در 160 مایلی شهر شانگهای و در آب های کشور چین، یک کشتی نفتکش ایرانی با یک کشتی باری چین برخورد کرد و در اثر این اتفاق 32 خدمه ناپدید شدند. پیگیری ها برای اطلاع از آخرین وضعیت این افراد ادامه دارد و مقام های عالیرتبه سیاسی کشور ایران و چین در این زمینه با یکدیگر گفت و گو کرده اند.
به گزارش «تابناک»، در پی این برخورد که شنبه حدود ساعت ۲۰ به وقت محلی در سواحل شرقی چین روی داد، یک تانکر حامل ۱۳۶ هزار تن نفت تغلیظ شده به طور کامل آتش گرفت و خدمه آن که ۳۲ نفر شامل ۳۰ ایرانی و دو بنگلادشی بودند، در حال حاضر مفقود هستند.
شنیده های بیشتر از این اتفاق تلخ حکایت از آن دارد که وزارت حمل و نقل چین روز یکشنبه(امروز) اعلام کرد که ۳۲ نفر در پی برخورد دو کشتی که یکی از آنها نفتکش بوده است، ناپدید شدهاند. این نفتکش بر اثر این برخورد که شب گذشته اتفاق افتاد، آتش گرفته است.
بنا بر بیانیه وزارت حمل و نقل چین، در پی این برخورد که شنبه حدود ساعت ۲۰ به وقت محلی در سواحل شرقی چین روی داد، یک تانکر حامل ۱۳۶ هزار تن نفت تغلیظ شده به طور کامل آتش گرفت و خدمه آن که ۳۲ نفر شامل ۳۰ ایرانی و دو بنگلادشی بودند، در حال حاضر مفقود هستند. تمامی افراد ناپدید شده متعلق به نفتکش بودهاند و عملیات جستجو برای یافتن آنها آغاز شده است.
وزارت حمل و نقل چین افزود: دومین کشتی که یک کشتی باری چینی با پرچم هنگ کنگ بوده است، متحمل خسارتی که امنیتش را به خطر بیندازد نشده است و خدمه آن نجات داده شدند.
این حادثه در فاصله ۱۶۰ مایل دریایی(۳۰۰ کیلومتری) از شرق دهانه رودخانه یانگتسه در نزدیکی شهر شانگهای در شرق چین به وقوع پیوست.
وزارت حمل و نقل چین همچنین تصریح کرد: نفتکش سانچی(Sanchi) با پرچم پاناما و طول ۲۷۴ متر برای شرکت ایرانی برایت شیپینگ ( Bright Shipping) کار میکرده و به سمت کره جنوبی برای تحویل محموله خود در حرکت بوده است.
دومین کشتی نیز حامل ۶۴ هزار تن غلات بود که ۲۱ نفر خدمه آن که همگی ملیت چینی دارند و نجات داده شدند.
مقامات دریایی چین ۸ کشتی را برای عملیات جستجو و نجات به محل حادثه فرستادهاند و کره جنوبی نیز در این عملیات شرکت دارد.
نفتکش مذکور به نام "سانچی" متعلق به شرکت ملی نفتکش ایران و حامل ۱۳۶ هزار تن میعانات گازی بوده است که این میعانات متعلق به شرکت ملی نفت ایران بوده است.
این میعانات قرار بوده به شرکت هانوا توتال کره جنوبی تحویل داده شود. هم نفتکش و هم محموله توسط یک شرکت بیمه معتبر بیمه شده بودند.
گفته میشود محموله این نفتکش به صورت FOB (تحویل در بندر) به شرکت کرهای فروخته شده بود.
هیئتی ایرانی برای بررسی آخرین وضعیت کشتی آتش گرفته کشورمان عازم چین است و علی رغم تلاش نیروهای امدادی کشور کره جنوبی و نیز چین، هنوز بحث اطفاء حریق کشتی و نیز اطلاعی از سرنوشت خدمه ایرانی وجود ندارد.
اسدلله قره خانی، سخنگوی کمیسیون انرژی در رابطه با وضعیت خدمه کشتی ایرانی به رسانه ها گفت: بر اساس آنچه گفته شد، قایق نجاتی بر روی نفتکش قرار داشته که در حال حاضر وجود ندارد. یک احتمال است که افراد از طریق این قایق از محل حادثه دور شده باشند اما با توجه به شدت آتش و شرایط آب و هوایی، بالگردها نتوانستند که به طور کامل برای مهار اقدام کنند لکن از سایر روشهای دیگر اقداماتی انجام شده است.
