تلگرام پس از چند روز رفع فیلتر شد اما سرعت پایین دسترسی به این پیامرسان که ممکن است به واسطه میزان پهنای باند اختصاص یافته به این پیامرسان و یا مراجعه گسترده مردم باشد، این گمانه را پررنگ کرده که سرنوشت این پیامرسان نیز شبیه به وایبر باشد، هرچند اکنون هنوز برای ارزیابی آینده این پیام رسان در بستر اینترنت ایران زود است.
به گزارش «تابناک»، پس از وقوع یک رشته ناآرامی در برخی شهرهای ایران، اینستاگرام و تلگرام فیلتر شدند و دسترسی به این نرم افزارها تا حدودی دشوار شد. پس از کاهش التهابات، ابتدا اینستاگرام رفع فیلتر بود اما با توجه به آنکه بستری که باعث فیلتر تلگرام شده بود، برقرار بود، این پیامرسان رفع فیلتر نشد اما در نهایت پس از یک سلسله حواشی و تقابل سیاسی، پیامرسان تلگرام نیز به فاصله چند روز رفع فیلتر شد.
بخش اعظم کاربران ایرانی از پیام رسان تلگرام استفاده میکنند و برخی سرعت پایین این پیامرسان را از زمان رفع فیلتر به مراجعه همزمان عمده این کاربران به این پیامرسان نسبت دادهاند اما یک گمانه دیگر، پهنای باند پایین این پیام رسان است که سرعت دسترسی به محتوا و به ویژه به تصاویر و ویدیو را برای طیف گستردهای از کاربران با کندی و دشوارهایی همراه ساخته است.
تلگرام 60 درصد پهنای باند کشور رو اشغال کرده و نزدیک به 40 میلیون کاربر دارد که بنابر تخمینها در حدود 58 درصد از کاربران ایرانیِ تلگرام بالای 18 سال سن دارند. با توجه به ساختار کاربرمحور و کاربرپسند این پیامرسان، امکانات آن و همچنین گستره حضور شهروندان ایران در این پیامرسان، تلگرام به بستری بزرگ برای کسب درآمد شماری از شهروندان ایرانی تبدیل شده و پیامرسانهای مشابه از جمله پیامرسانهای داخلی نیز نتوانستهای نقش مشابهی را ایفا کنند.
مسئولان ایران با تعامل با پاول دورف مدیر تلگرام به دنبال حذف مصادیق ترویج خشونت و ناآرامی در ایران بودند که در نهایت این تعامل به فرجام مشخصی نرسید و در این میان پیششرط رفع فیلتر تلگرام، حذف کانالهای مروج اعمال خشونت آمیز از سوی برخی مسئولان داخلی عنوان شد و تصور میشد پایان عمر تلگرام در ایران فرارسیده، چرا که استفاده از تلگرام با فیلترشکن نیز با دشواریهای فراوانی همراه بود.
در شرایطی که استفاده گسترده از فیلترشکنها برای استفاده از تلگرام در جریان بود، نرم افزارهایی چون واتس اپ در حال جذب مخاطبان ایرانی بودند و نمونههای مشابه داخلی نتوانستند در این فضا بخش اعظمی از کاربران ایرانی را به سمت خود جلب نمایند که سوای بحث اعتماد، به ساختار ضعیف برنامهنویسی این نرم افزارها و امکانات محدودشان نیز بازمیگشت. در نهایت با توجه به گستره انتقادات کاربران تلگرام، فیلتر تلگرام استمرار نیافت و اکنون این شبکه در دسترس قرار گرفته اما همانگونه که اشاره شد، با کندی مواجه است.
کندی تلگرام یادآور سرنوشت وایبر است. پیامرسان وایبر برای دورهای فیلتر شد و پس از رفع فیلتر به مرور آنچنان کند شد که قابلیت بهره برداری نداشت و در نهایت عمده کاربران ایرانی به تلگرام کوچ کردند. با این حال شاید اگر در آن مقطع تصور میشد تلگرام امکان Broadcasting را فراهم میکند و به سطح یک رسانه فراگیر ارتقاء مییابد، چالشها برای وایبر به وجود نمیآمد و همچنان مشتری وایبر بودیم!