوریه در مبارزه با تروریسم از نیروهای دولتی حمایت می کند و این روند تا نابودی کامل گروه های مسلح تروریستی ادامه خواهد داشت.
ساروویکین، طی سخنانی در نمایشگاه فناوری های نظامی روسیه در حومه مسکو گفت: نیروهای روسیه به عملیات علیه تروریست های داعش و جبهه النصره در سوریه تا پایان نابودی کامل تروریست ها ادامه خواهند داد.
وی افرود: نیروی هوایی روسیه به نیروهای دولتی سوری کمک می کند تا صلح را به منطقه بازگردانند.
پیشتر نیز سخنگوی مرکز هماهنگی صلح روسیه در سوریه (حمیمیم) به شبکه تلویزیونی سوریه گفت: تلاش های هماهنگ شهروندان چیزی است که می تواند صلح را به سوریه بازگرداند.
محاکمه پنج عربستانی متهم به جاسوسی برای ایران دادگاهی در عربستان سعودی پنج تن از شهروندان این کشور را به اتهام واهی جاسوسی برای ایران محاکمه کرد.
به گزارش شبکه روسیا الیوم، دادگاه کیفری عربستان پنج شهروند این کشور را محاکمه کرد.
بر اساس این گزارش، سعودیها مدعی هستند که محاکمه این افراد به دلیل جاسوسی برای ایران اتفاق افتاده است.
گفتنی است، عربستان در ماههای گذشته، بیش از سی تبعه سعودی، افغانی و ایرانی را به اتهام جاسوسی برای ایران دستگیر کردند و با محاکمه این پنج متهم، شمار آنها به ۳۹ تن افزایش پیدا کرد.
افشای طرح ترور محمد بن سلمان ولیعهد عربستان وبلاگنویس مشهور سعودی در تازهترین افشاگریهای خود علیه آلسعود از تغییر محل بازداشت خانگی ولیعهد برکنار شده عربستان و صحت کامل خبر ترور محمد بن سلمان خبر داد.
مجتهد به نقل از حساب کاربری «میزان» در شبکه اجتماعی توئیتر، که به مخالفت با آل سعود معروف است، فاش کرد: «محمد بن نایف، ولیعهد برکنار شده عربستان، چند روز پیش به محل دیگری برای نگهداری منتقل شده است. همچنین محمد بن سلمان، ولیعهد کنونی عربستان، موج جدیدی از بازداشت افسران نزدیک به بن نایف را آغاز کرده است.»
مجتهد در شبکه اجتماعی توئیتر که به مخالفت با آل سعود معروف است، فاش کرد: «محمد بن نایف، ولیعهد برکنار شده عربستان، چند روز پیش به محل دیگری برای نگهداری منتقل شده است. همچنین محمد بن سلمان، ولیعهد کنونی عربستان، موج جدیدی از بازداشت افسران نزدیک به بن نایف را آغاز کرده است.»
«میزان» نوشت: «سعود بن نایف، متعب بن عبدالله، محمد بن فهد و مقرن بن عبدالعزیز از جمله شاهزادگانی بودند که چندی پیش موفق شدند به زور وارد محل بازداشت خانگی بن نایف شوند و با او دیدار کنند.»
حساب کاربری «میزان» که مجتهد در صفحه شخصی خود، توئیتهای آن را بازنشر میکند، از رسوایی دیگری خبر داد که حاکی از تلاش برای ترور محمد بن سلمان است.
«میزان» نوشت: خبر شلیک به محمد بن سلمان، که اخیرا در برخی شبکههای اجتماعی منتشر شده، کاملا درست است و شاهزاده ترکی بن مقرن، دقیقا در هشتم شوال، این اقدام را انجام داده و دست چپ وی نیز سطحی زخمی شده است.
«میزان» تإکید کرد، شاهزاده ترکی بن مقرن در لحظه شلیک به بن سلمان بازداشت و از آن زمان تاکنون ناپدید شده است و حتی پدرش هم اطلاعی از او ندارد.
دعوت از مقتدا صدر برای سفر به چند کشور اروپایی منابع آگاه نزدیک به «مقتدی صدر» رهبر جریان صدر عراق، اعلام کردند که وی به زودی سفری دورهای به برخی کشورهای اروپایی خواهد داشت.
