تاملی بر سخنان متناقض مسئولان در خصوص طرح احیا؛

حال ناخوش دریاچه ارومیه میان پول داریم/پول نداریم!

معاون اول رئیس جمهور در حالی روز گذشته در رابطه با اهمیت توجه به دریاچه ارومیه و پیشگیری از بروز بحران در شمال غرب کشور سخن گفت و به نبود محدودیت برای دولت در تأمین اعتبارهای لازم برای احیای این دریاچه اشاره کرد که چند ماهی است مسئولان ستاد احیاء امیدهایشان را برای به نتیجه رسیدن طرح ها از دست داده اند و انتقادهای شدیدی را متوجه دولت می‌کنند.
کد خبر: ۷۶۳۱۶۸
|
۲۰ دی ۱۳۹۶ - ۱۵:۳۷ 10 January 2018
|
16884 بازدید
|

حال ناخوش دریاچه ارومیه میان پول داریم/پول نداریم!معاون اول رئیس جمهور در حالی روز گذشته در رابطه با اهمیت توجه به دریاچه ارومیه و پیشگیری از بروز بحران در شمال غرب کشور سخن گفت و به نبود محدودیت برای دولت در تأمین اعتبارهای لازم برای احیای این دریاچه اشاره کرد که چند ماهی است مسئولان ستاد احیاء امیدهایشان را برای به نتیجه رسیدن طرح ها از دست داده اند و انتقادهای شدیدی را متوجه دولت می‌کنند.

به گزارش «تابناک»، پس از یک دوره کوتاه که در سال های گذشته دریاچه ارومیه با افزایش منابع آبی رو به رو و امیدها برای احیای آن زنده شد، در شرایط کنونی و به دنبال کاهش شدید بارش های جوی وضعیت دریاچه دوباره به شرایط بحرانی بازگشته و کار به جایی رسیده است که رئیس ستاد احیای دریاچه نیز یکی از اصلی ترین راهکارهای حل مشکل را بارش برف و باران در حوضه آبریز ارومیه عنوان می کند.

آمارهایی که وضعیت تراز، حجم و مساحت آبی این روزهای دریاچه ارومیه را به نمایش می گذارند، به هیچ عنوان امیدوار کننده نیستند و مقایسه این آمارها با آمارهای زمان مشابه در سال 1392 نیز از کاهش قابل توجه منابع آبی این دریاچه حکایت دارد.

برابر با آمار رسمی ستاد احیای دریاچه ارومیه، در حال حاضر حجم آب دریاچه 1.07 میلیارد متر مکعب، سطح آب دریاچه 1735 کیلومتر مربع و تراز آب دریاچه نیز 1270.28 متر است، در حالی که در دوره زمانی مشابه در سال 1392 حجم آب دریاچه 1.52 میلیارد متر مکعب، سطح آب دریاچه 2025 کیلومتر مربع و تراز آب دریاچه نیز 1270.52 متر بوده است.

کاهش محسوس منابع آبی دریاچه ارومیه در سال جاری در حالی رخ داده که این دریاچه در سال آبی 93-94 و با افزایش بارندگی های منطقه و نیز اقداماتی که ستاد احیاء دریاچه در دست اقدام داشت، روند رو به  افزایشی را در پیش گرفت و امیدهای برای احیای اکولوژیک آن زنده  شد. با این حال از سال آبی گذشته تا کنون نه تنها روند رو به افزایش دریاچه از بین رفته، بلکه روند کاهشی شدیدی در آن ایجاد شده که انتقادهای فراوانی را متوجه مسئولان ستاد احیاء دریاچه و نیز دولت کرده است.

انتقادها و نگرانی ها از این بابت مطرح می شود که عدم احیای دریاچه و نرسیدن شرایط آن به تراز اکولوژیک خطرات زیست محیطی جبران ناپذیری را متوجه شمال غرب و حتی فلات مرکزی کشور خواهد کرد و به احتمال زیاد زندگی نزدیک به 5 میلیون شهروند ایرانی با چالش های جدی رو به رو می کند.

اگرچه دولت یازدهم با تشکیل ستاد احیای دریاچه ارومیه، عزم جدی خود را برای نجات این اکوسیستم طبیعی از بلایی که آن را تهدید می کند، نشان داد، اما مروری بر واقعیت های موجود منطقه و نیز واکنش های مسئولان ارشد ستاد احیای دریاچه ارومیه به خوبی وجود اشکالات عدیده در فرایند احیاء را نمایان می کند.

در تازه‌ترین واکنش ها به وضعیت دریاچه ارومیه، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور کشورمان روز گذشته در نشستی که با مجمع نمایندگان استان آذربایجان شرقی داشت، در رابطه با لزوم توجه به دریاچه ارومیه و میزان توجه دولت به این مسئله سخنانی را بر زبان آورد که قابل تأمل است.

