لغو و تاخیر در انجام تعداد زیادی از پروازها در دو فرودگاه امام خمینی (ره) و مهرآباد تهران، باعث سرگردانی و بلاتکلیفی تعداد زیادی از مسافران شد.
به گزارش خراسان و ایسنا، موج سنگین بارش برف که از ابتدای هفته در بخش های مختلف ایران آغاز شده بود، با وجود توقف نسبی بارش ها همچنان بحران هایی را به وجود آورد که مشخص نیست چه زمانی به پایان خواهد رسید.
بر اساس این گزارش، در طول روزهای گذشته دو فرودگاه مهرآباد و امام خمینی (ره) به دلیل بارش برف، مسدود شدن باندها و پایین آمدن دید افقی خلبانان عملا نتوانستند تعداد زیادی از پروازهای خود را عملیاتی کنند و همین موضوع باعث شد برای بعضی از مسافران این فرودگاه ها مشکلات جدی به وجود آید. به گونه ای که بر اساس گزارش ایرنا ،با تدوام شرایط بد جوی، از روز دوشنبه بیش از 155 پرواز ورودی و خروجی در فرودگاه مهرآباد و بیش از 45 پرواز در فرودگاه بین المللی امام (ره) لغو شده، این در حالی است که شرکت های هوایی پاسخی مناسب برای مسافران سرگردان در این فرودگاه ها ندارند.
قرار گرفتن فرودگاه مهرآباد در نزدیکی شهر تهران و برنامه ریزی این فرودگاه برای انجام پروازهای داخلی باعث شد حجم مشکلات مسافران در این فرودگاه با فرودگاه امام خمینی (ره) قابل مقایسه نباشد. هر چند در روزهای ابتدایی تعداد زیادی از مسافران در ترمینال فرودگاه مهرآباد نیز سرگردان بودند و لغو پی در پی پروازها مشکلاتی را برای آن ها به وجود آورد، اما آمارهای جدید شرکت فرودگاه ها حاکی از آن است که از برپایی مجدد پروازها در مهرآباد تاکنون بیش از ۳۰۰ نشست و برخاست انجام شده است. با وجود این از کار افتادن چند روزه فرودگاه مهرآباد باعث شد مشکلاتی جدی در برخی برنامه ریزی ها به وجود آید که از امکان نداشتن فرود هواپیمای معاون اول رئیس جمهوری گرفته تا لغو همایش دریایی در چابهار بخشی از آن است.
گزارشهای مردمی حاکی از آن است که همچنان تعدادی از پروازها در مهرآباد با تاخیرهایی چند ساعته انجام میشود و بعضی از مسافران مجبور شدهاند برای انجام پروازهای داخلیشان نیز ساعتها در فرودگاه بمانند و به نوعی بلاتکلیف باشند.اوضاع در فرودگاه امام خمینی (ره) بدتر از این گزارش میشود. گزارشهای متعدد مردمی نشان میدهد که تعداد زیادی از مسافران، ساعتها در سالن ترانزیت این فرودگاه حاضر شدهاند، ولی با توجه به فراهم نبودن شرایط پرواز نه امکان خروج از فرودگاه را داشتهاند نه میتوانستند از سالن ترانزیت بیرون بیایند.گفتوگوی ایسنا با تعدادی از مسافران این فرودگاه نشان میدهد که تعدادی از افراد بیش از ۲۴ ساعت در فرودگاه امام خمینی (ره) حضور داشتهاند و شرایط آن ها بهویژه آن هایی که با کودک خردسال قصد سفر داشتهاند، چندان مناسب نیست.باقی ماندن در این شرایط، باعث شده تعدادی از مسافران به حرکات اعتراضی دست بزنند و در کنار بعضی صحبتها، حتی تعدادی از مردم یکی از کانترهای فرودگاه امام خمینی (ره) را نیز در اختیار گرفتند و از طریق بلندگوهای آن اقدام به پخش موسیقیهای عجیب کردند.در کنار مسافرانی که قصد خروج از فرودگاه امام (ره) را دارند، شرایط برای بعضی از مسافران که پروازهای ورودی شان به تاخیر افتاده نیز مشخص نیست.