این منابع در گفتوگو با روزنامه «الحیات» چاپ لندن اعلام کردند، وی در پاسخ به دعوت های رسمی از سوی فرانسه، آلمان، بلژیک و ایتالیا به این کشورها سفر خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، رهبر جریان صدر، اخیرا در جمع رهبران عشائر عراق اعلام کرده بود که سفرهای خارجیاش علیه روابط بغداد و تهران نیست.
وی طی کنفرانسی خبری در دیدار با شیوخ عشائر از شهرهای مختلف عراق در منزلش در نجف اشرف، گفت که سفرش به عربستان سعودی به ضرر روابط بغداد و تهران نبوده و وی چنین قصدی نداشته است. دولت عراق نیز در جریان کلیه سفرها و دیدارهای وی در گذشته و اکنون و آینده است.
مقتدا صدر تأکید کرد: سفرهایش به کشورهای خارجی به کشورهای عربی محدود نخواهد شد و تمام کشورهایی را که خواستار سیاست باز در قبال عراق هستند، نیز شامل خواهد شد.
یک منبع آگاه نزدیک به صدر به الحیات اذعان داشت: پس از سفر مقتدا به ریاض و ابوظبی، برخی کشورهای عربی و اروپایی دیگر نیز وی را رسما دعوت کردند و وی اکنون خود را برای سفر به فرانسه، آلمان، بلژیک، ایتالیا و واتیکان آماده میکند تا با مقامات این کشورها دیدار و گفتوگو کند.
این منبع تأکید کرد: هدف از سفر به کشورهای اروپایی نیز مشابه سفر به کشورهای عربی است و بر روی سیاست باز با عراق، ترغیب شرکتهای خارجی به سرمایهگذاری در عراق، بازسازی مناطق متضرر در جنگ با تروریسم و حمایت از دولت متمرکز است.
رهبر جریان صدر، اواخر ماه گذشته میلادی به عربستان سعودی و در نیمه ماه جاری میلادی نیز به امارات سفر کرده بود.
گام عربستان، امارات، ترکیه و مصر به سوی هسته ای شدناندیشکده آمریکایی «علوم و امنیت بینالملل» طی تحلیلی در حالی که سعی دارد تمام هم و غم کشورهای امارات، عربستان، مصر و ترکیه را «ایران» معرفی کند، نوشت: به غیر از عربستان سعودی که در حال حاضر بزرگترین خطر گسترش سلاحهای اتمی در خاورمیانه محسوب میشود، سه همسایه مهم ایران نیز مستلزم تحقیق فزایندهای در مورد قابلیتها و برنامههای هستهایشان، پادمانها و خطر گسترش تسلیحات اتمی در آینده هستند.
این اندیشکده نوشت: پس از عربستان سعودی، امارات، ترکیه و مصر به عنوان کشورهایی در خاورمیانه دیده میشوند که بیشتر به دنبال دستیابی به تواناییهای پیشرفته هستهای در واکنش به یک ایران هستهای بازسازی شده هستند.
بر این اساس، مصر بیشترین تجربه را بین این سه کشور با دههها کار و فعالیت با مواد و تأسیسات هستهای دارد.
ترکیه نیز ممکن است بیشترین خطر گسترش تسلیحاتی را با توجه به وضعیت سیاسی در آن کشور و انگیزههای «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور برای تقویت قدرت داشته باشد.
این اندیشکده مدعی شد: هر یک از این کشورها دارای نگرانیهای امنیتی مختلف درباره ایران بوده و اهداف داخلی متناسب خود را دارند که میتواند تلاشها در مسیر گسترش سلاح اتمی را تحریک کند.
اندیشکده یاد شده در پایان به آمریکا توصیه می کند، با کمک متحدانش در پی روابط دفاعی قوی را با کشورهای یاد شده در خاورمیانه ـ که به طور بالقوه تحت تأثیر محدودیت برجام قرار دارند ـ دنبال کنند.
از دیدگاه این اندیشکده، آمریکا و دیگر کشورها بهتر است از گسترش قابلیتهای غنیسازی و باز تولید در منطقه جلوگیری کرده و از قابلیتهای اطلاعاتی و دیپلماتیک برای شناسایی و خنثی کردن طرح گسترش سلاح اتمی در منطقه در صورت پدپدار شدن استفاده کنند.