جهانگیری در این نشست گفت: اگر مسائل این دریاچه جدی شود، آثار مخرب آن می تواند گریبانگیر همه مناطق شمال غرب کشور و حتی مناطق مرکزی شود از این‌رو باید با همه توان به دنبال حل و فصل مسائل دریاچه ارومیه باشیم و دولت نیز محدودیتی برای تأمین اعتبار در این زمینه ندارد.

با توجه به سخنان جهانگیری، وی در حالی بحرانی شدن شرایط دریاچه را موضوعی مربوط به آینده تصور می کند و تأکید دارد بی توجهی به مسائل دریاچه آثار مخرب آن بروز خواهد کرد که  بر اساس واقعیت های موجود هم اکنون نیز شرایط دریاچه به شدت بحرانی است و کاهش منابع آن نسبت به وضعیت استاندارد و تراز اکولوژیک آن اصلاً امیدوار کننده نیست؛ شرایطی که قرابتی با سخنان معاون اول رئیس جمهور ندارد و نشان می‌دهد وی در خصوص وضعیت فعلی دریاچه اطلاعات به روزی ندارد!

از سو دیگر، جهانگیری در حالی مدعی است که دولت در زمینه پرداخت اعتبارات لازم برای احیای دریاچه محدودیتی ندارد که مسعود تجریشی، معاون زیست انسانی سازمان محیط زیست و نیز نفر دوم ستاد احیای دریاچه ارومیه، آبان ماه سال جاری در گفت و گو با خبرنگار «تابناک»، در مورد میزان اعتبارهای لازم برای احیای دریاچه و نیز نوع عمل دولت به تعهداتش در این زمینه گفت:  «قرار بر اين بود كه سالانه 2 هزار ميليارد به ستاد كمك مالي شود. در سال گذشته، يعني سال 95 تنها 800 ميليارد ابلاغ شد كه از اين مبلغ، تنها 300 ميليارد پرداخت شد. اين در حالي است كه در سال جديد نيز از 2 هزار ميليارد مصوب، تنها 200 ميليارد، آن هم در فصل سرد سال ابلاغ شده كه بايد اين نكته را اضافه كنم كه اين مبلغ نيز بدهي سال قبل دولت به ستاد است؛ اين يعني براي سال 96 دولت هيچ اعتباري براي احياي درياچه اختصاص نداده است.»

سخنانی که مدیر تلفیق و برنامه ریزی ستاد احیای دریاچه ارومیه در رابطه با عدم پرداخت کامل اعتبارات برای پیگیری طرح های عمرانی دریاچه مطرح می کند با سخنان جهانگیری در رابطه با نبود محدودیت برای دولت در پرداخت اعتبار کاملاً در تناقض است و این مهم وقتی در میدان عمل به آزمون گذاشته شود، حق را متوجه مسئولان ستاد احیاء می کند.

البته این همه مشکلات دریاچه ارومیه در فرایند احیاء نیست و مسئولان ستاد احیاء بارها از عدم تعامل و همکاری وزارتخانه های کشاورزی و نیرو با این ستاد برای پیگیری مسائل دریاچه سخن گفته‌اند؛ موضوعی که می‌بایست در این سال ها توسط دولت مدیریت می‌شد اما این گونه نشد تا هماهنگی ای در خصوص احیای دریاچه رقم نخورد و عزم مورد نیاز برای رفع بحرانی که گریبان دریاچه و ساکنان مناطق پیرامونش را گرفته شکل نگیرد.

جدا از نکات مذکور برای افکار عمومی کشور نیز متخصصان امر همچنان این سئوال مطرح است که اگر تلاش های دولت در مسیر احیای دریاچه موثر بوده و هست پس چرا حیات و ممات دریاچه به وضعیت آب و هوایی منطقه و بارش های سالانه بستگی دارد و با افزایش یا کاهش میزان بارش‌ها وضعیت دریاچه نیز رو به امیدواری و نومیدی بگذارد؟!