در پی این حادثه ستادی در شرکت ملی نفتکش تشکیل شده که تمامی شرایط را رصد میکند. در کنسولگری ایران در شانگهای نیز این مساله در حال پیگیری است انشاءالله هر چه سریعتر آتش مهار و گزارش لازم ارائه شود.
سخنگوی وزات خارجه چین در رابطه با آخرین وضعیت خدمه مفقود شده کشتی ایرانی اعلام کرد که تعدادی از مفقودین حادثه برخورد 2 کشتی ایرانی و چینی نجات یافتهاند.
بنابر اطلاعات منتشر در رسانه ها اسامی خدمه مفقود شده نفت کش ایرانی به شرخ زیر است:
مجید قصابی عروجی، کاپیتان
فرید محبی، سرمهندس
مجید نقیان، افسر اول
حسین جهانی هل آباد، افسر دوم
احسان ابولی قاسم آبادی،افسر دوم
میلاد عنایتی، افسر سوم
حامد بهاری هشکوایی، مهندس دوم
محمدرضا رضازاده ماسوله،مهندس سوم
مهدی سادگی، مهندس سوم
حسن رومیانی، مهندس چهارم
محمد کاووسی تکاب، افسر تدارکات
بهرام اتحاد، افسر برق
عبدالغنی سامری، سرملوان
ابوذر نظامی، کمک سر ملوان
سیدجواد حیدری، ملوان یکم
محمد ساجب علی میریدها، ملوان یکم
محمدهارون راشید، ملوان یکم
علیرضا نجفیفر، ملوان دوم
علی حیدریه کهن، ملوان دوم
بهرام پوریانی، تعمیرکار
یاور افشاری، روغن کار
میلاد آروی، روغن کار
مسلم علیزاده نودهی، روغنکار
عبدالکریم بشارتی پور، سرآشپز
امید ضیایی، کمک سرآشپز
ایوب مظفری عبدگاه، مهماندار
احسان فرجی، مهماندار
سعید دهقانی، دانشجوی عرشه از دانشگاه خارگ
پوریا عیدی پور،دانشجوی عرشه از دانشگاه خارگ
سجاد عبداللهی، دانشجوی عرشه از دانشگاه خارگ
محمد پیریائی، دانشجوی موتور از دانشگاه صنعت نفت محمودآباد
ساغی فعال، همسر حسین جهانی هلآباد
در همین رابطه سیروس کیانارثی مدیر عامل شرکت ملی نفتکش ایران بیان کرد: هم اکنون کمیته اضطراری در شرکت ملی نفتکش ایران تشکیل شده و همه بخشهای عملیاتی در آمادهباش کامل هستند.
وی با بیان اینکه یک تیم از بخش عملیات در حال اعزام به چین و محل حادثه است، تصریح کرد: همه سازمان ها و دوائر مربوطه در داخل کشور با کمک و همراهی وزارت امور خارجه در حال پیگیری حادثه برای نفتکش سانچی هستند.
کیانارثی همچنین از اعلام آمادگی چینیها برای امدادرسانی به خدمه حادثه دیده کشتی سانچی خبر داد و گفت: «لی که چیانگ» نخست وزیر چین نیز در پیامی نسبت به امداد رسانی به حادثه دیدگان نفتکش سانچی از سوی دولت چین «با همه قوا» و با تمام امکانات اعلام آمادگی کرده است.
مدیر عامل شرکت ملی نفتکش ایران با تاکید بر اینکه برای سلامتی خدمه بسیار نگران هستیم،گفت: در میان خدمه چهار نفر دانشجو، دو نفر با ملیت بنگلادشی و یک خانواده حضور دارند که امیدواریم همگی سالم باشند، چون یکی از قایقهای نجات نفتکش حادثه دیده سانچی از این کشتی جدا شده و این کورسوی امید ما برای احتمال زنده ماندن خدمه است.
وی نفتکش سانچی را تحت مدیریت شرکت ملی نفتکش ایران اعلام کرد و افزود: این کشتی در کشور پاناما ثبت شده است و تحت مالکیت شرکت ملی نفتکش نیست.