گفتوگوی ایسنا با یکی از مسافران فرودگاه امام خمینی (ره) که قصد دارد از دبی به مقصد این فرودگاه پرواز کند، نشان میدهد که با توجه به نهایی شدن خروج آن ها از امارات متحده عربی، آن ها مجبور شدهاند در سالن ترانزیت فرودگاه دبی باقی بمانند که نه امکان خروج و بازگشت به شهر را دارند و نه شرایطی فراهم شده تا پروازشان انجام شود.این مسافر گفت : شرایط آن ها در فرودگاه دبی بیش از ۴۸ ساعت است که به همین روال ادامه داشته و حدود ۳۵۰ مسافر که اکثر آن ها ایرانی هستند، شرایطی مشابه دارند. سایت های برخی فرودگاه های مهم کشور همچون فرودگاه امام(ره)، مهرآباد و مشهد نیز روز گذشته در دسترس نبود.هر چند در هر دو فرودگاه تهران، کارشناسان و متخصصان تلاشی قابل توجه برای بازگشایی پروازها انجام دادهاند، اما به نظر میرسد که درصد قابل توجهی از مسافران هنوز با مشکلات جدی روبه رو هستند و اعتراضهایی قابل توجه را به فرایند اجرایی پروازهای خود و مدیریت بحران صورت گرفته در روزهای گذشته، ابراز میکنند.
کرایه یک میلیونی فرودگاه امام(ره) تا تهران
همچنین به گزارش تسنیم با توجه به لغو تعداد زیادی پرواز فرودگاه امام خمینی(ره) و انسداد برخی آزادراههای منتهی به این فرودگاه، رانندگان از مسافران برای مسیر فرودگاه ــ تهران یکمیلیون تومان و به مقصد رباط کریم 500 هزار تومان کرایه درخواست میکنند.
انجام پرواز های فوق العاده
شهرام آدمنژاد مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) شب گذشته در گفت و گو با خراسان درباره مشکلات مسافران در این فرودگاه اظهار کرد: خدا را شکر مشکلات حل شد و بخشی از پروازها در حال انجام است.یک عضو هیئت مدیره شرکت شهر فرودگاه امام خمینی (ره) نیز شب گذشته در گفت و گو با خراسان درباره مشکلات مسافران در این فرودگاه اظهار کرد: عصر روز شنبه برف سنگینی در بیشتر استان ها از جمله استان تهران بارید که چندین ساعت به طول انجامید.
روز دوم در فرودگاه امام (ره )کولاک به پا شد. به طوری که به محض برف روبی؛ جای آن پر می شد.علی رستمی افزود: شاید 5-6 بار باندها را برف روبی کردیم تا توانستیم باندها و سطوح پروازی را باز نگه داریم.وی ادامه داد: در زمان بارش برف، کاهش دید باعث شد فرودگاه نتواند پروازهای ورودی را بپذیرد. زیرا حداقل دیدی که برای نشستن هواپیماها نیاز است، 800 متر است، اما دید حتی به 200 متر هم رسید و ساعت ها طول کشید تا بهبود یابد و باعث لغو و یا انجام با تاخیر طولانی برخی پروازها شد.این عضو هیئت مدیره شرکت شهر فرودگاه امام خمینی (ره) گفت: باند فرودگاه از صبح یک شنبه باز بود؛ اما به دلیل کاهش دید، عملا امکان استفاده از باند وجود نداشت. ساعت 16 و 45 یک شنبه اولین پرواز پذیرش و به تدریج پروازها شروع شد.
