وقتی به درآمدهای مالیاتی دولت در هشت ماهه نخست سال جاری که توسط بانک مرکزی منتشر شده است، نگاه می کنیم، مشاهده می شود که در هشت ماهه نخست سال جاری، در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، درآمدهای دولت از محل مالیات بر واردات خودرو کاهش یافته است، حال آنکه در همین مدت میزان واردات خودرو بیشتر شده است!
به گزارش «تابناک اقتصادی»، در هفته های گذشته در سایت تابناک اقتصادی مطالب زیادی پیرامون خودروهای وارداتی تهیه و منتشر شد. در اینجا می خواهیم به ابهام دیگری در این زمینه بپردازیم.
در یازدهم آذر ماه 1396 بود که مجتبی خسروتاج، رئیس سازمان توسعه و تجارت طی مصاحبه ای با خبرگزاری فارس پیرامون میزان واردات خودرو در هشت ماهه نخست امسال اعلام کرد: در هشت ماهه امسال، نزدیک 54 هزار دستگاه خودرو از گمرکات کشور ترخیص شده است که نسبت به 45 هزار دستگاه مدت مشابه سال گذشته نزدیک 26 درصد افزایش واردات صورت گرفته و ارزش واردات آن در هشت ماهه امسال یک میلیارد و 460 میلیون دلار که نسبت به مدت مشابه سال قبل 260 میلیون دلار ارزش واردات بیشتر بوده است.
همان گونه که ملاحظه می شود، با توجه به بسته بودن سایت ثبت سفارش واردات خودرو از اوایل تیرماه سال جاری تا اوایل دی ماه سال جاری، باز هم در هشت ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، حدود 9 هزار دستگاه خودرو بیشتر وارد کشور شده است؛ بنابراین، با استناد به این موضوع آنچه مسلم است این که درآمدهای مالیاتی دولت از محل واردات خودرو باید در این هشت ماه نسبت به مدت مشابه سال قبل بیشتر شده باشد. با این فرض به گزارش آمارهای اقتصادی مربوط به آبان ماه 1396 بانک مرکزی بخش مالی و بودجه سری خواهیم زد تا ببینیم عملکرد دولت در زمینه اخذ مالیات از محل واردات خودرو در این مدت چگونه بوده است؟
مطابق با تصویر زیر بانک مرکزی در گزارش های خود اعلام نموده است که در هشت ماهه نخست سال 95، میزان درآمد دولت از محل مالیات بر واردات خودرو حدود 9.2 هزار میلیارد ریال بوده است. تصویب شده است که درآمدهای دولت از محل مالیات بر واردات خودرو در هشت ماهه نخست سال 96 حدود 21.7 هزار میلیارد ریال باشد اما دولت در این مدت تنها توانسته است از این محل 5.5 هزار میلیارد ریال درآمد داشته باشد.
اگر از عملکرد ضعیف دولت در این زمینه در هشت ماهه نخست سال جاری بگذریم، به این نکته برخواهیم خورد که چطور ممکن است در هشت ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 9 هزار دستگاه خودرو بیشتر وارد کشور شده باشد اما میزان درآمد دولت از محل اخذ مالیات از این خودروها کاهش یافته باشد؟
سه حالت برای این وضعیت متصور خواهد بود: نخست اینکه آمار ارائه شده توسط رئیس سازمان توسعه و تجارت پیرامون خودروهای وارداتی در هشت ماهه نخست سال جاری غلط بوده که این موضوع با توجه به اختلاف 9 هزار دستگاهی بعید به نظر می رسد. دوم آنکه آمار ارائه شده توسط بانک مرکزی پیرامون درآمدهای مالیاتی از این محل غلط بوده که در این صورت باید به باقی آمارهای ارائه شده توسط این نهاد نیز شک کرد! سوم اینکه برخی خودروهای وارد شده به کشور، شاید از راه های دیگری وارد شده اند و مالیات این خودروها پرداخت نشده است!
پاسخ دقیق این موضوع در دست رئیس بانک مرکزی و رئیس سازمان توسعه و تجارت است که باید منتظر بمانیم و ببینیم دقیقاً چه پاسخی برای این ابهام ایجاد شده دارند؟!