کشتی نفتکش سانچی روز گذشته در سواحل چین در برخورد با یک کشتی فله بر چینی دچار حادثه و حریق شد. این کشتی حامل یک میلیون بشکه نفت سبک بوده و 34 خدمه دارد.
حسن قشقاوی، معاون پارلمانی وزارت امور خارجه ایران در این رابطه با بیان اینکه با سفیر ایران در چین رایزنیها و گفتوگوهایی داشته است، ادامه داد: با توجه به اینکه این اتفاق در ۱۶۰ مایلی شانگهای رخ داده با سرکنسول کشورمان در شانگهای نیز در ارتباط هستیم تا از جزئیات دقیق اتفاق رخ داده، اطلاع پیدا کنیم.
وی با بیان اینکه طبعا هرگونه اطلاع رسانی از سوی وزارت خارجه در این زمینه مستلزم اطلاعات دقیق از این اتفاق است، اظهار کرد: دوستان ما در سفارت ایران در چین و همچنین کنسولگری کشورمان در شانگهای در ارتباط با مقامات چینی هستند تا به طور کامل از ابعاد قضیه اطلاع پیدا کنند.
این مقام مسئول در وزارت خارجه، در گفتوگو با رادیو ادامه داد: طبق آنچه که گفته شده این کشتی حامل مشتقات نفت خام و پتروشیمی بوده است و این تصادف در ۱۶۰ مایلی رودخانه یانگتسه رخ داده است.
قشقاوی ادامه داد: در این کشتی ۳۰ خدمه ایرانی و چند نفر بنگلادشی حضور داشتند.
محمد راستاد، مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی گفت که کارشناسان این سازمان به منظور بررسی ابعاد حادثه نفتکش ایرانی در آبها چین، در حال عزیمت به این کشور هستند.
معاون وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: رایزنی و پیگیری با مراجع داخلی و بینالمللی مرتبط با این حادثه در حال انجام است و تاکنون با مراجع دریایی کشور چین و کشورهای همجوار مذاکراتی برای امداد و نجات انجام شده است.
وی افزود: در همین رابطه با سفیر ایران در چین و سرکنسولی کشورمان در شانگهای گفتوگوهایی انجام شده تا از وضعیت امداد و نجات در منطقه و علت رخداد حادثه با خبر شویم. همچنین از صبح امروز کشتیهای نجات چینی برای اطفا حریق و نجات دریایی در محل حضور داشتهاند و امیدواریم عملیات امداد و نجات، سرنوشت خدمه مفقود شده نفتکش ایرانی را مشخص کند.
راستاد تاکید کرد: سازمان بنادر و دریانوردی در راستای کنوانسیون ایمنی جان اشخاص در دریا به عنوان کشوری که خدمه نفتکش اتباع ایرانی بودهاند این اختیار را دارد به عنوان مرجع دریایی در فرآیند رسیدگی سانحه حضور داشته باشد و به همین علت کارشناسان سازمان بنادر و دریانوردی به زودی به محل حادثه اعزام میشوند تا هرچه سریعتر پیگیریهای لازم صورت گیرد و سرنوشت کارکنان نفتکش مشخص شود.
به گفته وی، پس از عملیات امداد و نجات، سامانه شناسایی خودکار کشور چین از حادثه رخ داده ارزیابی دقیقی خواهد کرد و پس از آن میتوان نتیجه گرفت که کدام شناور در این حادثه مقصر بوده است.
وی با اشاره به این که این کشتی نفتکش ۳۲ خدمه داشته است که ۳۰ نفر آن ایرانی و دو نفر تبعه کشور بنگلادش هستند، افزود: طبق اطلاعات بدست آمده ۴ نفر از خدمه ایرانی دانشجوی دریانوردی بودهاند که دوره کارآموزی خود را در این کشتی سپری میکردند. همچنین یک نفر از همسران کارکنان نیز روی کشتی حضور داشته است. متعاقب این حادثه کشتی باری چینی موفق میشود نفرات و کشتی خود را از حادثه حریق خارج کند، اما به جهت وسعت حریق به شعاع یک هزار متری تاکنون عملیات امداد و نجات منجر به پیدا شدن ۳۲ نفر از خدمه نفتکش ایرانی نشده است.