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
انتشار یافته: ۲۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۰
دریاچه ارومیه نشان دهنده حال عمومی ایران و ایرانیست چه در ظاهر چه در باطن
یه نفر
|
Seychelles
|
۱۵:۵۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۰
خیلی وقته که توی این مملکت کلمات معنای واقعی خودرا ازدست داده اند و بار معنایی گذشته و واصیل خودرا نمی یابند..مثل همین کلمه بحرانی.اونقدر ازش در همه مسائل استفاده کردیم و اونقدر بحران داشته و داریم که دیگه واکنشی به اون نمیدیم.نسبت به بحران و پیامدها و دردهای اون کلا واکسینه شدیم
امیرهوشنگ نورا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۰
سلام،
اگر واقعاً این دریاچه قابل احیا نیست، خاک بخش جنوبی آنرا که کاملاً خشک شده است نمک زدایی کرده و برای کشاورزی استفاده کنند.
آب نمک برای بخش شمالی به اندازه کافی باقی خواهد ماند.
و من ا... توفیق
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۰
سلام
شما یا از نمک زدایی چیزی نمی دانید یا از کشاورزی.
اگر میشد دریاچه را نمک زدایی بکنند اصلا به اون آب نمی اوردند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۰
فقط ستاد درست کنید و یه تعدادی حق جلسه و ا‌ضافه کار مليوني بگیرند و چند تا کاغذ امضا کنند
خخخخ
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۰
مردم نون ندارن بخورن شما برای تفریح آخر هفته هاتون می خواید دریاچه رو با قوت لایموت بقیه استانها پر آب کنید ،خب می خواستید چاه عمیق کمتر بزنید آب دریاچه رو کمتر توی باغهاتون پمپاژ کنید تا آب دریاچه ته نشین نشه ،والا بخدا
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۰
سلام خدمت دوست عزیز
واقعا به این طرز فکر شما متاسفم که فکر می کنید برای تفریح آخر هفته می خواهند دریاچه پر بشه. مردم منطقه در خطر سرطان و بیماریهای تنفسی هستند. گرد و خاک از عراق می اید تا تهران میره حالا نمک
از دریاچه بلندبشه تا مشهد خواهد رفت.
از ژاپن برای احیای دریاچه کمک می کنند ولی هموطن ما در چه فکریه.
خدا همه ما را هدایت کنه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۰
مرد حسابی نون که سهله دریاچه خشک بشه نمیشه نفس کشید اونجا!!
حجت
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۳۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۱
صرفا جهت اطلاع بگم:
این یه نون دونیه برای یه عده. مگه ناشناس 16:45 دروغ میکه. هرکی مخالفه بگه مگه توسیستان بلوچستان کسی زندگی نمی کنه که؟ چرا برای هامون اینقد هزینه نمی کنن؟
ناشناس
|
Seychelles
|
۱۶:۵۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۰
آقا جان دریاچه ارومیه ول کنید با این وضع بارندگی در تابستان مردم ارومیه مشکل آب شرب خواهند داشت.آقا وضعیت خشکی دریاچه ارومیه هیچ ربطی به سد سازی دولتها و مصرف چاهها نداره.آقا بارندگی نیست نیست نیست. باز دست دولتهل درد نکنه که این سدها را زدند وگرنه الان آب خوردن هم نداشتیم.و خواهشا" آب سدها را به دریاچه ول نکنید دریاچه مرده و تا بارندگی مناسبی نشه زنده نمیشه.
این یک واقعیته بارندگی خیلی کم شده و ما باید درست مصرف کنیم.دولت در قضیه خشکی دریاچه ارومیه ، زاینده رود ، هامون و.......هیچ تقصیری نداره و بنظر من باید تعداد سده را افزایش بدند.
ناشناس
|
Germany
|
۱۷:۳۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۰
برخی مسولين ما غير از تخريب كشور كاري نكردندتخريب درياچه أرومية كمترين اش است .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۰
چند گزاره را کنار هم بگذارید: 1. تاسیس 72 سد بر روی حوزه آبریز دریاچه ارومیه به اصرار نمایندگان مختلف مجلس در دوره های مختلف به ویژه دوره آقای رفسنجانی و دوره اول آقای خاتمی 2. عدم انجام مطالعات عمیق کارشناسی هنگام ساخت سد بر روی بالادست و پایین دست به دلیل ذینفع بودن سپاه و غیره 3. فرافکنی همان نمایندگان محترم و نمایندگان بعدی مبنی بر اینکه بحران دریاچه ارومیه یک بحران ملی است!! ( یعنی اشتباهشان را نمی پذیرند و فرافکنی می کنند) 4. نبود برنامه ایی جامع برای کل حوزه های آبریز کشور 5. فراموشی راه هایی که ایرانیان باستان از آن بهره می بردند یعنی آبخیزداری و قنات و ..... نتیجه می شود کشوری که بزودی باید 80 میلیون ایرانی بروند در حاشیه دریای خزر زندگی کنند و کل قسمت پایینی می شود شوره زار و لم یزرع متاسفانه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۰
سوای از خط وخط بازی وجلسه مدیران برای رفع مشکل دریاچه اورمیه پهزینه کرد گزاف ان این دریاچه از نظر اکو سیستم بارشی در منطه شرق خود یعنی حتی تهران ودماوند فیروزکوه که چند سالی هست بارش برف وباران کمی داران بجد تلاش همه مردم ومدیران را به لحاظ پیگیری این امر مهم به اندازه نفع برجام یا حتی بیشتر از ان باید پیگیری شود ومن به دوستان پش نهاد میکنم برای مشکل اب این دریاچه میتوان از اب سواحل دریای جنوب برا این کار استفاده کرد چه بسا این اوخر هزینه های گزافی حتی به یه شرکت زاونی وگذار شد اما جز زرر چیزی عاید ما نشد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۰
چاره کمبود آب در کشور انتقال آب تقریبا شیرین مازندران به فلات مرکزی دریاچه ارومیه است
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