وی افزود: از اول وقت روز سه شنبه (دیروز) تا ساعت 24؛ 50 پرواز ورودی و 57 پرواز خروجی در فرودگاه امام (ره ) انجام شد.رستمی با اشاره به مشکلاتی که در پی ازدحام، در ترمینال ها پیش آمد، ادامه داد: لغو پروازها به مسافران به صورت پیامکی اطلاع رسانی شده بود؛ اما برخی مسافران به هر دلیلی از این موضوع اطلاع نداشتند و به فرودگاه آمده بودند و معترضان در فرودگاه این گونه بودند.وی نبود ایمنی را دلیل پذیرش نشدن پروازهای ورودی به این فرودگاه در ساعات اولیه بارش برف دانست و گفت: در صنعت هوایی ایمنی حرف اول را می زند و تا سطوح پروازی کاملا ایمن سازی نشود و دید کافی وجود نداشته باشد، امکان انجام پرواز وجود ندارد.این عضو هیئت مدیره شرکت شهر فرودگاه امام خمینی (ره) افزود:مدتی که در انجام پرواز ها وقفه ایجاد شد باعث لغو تعدادی از پروازها شد که تبعاتی در ترمینال ها داشت و باعث نارضایتی مسافران شد.وی ادامه داد: در ساعات اولیه بارش برف، ارتباط فرودگاه با شهر قطع شده بود؛ در نهایت روزانه هزار و 200 پرس غذا و سه هزار آب معدنی از رباط کریم تهیه و بین مسافران توزیع می شد؛ لیوان و چای هم برای مسافران تهیه شده بود.
رستمی از برگزاری جلسه ای با حضور رئیس سازمان هواپیمایی کشوری در فرودگاه امام طی دیروز (سه شنبه) خبر داد و گفت: در این جلسه مقرر شد همه بخش ها در چنین وضعیتی با فرودگاه همکاری کنند.وی افزود: همچنین همه ایرلاین ها موظف شدند برای همه پروازهایی که دچار تاخیرهای طولانی شدند و نیز پروازهای لغو شده دارای مسافر در ترمینال، پرواز جایگزین برقرار کنند.او ادمه داد: ایرلاین ها مکلف شدند 18 پروازی را که دچار مشکل شده و تاخیری بودند به صورت فوق العاده انجام دهند و تاکنون ( ساعت 21 سه شنبه شب گذشته ) بسیاری از این پروازها انجام شد.این عضو هیئت مدیره شرکت شهر فرودگاه امام خمینی (ره) در پاسخ به این که شرایط در روز چهارشنبه به روال عادی باز می گردد؟ گفت: پیش بینی می کنیم شرایط فرودگاه طی روز چهارشنبه بهبودی بیشتری نسبت به امروز دارد.وی افزود: تقریبا در پروازهای ورودی هم مشکلی نداریم. از اول وقت امروز ( دیروز) هر پروازی که درخواست ورود داشته، پذیرفته ایم.
گزارشی از وضعیت زائران ایرانی سرگردان در فرودگاه بغداد
بیش از 300 زائر ایرانی به دلیل تعطیلی فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) در طول دو، سه روز گذشته به دلیل شرایط بد جوی و بارش سنگین برف، در فرودگاه بین المللی بغداد بلاتکلیف هستند. در بین این زائران افراد مسن و کودکان و برخی افراد بیمار وجود دارند.روز گذشته خبرنگاران ایرنا در بغداد در بازدید میدانی از فرودگاه بغداد در جریان وضعیت این زائران گرفتار شده در فرودگاه بین المللی بغداد و وضعیت نامناسب انتظار و استراحت آن ها در نگاه مسافران خارجی و شهروندان عراقی و نیز گله مندی و بعضا عصبانیت آن ها از نبود مسئول پاسخ گو به این وضعیت قرار گرفتند.بخش اعظم این زائران جزو شرکت های وابسته به سازمان حج و زیارت هستند که 90 درصد پروازهای آن ها به مقصد فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) است.بخشی دیگر از زائران که شرایط حادتری دارند، زائران شرکت های آزاد هستند که در طول 24 ساعت منتهی به روز گذشته حتی از نیازهای اولیه مانند آب و غذا محروم بوده اند.